Harmonic Trading
- Boby_Fischer
- Gaduła
Tak, dopóki odbicie nie znosi przynajmniej 0.4 wielkości formacji, statystyka wskazuje na retest szczytu/dołka. Później korekty powinny być płytsze.Boby_Fischer pisze:Co do formacji harmonicznych to często tak jest, że cena testuje jeszcze raz dany poziom cenowy, tworząc formację DOUBLE TOP / BOTTOM, czasem warto poczekać na "drugie odbicie".
Dzisiejsza formacja XABCD na USD/JPY
Dodano po 1 godzinach 32 minutach:
Mam pytanko dotyczące formacji harmonicznych. Dopiero zaczynam z nimi przygodę. Jednak zastanawiam się jaki z regułu ustawiać dla nich TP? Czy to są kolejne jakieś poziomy S/R, czy Fibo, itp.? Nigdzie nie mogę znaleźć ani doczytać jak zarządzać po wejściu w pozycje przy tych formacjach. Może doradzicie coś z własnego doświadczenia.
Dzięki
Dodano po 1 godzinach 32 minutach:
Mam pytanko dotyczące formacji harmonicznych. Dopiero zaczynam z nimi przygodę. Jednak zastanawiam się jaki z regułu ustawiać dla nich TP? Czy to są kolejne jakieś poziomy S/R, czy Fibo, itp.? Nigdzie nie mogę znaleźć ani doczytać jak zarządzać po wejściu w pozycje przy tych formacjach. Może doradzicie coś z własnego doświadczenia.
Dzięki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz
Hmmm....nie rozumiem za bardzo tego ABCD....przeciez tego jeszcze nie bylo.
Nie można tak sobie wyznaczyć 4 punktów i powiedzieć, że to było ABCD.
Na ta formacje czaje się już od dłuższego czasu i jak narazie to jej jeszcze nie było. Eur/usd zatryzmał się w innym punkcie niż domniemany D.
Pytanie tylko brzmi czy wszedłeś w punkcie D? Jeśli tak, to w jaki sposób.
Nie można tak sobie wyznaczyć 4 punktów i powiedzieć, że to było ABCD.
Na ta formacje czaje się już od dłuższego czasu i jak narazie to jej jeszcze nie było. Eur/usd zatryzmał się w innym punkcie niż domniemany D.
Pytanie tylko brzmi czy wszedłeś w punkcie D? Jeśli tak, to w jaki sposób.
Rozumiem , że chodzi ci o fakt iż wyznaczyłeś potencjalny punkt D tej formacji w innym przedziale niż widoczny na wykresie. Zatem dedukuję, że masz takowy obszar wyznaczony w okolicy 1,3370. (chyba, ze inny) (zerknij na wykres w temacie elliot)michael7 pisze:Hmmm....nie rozumiem za bardzo tego ABCD....przeciez tego jeszcze nie bylo.
"Mój" obszar to wsparcie "cenowe", natomiast co do otwierania pozycji uzywam niższych interwałów. Elliot ,harmonic to dodatkowe nazwijmy to narzędzia.
Zamieściłem wykresik bo temacik troszkę "przygaszony" a chciałem pokazac alternatywę dla tych co używaja jakiś automatów do wyznaczania formacji i jak widac na kilku wykresikach wczesniej zamieszczonych są to nieraz straszne dziwolągi. Zachęcam te osoby jesli pasuje im harmonic aby pracowały nad wyznaczaniem samemu bo potem to juz szybko i łatwo będziecie widzieć to na wykresie bez pomocy "automcików"