Firma w Delaware i inne kraje offshore.
Powiedzcie mi jak się ma założenie spółki w Delaware i świadczenie przez nią usług elektronicznych (np. tworzenie stron www, sprzedaż oprogramowania, keyów) rzecz podmiotów niebędących podatnikami VAT, posiadających siedzibę,stałe miejsce zamieszkania lub miejsce zwykłego pobytu na terenie Polski (ogólnie Wspólnoty)? Firma ta powinna rozliczyć się z polskiego VAT tytułu wspomnianych usług.(podstawa prawna Art 28k o VAT). Co w przypadku gdy się nie rozliczy ? W jaki sposób taki polski US ściga firmę amerykańską o zaległy VAT ?
Witam. Chciałbym założyć firme w Delaware.
Firma opierałaby się na imporcie produktów z USA/CHIN i sprzedaży na polskim allegro....
Z tego co wiem to odpalenie takiej firmy to koszt około 1500-2000zł + około 1000zł rocznie.
I teraz tak.
Rozumiem że ja byłbym przedstawicielem firmy w Polsce.
Czy skarbówka mi się nie dowali, jak będe te produkty sprzedawac na polskim allegro i wysyłać ZE SWOJEGO ADRESU ?
Czy potrzebna jest firma tzw, "matka"(Firma posiadająca firme w Delaware), żeby skarbówka się nie doczepiała?
Chciałbym zrobić to najprościej. Czyli jedna firma w Delaware...
No i co z cłem/vatem importowanego towaru? I co w przypadku gdybym sprowadzał większą ilość, a unikał płacenia vat poprzez wysyłanie towaru w kilku paczkach?
Firma opierałaby się na imporcie produktów z USA/CHIN i sprzedaży na polskim allegro....
Z tego co wiem to odpalenie takiej firmy to koszt około 1500-2000zł + około 1000zł rocznie.
I teraz tak.
Czy skarbówka mi się nie dowali, jak będe te produkty sprzedawac na polskim allegro i wysyłać ZE SWOJEGO ADRESU ?
Czy potrzebna jest firma tzw, "matka"(Firma posiadająca firme w Delaware), żeby skarbówka się nie doczepiała?
Chciałbym zrobić to najprościej. Czyli jedna firma w Delaware...
No i co z cłem/vatem importowanego towaru? I co w przypadku gdybym sprowadzał większą ilość, a unikał płacenia vat poprzez wysyłanie towaru w kilku paczkach?
Tak - wszystkie dochody na koncie powyżej 3 tysięcy są analizowane - poniżej raczej nie ale ryzyko nadal istnieje. Skarbówki zatrudniają dość dużo analityków. Zamiast przeprowadzać jakieś kontrole. Nie wiem jak wyobrażasz sobie import bez cła - to pierwszy podatek który będziesz musiał zapłacić w Polsce.WLD_Wlodi pisze:Witam. Chciałbym założyć firme w Delaware.
I teraz tak.
na moje nie placenie w tym wypadku albo inaczej uniknięcie podatków/skarbówki jest nie możliwe albo mija się z celem.
PS: Dodam jeszcze ze w małych miastach skarbówka widzi takie rzeczy czarno na białym jakby interes szedł. Nie chce Ci robić rekalmy ale jest taka firma w Polsce która sprowadza rzeczy z Chin... i ty nie musiałbyś sie bawić w cła...
Uważaj jest tu dużo zadymiarzy jeśli masz tutaj swoje zdanie i umiesz, wybierać wątki na tym forum na pewno masz predyspozycje. Tylko frajerzy kłócą się kto ma większego.
Ale z jakiej racji skarbówka ma się doczepić?Mavratus pisze:Tak - wszystkie dochody na koncie powyżej 3 tysięcy są analizowane - poniżej raczej nie ale ryzyko nadal istnieje. Skarbówki zatrudniają dość dużo analityków. Zamiast przeprowadzać jakieś kontrole. Nie wiem jak wyobrażasz sobie import bez cła - to pierwszy podatek który będziesz musiał zapłacić w Polsce.WLD_Wlodi pisze:Witam. Chciałbym założyć firme w Delaware.
I teraz tak.
na moje nie placenie w tym wypadku albo inaczej uniknięcie podatków/skarbówki jest nie możliwe albo mija się z celem.
PS: Dodam jeszcze ze w małych miastach skarbówka widzi takie rzeczy czarno na białym jakby interes szedł. Nie chce Ci robić rekalmy ale jest taka firma w Polsce która sprowadza rzeczy z Chin... i ty nie musiałbyś sie bawić w cła...
Przecież mam firme założoną w Delaware, tyle że paczki wysyłane są z miasta w Polsce do odbiorców(a ja jestem przedstawicielem tej firmy w Polsce).
Proszę o odpowiedzi.
Każdy dochód w Polsce jest opodatkowany chyba ze jesteś rezydentem danego kraju a jeżeli chodzi o USA to nie jest taka prosta droga...
Chyba ze masz tam konto - tzn w stanach to wtedy jest inaczej.
Pozdrawiam
Chyba ze masz tam konto - tzn w stanach to wtedy jest inaczej.
Pozdrawiam
Uważaj jest tu dużo zadymiarzy jeśli masz tutaj swoje zdanie i umiesz, wybierać wątki na tym forum na pewno masz predyspozycje. Tylko frajerzy kłócą się kto ma większego.
Witam, przeleciałem temat od deski do deski. Wszystko zrozumiałem, natomiast mam jedno pytanie.
Generalnie z tego, co odpisało mi kilka firm- jeżeli nie będę wyrabiał EIN'u - mogę podać jakiekolwiek dane rejestracyjne spółki. Nie jest to pod żadnym względem sprawdzane czy weryfikowane.
1. I teraz pytanie- czy ów kod EIN jest wymagany do otwarcia konta bankowego?
2. Szukam banku za granicą, w którym da się otworzyć konto online, bez zbędnej "podróży".
3. Jak wygląda sprawa z upoważnieniem? Przecież bank będzie trzymał te dokumenty... i jeżeli poprosi o nie urząd skarbowy- bardzo dobrze będzie wiadomo, że to JA otwarłem to konto bankowe... jeżeli do tego zobaczą faktury pomiędzy moją prywatną dzialalnością a tą firmą- będę świecił oczami.
Tutaj sprawa jest nader oczywista.
Potrzebuje tego banku, aby rozwiązać wszelkie problemy.
Generalnie z tego, co odpisało mi kilka firm- jeżeli nie będę wyrabiał EIN'u - mogę podać jakiekolwiek dane rejestracyjne spółki. Nie jest to pod żadnym względem sprawdzane czy weryfikowane.
2. Szukam banku za granicą, w którym da się otworzyć konto online, bez zbędnej "podróży".
3. Jak wygląda sprawa z upoważnieniem? Przecież bank będzie trzymał te dokumenty... i jeżeli poprosi o nie urząd skarbowy- bardzo dobrze będzie wiadomo, że to JA otwarłem to konto bankowe... jeżeli do tego zobaczą faktury pomiędzy moją prywatną dzialalnością a tą firmą- będę świecił oczami.
maarkusek pisze:Witam, przeleciałem temat od deski do deski. Wszystko zrozumiałem, natomiast mam jedno pytanie.
1: Nie, ale warto go mieć, pozatym i tak jest za free
2: i Tak i Nie, można otworzyć konto w HSBC w niemal dowolnym oddziale na świecie, ale i tak musisz się pofatygować do odział banku w jakimś kraju ( np. Polska ) na potwierdzenie dokumentów.
3: Bank tak łatwo nie daje takich informacji :] pozatym pamiętaj że to wszystko jest legalne, tu nie ma nic nielegalnego. A pieniądze są na koncie firmy, do której jesteś UPOWAŻNIONY a nie że jesteś właścicielem. Puki środki są na koncie firmowym to jest ok.
Ps. Drobne info, przedłużenie na next rok, łącznie z podatkiem kosztowało mnie 404 USD
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein
Albert Einstein
Z tego co pamiętam, to polski oddział HSBC może troche robić problemów z tym potwierdzeniem dokumentów i otwarciem konta w innym kraju. Jednak warto się potrudzić niż płacić kilkaset dolarów za otwarcie konta przez pośrednika, który może za nas wszystko załatwić. Jaka jest minimalna kwota, którą trzeba posiadać na koncie?MrYogi pisze:2: i Tak i Nie, można otworzyć konto w HSBC w niemal dowolnym oddziale na świecie, ale i tak musisz się pofatygować do odział banku w jakimś kraju ( np. Polska ) na potwierdzenie dokumentów.
Ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się że z tym problemu nie powinno być, puki pieniądze bedą na koncie firmowym to to jest ok.scav pisze:Powiedzcie mi jak się ma założenie spółki w Delaware i świadczenie przez nią usług elektronicznych (np. tworzenie stron www, sprzedaż oprogramowania, keyów) rzecz podmiotów niebędących podatnikami VAT, posiadających siedzibę,stałe miejsce zamieszkania lub miejsce zwykłego pobytu na terenie Polski (ogólnie Wspólnoty)? Firma ta powinna rozliczyć się z polskiego VAT tytułu wspomnianych usług.(podstawa prawna Art 28k o VAT). Co w przypadku gdy się nie rozliczy ? W jaki sposób taki polski US ściga firmę amerykańską o zaległy VAT ?
VATu nie naliczasz, bo go nie ma ( jesteś bardziej konkurencyjny )
Co do www i oprogramowania to DE jest ok, ale z tego co widziałem, to większość sprzedawców od keyów to ma zarejestrowane wszystko w UK, ale wydaje mi się że DE bezie też ok.
Dodano po 4 minutach:
Nie wiem jak w PL, bo w Pl tego nie załatwiałem, w każdym razie mnie zajęło to może 10 minut potwierdzenie dokumentów ( + 2 dni wiszenia na telefonie z dodzwonieniem się do osoby kompetentnej )Camillus pisze:Z tego co pamiętam, to polski oddział HSBC może troche robić problemów z tym potwierdzeniem dokumentów i otwarciem konta w innym kraju. Jednak warto się potrudzić niż płacić kilkaset dolarów za otwarcie konta przez pośrednika, który może za nas wszystko załatwić. Jaka jest minimalna kwota, którą trzeba posiadać na koncie?MrYogi pisze:2: i Tak i Nie, można otworzyć konto w HSBC w niemal dowolnym oddziale na świecie, ale i tak musisz się pofatygować do odział banku w jakimś kraju ( np. Polska ) na potwierdzenie dokumentów.
Początkowo chcieli pierwszej wpłaty 5000 USD, ale po moim zdziwieniu skończyło się na deklaracji i 500 USD
HSBC oferuje tez bardzo dobre konta OFFSHORE ale one są od 10.000 USD
i tu nie trzeba firmy, można je założyć i przelewać na nie kasę z rachunku firmowego, bo konto jest założone w oddziale offshore i problemu nie ma.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein
Albert Einstein