System PNB - Prościej Nie Będzie

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Patrzę, jasne że patrzę, ale to w tym wypadku nie ma aż tak dużego znaczenia.

Zastanówmy się.

Czym jest mały ruch w górę (1,5h) na m15 dla świecy dziennej? To zwykła cofka i tyle, przecież to co widzimy na D1 to jest jakby wypadkowa tego co się działo na niższych TF, ruch na D1 wcale nie neguje ruchu w przeciwnym kierunku na TF m15. Gdyby przykładowo wszystko co spada na D1 bez jakichkolwiek małych korekt spadało na H4, H1, M30 (...) to wykresy tygodniowe przyjmowałyby postać szpil spadających raz w górę, a raz unoszących się w dół. To jedna sprawa.

Druga sprawa jest taka, że jak w każdym systemie, tak w tym trzeba liczyć się z ryzykiem straty. SL który ustawiłem czyli jakieś 8 pipsów jest dla mnie jak najbardziej do przyjęcia.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Awatar użytkownika
Skarbek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Skarbek »

Good Will Hunting pisze:trzeba liczyć się z ryzykiem straty
moim zdaniem sprawa polega na tym by zmniejszać ryzyko

twórca systemu pisał by wchodzić zgodnie z 1D a na pewno z większym TF
moim zdaniem ma rację bo takie wejście jest bezpieczniejsze

przyznaj się ... udało Ci się - a w interesach najważniejsze jest szczęście - przyszłości nie przewidzisz więc należy stosować podstawowe zasady by przeżyć
Pozdrawiam :-) Skarbek

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Jasne że cała sprawa polega na tym zmniejszyć ryzyko. Ale jak zmniejszyć ryzyko? Zmniejszyć ryzyko do zera? Zero ryzyka to jest na lokacie w Szwajcarskim banku z ponad 100-letnią tradycją, a nie na giełdzie. Tu chodzi o to żeby zmniejszyć ryzyko do stopnia w jakim je akceptujemy, a nie je wyeliminować. Jasne, że gdybym miał zaryzykować 20 pipsów to bym nie wszedł w tę pozycję, ale ja ryzykowałem 8, słownie osiem pipsów, osiem pipsów? To dla mnie małe ryzyko.

Jasne że należy wchodzić z trendem na wyższych TF, zawsze trzeba patrzeć na wyższe TF niezależnie od tego co to za strategia gry, ja też widziałem jak wygląda sytuacja na D1, po prostu liczę się z tym że mogę stracić te 8 pipsów, nigdy nie da się ustawić SL od razu na BE, zawsze trzeba liczyć się ze stratą.

Czy mi się udało? Udało mi się tak samo jak na wczorajszych transakcjach i tak samo jak miejmy nadzieję uda mi się na dzisiejszych.

Awatar użytkownika
Skarbek
Bywalec
Bywalec

nie denerwuj się tak
mi chodzi o to że wejdzie tu jakiś zielony/nowy ktoś kto nie wie co to money management i co widzi
1 post z systemem
a w następnych przykłady ... miedzy innymi Twój , który moim zdaniem nie jest przykładem zagrania zgodnie z zasadami z posta nr 1

dlaczego ... bo zagrałeś odwrotnie albo masz dodatkowe zasady które nie są tu opisane
i tyle ... z całym szacunkiem do Twojej skuteczności 3/3 czyli 100%
wcale mnie nie dziwi że zgodnie z Twoimi doświadczeniami dodałeś sobie do sytemu jakiś dodatkowe zasady ale tu ma być chyba tak jak w temacie 'PROŚCIEJ NIE BĘDZIE'
zresztą już sam nie wiem ... niech się autor wypowie

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

Good Will Hunting pisze:"Graj to co widzisz, nie to co chcesz zobaczyć"
Na tym screenie, który wstawiłeś widziałeś setup na LONG?
Przypomnę, że Autor podał taką zasadę:
MaciejL pisze:Zasady
kupuj
Kupujesz, kiedy 13 przecięła 55, obie są skierowane w górę, cena ponad nimi.
Nie była spełniona ani jedna z 3 ... z trzech prostych zasad ...
Ostatnio zmieniony 18 lut 2011, 13:09 przez Mike_Scofield, łącznie zmieniany 1 raz.
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nie, nie zrozum mnie źle, to nie nerwy, czym tu się denerwować :wink: .

Rzeczywiście może nie jest to gra zgodnie z systemem podanym przez autora na początku tematu. Szczerze powiedziawszy wziąłem z niego tylko średnie i zgodnie z tytułem tematu "Prościej nie będzie" zacząłem testować te dwie przecinające się "kreski" na demo, przyniosło to efekt który mnie kolokwialnie rzecz ujmując wy..rzucił z butów, obecnie to 5/5, ale dobra, masz rację nie ma co zaśmiecać, bo rzeczywiście nie są to do końca inwestycje proponowana przez autora tematu.

Racja Michael, zasady PNB są złamane, nie gram tym systemem, przepraszam za niepotrzebne posty i dziękuję autorowi, naprawdę poddał tutaj porządny system.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2011, 13:11 przez Good Will Hunting, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

Good Will Hunting pisze:zacząłem testować te dwie przecinające się "kreski" na demo
Nawet jak się nie przecinają ... :d

Jak będzie MC, to oczywiście napiszesz, że system jest do d..py i ma małą skuteczność ... :d
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nie zdążyłem odpisać Ci w edycji mojego posta. Jak wyżej napisałem - nie gram tym systemem, jak będzie MC, to uznam że moje podejście do systemu było do d*py.
Nawet jak się nie przecinają ...
Z tym nie rozumiem do czego pijesz albo zostawmy, nie ma co robić śmietnika, jak będziesz chciał mi wyjaśnić to napisz na pw.

Pozdrawiam, temat będę śledził.

Awatar użytkownika
Skarbek
Bywalec
Bywalec

ale to nie znaczy że nie możemy - oczywiście za zgodą autora - udoskonalić tego systemu
ale tu już każdy musi dodać coś od siebie

gdybyś napisał dokładniej może komuś pomożesz ... każdy chciałby mieć 5 pozytywnych wejść w jednym ciągu

ja np od razu dodałem bollingera bands 20/2 i lookam czy mi to pomoże
wiadomo założenie było że ma być prosto ale jeden dodatkowy wskaźnik nikomu nie zaszkodzi

Awatar użytkownika
MaciejL
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MaciejL »

Omawiane wejście było zgodnie z założeniami sysa przedwczesne. Poza tym na jenach użyłbym innych ustawień, ale na jenach nie gram, więc nie będę się nad tym rozwodzić.
Jeśli na większych TF średnie są rozjechane sporo od siebie i 13 zaczyna się zwracać ku 55, obie mogą być dla ceny oporem/wsparciem (w zależności od sytuacji). Trzeba się jednak trochę opatrzeć z sysem, żeby zacząć to wyłapywać. Zasady bazowe tego nie omawiają, bo sys ma być prosty i trzymając się pierwotnych zasad można spokojnie działać. Ja nie chcę komplikować czegoś, co uprościłem na swój użytek tak bardzo, jak się dało. Nie interesuje mnie TP rzędu 15 czy 25 pipsów, więc wchodzę na te setupy, które rokują lepiej, a przy wspomnianych pułapach robię b/e, w zależności od pary i sytuacji.

ODPOWIEDZ