Witam, po dłuższej przerwie.
Jakie konto bankowe polecacie dla DE LLC? Mam na myśli konto poza PL, na stabilnym terytorium.
Dodam, że na to konto będą regularne przelewy i wypłaty w bankomatach w PL (istotne są niskie opłaty za wypłaty i przewalutowania.
Czy ktoś zna zagraniczny bank prowadzący konta w PLN?
Dodano po 21 minutach:
Dostałem jeszcze zapytanie na maila w sprawie którą opisał Cammilus: wysłał zapytanie do firmy doradczej odnośnie spółki kapitałowej w raju podatkowym cytuję//
1. Napisałem e-maila do jednej z firm zajmującej się zakładaniem spółek w rajach podatkowych. Napisałem, że chcę założyć spółkę kapitałową IBC na Wyspach Marshalla, a to ze względu na fakt, że wtedy legalnie nie będę podlegał pod nieograniczony obowiązek podatkowy w Polsce.
W odpowiedzi otrzymałem:
"To, gdzie Pan ma obowiązek opodatkowywania dochodów, zależy od Pana
rezydencji podatkowej. Jeśli Pana ośrodek interesów życiowych jest w Polsce
(m.in. jeśli spędza Pan w kraju ponad 183 dni w roku), to będzie Pan
podlegał nieograniczonemu obowiązkowi pod. w Polsce."
Jak to w końcu jest? Ja myślałem, że spółka kapitałowa stanowi "odrębną osobę prawną od swego założyciela, więc jej majątek nie jest wykazywany w jego zeznaniach podatkowych i nie podlega opodatkowaniu w Polsce."////
-----------------------------------------------------------
Mój komentarz:
Pomyliłeś dwie kwestie: podatków spółki i podatków osobistych. Wygląda to tak:
Obowiązek podatkowy w PL powstaje w chwili wypłaty dywidendy. Spółka jest osobą prawną, niezależną od osoby fizycznej czyli np. Ciebie.
Analogicznie-> jeżeli mamy sp. Z o.o. w PL to z tego tytułu nie płacimy jako osoba fizyczna żadnych podatków. Płaci je spółka, o ile notuje zyski.
Obowiązek podatkowy osoby fizycznej powstanie w chwili wypłaty z tej spółki dywidendy.
Ze spółką zagraniczną jest tak samo. Dopóki nie weźmiemy z niej pieniędzy, nie płacimy podatku. Bo na jakiej podstawie? Osoba prawna jest niezależnym bytem od osoby fizycznej.
Oczywiście jest jedno podkreślenie: mówimy o spółkach kapitałowych. Jeżeli jest to spółka osobowa, lub spółka w której zyski są od razu przypisywane wspólnikom (DE LLC) to podatek powinno się zapłacić. Ale jeżeli nie my jesteśmy właścicielem LLC tylko np. inna osoba albo spółka to podatku nie musimy płacić (bo z jakiej racji płacić podatek za coś nie naszego).
Reasumując podatek trzeba zapłacić wtedy jak MY zarobimy pieniądze i podlegamy obowiązkowi podatkowemu w PL. A żeby nie podlegać takiemu obowiązkowi, trzeba mieszkać poza PL przez większość czasu i najlepiej mieć "ośrodek życia" poza PL. Oczywiście trzeba umieć to udokumentować.
Tak to wygląda.
Pozdrawiam
Cook
Firma w Delaware i inne kraje offshore.
Dziękuję za polecenie.Mr.T pisze:Polecam bank FBME na Cyprze niski poziom wpłaty początkowej.
Jako jeden z nielicznych banków w Europie zakłada konta firmom LLC z USA
oraz konto osobiste gdzie środki sa trzymane w placówce banku którego nie obejmuje SWIFT.
Korzystasz z tego banku? Kojarzysz jakieś detale, np. jaka jest dokładnie wpłata, jakie są opłaty miesięczne, opłaty za bankomaty itd...
Dodano po 18 minutach:
Pozwolę sobie zadać jeszcze jedno pytanie-> czy Alior założy konto spółce IBC z Seszeli?
Reasumując i kończąc ten wątek
Jeżeli jesteśmy osobami fizycznymi podlegamy pod nieograniczony obowiązek podatkowy w polsce.
Pozdrawiam..
Dodano po 2 minutach:
Ps.
Jeżeli jesteśmy osobami fizycznymi podlegamy pod nieograniczony obowiązek podatkowy w polsce.
Jeżeli mamy spółkę kapitałową LTD stanowiącą osobną osobowość prawnącook pisze:Reasumując podatek trzeba zapłacić wtedy jak MY zarobimy pieniądze i podlegamy obowiązkowi podatkowemu w PL. A żeby nie podlegać takiemu obowiązkowi, trzeba mieszkać poza PL przez większość czasu i najlepiej mieć "ośrodek życia" poza PL. Oczywiście trzeba umieć to udokumentować
Camilus moja skromną rada,po takiej odpowiedzi jaką dostałeś z tej firmy to ja na Twoim miejscu z jej usług już nie korzystał ponieważ to jest niepoważne.cook pisze:Obowiązek podatkowy w PL powstaje w chwili wypłaty dywidendy. Spółka jest osobą prawną, niezależną od osoby fizycznej czyli np. Ciebie.
Analogicznie-> jeżeli mamy sp. Z o.o. w PL to z tego tytułu nie płacimy jako osoba fizyczna żadnych podatków. Płaci je spółka, o ile notuje zyski.
Obowiązek podatkowy osoby fizycznej powstanie w chwili wypłaty z tej spółki dywidendy.
Ze spółką zagraniczną jest tak samo. Dopóki nie weźmiemy z niej pieniędzy, nie płacimy podatku. Bo na jakiej podstawie? Osoba prawna jest niezależnym bytem od osoby fizycznej.
Oczywiście jest jedno podkreślenie: mówimy o spółkach kapitałowych
Pozdrawiam..
Dodano po 2 minutach:
Ps.
Jeżeli ktoś ma z tym doświadczenie to prosimy podzielić się z nami komentarzem.zz pisze:3- Liechtenstein, polecają z uwagi na system prawa kontynentalnego a nie precedensowego i umiarkowane opłaty). Jeżeli nie jesteśmy zainteresowani wypłacaniem środków to konstrukcja liechtenstainskiego anstaltu wydaje się być dogodna. Anstalt to hybryda fundacji i spółki - tak jak fundacja nie ma właścicieli, natomiast może prowadzić działalność gospodarczą jak każda spółka
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Spółka Kapitałowa LTD?zz pisze:Jeżeli mamy spółkę kapitałową LTD stanowiącą osobną osobowość prawną
Camilus moja skromną rada,po takiej odpowiedzi jaką dostałeś z tej firmy to ja na Twoim miejscu z jej usług już nie korzystał ponieważ to jest niepoważne.
Raczej mi się nie śpieszy do skorzystania z ich usług.
Temat jest trudny.Jeżeli chodzi o UK to na pewno jest to spółka kapitałowa,co do innych państw to trzeba omówić sprawę z poważnymi prawnikami ponieważ słyszałem że z tym bywa różnie i nie wszędzie LTD znaczy to samo,np.Camillus pisze:Spółka Kapitałowa LTD?
Ryzyko wiąże się jednak z występowaniem różnic prawnych dotyczących spółek w różnych jurysdykcjach (np. IBC w Belize jest czymś innym niż LTD w UK,przynajmniej tak słyszałem.
Temat jest fascynujący i trudny,najgorsze że ciężko znaleść profesjonalną kanclariie więc wszystko musimy zrobić sami.
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
Brytyjska LTD jest typową spółką kapitałową (i może mieć kapitał nawet na poziomie 1 GBP).
Natomiast IBC z pięknych Seszeli
z tego co czytałem-> spółka kapitałowa (zakładając ją określamy kapitał spółki, zazwyczaj jest to 100 000 USD). Jest podobna do Polskiej Sp. Z o.o. (podobna nie znaczy taka sama, jest masę różnic w szczegółach).
Pytanie z praktyki-> ktoś coś działał z IBC? Ktoś może polecić jakiegoś agenta?
I czy w PL np. Alior bank bez problemu założy takiej firmie konto?
P.S
Temat o koncie poza PL dla LLC wciąż aktualny. Jak ktoś coś może polecić będę wdzięczny,
Dodano po 3 minutach:
Chyba, że Ty nie jesteś właścicielem, to wtedy przedstawiasz pełnomocnictwo.
Pozostałe: dokument rejestrowy firmy, poświadczony notarialnie i tzw. Apostille
(Apostille jest rodzajem zaświadczenia, na podstawie którego dokumenty urzędowe (dokumenty sądowe, dokumenty administracyjne, dokumenty poświadczone notarialne, zaświadczenia urzędowe) wydane na terytorium danego państwa będącego stroną międzynarodowej konwencji (sporządzonej w Hadze 5 października 1961), są respektowane na terytorium innego państwa będącego stroną tejże konwencji.)
Natomiast IBC z pięknych Seszeli

Pytanie z praktyki-> ktoś coś działał z IBC? Ktoś może polecić jakiegoś agenta?
I czy w PL np. Alior bank bez problemu założy takiej firmie konto?
P.S
Temat o koncie poza PL dla LLC wciąż aktualny. Jak ktoś coś może polecić będę wdzięczny,
Dodano po 3 minutach:
Jeżeli jesteś właścicielem, musisz ich o tym poinformować, bo inaczej na jakiej podstawie reprezentujesz LLC?Wacki pisze:Witam
Odnosnie bankow, mam pytanie, jakie dokumenty okazac w banku Alior przy zakladaniu konta na LLC DE, jezeli jestem wlascicielem, czy ich o tym informowac (smiem twierdzic, ze nie ), dlatego pytanie jak otworzyc konto aby wszystko bylo zrobione tak jak nalezy.
Pozdraiam
Chyba, że Ty nie jesteś właścicielem, to wtedy przedstawiasz pełnomocnictwo.
Pozostałe: dokument rejestrowy firmy, poświadczony notarialnie i tzw. Apostille
(Apostille jest rodzajem zaświadczenia, na podstawie którego dokumenty urzędowe (dokumenty sądowe, dokumenty administracyjne, dokumenty poświadczone notarialne, zaświadczenia urzędowe) wydane na terytorium danego państwa będącego stroną międzynarodowej konwencji (sporządzonej w Hadze 5 października 1961), są respektowane na terytorium innego państwa będącego stroną tejże konwencji.)
witajcie ponownie
szukałem informacji, dzwoniłem pytałem i dużo się (chyba dowiedziałem)
odnośnie zakupu towarów
teoretycznie jako LLC kupujemy towar w Polsce i chcemy go sprzedać w Polsce, magazynować go itp to:
a) sprawdziłem kilka firm, które zajmują się rejestracją spółek i tam prawnicy mówią, że mogę kupować normalnie z 0% VAT czyli po cenach netto, nie musimy tego eksportowac ani nic - powinni nam sprzedać towar
b) z drugiej strony po rozmowach z urzędami, księgowymi oraz czytaniu wielu artykułów wychodzi, że aby kupić towar z 0% stawką VAT musimy mieć dokumenty eksportowe - celne. pytałem księgowych w dużych firmach i nie wystawią mi 0% VAT jeśli nie dostaną dokumentów celnych
teraz moze to dziwne, ale wychodzi na to, że takie firmy które zakładają wprowadzają lekko w błąd nieświadome osoby. nie ukrywam dla mnie to jest akurat bardzo ważne i decydujace, gdyż sprzedaż prowadzę na terenie UE.
ktoś może coś jeszcze dopowie??
pozdrawiam
szukałem informacji, dzwoniłem pytałem i dużo się (chyba dowiedziałem)
odnośnie zakupu towarów
teoretycznie jako LLC kupujemy towar w Polsce i chcemy go sprzedać w Polsce, magazynować go itp to:
a) sprawdziłem kilka firm, które zajmują się rejestracją spółek i tam prawnicy mówią, że mogę kupować normalnie z 0% VAT czyli po cenach netto, nie musimy tego eksportowac ani nic - powinni nam sprzedać towar
b) z drugiej strony po rozmowach z urzędami, księgowymi oraz czytaniu wielu artykułów wychodzi, że aby kupić towar z 0% stawką VAT musimy mieć dokumenty eksportowe - celne. pytałem księgowych w dużych firmach i nie wystawią mi 0% VAT jeśli nie dostaną dokumentów celnych
teraz moze to dziwne, ale wychodzi na to, że takie firmy które zakładają wprowadzają lekko w błąd nieświadome osoby. nie ukrywam dla mnie to jest akurat bardzo ważne i decydujace, gdyż sprzedaż prowadzę na terenie UE.
ktoś może coś jeszcze dopowie??
pozdrawiam
Ja na 58 bodajże stronie poruszałem ten sam istotny problem :
Bo towar nie opuszcza kraju [PL] i jest sprzedawany tu, a więc nie ma eksportu i nie mozna zastosować VAT-u 0%. To tak jakby sprzedawać w polsce obcokrajowcowi w sklepie i odliczać VAT - nie ma znaczenia pochodzenie firmy, tylko co się dzieje z tym towarem.
Ale jeśli jesteś właścicielem firmy DLL - to nie jest Twój problem. Więc po części mają rację - możesz kupować na VAT 0% ...ale ...ale ...najprawdopodobniej wprowadzasz swoich kontrahentów na MINĘ. a nawet na pole minowe
Dlaczego?
ponieważ Ty kupiłeś w VAT 0%. I Ciebie polski US nie będzie ścigał bo jesteś firmą DLL z USA więc nie podlegasz pod polski US, a jako osoba fizyczna - nie jesteś widoczny w papierach firmy DLL więc też Ciebie o to nie będą ścigać.
Ale będą Twojego kontrahenta, który sprzedał towar, który powinien być opodatkowany normalną stawką VAT - np. 23%, a sprzedał na 0%. Jeśli postawią mu pytanie dlaczego sprzedał na VAT 0%, powie że ... ??? to był eksport dla firmy amerykańskiej. I przez to na nim będzie ciążył obowiązek, żeby udowodnić, że towar opuścił kraj. Jeśli tego nie zrobi - będzie musiał zapracić VAT, którego od firmy DLL nie pobrał + odsetki do US.
Więc - jeśli chcesz kogoś wyłożyć na pojedynczej transakcji - tak to działa. kupujesz bez VAT, a jak się ktoś zgłosi żebyś wysłał papiery, że towar został wywieziony z kraju - to mu nie wysyłasz nic.
Natomiast jeśli chcesz wyłożyć stałych kontrahentów na minę i skończyć handel z nimi - powodzenia.
Podobnie rzecz ma się np. jeśli chcesz sprzedać samochody z polski [UE] na wschód do Rosji - twój klient z Rosji chce kupić bez VAT-u - bo tam go nie ma. Ok, zgadzasz się i nie doliczasz VAT-u. Klient wyjeżdża samochodami, po czym sprzedaje je 2 ulice od Ciebie klientom z Polski. Na Tobie ciąży obowiązek przed US udowodnić że dobrze naliczyłeś [a raczej odliczyłeś] VAT, np. poprzez przedstawienie kopii dokumentów celnych z granicy itp itp.
W przeciwnym razie - Ty musisz oddać "brakujący" VAT do US.
Więc jeśli chodzi o działalność handlu towarowego w PL przez firmę w DLL to jest troszkę bardziej skomplikowana sprawa. Ale też do zrobienia.
Tak więc w cytowanym tekście - i wersja A i B - ma coś z prawdy.
Czy ktoś orientuje się DOKŁADNIE w tematach związanych z PRZEDSTAWICIELSTWEM a ZAKŁADEM a MAGAZYNEM - co nim jest a co nie jest
A także odnośnie AGENTA ZALEŻNEGO???
I faktycznie firmy mam wrażenie że wprowadzają w błąd, bo część z nich pokazuje że można kupować na 0%VAT-u, a w praktyce nie jest to takie proste.mlewy pisze:witajcie ponownie
pozdrawiam
Bo towar nie opuszcza kraju [PL] i jest sprzedawany tu, a więc nie ma eksportu i nie mozna zastosować VAT-u 0%. To tak jakby sprzedawać w polsce obcokrajowcowi w sklepie i odliczać VAT - nie ma znaczenia pochodzenie firmy, tylko co się dzieje z tym towarem.
Ale jeśli jesteś właścicielem firmy DLL - to nie jest Twój problem. Więc po części mają rację - możesz kupować na VAT 0% ...ale ...ale ...najprawdopodobniej wprowadzasz swoich kontrahentów na MINĘ. a nawet na pole minowe
Dlaczego?
ponieważ Ty kupiłeś w VAT 0%. I Ciebie polski US nie będzie ścigał bo jesteś firmą DLL z USA więc nie podlegasz pod polski US, a jako osoba fizyczna - nie jesteś widoczny w papierach firmy DLL więc też Ciebie o to nie będą ścigać.
Ale będą Twojego kontrahenta, który sprzedał towar, który powinien być opodatkowany normalną stawką VAT - np. 23%, a sprzedał na 0%. Jeśli postawią mu pytanie dlaczego sprzedał na VAT 0%, powie że ... ??? to był eksport dla firmy amerykańskiej. I przez to na nim będzie ciążył obowiązek, żeby udowodnić, że towar opuścił kraj. Jeśli tego nie zrobi - będzie musiał zapracić VAT, którego od firmy DLL nie pobrał + odsetki do US.
Więc - jeśli chcesz kogoś wyłożyć na pojedynczej transakcji - tak to działa. kupujesz bez VAT, a jak się ktoś zgłosi żebyś wysłał papiery, że towar został wywieziony z kraju - to mu nie wysyłasz nic.
Natomiast jeśli chcesz wyłożyć stałych kontrahentów na minę i skończyć handel z nimi - powodzenia.
Podobnie rzecz ma się np. jeśli chcesz sprzedać samochody z polski [UE] na wschód do Rosji - twój klient z Rosji chce kupić bez VAT-u - bo tam go nie ma. Ok, zgadzasz się i nie doliczasz VAT-u. Klient wyjeżdża samochodami, po czym sprzedaje je 2 ulice od Ciebie klientom z Polski. Na Tobie ciąży obowiązek przed US udowodnić że dobrze naliczyłeś [a raczej odliczyłeś] VAT, np. poprzez przedstawienie kopii dokumentów celnych z granicy itp itp.
W przeciwnym razie - Ty musisz oddać "brakujący" VAT do US.
Więc jeśli chodzi o działalność handlu towarowego w PL przez firmę w DLL to jest troszkę bardziej skomplikowana sprawa. Ale też do zrobienia.
Tak więc w cytowanym tekście - i wersja A i B - ma coś z prawdy.

Czy ktoś orientuje się DOKŁADNIE w tematach związanych z PRZEDSTAWICIELSTWEM a ZAKŁADEM a MAGAZYNEM - co nim jest a co nie jest
A także odnośnie AGENTA ZALEŻNEGO???