Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

sztachu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sztachu »

freud00: przyznam się, że zebrałem tylko wytyczne potrzebne do napisania algorytmu. Wiem, że robot nigdy za wiele nie zarobi i nie ma "magicznych skrzynek", ale chciałem mieć ogląd na skuteczność waszej strategii.

Awatar użytkownika
freud00
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: freud00 »

Uffffffffffffffffffff Uspokoiłeś mnie :D :D :D

Awatar użytkownika
zaburzenia.snu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: zaburzenia.snu »

sztachu pisze:freud00: przyznam się, że zebrałem tylko wytyczne potrzebne do napisania algorytmu. Wiem, że robot nigdy za wiele nie zarobi i nie ma "magicznych skrzynek", ale chciałem mieć ogląd na skuteczność waszej strategii.
a ja mam takie pytanie do ciebie,przy uwzgledniles w tym algorytmie najwazniejsza zmiena a zaraz podstawe tego systemu/sygnalow jak to woli nazywac to ze pierwsza swieca po dwa razy wiekszej swiecy musi dotknac strefy ZL jak na przykladzie ponizej?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

sztachu
Stały bywalec
Stały bywalec

nawet zrobiłem 2 wersje, z ZL w połowie ciała długiej świecy i jak tylko wejdzie w strefę ciała, zresztą już pewnie chyba ktoś napisał pod to gotowe EA, czy nie?

A co jak jest długotrwały np. trend spadkowy? Ustawiasz TP za poprzednim ZL. Szukasz następnego MOMO, ok, masz wejście na longa liczysz na odbicie, ale cena nie wróci do poprzedniego ZL przecież. Dla mnie tylko ten system się sprawdza przy oscylacjach, ponieważ z założenia szukamy miejsca odbicia. Następna sprawa, że system łapie często SL.

Może ja czegoś po prostu nie rozumiem?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
zaburzenia.snu
Stały bywalec
Stały bywalec

sztachu pisze:nawet zrobiłem 2 wersje, z ZL w połowie ciała długiej świecy i jak tylko wejdzie w strefę ciała, zresztą już pewnie chyba ktoś napisał pod to gotowe EA, czy nie?

A co jak jest długotrwały np. trend spadkowy? Ustawiasz TP za poprzednim ZL. Szukasz następnego MOMO, ok, masz wejście na longa liczysz na odbicie, ale cena nie wróci do poprzedniego ZL przecież. Dla mnie tylko ten system się sprawdza przy oscylacjach, ponieważ z założenia szukamy miejsca odbicia. Następna sprawa, że system łapie często SL.

Może ja czegoś po prostu nie rozumiem?

Pozdrawiam.

Napisales jedno piekne zdanie : "ponieważ z założenia szukamy miejsca odbicia" dlatego dla mnie to nie jest system a jedynie wskazowka kiedy wskoczyc w rynek i kolejne zachowanie ceny czyli mozliwosc rozwazenia jak zachowa sie cena po duzym skoku(czyli po momo) i jak napisales " masz wejście na longa liczysz na odbicie, ale cena nie wróci do poprzedniego ZL przecież" dlatego jak dla mnie bo kazdy ma inna koncepcje ZL musi zostac spelniony najwazniejszy czynnik aby brac pod uwage dane ZL,cena po momo musi zawrocic odrazu do stefy ZL albo zatrzyma sie 5-15% przed ta stefa i wtedy wiem ze to ZL w przyszlosci ma 90% szansy na sprawdzenie sie, a podpieram sie ZL stosujac PA ale dla mnie musza zostac spelnione nastepujace czynniki:
trend silny(rozpoznawalny na wykrresie)
dodatkowe syg.( linie wsparcia/oporu,pinbar itp.)
uklad ceny ktory wskazuje dalszy kierunek(ABC patrz czerwone linie na M5)
oraz dla mnie szukac wejscia na M5/M15 ale grac zgodnie z H4,D1
gdzie uformuje sie jakas formacja a ZL jest potwierdzeniem wejscia
zamieszcze przyklad obecna sytuacja na Eur/Usd wykres H4,formacja insidbar
wchodzimy na M5 i co widzimy 3 potencjalne wejscia na L zgodnie z IB z H4
pzdr
p.s na wykresie 1 sytuacja ok
2 sytuacja troche naciagnieta,cena nie wrocila w poblize ZL odrazu
3 sytuacja i wlasnie tu cena wrocila ale na 5-15% przed momo zatrzymala sie

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

A tutaj jakie piękne

Obrazek
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

Mylicie grę ZL z grą na odbicie od wsparcia/oporu który tworzy się w połowie świecy momentum.

"Prawdziwa" gra ZL to gra na powrót do momo, masz momo na h1 i grasz na m5 na powrót do tej strefy - tak w silnych trendach nie jest łatwo.

Gra na odbicia od wsparcia i oporu tworzonego za pomocą momentum też działa ale to już nie jest gra ZL tylko gra na s/r

Takie odbicia często działają dobrze w umiarkowanym trendzie i potrzebne są 3 TF aby bezpiecznie wchodzić w takie odbicia.

sztachu
Stały bywalec
Stały bywalec

Do zaburzenia.snu: no ok, tutaj klarownie to pokazałeś, ale jak ustalasz TP, kiedy wiesz, że jest zwrotka po odbiciu?

Awatar użytkownika
emulin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: emulin »

pawelklos pisze:Mylicie grę ZL z grą na odbicie od wsparcia/oporu który tworzy się w połowie świecy momentum.

"Prawdziwa" gra ZL to gra na powrót do momo, masz momo na h1 i grasz na m5 na powrót do tej strefy - tak w silnych trendach nie jest łatwo.

Gra na odbicia od wsparcia i oporu tworzonego za pomocą momentum też działa ale to już nie jest gra ZL tylko gra na s/r

Takie odbicia często działają dobrze w umiarkowanym trendzie i potrzebne są 3 TF aby bezpiecznie wchodzić w takie odbicia.

W końcu ktoś to zaznaczył!! :D

w całym wątku NLA było z milion razy mówione że:
"true z-line trade happens on consecutive bars"

czyli na świecy zaraz po świecy momentum, reszta to gra jak na zwykle odbicia Od Support/Resistance. dopuszczalne są oczywiście przypadki gdzie można wykorzystać Spacial Inteligence, czyli te świece łączone co też Nison Opisał.

dodatkowo co z tematu pamiętam i było 10000 razy powtarzane, że nie bierzesz ZL'ki tylko dla tego, ze jest. Koncepcja Zline ma skuteczność tak jak pewnie fibbonaci 61,8%. TO jest tylko trigger do zajęcia pozycji w określonym kierunku. Ciężko tu mówić o jakiejkolwiek skuteczności bo to zależy jak wykorzystasz.

Chociaż żaden ze mnie szpec. :wink:
"nie ważne jak dużo mleka może wypić twój sąsiad lub czy jego dzieci podkradają ser żółty z kanapek swoich rówieśników, tak naprawdę ważne jest to czy potrafiłbyś przepłynąć jezioro mając schowanego w kieszeni banana i 3 litry bezołowiowej benzyny"

Awatar użytkownika
zaburzenia.snu
Stały bywalec
Stały bywalec

pawelklos pisze:Mylicie grę ZL z grą na odbicie od wsparcia/oporu który tworzy się w połowie świecy momentum.

mozliwe ze sie myle,jestem nadal nowicjuszem a caly watek skonczylem czytac niecale 2 tyg. temu i jestem w trakcie wdrazania tego systemu/syg. w zycie i moge zle to robic ale chyba wiem o co Ci chodzilo o czym zapomnialem wspomniec,gralem Longa poniewaz zaistnialo wieleczynnikow,najwazniejszy odbicie od 1.287 + powstanie foramcji porannej gwiazdy

to co wczesniej zaprezentowalem to bylo moje poszukiwanie na odpowiednie wejscie a teraz to co zapomnialem dopowiedziec jak juz utworzylo mi sie ZL potwierdzone do gram longa dopoki nie mam syg. powrotu do ZL czyli wlasnie cena dotarla do pierwszego powazniejszego oporu i najprawdopodobniej wroci do ZL i czekamy...
cierpliwosc czyni cuda :wink:

Dodano po 12 minutach:

8)

Dodano po 2 minutach:
sztachu pisze:Do zaburzenia.snu: no ok, tutaj klarownie to pokazałeś, ale jak ustalasz TP, kiedy wiesz, że jest zwrotka po odbiciu?
obserwuje rynek jak cena sie zachowuje + linie wsparcia i oporu,nie jestem najlepszy w przejazywaniu wiedzy ale poprostu patrze i jakos samo przychodzi ze tutaj trzeba wyjsc,nie umiem tego poprawnie wyjasnic,nie gram na automatach,sam sledze tynek ogolnie wyjasnilem to powyzej

a i jeszcze dodam co do tych "potrzebne sa 3TF" ja mam odpalone 4 platformy z roznymi GMT a wykresow.... sadze ze chyba moglbys sie zlapac za glowe jakbys zobaczyl ile :lol: 8)
peace pzdr

ODPOWIEDZ