Jaki polecacie najszybszy procesor do MT4 ?

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Awatar użytkownika
tantric
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tantric »

ka7 pisze:zeby wygrywac na forexie to bez 4 rdzeni ani rusz, i karta graficzna minimum to gtx 480 lub rownorzedna od ati, zeby wyswietlalo wlasciwe kolory swieczek, bez przeklaman, podaj jakim budzetem dysponujesz to moze wspolnymi zlozymy tu zestaw ktory zapewni ci sukces, mam nadzieje ze dysponujesz chociaz 5 tys zlotych
A słyszałeś kiedys o traderach co maja po 6 monitorów ( gdyby nie film Wall Street , to co niektórzy nie wiedzieliby jak takie cos wyglada :) )załącz to na starego kompa....Traderzy maja różne preferencje.Niektórzy nie trejduja tylko na edku czy dwóch parach tylko np.na 20 parach i innych instrumentach i wielu interwałach.Niektórzy uzywaja tez EA (dla informacji : to taki robocik ,co sam handluje ;) )Jezlei nie słyszałes o takich ,to przykro mi , zacytowałbym ci powiedzenie Archimedesa,ale nie bedę robil ci tu siary.A co do budżetu ,to pochwal sie może swoim (np.statementem z konta tylko nie demo,bo stamtad to tylko Krzysztofowi C wypłacają ;) ) i zobaczymy jakim ty dysponujesz.Ja sie nie przechwalam ,że dysponuje takim czy innym budzetem,pytam tylko o najszybszy procek do MT4,chyba to logiczne....?! Pozdro

Dodano po 1 minutach:
MrYogi pisze:To czy komputer ma 4 rdzenia czy 6 czy jedne nie ma znaczenia. Liczy się co ma dana osoba w głowie a nie jaki ma komputer. MT4 pójdzie i na komputerach sprzed kilku lat.

Dodano po 5 minutach:
milik pisze:Poziom to 0 Panowie !
Zgadzam sie z tobą ,co do wypowiedzi uszczypliwych,nie związanych z tematem.Taka to własnie polaczkowska mentalność.A wszystkich serdecznie pozdrawiam. :D
"Możesz wierzyć w to , w co wierzyć postanowisz lecz nie oszukuj samego siebie ... gdyż tylko to , co czynisz świadczy o tym , w co naprawdę wierzysz"
"Szaleństwem jest powtarzanie tych samych czynności i oczekiwanie innego wyniku"

Awatar użytkownika
ka7
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ka7 »

no wlasnie kolega sie zapytal czy 4 rdzenie czy 6 rdzeni to mu odpowiedzialem ze 4 to minimum, na 2 rdzeniowym to przegra i nie ma szans, trzeba podchodzic profesjonalnie jak autorzy filmu wall street, a skoro go stac na 6 niech wybierze szesc, niech zwroci tez uwage na plyte glowna zeby w przyszlosci mogl upgradowac do 8 rdzeni gdy wyjda nowe modele, niech to koniecznie sprawdzi jesli chce zeby jego skutecznosc trejdowania wzrosla, wraz z nowym modelem procesora, to samo z karta graficzna, jesli bedzie duzo monitorow duzo swieczek byc moze duzo srednich i wskaznikow wysokiej klasy to dobrze zeby koloory byly wyswietlane prawidlowo zeby na pierwszy rzut oka mogl sie orientowac w sytuacji i tyle:) co to w ogola ma sie do mojego stajtmentu, skoro kupuje procesor wysokiej klasy to podejrzewam ze cena zestawu moze wyniesc mniej wiecej tyle bez zadnej zlosliwosci, jesli bedzie taniej to tez spoko, najatwiej zarzucac zlosliwosc zzamiast odniesc sie meritum
Trzeba określić cele I zrobić to mądrze,To do czego dążę to sława i pieniądze,Chce mieć tak jak książę:Posiadłość i pałac,Własną podobiznę w skałach,Tak jak prezydenci w Stanach ,Spędzać życie na muzyce i niekończących balach,

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

ka7 pisze:na 2 rdzeniowym to przegra i nie ma szans
Właśnie o to zdanie chodzi najbardziej. Jakby to procesor wygrywał to bym sobie kupił najlepszy na świecie i już bym był milionerem.
To CZŁOWIEK gra i podejmuje decyzje. Lepsze wyniki w grze może mieć gościu na starym rzęchu niż ten co ma superprocesor i wcale nie dziwiłaby mnie taka sytuacja.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Hikari »

Szkoda, ze temat sie rozmywa. Pewne posty mozna przeciez ignorowac.
Kiedys chcialem koniecznie peceta z dwoma procesorami, ale jak mi uzmyslowiono, ze dwa procki wspieraja tylko nieliczne programy typu CAD oraz skomplikowane softy (jak na tamte czasy), wtedy zrozumialem, ze technologie nie zawsze ida w parze z zapotrzebowaniem na uslugi i tylko dla konstruktorow i grafikow dual processoring byl czyms niezbednym, a dla pozostalosci wyrzuconym pieniadzem.
Dlaczego chcialem taka maszyne? Bo pracowalem z wieloma aplikacjami na raz i sobie pomyslalem co dwie glowy (procki) to nie jedna, a jednak sie mylilem.
Chwala Tigrowi ze napisal ze tylko MT5 ma wsparcie w wielordzeniowosci.
Moznaby bylo sporzadzic liste jakie softy wymagaja minimum procesorowego z dokladna iloscia rdzeni.

Temat jak najbardziej ciekawy.
Mozna zarobic kilka tysiecy % a nastepnie stracic tylko 100% ;)

milik
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: milik »

Podsumowując wypowiedzi kolegów wyżej. Tantric kup sobie grata za 500zł z allegro, sam widzisz że można na takim sprzęcie osiągnąć więcej. Sam chyba sprzedam mojego i7 i kupie coś z rodziny Pentium II bo gra mi ciężko idzie.

Osobiście używam jednocześnie ponad kilkanaście programów jednowątkowych, do tego dochodzą usługi systemowe które też są jednowątkowe. Nikt z was nie wpadł na fakt że systemy operacyjne nowej generacji przydzielają do każdego rdzenia kilka wątków przez co każdy z nich jest mniej obciążony. Czasami jak jakiś program się przywiesi wzrasta obciążenie dla jednego z rdzeni a reszta działa normalnie. To przede wszystkim stabilne, jeden wadliwy program nie zawiesi już całego systemu. To nie program korzysta z wielu rdzeni tylko rdzenie korzystają z wielu programów !

Krzem ma swoje ograniczenia, łatwiej jest powielić rdzenie niż zwiększać ich częstotliwość taktowania. Proszę pamiętać że procesor np. wspomniany przez mnie i7 posiada technologię HT. Czyli cztero rdzeniowy procesor wykonuje 8 wątków jednocześnie. To tak jakby w każdym z rdzeni były dwa :)

Awatar użytkownika
Hikari
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Hikari »

milik pisze:Podsumowując wypowiedzi kolegów wyżej. Tantric kup sobie grata za 500zł z allegro, sam widzisz że można na takim sprzęcie osiągnąć więcej. Sam chyba sprzedam mojego i7 i kupie coś z rodziny Pentium II bo gra mi ciężko idzie.
na setce (100HZ) wyciagalem tez dobrze, wiec oszczedz sobie ironii. Nie wiem, czy sie orientujesz jakie byly wtedy koszty abonamentowe internetu oraz datafeed RT! Wszystko w minutach ! Za minute EUREDXu 19 pfennigow plus ekstra internet! :evil:

Z drugiej strony ogromne dzieki, zes wniosl troche swiatla w te materie:
milik pisze:Nikt z was nie wpadł na fakt że systemy operacyjne nowej generacji przydzielają do każdego rdzenia kilka wątków przez co każdy z nich jest mniej obciążony. Czasami jak jakiś program się przywiesi wzrasta obciążenie dla jednego z rdzeni a reszta działa normalnie. To przede wszystkim stabilne, jeden wadliwy program nie zawiesi już całego systemu. To nie program korzysta z wielu rdzeni tylko rdzenie korzystają z wielu programów !
Pozdrawiam

Hikari
Mozna zarobic kilka tysiecy % a nastepnie stracic tylko 100% ;)

Awatar użytkownika
tantric
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tantric »

Hikari pisze:Chwala Tig3rowi ,ze napisal ze tylko MT5 ma wsparcie w wielordzeniowosci.
Zgadza sie ,rozmawiałem z nim prywatnie i okazuje sie ,że MT5 ma wsparcie kilku rdzeni ale w testach , przy normalnej pracy nie jest pewien.Wiec ,co sie tyczy MT5 ,to możemy tylko gdybać czy przy każdej obróbce wykorzysstuje wiele rdzeni.Jezeli ktos ma o tym dokładne informacje ,to prosze o wypowiedzi.Jednak prosze bez wymądrzania się i krytykowania posunięć innych traderów.Po prostu "jeden lubi ziemniaki,drugi pomarańcze " ( a trzeci jak mu nogi śmierdzą :shock: ) Pozdrawiam

Dodano po 1 minutach:
milik pisze:Podsumowując wypowiedzi kolegów wyżej. Tantric kup sobie grata za 500zł z allegro, sam widzisz że można na takim sprzęcie osiągnąć więcej. Sam chyba sprzedam mojego i7 i kupie coś z rodziny Pentium II bo gra mi ciężko idzie.
Tak,to raczej bedzie najlepszym rozwiązaniem,szkoda ,że na spectrum ,commodore i atari nie ma MT4,bo to by było jeszcze lepsze :564: :clap:

A tak na marginesie mam taka propozycję.Jezeli ktoś ma chęć sie na kimś "przejechać" i go skrytykować , to zanim to zrobi niech zamieści swój statement z reala , tylko nie wybiórcze dni lecz od początku założenia konta a minimum z 3 miesięcy i też nie z microlotów ( bo na nich to raczej eksperymenty się przeprowadza ,żeby mieć przedsmak realnych trejdów ) . Uważam ,że wtedy wypowiedzi takiej osoby można traktować poważnie i zapewne odnieść z nich pożytek .Natomiast z doświadczenia wiem,że te osoby , które naprawde systematycznie zarabiają na forexie,to nie krytykują innych , a napewno nie bezpodstawnie i wypowiadają się stricte w temacie a nie szukają dziury w całym.

Dodano po 51 minutach:
ka7 pisze:zeby wygrywac na forexie to bez 4 rdzeni ani rusz, i karta graficzna minimum to gtx 480 lub rownorzedna od ati, zeby wyswietlalo wlasciwe kolory swieczek, bez przeklaman, podaj jakim budzetem dysponujesz to moze wspolnymi zlozymy tu zestaw ktory zapewni ci sukces, mam nadzieje ze dysponujesz chociaz 5 tys zlotych

Dodano po 2 minutach:
ka7 pisze:najatwiej zarzucac zlosliwosc zzamiast odniesc sie meritum
ot i cała kwintesencja wypowiadania się , żałosne tylko jest to,że ty nie odnosisz się meritum ( twój górny post ) :doh:

personov napisał:
To CZŁOWIEK gra i podejmuje decyzje. Lepsze wyniki w grze może mieć gościu na starym rzęchu niż ten co ma superprocesor i wcale nie dziwiłaby mnie taka sytuacja.

A jeżeli CZŁOWIEK jest daytraderem , to może jeszcze ujdzie ale jak skalpujacym używającym wielu TF-ów i instrumentów-to sam sobie odpowiedz.....Ja osobiście życzę takiemu CZŁOWIEKOWI wszystkiego najlepszego.Pozdro :shock: :D
Ostatnio zmieniony 20 sty 2011, 20:19 przez tantric, łącznie zmieniany 6 razy.
"Możesz wierzyć w to , w co wierzyć postanowisz lecz nie oszukuj samego siebie ... gdyż tylko to , co czynisz świadczy o tym , w co naprawdę wierzysz"
"Szaleństwem jest powtarzanie tych samych czynności i oczekiwanie innego wyniku"

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

na początku swojej przygody z forexem każdy używa do tego komputera który ma
zakup komputera wyłącznie do handlu moze być podyktowany dwoma względami
- bezpieczeństwo ( nie odbieramy na nim poczty, nie używamy przeglądarki tylko wyłącznie odpalony program platformy transakcyjnej ba nawet można sobie wszystkie porty pozamykać i tylko ten / te używane prze platformę mieć otwartę )
- zwiekszenie wydajności - używamy zasobożernych wskaźników i chcemy aby nam to wszystko płynnie działało

analizując to wszystko najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie laptopa (chwilowy brak prądu nie straszny baterii) wyłącznie do handlu.
oraz drugiego komputera do analizy oraz wszystkich innych czynności jakie dokonujemy za pomoca komputera.

Laptop oprócz tego że ma być niezawodny nie wymaga super wydajnych podzespołów.
Drugi komputer to już jak to potrzebuje.
Z własnego doświadczenia radziłby zakup dobrej klawiatury i myszki - jak najbardziej ergonomicznych.
Ja posłałem na śmietnik historii juz 4 klawiatury i 5 myszek
:D
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Kiedyś dawno temu, przed tym czasem kiedy miałem VPS'a strategie (dokładnie 4 MT4)
chodziły na 2xPentium 300MhZ ;) i dawały radę bez problemów, przy liczbie orderów
aktywnych jednocześnie w granicach 200 czasami. Potrafił zamykać, otwierać i nawet
robić obliczenia ;) Więc wszystko zależy od tego jak jest napisana strategia i co potrzebuje
by działać.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

tantric pisze:i7 980 quad czy 1100T six core
Mam starszą wersję AMD (X4 965) ale używam tego głównie do testów. Tak jak pisał Astra, AMD nie ma HT ale przy MT4 to nie ma znaczenia, chyba przy testach ale to i tak trzeba kombinować albo z wieloma instancjami albo z wirtualnymi maszynami. Więc biorąc pod uwagę jakość do ceny z poprawką na MT4 to chyba raczej AMD, tym bardziej że biorąc pod uwagę pojedynczy rdzeń chyba jest nieco szybszy i pewnie można go jeszcze kręcić (cooler i tak musisz mu sprawić jakiś dobry).
Obrazek
Unfortunately, more to come

ODPOWIEDZ