Jaki popełniłem błąd strategiczno - psychologiczny w tym tygodniu na AUD/USD:
Jak widać na załączonym obrazku moja strategia przesuwania SL jest następująca, po utworzeniu się dołka na H4 (oznaczonego fraktalem - niebieską kropką) przestawiam SL kilka pipsów poniżej jego minimum. Fraktal - dołek tworzy się gdy obie sąsiednie świece (poprzedzająca i następująca) mają wyższe minimum niż dana świeca. Ja zaś zaniedbałem założenia strategii i przesunąłem SL od razu po utworzeniu się wczoraj lokalnego dołka H1 o godzinie 16.00. Nauczką dla mnie jest to że cena dokładnie wypunktowała mnie co do pipsa, wyrzuciła mnie na SL i poszła w górę. W miejscu gdzie zostałem wyrzucony utworzył się dołek na H4 czyli fraktal, i właśnie dopiero wtedy powinienem przestawić SL poniżej tego dołka i czekać na dalszy rozwój wydarzeń.
Ja natomiast po przedwczesnym wyrzuceniu mnie z pozycji uznałem że mogę w takim razie odrobić na pozycji krótkiej, widząc pinbar przy górnej krawędzi konsolidacji wszedłem w shorta. Zrobiłem to pomimo tego że moja weekendowa analiza mówiła jedynie o zajmowaniu pozycji długich na tej parze.
Wychodzi na to że popełniłem dokładnie identyczny błąd psychologiczny jak na USD/JPY pod koniec grudnia, kiedy to wyszedłem z pozycji przedwcześnie w podobnych okolicznościach, a cena pokonała jeszcze ponad 2,5 raza większą trasę w moim kierunku. Niestety jak widać niczego nie nauczyłem się na tym błędzie.
Czy ktoś zna jakieś dobre sposoby wbijania sobie do głowy założeń strategii, tak żeby nie próbować jej ulepszać w trakcie trejdu?
muszę chyba namalować sobie na ścianie wielkimi literami hasło:
TRZYMAJ SIĘ PLANU!!!!
życzę wszystkim dobrego dnia, i samych dobrych trejdów