Price Action - GTK Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

Co może się wydarzyć w tym tygodniu?

EUR/USD - Znajdujemy się w kanale pomiędzy 1,2850 a 1,3500, moim zdaniem potencjał wzrostowy na tej parze jeszcze jest, jednak na początku tygodnia raczej dojdzie do korekty, gdyż znajdujemy się na istotnym poziomie w okolicach 1,3440 (czyli przy górnej krawędzi kanału) - cena wielokrotnie zawracała na tym S/R i tym razem może do tego dojść. Moim zdaniem cena powróci mniej więcej do poziomu 1,3170, gdzie jest S/R, lokalny pivot oraz 50% Fibo ruchu wzrostowego z tego tygodnia. Tam będę czekał prawdopodobnie na sygnał typu pinbar, objęcie lub insidebar żeby wejść na longa. Jest to tylko jeden z kilku możliwych scenariuszy, który może się sprawdzić a może nie. Wiadomo to jest Forex i może stać się zupełnie wszystko. Równie dobrze cena może od razu przebić ten S/R lub też spaść do dolnej krawędzi kanału. Pożyjemy, zobaczymy ;)

Obrazek

AUD/USD - ta para również wygląda dosyć ciekawie, Przez dwa tygodnie znajdowaliśmy się w korekcie trendu wzrostowego, która prawie idealnie we wtorek zawróciła na 61,8% Fibo, gdzie znajdował się również poziom S/R. Następnie cena poszła do góry, tworząc nowy wyższy wierzchołek, zaś pod koniec tygodnia cena stworzyła wyższy dołek odrzucając pinbarem poziom 0,9850. Moim zdaniem na początku tygodnia może być dobra okazja żeby kupić tą parę, bo może dojść do ładnego ruchu na północ. Ja będę szukał wejścia prawdopodobnie gdzieś w połowie pinbaru H4 z piątku. No ale zobaczymy co z tego wyjdzie.

Obrazek

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Jestem na chwilę obecną w dwóch pozycjach, wejście w nocy.
EUR/USD sell 1,3344, SL 1,3405, TP 1,3170 (1/3 wielkości normalnej pozycji ze względu na to że jest to zagranie przeciwne do trendu H4 a cena nie dała możliwości żeby wejść po korzystniejszym kursie - wyżej)
powody wejścia: dojście do ważnego S/R i odrzucenie za pomocą pinbaru

AUD/USD buy 0,9880, SL 0,9850, TP 1,0083 (2/3 wielkości normalnej pozycji ze względu na to że trend wzrostowy dopiero się rozpoczyna na tej parze)
powody wejścia: rozpoczynający się trend wzrostowy, pinbar odrzucający poziom 0,9850 (który był w przeszłości wielokrotnie testowany)
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

Damian_GTK pisze:powody wejścia: dojście do ważnego S/R i odrzucenie za pomocą pinbaru
przydałaby się opcja na forum: Lubię to ;)

gdzie lokalizujesz Twojego SR'a ?

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

ahh te przyzwyczajenia z fejsa 8)

moja strefa S/R rozciąga się od: 1,3423 do 1,3495 w sumie bardzo szeroki obszar, ale jest on istotny na wyższych ramach czasowych i stąd taka rozpiętość ;)
poziom na którym widzę ewentualne odwrócenie ruchu to okolice 1,3165 +/- 10p, tam jest zgrupowanie Fibo + S/R - ale bardziej lokalne

pozdro
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Na Edwardzie SL przeniesiony na BE
na Adku SL ok 12.00 będzie przeniesiony na ok 0,9858 lub BE
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Ok edek zamkniety na BE (+5p) i od tego momentu szukam sygnalu na longa.
Pozostaje jeszcze nieco wieksza pozycja na AU, gdzie SL jest na BE, bede przesuwal ewentualnie pod kolejne dolki. Teraz bede czekal na jakas lokalna korekte.

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Teraz tak analizując sytuację to źle zrobiłem że SL na edku wylądował na +5p, jeżeli by pozostał na BE, dalej był bym w pozycji i zarabiał a tak to tylko mogę patrzeć i dopingować innych jak zarabiają :)
no ale w sumie łatwo tak analizować po fakcie :twisted:
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Widzę że noc była bużliwa na AUD/USD utworzył się nowy dołek 0,9895, tak więc przestawiam SL poniżej tego dołka i czekam na dalszy rozwój sytuacji. No i zaczynam szukać kolejnych okazji do inwestycji.

GBP/USD znajduje się w tej chwili w bardzo poważnej strefie S/R i będę czekał na ewentualną reakcję. Tutaj może wydarzyć się zupełnie wszystko, może dojść do przebicia maksimum i prawdopodobnie cena pójdzie wtedy mocno w górę, pociągając za sobą po części EUR/USD, może też o godzinie 8.00 pojawić się świeca odrzucająca ponownie ten poziom, co było by dla mnie ewentualnym sygnałem do zajęcia pozycji krótkiej.

USD/CHF - również cena jest w obszarze S/R i tak jak na kablu są dwie opcje, albo mocne przebicie i ruch w dół, albo odbicie od tego poziomu. W tych dwóch sytuacjach będę szukał wejścia.

a i takie pytanko mam do forumowiczów, bo zdziwiłem się gdy rano zobaczyłem że moja pozycja została przerolowana z wynikiem dodatnim, czy to jest normalna sytuacja? :D szczerze mówiąc zdarzyło mi się to pierwszy raz

Miłego dnia, Happy Trading 8)
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

sebb
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: sebb »

Damian_GTK pisze:
a i takie pytanko mam do forumowiczów, bo zdziwiłem się gdy rano zobaczyłem że moja pozycja została przerolowana z wynikiem dodatnim, czy to jest normalna sytuacja? :D szczerze mówiąc zdarzyło mi się to pierwszy raz
http://bossa.pl/index.jsp?layout=2&page ... cat_id=995

tak, w przypadku niektorych par ze wzgledu na korzysty stosunek stop procentowych punkty swapowe sa dodawane. np w przypadku dlugiej pozycji na AUDUSD :)

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Dzieki sebb za odpowiedz.

Na AUD/USD wychodze z 1/2 pozycji z tego wzgledu ze na H4 utworzyl sie bardzo wymowny pinbar spadkowy. Czesc pozycji zamknieta na +98p (zysk +2% w sumie ponad 3 razy wiekszy niz ryzyko). Teraz czekam na dalszy rozwoj wydarzen na tej parze, SL przestawiam dosyc blisko bo na +57p (0,9937). Tak ze minimalny zysk jaki moge miec z tej transakcji to lacznie 3,1% przy ryzyku 1,2%. Oczywiscie w planach mam duzo wiecej 8)

edit 16:16
SL przesunięty na +79p (0,9959)

ODPOWIEDZ