Japońskie Świece - stań się japońskim wojownikiem

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

sandez pisze:jaki TF jest najbardziej wiarygodny, czy maja sens M15, M30 czy moze dopiero powinniśmy zacząc patrzeć od H1 wzwyż)
kazdy jest wiarygodny :wink: oczywiscie im wiekszy TF tym teoretycznie powinno oznaczac wiekszy ruch aczkolwiek to nie zawsze sie sprawdza,

moim zdanie wazniejsze jest zrozumienie idei niz sam tf bo jesli masz np spadajaca swiece na H1 i rozbierzesz ja na mniejsze to to tam znajdziesz spadajaca gwiazde z M1 albo np z kilku M1 skladana

najwazniejsze jest to zeby byl odpowiedni obszar dla swiecy np S&R tak jak napisales

Awatar użytkownika
Emde
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Emde »

sandez pisze:Panowie skoro tak wszystko ładnie zostało wyjasnione i podsumowane w temacie to bardzo prosze jeszcze o ostateczne rozstrzygnięcie dwóch kwestii, a mianowicie:
- TF dla formacji swiecowych(powiedzmy ze na ważnym S/R mamy piekną formacje młota czy też spadającej gwiazdy - jaki TF jest najbardziej wiarygodny, czy maja sens M15, M30 czy moze dopiero powinniśmy zacząc patrzeć od H1 wzwyż)

- kwestia druga(wielokrotnie poruszana) - co z stefą czasową dla formacji, czy najbardziej wiarygodny jest czas GMT, czy tez jak widze wielu korzysta z FxPro gdzie prawdopodobnie jest czas GMT +2 , czy też całkowicie z drugiej strony czas nowojorski. W takim układzie jedynie świece H1 i w doł są takie same dla wszystkich grających.

pozdrawiam
Witam,świece są niczym innym jak graficznym odzwierciedleniem ruchów cen,emocji uczestników,ich zachowań etc.Formacje to grupa kilku świec,które zostały uznane na podstawie ich powtarzalności-ale to dalej te same świece.Jak dobrze napisał xpep-jak rozłożysz na czynniki pierwsze świecę tygodniową czy miesięczną,znajdziesz całkiem sporą liczbę różnych formacji,które niekoniecznie musza oznaczać to,co powinny ;) Inaczej-co oznacza wisielec?Ano to,że cena wzrosła do pułapu mało akceptowalnego przez byki i istnieje szansa korekty/odwrócenia trendu,jeśli do tego mamy opór na tym poziomie,szansa wzrasta.Biorąc pod uwage dynamike fx,nie wiązałbym wielkich nadziei z niskimi tf. Świece były "tworzone" do rynków zdecydowanie mniej dynamicznych,więc moim zdaniem najlepiej sprawują się na wysokich tf.Ale to tylko moje skromne zdanie.Co do czasu GMT-nie wiem jak jest obecnie,ale do niedawna(z tego co pamiętam) 60%handlu walutami odbywało się w Londynie,30% w Chicago i N.Jorku -czas na tf poniżej H1 nie ma znaczenia,ale pozostaje tu kwestia wiarygodności na niskich tf-moje zdanie znasz.-a jeśli badasz na W1,to nie ma żadnego znaczenia ;);) A na poważnie-ja mam broka z GMT i zupełnie mi to wystarcza.Jesli chcesz porównać,załóż konto(może być demo) u broka amerykańskiego.

pozdro,
Emde

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

sandez pisze:- TF dla formacji swiecowych(powiedzmy ze na ważnym S/R mamy piekną formacje młota czy też spadającej gwiazdy - jaki TF jest najbardziej wiarygodny, czy maja sens M15, M30 czy moze dopiero powinniśmy zacząc patrzeć od H1 wzwyż)
Ja osobiście śledzę tylko h4 d1, na niższe raczej nie zaglądam.

sandez pisze:- kwestia druga(wielokrotnie poruszana) - co z stefą czasową dla formacji, czy najbardziej wiarygodny jest czas GMT, czy tez jak widze wielu korzysta z FxPro gdzie prawdopodobnie jest czas GMT +2 , czy też całkowicie z drugiej strony czas nowojorski. W takim układzie jedynie świece H1 i w doł są takie same dla wszystkich grających.
Tak jak napisałeś jest to kwestia już wielokrotnie poruszana, na którą nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Można sledzić brokerów z różnych stref a można siedzieć na jednej...korzystam z AM wiec strefa GMT, nie narzekam

:wink:
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

Awatar użytkownika
Alchemia-inwestowania
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Alchemia-inwestowania »

riddle pisze:sandez napisał:
- TF dla formacji swiecowych(powiedzmy ze na ważnym S/R mamy piekną formacje młota czy też spadającej gwiazdy - jaki TF jest najbardziej wiarygodny, czy maja sens M15, M30 czy moze dopiero powinniśmy zacząc patrzeć od H1 wzwyż)

Ja osobiście śledzę tylko h4 d1, na niższe raczej nie zaglądam.
Tak jak już wcześniej wspomniano, analiza świecowa swoje pierwotne zastosowania znalazła na rynku giełdowym, który charakteryzował się mniejszą zmiennością. W takiej sytuacji formacje na TF D1 dawały dobre sygnały. Analogicznie analiza świecowa może być skuteczna na niższych interwałach czasowych instrumentów charakteryzujących się dużą dynamiką zmian. Czyli po raz kolejny można uogólnić, iż wszystko rozchodzi się o specyfikę danego rynku/instrumentu.

riddle pisze:sandez napisał:
- kwestia druga(wielokrotnie poruszana) - co z stefą czasową dla formacji, czy najbardziej wiarygodny jest czas GMT, czy tez jak widze wielu korzysta z FxPro gdzie prawdopodobnie jest czas GMT +2 , czy też całkowicie z drugiej strony czas nowojorski. W takim układzie jedynie świece H1 i w doł są takie same dla wszystkich grających.

Tak jak napisałeś jest to kwestia już wielokrotnie poruszana, na którą nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Można sledzić brokerów z różnych stref a można siedzieć na jednej...korzystam z AM wiec strefa GMT, nie narzekam
Natomisat co do strefy czasowej warto wspierać się wyższymi/niższymi interwałami czasowymi z danej strefy. Śledzenie wykresów od kilku brokerów na raz może być kłopotliwe i wprowadzać sporo zamieszania.

Pozdrawiamy
Zespół Alchemii Inwestowania
Prowadzimy szkolenia z rynku Forex oraz giełdy. Nie dostarczamy gotowych rozwiązań, ponieważ ich nie ma, ale dajemy więcej: uczymy myślenia. Wzbogacamy inwestorów o spryt inwestycyjny, często pomijany w książkach i tradycyjnych szkoleniach.

zeuss
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zeuss »

sandez pisze:Panowie skoro tak wszystko ładnie zostało wyjasnione i podsumowane w temacie to bardzo prosze jeszcze o ostateczne rozstrzygnięcie dwóch kwestii, a mianowicie:

-Moim zdaniem każdy TF ma do zaoferowania formacje zapowiadajace zmiane lub kontynuacje,bo przecież na każdym TF cena zmienia kierunek,ale jest niemożliwym stwierdzic bez wskaznika sily trendu i oscylatorow,oraz kierunku trendu na danym TF-ie,czy jakas formacja jest wiarygodna.Im większy interwał czasowy tym większy potencjalny zysk z danej formacji.Tu nasuwa się pytanie-czy warto wchodzic w formacje na M1?-owszem,ale tylko po uprzednim przeanalizowaniu wiekszego TF-u.

-Mam na swojej platformie ustawienia każdego czasu GMT.HST,IST.PST,i na każdym cena wygląda tak samo,zamknięcie dzienne w NY jest o 17,u nas o 23,więć jak może wyglądać świeca?!Nie przejmowałbym się tym,bo w Polsce co platforma to inaczej wyglądające świece,a im mniej wymagająca,tym gorsze.

powerofheart
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: powerofheart »

Riddle, Zeuss - genialne info o świecach. już jakiś czas interesuję się tym tematem, trochę szperałem po necie, ale tu znalazłem konkretne i przejrzyste podsumowanie. Dzięki!

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

powerofheart dzięki, oby tylko nasze opracowania spełniły swoją rolę :wink:
W razie jakichś niejasności pytaj.
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

zeuss
Pasjonat
Pasjonat

1,40315 obronione wstępnie ,kierunek 1,42289
Jaką formację świecową widzicie w tej korekcie??

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Odnośnie screenu h12 można się pokusić o doji, ewentualnie gwiazda poranna ale to już dosyć naciągane. Mnie osobiście od strony świec to nie przekonuje.

zeuss
Pasjonat
Pasjonat

1,42289 osiągnięte z nawiązką do 1,42700.Pojawiła się świeczka zapowiadająca odwrót.Brak potwierdzenia(dzisij o 14:00)Przełamanie 1,41573 otworzy droge do 1,40359
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2011, 19:39 przez zeuss, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ