Jaki polecacie najszybszy procesor do MT4 ?

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Awatar użytkownika
tantric
Gaduła
Gaduła

Jaki polecacie najszybszy procesor do MT4 ?

Nieprzeczytany post autor: tantric »

Witam,mam pytanie dla będących w temacie odnośnie procesora.Mam zamiar zakupić nowego kompa i mam malutki dylemat pomiedzy wyborem procesora : i7 980 quad czy 1100T six core.Jeżeli ktos zna zagadnienie ,to proszę o poradę.A moze znacie jakieś inne szybkie procki?Pozdrawiam
"Możesz wierzyć w to , w co wierzyć postanowisz lecz nie oszukuj samego siebie ... gdyż tylko to , co czynisz świadczy o tym , w co naprawdę wierzysz"
"Szaleństwem jest powtarzanie tych samych czynności i oczekiwanie innego wyniku"

milik
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: milik »

Ja posiadam i7 920 i dla niego MT4 to mały programik, idzie jak rakieta :) Twój procesor jest nowszą konstrukcją więc sam sobie odpowiedz. Tego AMD nie znam.

Awatar użytkownika
tantric
Gaduła
Gaduła

Witaj.Co masz więcej w tym kompie(pamięć,płyta etc)?
Jeżeli uruchomisz kilka platform ,na każdej po kilka par walut ,każda z kilkoma lub więcej indykami ,to też nie masz problemu z szybkoscią?
"Możesz wierzyć w to , w co wierzyć postanowisz lecz nie oszukuj samego siebie ... gdyż tylko to , co czynisz świadczy o tym , w co naprawdę wierzysz"
"Szaleństwem jest powtarzanie tych samych czynności i oczekiwanie innego wyniku"

milik
Bywalec
Bywalec

Gigabyte GA-EX58-UD3R, Kingston 4GB RAM w trybie trzy-kanałowym, 1,5TB HDD (1TB w raid0), Intel i7 920, Gigabyte GF260GTX, zasilacz 870W. Najbardziej odczuwalne przyspieszenie dały dwa dyski 500GB połączone w raid0. Całość wyrabia się bardzo szybko nawet przy dużej ilości obiektów na wykresach i włączonych kilku strategiach. Używam tylko jednego MT4 :) Komputer bez problemu pociągnął obie części Crysisa na pełnych detalach więc z MT4 tez da radę.

astra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: astra »

tantric pisze:dylemat pomiedzy wyborem procesora : i7 980 quad czy 1100T six core
pod względem wydajności zdecydowanie przoduje Core i7, tym bardziej, że obsługuje technikę HT, dzięki której na 4 rdzeniach fizycznych masz 8 procesorów wirtualnych (każdy rdzeń obsługuje dwa wątki), a AMD może obecnie zaoferować max. 6 rdzeni

i jeszcze jedna ciekawostka dotycząca najnowszych procesorów Intel Core2:
W porównaniu z pierwszym mikroprocesorem Intela - 4004 - przedstawionym w roku 1971, procesor Sandy Bridge działa mniej więcej 4 000 razy szybciej, a każdy tranzystor zużywa około 4 000 razy mniej energii. Cena za tranzystor spadła 100 000 razy.
to obrazuje, jak olbrzymi postęp dokonuje się cały czas w informatyce

polemnik
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: polemnik »

raid 0 .... a ze swojej strony powiem tak: uczucie gdy padnie JEDEN z dysków - bezcenne :lol: wszystkie dane znikają ;)

milik
Bywalec
Bywalec

Wiem że przy raid0 wszystko przepada, dlatego mam trzeci dysk 500GB zgadnij na co :) Celem była szybkość. Zakładam że skoro autor pisze o procesorach i7 to wie o ich zaletach. Pewnie jak się kiedyś zdecyduje na raid'a to też poczyta.

polemnik
Bywalec
Bywalec

zamiast raid 0 polecam dyski ssd. wiadomo - cena trochę inna ale: prędkość i bezpieczeństwo ważniejsze.

Wystarczy taki dysk ~32gb, aby postawić samego windowsa, resztę instalować na zwykłym. różnica zauważalna. A jeżeli wszystko na ssd to łooo.

Awatar użytkownika
tantric
Gaduła
Gaduła

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.Proszę jeszcze o kolejne jakby ktos miał jeszcze jakieś sugestie.Właśnie ostatnio zamontowałem ssd intela X25-M 80gb.Na nim postawiłem system i platformy.Różnica jest niesamowita w szybkosci działania platform.Lecz to wszytko na starym kompie (pierwsze egzemplarze quada packard bell),tak ,że niewiele moge z niego wycisnąć :D
Mam jeszcze pytanie.Czy ktoś ma doświadczenia z kartami na 3-4 monitory (mam zamiar zakupić taką kartę a nie mam w ogóle o tym pojęcia)?
Jeżeli tak,proszę jeszcze o sugestie w tym temacie,jakie polecacie etc ?
Pozdrawiam

polemnik
Bywalec
Bywalec

moim zdaniem najprostszym sposobem będzie montaż dwóch kart na SLI, to powinno dać radę. Lecz nie jestem pewien na 100%.

ODPOWIEDZ