Harmonic Trading

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

Co do formacji harmonicznych to często tak jest, że cena testuje jeszcze raz dany poziom cenowy, tworząc formację DOUBLE TOP / BOTTOM, czasem warto poczekać na "drugie odbicie".
Boby Fischer is great!

Awatar użytkownika
kor4x
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kor4x »

good point

holi1234
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: holi1234 »

Boby_Fischer pisze:Co do formacji harmonicznych to często tak jest, że cena testuje jeszcze raz dany poziom cenowy, tworząc formację DOUBLE TOP / BOTTOM, czasem warto poczekać na "drugie odbicie".
Tak, dopóki odbicie nie znosi przynajmniej 0.4 wielkości formacji, statystyka wskazuje na retest szczytu/dołka. Później korekty powinny być płytsze.

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Dzisiejsza formacja XABCD na USD/JPY

Dodano po 1 godzinach 32 minutach:

Mam pytanko dotyczące formacji harmonicznych. Dopiero zaczynam z nimi przygodę. Jednak zastanawiam się jaki z regułu ustawiać dla nich TP? Czy to są kolejne jakieś poziomy S/R, czy Fibo, itp.? Nigdzie nie mogę znaleźć ani doczytać jak zarządzać po wejściu w pozycje przy tych formacjach. Może doradzicie coś z własnego doświadczenia.

Dzięki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: michael7 »

Z doświadczenia zauważyłem że część transkacji warto już na peewno realizować na punkcie B, a następną albo punkt C albo silny s/r.

kolega
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kolega »

Aby mogł się dalej realizowac ruch wzrostowy z tej formacji popyt musi pokonać 3650 opór

Awatar użytkownika
michael7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: michael7 »

Hmmm....nie rozumiem za bardzo tego ABCD....przeciez tego jeszcze nie bylo.
Nie można tak sobie wyznaczyć 4 punktów i powiedzieć, że to było ABCD.
Na ta formacje czaje się już od dłuższego czasu i jak narazie to jej jeszcze nie było. Eur/usd zatryzmał się w innym punkcie niż domniemany D.

Pytanie tylko brzmi czy wszedłeś w punkcie D? Jeśli tak, to w jaki sposób.

kolega
Stały bywalec
Stały bywalec

michael7 pisze:Hmmm....nie rozumiem za bardzo tego ABCD....przeciez tego jeszcze nie bylo.
Rozumiem , że chodzi ci o fakt iż wyznaczyłeś potencjalny punkt D tej formacji w innym przedziale niż widoczny na wykresie. Zatem dedukuję, że masz takowy obszar wyznaczony w okolicy 1,3370. (chyba, ze inny) (zerknij na wykres w temacie elliot)

"Mój" obszar to wsparcie "cenowe", natomiast co do otwierania pozycji uzywam niższych interwałów. Elliot ,harmonic to dodatkowe nazwijmy to narzędzia.

Zamieściłem wykresik bo temacik troszkę "przygaszony" a chciałem pokazac alternatywę dla tych co używaja jakiś automatów do wyznaczania formacji i jak widac na kilku wykresikach wczesniej zamieszczonych są to nieraz straszne dziwolągi. Zachęcam te osoby jesli pasuje im harmonic aby pracowały nad wyznaczaniem samemu bo potem to juz szybko i łatwo będziecie widzieć to na wykresie bez pomocy "automcików"

kolega
Stały bywalec
Stały bywalec

EUR/USD potencjalne ABCD spadkowe niebawem zamieszcze wykresik

Awatar użytkownika
krzysiugo
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: krzysiugo »

Czy to jest struktura harmoniczna. Bo jeżeli tak to ho ho ho...

Podoba mi się w każdym razie.

ODPOWIEDZ