Co kryja w sobie srednie ;)

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Co kryja w sobie srednie ;)

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Zaloze sie, ze malo kto zastanawial sie co to tak na prawde sa srednie kroczace, kiedy ktoras zmienia kolor(jezeli zmieniaja kolory gdy nastepuje zmiana kierunku), gdy jakies srednie sie przetna itp. Tak mnie natchnelo i sobie walnalem posta.

Dla uproszczenia na razie napisze tylko o SMA, reszta jest pochodna tego.

1. Kierunek sredniej
Dobieramy, rozne srednie 3,9,26,100,200 itd.
widzimy jak sie ladnie, rozchodza, zchodza itd. a co to znaczy, ze np. srednia 50 jest rosnaca, kiedy tak na prawde zaczyna malec?

Odpowiedz jest banalna:

Srednia N okresowa jest rosnaca, jezeli cena z aktualnej swieczki jest wieksza niz cena swieczki N, nic wiecej. I analogicznie, jezeli aktualna swieczka jest rowna, cenie np. z przed 30 swieczek i 50 swieczek, to oznacza tylko, ze srednie MA30 i Ma50 sa płaskie (ani rosnace ani malejace).

Teraz nasowa sie pytanie, po co w ogole sprawdzac jakas srednia czy jest rosnaca czy malejaca, skoro wystarczy porownac 2 ceny? ;)

2. Przeciecia sie srednich

Zaczne od przykladu. Co to znaczy, ze np. srednia 5 przeciela srednia 10 od gory, co ten punkt oznacza?

Oznacza tylko tyle, ze MA5, 5 okresow temu, wynosila tyle samo co teraz. Przyklad rysunek 1. Czyli oznacza, to tyle, ze srednia z ostatnich 5 swieczek, jest rowna sredniej z 5 swieczek 5 swieczek temu. Ok, za duzo piatek, wybierzmy inne srednie, np. 6 i 15. Przecinaja sie i co to oznacza? Podobnie jak w poprzednim przypadku, oznacza to tyle, ze w aktualnym momencie, srednia z ostatnich 6 swieczek, rowna sie sredniej 9 swieczek ale z przed 7 swieczek(rys2).
Czy moze to nam cos wiecej powiedziec? (Nie wiem, bo improwizuje i tylko tak mnie natchelo, zeby cos skrobnac :P ) Spojrzmy na wieksze roznice, przykladowo MA 100 i 150 Przecinaja sie, to znaczy, ze MA50, z przed 100 swieczek, tez tyle wynosila.(rys 3). I tak mamy 2 prostokaty, ktorych srednia jest taka sama i w zwiazku z tym srednia obu tych prostokatow tez jest rowna tej sredniej. Jak widac obydwa prostokaty maja podobna(w duzym zaokragleniu ;) ) rozpietosc, co oznacza, ze w wezszym prostokacie trend byl bardziej stromy. Ok, nie chce mi sie dalej tego analizowac, pewnie trzeba by bylo przenalizowac w jakich odleglosciach sa pozostale MA itd.

Podsumowaujac, przeciecia srednich mowia o relacjach pewnych przedzialow (jak w rys3) a dokladniej, ze te zakresy cen maja taka samam srednia.

3. MACD czyli roznice miedzy roznymi srednimi.
O tym napisze jak mi sie znow zachce ;)

Z punktu nr 2 juz wiemy, co oznacza przeciecie punktu 0 przez MACD.
Ciekawa rzecza tez jest...hm..nazwijmy to przyspieszenie zmiany MA (ale o tym innym razem).

PS.
Ciekawostko-zagadka(a moze i nie :P )
a) Wez po kolei, srednie poszawszy od MA1 do np. MA50
b) dla kazdej z nich policz roznice miedzy aktualna swieczka a swieczka 1 i pomnoz przez period sredniej, czyli np. dla MA30 liczymy to tak (MA30[0]-Ma30[1]) * 30.
c) teraz wszystkie wyniki uszereguj tak, ze w swieczce 1 umieszczasz wynik z punktu b dla MA1 w drugiej dla MA2 itd.
d) Kazda z tych wartosci mnozymy przez -1 i dodajemy aktualna cene

Co otrzymujemy?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

A Tobie sie przypadkiem nie pomylilo z przesunieciem shift ? MA5 to nie roznica z cena sprzed 5 okresow tylko srednia arytmetyczna wszystkich 5 ostatnich cen.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

3. Odleglośc miedzy MA (dalej SMA).

Na razie tylko przykład.(rys_4)

Weźmy przykład MA10(kolor zółty) i ma30(kolor czerwony) i ich odleglości miedzy nimi.
Otoż jak widac na rysunku, odległośc miedzy MA10 i MA30 równa się, 2/3 wysokości miedzy ma10 i ma20 z przed 10 swieczek. Powstaje nam ladny trójkąt.

Na razie nie wysile sie i nie zanalizuje tego bardziej, rysunek mowi wszystko ;)

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

personov pisze:A Tobie sie przypadkiem nie pomylilo z przesunieciem shift ? MA5 to nie roznica z cena sprzed 5 okresow tylko srednia arytmetyczna wszystkich 5 ostatnich cen.
Nie, nie pomylilo mi sie(chociaz dopuszczam taka mozliwosc, pisalem to dosyc szybko). Ja nie mowie o MA5, tylko o roznicy miedzy Ma5[0] i Ma5[1]. Czyli, chodzi o to czy Teraz MA rosnie czy maleje. wystarczy zrobic tak jak napisalem w pkt. 1

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

Ja się tam nie znam bo jakoś zarabiać na forex nie potrafię więc moje wypowiedzi proszę brać z przymrużeniem oka.
LowcaG pisze:Srednia N okresowa jest rosnaca, jezeli cena z aktualnej swieczki jest wieksza niz cena swieczki N
Wielkie oczy zrobiłem jak to przeczytałem. Na rysunku przykład negujący powyższe twierdzenie.
Jednak dalsza część opracowania bardzo mnie zaciekawiła i z niecierpliwością czekam na dalsze wykłady.

(przepraszam za błąd w nazwie pliku. Miało być "średnie").
Ostatnio zmieniony 24 lut 2011, 21:26 przez Fesiek, łącznie zmieniany 1 raz.

zicmar
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zicmar »

Witam,
Co jakiś czas pojawiają się na tym Forum wątki dotyczące średnich. Najczęściej są pisane przez osoby, które szukają swojego " Złotego Gralla " i po przeleceniu wszelkich dostępnych na tym Forum darmowych wspaniałych systemów zaczynają poruszać inne aspekty AT w nadziei, że może tędy droga. Niestety, średnie nie są do interpretacji tak proste jakby to sie wydawało a to co na tym forum jest wypisywane na ich temat jest stekiem bzdur.
Tak na szybko ( bo mi sie nie chce tak jak autorowi wątku) zanalizuje przemyślenia ŁG na temat średnich.
Po pierwsze, przyznaje racje, dokładnie walnąłeś prosto z mostu, zastanawiam się tylko w jakim celu?
Po drugie, interesująca teza, jak średnia zmienia kolor to daje właściwy sygnał o zmianie trendu , cholera , niesamowite, że ja na to nie wpadłem, przecież to jest takie proste, nawet przedszkolak wtedy zrozumie, wystarczy mu dac tylko kredki i już bedzie kosił pipsy
Po trzecie, przecięcia średnich jako sygnał, Panie Jacku, jakież to banalne, toż o tym we wszystkich podręcznikach piszą, interpretacja wręcz zajebista, polecam, efekty z pewnością będą
Po czwarte, Twoje screeny obrazujące Twoje skomplikowane wzory matematyczne na temat wzajemnych zależności między średnimi ( swoją drogą skądś to znam ) , szczerze mówiąc nic mi nie mówią, jakiś totalny chaos, może wzory nie te?
Po piąte, zastanawiam sie co chciałeś udowodnic tym postem
I na koniec, założyłem w zeszłym roku wątek na temat systemu opartego o średnie, było duże zainteresowanie, może zbyt duże, wątek został pod banalnym pretekstem wywalony do kosza, do tej pory nie wiem dlaczego?
Nikt z Szanownych Modów nie raczył odpowiedzieć na moje pytanie dlaczego?
W zamian za to są puszczane tego typu teksty jak powyżej na temat średnch, których celem jest całkowita dyskryminacja przydatnosci średnich do skutecznego trejdowania.
Pozdrawiam Zicmar

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Fesiek pisze:Wielkie oczy zrobiłem jak to przeczytałem. Na rysunku przykład negujący powyższe twierdzenie.
Jednak dalsza część opracowania bardzo mnie zaciekawiła i z niecierpliwością czekam na dalsze wykłady.

Doprecyzuje, bo moze nie wyrazilem sie jasno...
Mowiac, ze srednia N jest rosnaca mialem na mysli jej wzrost/spadek, w stosunku do poprzedniej swieczki, a nie N swieczek wstecz. (N swieczek wstecz dotyczy tylko ceny). Wiec na rysunku wszystko sie zgadza.

A teraz dokladniejsze doprecyzowanie
ja ;) pisze: Srednia N okresowa jest rosnaca, jezeli cena z aktualnej swieczki jest wieksza niz cena swieczki N, a dokladniej, Srednia N z aktualnej swieczki - Srednia N z poprzedniej swieczki, = (Aktualna cena-Cena N swieczki) / N
Mam nadzieje, ze teraz sprawa sie rozjasnila :)

Awatar użytkownika
Fesiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fesiek »

LowcaG pisze: Srednia N z poprzedniej swieczki, = (Aktualna cena-Cena N swieczki) / N
No dobrze ale co z tego wynika?

zicmar
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zicmar »

dokładnie nic, tak jak pisałem powyżej, daj dziecku kredki, coś w tym stylu
Naucz się jak działają średnie a wtedy zrozumiesz zachowanie ceny

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Fesiek pisze:
LowcaG pisze: Srednia N z poprzedniej swieczki, = (Aktualna cena-Cena N swieczki) / N
No dobrze ale co z tego wynika?
Nic z tego nie wynika, prócz szkolnego wyjaśnienia czym jest średnia :wink:
Tak jak Zicmar na wcześniejszej stronie napisał chaos panuje w wypowiedziach Łowcy, po przeczytaniu również, nie wiem co autor miał na myśli i chciał przekazać :roll:
Może coś o interpretacji? Nie sądzę, ja dokładnie wiem jak je interpretować a te wykłady mijają się z ich ideą :roll:

===edit====
zicmar pisze:dokładnie nic, tak jak pisałem powyżej, daj dziecku kredki, coś w tym stylu
Byłeś pierwszy, widać podobnie myślimy :P

ODPOWIEDZ