sandez pisze:Panowie skoro tak wszystko ładnie zostało wyjasnione i podsumowane w temacie to bardzo prosze jeszcze o ostateczne rozstrzygnięcie dwóch kwestii, a mianowicie:
- TF dla formacji swiecowych(powiedzmy ze na ważnym S/R mamy piekną formacje młota czy też spadającej gwiazdy - jaki TF jest najbardziej wiarygodny, czy maja sens M15, M30 czy moze dopiero powinniśmy zacząc patrzeć od H1 wzwyż)
- kwestia druga(wielokrotnie poruszana) - co z stefą czasową dla formacji, czy najbardziej wiarygodny jest czas GMT, czy tez jak widze wielu korzysta z FxPro gdzie prawdopodobnie jest czas GMT +2 , czy też całkowicie z drugiej strony czas nowojorski. W takim układzie jedynie świece H1 i w doł są takie same dla wszystkich grających.
pozdrawiam
Witam,świece są niczym innym jak graficznym odzwierciedleniem ruchów cen,emocji uczestników,ich zachowań etc.Formacje to grupa kilku świec,które zostały uznane na podstawie ich powtarzalności-ale to dalej te same świece.Jak dobrze napisał xpep-jak rozłożysz na czynniki pierwsze świecę tygodniową czy miesięczną,znajdziesz całkiem sporą liczbę różnych formacji,które niekoniecznie musza oznaczać to,co powinny

Inaczej-co oznacza wisielec?Ano to,że cena wzrosła do pułapu mało akceptowalnego przez byki i istnieje szansa korekty/odwrócenia trendu,jeśli do tego mamy opór na tym poziomie,szansa wzrasta.Biorąc pod uwage dynamike fx,nie wiązałbym wielkich nadziei z niskimi tf. Świece były "tworzone" do rynków zdecydowanie mniej dynamicznych,więc moim zdaniem najlepiej sprawują się na wysokich tf.Ale to tylko moje skromne zdanie.Co do czasu GMT-nie wiem jak jest obecnie,ale do niedawna(z tego co pamiętam) 60%handlu walutami odbywało się w Londynie,30% w Chicago i N.Jorku -czas na tf poniżej H1 nie ma znaczenia,ale pozostaje tu kwestia wiarygodności na niskich tf-moje zdanie znasz.-a jeśli badasz na W1,to nie ma żadnego znaczenia

;) A na poważnie-ja mam broka z GMT i zupełnie mi to wystarcza.Jesli chcesz porównać,załóż konto(może być demo) u broka amerykańskiego.
pozdro,
Emde