Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Nie nie byłem, chodziło mi o zakładanie konta oraz o wałkowany temat z doradcą podatkowym w PL

pajter
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: pajter »

Ciekawi mnie jedna rzecz. Płacę sobie beztrosko 19% podatku dochodowego od przychodów spółki, oszczędzam zabawę w zusy, księgowe i rozliczenia - oraz us. Więc jest to jakiś plus.
Ale czy można na przykład wynająć biuro (na "representative office") jako koszty firmy? I płacić podatek dochodowy od dochodu firmy(przychód - zysk), a nie od przychodu?

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

co rozumiesz przez podatek dochodowy od przychodów spółki, przychód a dochód to dwie inne sprawy.

Camillus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Camillus »

1. Napisałem e-maila do jednej z firm zajmującej się zakładaniem spółek w rajach podatkowych. Napisałem, że chcę założyć spółkę kapitałową IBC na Wyspach Marshalla, a to ze względu na fakt, że wtedy legalnie nie będę podlegał pod nieograniczony obowiązek podatkowy w Polsce.

W odpowiedzi otrzymałem:

"To, gdzie Pan ma obowiązek opodatkowywania dochodów, zależy od Pana
rezydencji podatkowej. Jeśli Pana ośrodek interesów życiowych jest w Polsce
(m.in. jeśli spędza Pan w kraju ponad 183 dni w roku), to będzie Pan
podlegał nieograniczonemu obowiązkowi pod. w Polsce.
"

Jak to w końcu jest? Ja myślałem, że spółka kapitałowa stanowi "odrębną osobę prawną od swego założyciela, więc jej majątek nie jest wykazywany w jego zeznaniach podatkowych i nie podlega opodatkowaniu w Polsce."

2. Czy warto założyć spółkę kapitałową IBC na Wyspach Marshalla, podpisać umowę outsourcingową z jedną z polskich dużych firm IT i oferować usługi programistyczne na polskim rynku (działać całkowicie via Internet)?

zdrapka
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: zdrapka »

Piszę, bo mam wrażenie, że temat, który mnie interesuje zakończył się w okolicach 25 strony tego wątku.

Mam w PL firmę, którą chcę wyrejestrować. Chcę utrzymywać się wyłącznie z Fx. Myślę o spółce w Delaware oraz zakupach na firmę oraz wypłacaniu kasy z bankomatów. Wszystkie rachunki brokerskie będą firmowe.
Czy ktoś z obecnych założył taką spółkę i z powodzeniem ją prowadzi? A może jest lepsze rozwiązanie niż Delaware?
Proszę nie pisać co myślicie lub co Wam się wydaje, ale same wypowiedzi w oparciu o doświadczenie.

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

zdrapka pisze:Piszę, bo mam wrażenie, że temat, który mnie interesuje zakończył się w okolicach 25 strony tego wątku.

Mam w PL firmę, którą chcę wyrejestrować. Chcę utrzymywać się wyłącznie z Fx. Myślę o spółce w Delaware oraz zakupach na firmę oraz wypłacaniu kasy z bankomatów. Wszystkie rachunki brokerskie będą firmowe.
Czy ktoś z obecnych założył taką spółkę i z powodzeniem ją prowadzi? A może jest lepsze rozwiązanie niż Delaware?
Proszę nie pisać co myślicie lub co Wam się wydaje, ale same wypowiedzi w oparciu o doświadczenie.
Tak, można tak zrobić i prawie nie ma z tym problemu.
Ale jak napisałem słowo "prawie" czyli drobny problem jest :]

Mianowicie sporo cześć brokerów nie otwiera rachunków ma firmy i osoby z USA, z racji jakiś tam durnych regulacji. Więc wszystko zależy u jakiego chcesz brokera otworzyć konto.
Jeśli Twój broker nie robi problemu to ta alternatywa jest jak najbardziej ok.

Ps. załóż sobie konta bankowe offshore ( Hongkong, Singapur ), np. HSBC coś takiego umożliwia, minus taki że wymaga minimum 5000 USD, ale oczywiste kwota do obrotu
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

zdrapka
Bywalec
Bywalec

Dzięki za sugestię - dowiem się dokładnie jak to jest z rachunkiem firmowym.
Tobie rozumiem się udało w Delaware :) Zadowolony? Czy jakieś niespodzianki były?
Jaki drobny problem masz na myśli?

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

zdrapka pisze:Dzięki za sugestię - dowiem się dokładnie jak to jest z rachunkiem firmowym.
Tobie rozumiem się udało w Delaware :) Zadowolony? Czy jakieś niespodzianki były?
Jaki drobny problem masz na myśli?
Narzekać nie mogę ;)

Problem opisałem w poście powyżej.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

zdrapka
Bywalec
Bywalec

I tyle? 8)
Czyli ŻADEN problem. Dzięki kolego. Heh :)

Camillus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Camillus »

MrYogi pisze:Ps. załóż sobie konta bankowe offshore ( Hongkong, Singapur ), np. HSBC coś takiego umożliwia, minus taki że wymaga minimum 5000 USD, ale oczywiste kwota do obrotu
Zakładam, że konto bankowe w HSBC jest na firmę, ale i tak na karcie płatniczej widnieje nasze imię i nazwisko. Czy tak?

Czy da się założyć konto bankowe w HSBC czysto on-line?

ODPOWIEDZ