Dla uproszczenia na razie napisze tylko o SMA, reszta jest pochodna tego.
1. Kierunek sredniej
Dobieramy, rozne srednie 3,9,26,100,200 itd.
widzimy jak sie ladnie, rozchodza, zchodza itd. a co to znaczy, ze np. srednia 50 jest rosnaca, kiedy tak na prawde zaczyna malec?
Odpowiedz jest banalna:
Srednia N okresowa jest rosnaca, jezeli cena z aktualnej swieczki jest wieksza niz cena swieczki N, nic wiecej. I analogicznie, jezeli aktualna swieczka jest rowna, cenie np. z przed 30 swieczek i 50 swieczek, to oznacza tylko, ze srednie MA30 i Ma50 sa płaskie (ani rosnace ani malejace).
Teraz nasowa sie pytanie, po co w ogole sprawdzac jakas srednia czy jest rosnaca czy malejaca, skoro wystarczy porownac 2 ceny?

2. Przeciecia sie srednich
Zaczne od przykladu. Co to znaczy, ze np. srednia 5 przeciela srednia 10 od gory, co ten punkt oznacza?
Oznacza tylko tyle, ze MA5, 5 okresow temu, wynosila tyle samo co teraz. Przyklad rysunek 1. Czyli oznacza, to tyle, ze srednia z ostatnich 5 swieczek, jest rowna sredniej z 5 swieczek 5 swieczek temu. Ok, za duzo piatek, wybierzmy inne srednie, np. 6 i 15. Przecinaja sie i co to oznacza? Podobnie jak w poprzednim przypadku, oznacza to tyle, ze w aktualnym momencie, srednia z ostatnich 6 swieczek, rowna sie sredniej 9 swieczek ale z przed 7 swieczek(rys2).
Czy moze to nam cos wiecej powiedziec? (Nie wiem, bo improwizuje i tylko tak mnie natchelo, zeby cos skrobnac

Podsumowaujac, przeciecia srednich mowia o relacjach pewnych przedzialow (jak w rys3) a dokladniej, ze te zakresy cen maja taka samam srednia.
3. MACD czyli roznice miedzy roznymi srednimi.
O tym napisze jak mi sie znow zachce

Z punktu nr 2 juz wiemy, co oznacza przeciecie punktu 0 przez MACD.
Ciekawa rzecza tez jest...hm..nazwijmy to przyspieszenie zmiany MA (ale o tym innym razem).
PS.
Ciekawostko-zagadka(a moze i nie

a) Wez po kolei, srednie poszawszy od MA1 do np. MA50
b) dla kazdej z nich policz roznice miedzy aktualna swieczka a swieczka 1 i pomnoz przez period sredniej, czyli np. dla MA30 liczymy to tak (MA30[0]-Ma30[1]) * 30.
c) teraz wszystkie wyniki uszereguj tak, ze w swieczce 1 umieszczasz wynik z punktu b dla MA1 w drugiej dla MA2 itd.
d) Kazda z tych wartosci mnozymy przez -1 i dodajemy aktualna cene
Co otrzymujemy?