Price Action - GTK Journal
- Damian_GTK
- Pasjonat
No i w czasie danych bylo kilka pipsów od stopa, tak że pierwsza próba poziomu po wejsciu w transakcje wyszła pozytywnie. No zobaczymy co dalej z tego wyjdzie, ale nie wygląda to różowo. Cena chyba nie bardzo ma ochotę iść w dół.
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej
- Damian_GTK
- Pasjonat
No i niestety poległem -2,9% na UCH,
jakie błędy?
- wszedłem po cenie niższej niż na początku sobie wyznaczyłem, co automatycznie zwiększyło ryzyko z 2,2 do 2,9%.
- chyba jednak zbyt słaby ten pinbar był, nie stanowił jakiegoś istotnego wierzchołka.
jakie błędy?
- wszedłem po cenie niższej niż na początku sobie wyznaczyłem, co automatycznie zwiększyło ryzyko z 2,2 do 2,9%.
- chyba jednak zbyt słaby ten pinbar był, nie stanowił jakiegoś istotnego wierzchołka.
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
- Damian_GTK
- Pasjonat
Po tej głupiej wtopie jeszcze raz pojawił się sygnał do zajęcia pozycji krótkiej na USD/CHF, tym razem ryzyko znacznie mniejsze bo 1,6%,
UCH sell 0.9460, SL kilka pipsów ponad pinbarem, target około 5-6%, w okolicach 9410 będę zarządzał pozycją, czyli przesunięcie SL na BE i możliwe wyjście z 1/3 pozycji.

plan jest taki, że cokolwiek się wydarzy jest to ostatni trejd w tym tygodniu, jak będę chciał zajmować jeszcze jakąś pozycję to tłuczcie mnie po łapach !!
UCH sell 0.9460, SL kilka pipsów ponad pinbarem, target około 5-6%, w okolicach 9410 będę zarządzał pozycją, czyli przesunięcie SL na BE i możliwe wyjście z 1/3 pozycji.

plan jest taki, że cokolwiek się wydarzy jest to ostatni trejd w tym tygodniu, jak będę chciał zajmować jeszcze jakąś pozycję to tłuczcie mnie po łapach !!

TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
- Damian_GTK
- Pasjonat
- Damian_GTK
- Pasjonat
ale koszenie stopow sie przed chwila odbylo po danych z USA
ps. narazie SL pozostaje na swoim miejscu, chociaz nie jest tam za bardzo bezpiecznie, wyjalem 1/3 pozycji przy +30p i czekam dalej
edit 16.10: kolejna 1/3 pozycji wyjeta na +42p, SL pozostaje na BE
ps. narazie SL pozostaje na swoim miejscu, chociaz nie jest tam za bardzo bezpiecznie, wyjalem 1/3 pozycji przy +30p i czekam dalej
edit 16.10: kolejna 1/3 pozycji wyjeta na +42p, SL pozostaje na BE
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
- Damian_GTK
- Pasjonat
Ostatecznie trade zamknięty
USD/CHF 29 x 1/3 + 42 x 1/3 + 41 x 1/3 = 2,3%
tydzień zamknięty mizernym +2,4%
zestawienie tutaj:
www.gtkforex.blox.pl
USD/CHF 29 x 1/3 + 42 x 1/3 + 41 x 1/3 = 2,3%
tydzień zamknięty mizernym +2,4%
zestawienie tutaj:
www.gtkforex.blox.pl
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
- Damian_GTK
- Pasjonat
Plan na styczeń wykonany w większości.Damian_GTK pisze:(...)
Plan na styczeń:
- osiągnąć zysk (co najmniej kilku procentowy), jestem świadomy że jest to trudna sztuka więc nie liczę na złote góry, jeżeli nie wyjdę na minus będzie dobrze, jeżeli osiągnę kilku procentowy zysk będzie bardzo dobrze i będę szczęśliwy, jeżeli osiągnę 10% będę wniebowzięty
- osiągnąć średnią trafność na poziomie co najmniej 30% a średni stosunek zysku do ryzyka co najmniej na poziomie 3:1
- co najmniej dwa tygodnie z czterech muszę mieć na plus
(...)
- zysk: +4,3%
- 35% transakcji zyskownych, 5% na zero, 60% stratnych
- średni stosunek R/R 2.1:1
- dwa tygodnie zakończone z zyskiem, jeden na zero i jeden stratny
- najlepszy trejd GBP/USD (SL 38p), 97 x 1/3 + 162 x 1/3 + 112 x 1/3 = 124p (R/R 3.3:1, zysk +8%)
- najgorszy trejd: USD/CHF (SL 47p), rezultat -47p, strata -2,9%
Ostateczny zysk w tym miesiącu mógł być znacznie większy żebym nie zaniedbał kilku spraw o których już wcześniej pisałem. Po pierwsze znacznie obniżył mi się stosunek R/R, co spowodowane było tym że zbyt wcześnie w niektórych sytuacjach przesuwałem SL na wierzchołek/ dołek który jeszcze nie powstał. Jeżeli trzymał bym się planu konsekwentnie, stosunek R/R wyniósł by co najmniej 3:1. Czasami też po stratnym trejdzie zajmowałem kolejną pozycję bez głębszej analizy, która również była spisana na straty. Największym błędem w tym miesiącu było zajęcie pozycji o zbyt dużym ryzyku (2,9%) w ostatni czwartek na USD/CHF. Nie była to idealna okazja do inwestycji, więc tym bardziej nie powinienem podejmować takiego ryzyka, a przy pierwszej nadarzającej się okazji powinienem to ryzyko ograniczyć. Kolejne błędy to: przedwczesne wyjście z transakcji na AUD/USD (17.01) niezgodne ze strategią, co również ograniczyło moje zyski z tego trejdu, przedwczesne wyjście z transakcji na USD/JPY (25.01). Zdarzyło mi się też kilka wejść przeciwko trendowi bez jakichś większych uzasadnionych przyczyn.
Wynika z tego że muszę popracować nad następującymi sprawami:
- zwiększenie średniego stosunku R/R, czyli przede wszystkim: nie przesuwać SL jeżeli nie ma ku temu podstaw w postaci już utworzonego się dołka/ wierzchołka na H4, oraz nie wychodzić zbyt wcześnie z części pozycji
- jednoczesne utrzymanie lub zwiększenie prawdopodobieństwa zysku, poprzez jeszcze lepszą identyfikację poziomów S/R, wspomaganie ich przez LT, Fibo, formacje harmoniczne itd, nie inwestowanie przeciwko trendowi jeżeli nie ma ku temu konkretnych podstaw
- ulepszyć MM (jeszcze nie mam konkretnego pomysłu jak), ale nie może być tak jak w czwartek że nagle zajmuję pozycję o ryzyku większym niż standardowo
PLAN NA LUTY 2011:
* Osiągnąć zysk co najmniej 5%, (jeżeli osiągnę zysk powyżej 10% wtedy zmniejszam wielkość zajmowanych pozycji, jeżeli osiągnę zysk 15-20% mogę sobie zrobić wolne co najmniej do końca bieżącego tygodnia)
* Osiągnąć średnią trafność w miesiącu na poziomie co najmniej 35%, a średni stosunek zysku do ryzyka co najmniej R/R 3;1
* Co najmniej 3 tygodnie z czterech muszą zakończyć się na plusie
* Jeżeli w jednym tygodniu osiągnę DD > 5%, nie zajmuję już pozycji do końca tygodnia, w tym czasie analizuję swoje błędy i zastanawiam się co zrobić żeby je wyeliminować.
* Będę inwestował najwyżej na 3 parach w ciągu jednego tygodnia.
Miłego weekendu i setek pipsiaków w następnym miesiącu

TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
- Damian_GTK
- Pasjonat
Witam ponownie w leniwe niedzielne popołudnie. Postanowiłem rzucić okiem na kilka wykresów, aby przygotować się na nowy tydzień. 
EUR/USD
Na pierwszy rzut standardowo idzie eurodolar. Tak jak spodziewałem się, w tym tygodniu cena doszła do długoterminowej strefy oporu i odrzuciła ten poziom (okolice 1.3730). Poziom ten był wielokrotnie testowany na początku 2010 roku, kiedy to stanowił bardzo silny opór, a także w październiku (mocne wsparcie) i listopadzie (opór). Tym razem też nie powinno dziwić to że posłużył jako punkt zwrotny dla eurodolara. Na interwale tygodniowym powstała świeca doji, ale można ją również uznać za pinbar odrzucający S/R. Na interwale D1 idealne objęcie bessy. Wszystko to sprawia że należy w tym momencie zastanawiać się nad zajęciem pozycji krótkiej, pomimo tego że krótkoterminowy trend wydaje się być spadkowy. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu dojdzie do spadków lub też konsolidacji pomiędzy poziomem 1.3400 a 1.3700. Dywergencja Stochastika z ceną na H4 zdaje się jedynie potwierdzać ten scenariusz. Właśnie strefa w okolicach 1.3400 może stać się pierwszym punktem gdzie cena natrafi na jakieś problemy. Po pierwsze tak jak widać na załączonym wykresie kilka razy w ostatnich dwóch miesiącach cena tam natrafiała na silny opór, po drugie znajduje się tam poziom 38.2% zniesienia Fibo. Zgodnie z zasadą że opór po przebiciu zamienia się we wsparcie myślę że będzie to dobre miejsce na sygnał do zajęcia longa.
USD/JPY
Od dwóch tygodni na tej parze trwa dosyć obszerna konsolidacja, której zasięg to około 140p. Tylko w tym tygodniu gra pod konsolidacje wygenerowała co najmniej 3 sygnały do zajęcia pozycji. Osobiście skorzystałem tylko z jednej, gdyż spóźniłem się ze złożeniem kolejnego zlecenia (zamiany pozycji krótkiej na długą). Moim zdaniem w przyszłym tygodniu cena powinna pozostać w tych ramach, ale możliwe też są fałszywe wybicia.
po więcej zapraszam na www.gtkforex.blox.pl

EUR/USD
Na pierwszy rzut standardowo idzie eurodolar. Tak jak spodziewałem się, w tym tygodniu cena doszła do długoterminowej strefy oporu i odrzuciła ten poziom (okolice 1.3730). Poziom ten był wielokrotnie testowany na początku 2010 roku, kiedy to stanowił bardzo silny opór, a także w październiku (mocne wsparcie) i listopadzie (opór). Tym razem też nie powinno dziwić to że posłużył jako punkt zwrotny dla eurodolara. Na interwale tygodniowym powstała świeca doji, ale można ją również uznać za pinbar odrzucający S/R. Na interwale D1 idealne objęcie bessy. Wszystko to sprawia że należy w tym momencie zastanawiać się nad zajęciem pozycji krótkiej, pomimo tego że krótkoterminowy trend wydaje się być spadkowy. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu dojdzie do spadków lub też konsolidacji pomiędzy poziomem 1.3400 a 1.3700. Dywergencja Stochastika z ceną na H4 zdaje się jedynie potwierdzać ten scenariusz. Właśnie strefa w okolicach 1.3400 może stać się pierwszym punktem gdzie cena natrafi na jakieś problemy. Po pierwsze tak jak widać na załączonym wykresie kilka razy w ostatnich dwóch miesiącach cena tam natrafiała na silny opór, po drugie znajduje się tam poziom 38.2% zniesienia Fibo. Zgodnie z zasadą że opór po przebiciu zamienia się we wsparcie myślę że będzie to dobre miejsce na sygnał do zajęcia longa.
USD/JPY
Od dwóch tygodni na tej parze trwa dosyć obszerna konsolidacja, której zasięg to około 140p. Tylko w tym tygodniu gra pod konsolidacje wygenerowała co najmniej 3 sygnały do zajęcia pozycji. Osobiście skorzystałem tylko z jednej, gdyż spóźniłem się ze złożeniem kolejnego zlecenia (zamiany pozycji krótkiej na długą). Moim zdaniem w przyszłym tygodniu cena powinna pozostać w tych ramach, ale możliwe też są fałszywe wybicia.
po więcej zapraszam na www.gtkforex.blox.pl

TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
- Damian_GTK
- Pasjonat
USD/JPY buy: 82.00, SL poniżej min z przed dwóch tygodni (ryzyko 1.5%),
powody do wejścia:
- konsolidacja, jesteśmy przy dolnej krawędzi konsolidacji
- pinbar w górę na H4 odrzucający 82.00, dosyć istotny poziom S/R
- wejście na 88.2% konsolidacji
zarządzanie standardowo, czyli SL poniżej kolejnych dołków, 1/2 pozycji chciałbym zabrać w okolicach 82.55, gdzie jest 50% konsoli i lokalny pivot point

Happy trading
powody do wejścia:
- konsolidacja, jesteśmy przy dolnej krawędzi konsolidacji
- pinbar w górę na H4 odrzucający 82.00, dosyć istotny poziom S/R
- wejście na 88.2% konsolidacji
zarządzanie standardowo, czyli SL poniżej kolejnych dołków, 1/2 pozycji chciałbym zabrać w okolicach 82.55, gdzie jest 50% konsoli i lokalny pivot point

Happy trading

TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
- Damian_GTK
- Pasjonat
Dziś cena na UJ trochę potrzymała mnie w napięciu, trzy razy była w odległości 1p od SL, który przestawiłem poniżej dołka. Całe szczęście teraz trochę odjechała w górę, ale wiadomo, to jest Forex i w każdej chwili wszystko może się wydarzyć. Taka trochę lekcja psychologii dla mnie.
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !