Price Action - GTK Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

Szczerze to trend wzrostowy na H4 rozpoczął się (został potwierdzony) z poniedziałku na wtorek po północy, gdzie został przebity drugi wierzchołek z kolei + wyższy dołek. Od tamtej pory można było szukać Longów ale tylko krótkoterminowo. Dla osób które grają swingi dalej było szukanie wejścia na Sell.

pozdro
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Damian_GTK pisze:Też tak myślę że w tym momencie lepiej było by szukać longa na edku.
klonmarcin pisze:ja bym teraz szukał jeszcze okazji do longa - oczywiście po wcześniejszej korekcie - być może do 3020
klonmarcin pisze:Idąc dalej tym tokiem myślenia może będzie tak:

Obrazek

Ale pewnie po drodze jakaś korekta - może do 3020??

8)
Mam nadzieję, że jeśli dzisiaj grałeś to tylko ONLY TRADE LONG :D

Przyznam szczerze, że liczyłem na głębszą korektę - bo poziom na, którym się zatrzymaliśmy jest nie do końca dla mnie zrozumiały - 3090 :P

Ale prognoza spełniona - czy teraz widzisz, że gra z trendem może być prosta - oczywiście prosta w sensie wyznaczenia kierunku i TP. Bo zagranie pod swoją analizę i wyjście na plus to już wyższa szkoła jazdy.

pozdrawiam Marcin
8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

no niestety dziś nie dane mi było inwestować, gdyż większość dnia spędziłem w pracy i nie miałem dostępu do platformy, szkoda, bo widzę że ominęły mnie rewelacyjne ruchy. Jednak tak patrzę na EU, mój system i tak nie dał by mi wejścia. Zobaczymy, może jeszcze dziś spróbuję coś tam zagrać, ale na pewno nie będę wchodził na byle jakim poziomie i w byle jaki sygnał. Jeżeli zdecyduję się wejść musi to być pozycja idealna.

dzięki za wpisy i komentarze ;)
pozdrawiam
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Damian_GTK pisze:mój system i tak nie dał by mi wejścia
No to słaby coś ten system :wink:
Mój dał mi jeden sygnał o 12 zero zero :D na początku tego ruchu - z TP na poziomie +90p - mniej więcej.

8) Trzymaj się planu i nie graj pod prąd - a będzie dobrze. 8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

no wiesz słabe systemy nie "ugrywają" kilkunastu % w tygodniu przy małym ryzyku 8)
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Darkst
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darkst »

Bo nie liczy się ilość, tylko jakość :)

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Możliwe że już ostatnie zlecenie w tym tygodniu, a mianowicie USD/CAD na shorta, tym razem również nie będę grał standardową wielkością pozycji ze względu na słaby tydzień, tak więc ryzyko tylko 1,2%, zlecenie oczekujące:
Sell: 0,9883
SL: 0,9913

powody wejścia:
- ogólny trend spadkowy, a teraz mam nadzieję kończąca się korekta tego trendu
- poziom w okolicach 0,99 który po pierwsze był już 3 razy odrzucany w ostatnim czasie w różnych kierunkach, a szczególnie w górę, tym razem następuje dojście od dołu i odrzucenie za pomocą najpierw świecy niezdecydowania, po czym dochodzi do objęcia w dół, czyli liczę na to że będzie to pivot point, do tego odrzucone 38% Fibo
- no i tak jak już wyżej napisałem ładne objęcie w dół i moje wejście na 50% wysokości formacji

Obrazek
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

jizz
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: jizz »

chyba kanadian nie poszedł po myśli, ale nie rozbujało go na tyle mocno cobyś był na SL, chyba dasz rade go na BE zamknąć czy dalej potrzymasz ?

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

No niestety SL odpalony na USD/CAD. Nie wiem co poszło nie tak w tym tygodniu. Wejścia wydawały się całkiem dobre. Może nie wszystkie były idealne ale żeby aż tak źle... Trudno, będę musiał w czasie weekendu przemyśleć to wszystko, przeanalizować wszystko co zrobiłem dobrze a co źle no i popracować nad jakimś filtrem, ale raczej nie będzie to żaden wskaźnik.
reasumując, tydzień zamykam na -7,5% całe szczęście nie roztrwoniłem wszystkiego co miałem na + w poprzednim ;)
W następnym tygodniu będzie dużo lepiej ;)

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Analiza tygodnia, co zrobiłem nie tak jak powinienem?
2011_01_10 USD/JPY buy 83.03 SL 82.82 wejście na podstawie objęcia i odrzucenia poziomu 83.00 w górę,
po pierwsze sytuacja nie była na tyle jasna na wykresie żeby wchodzić w pozycję długą, w poprzednim tygodniu pojawił się wierzchołek, dołek po czym w tym tygodniu kolejny wierzchołek i dołek wewnątrz poprzednich, co mogło świadczyć o konsolidacji a nie trendzie, po drugie cena po takim dużym ruchu z poprzedniego tygodnia potrzebowała korekty żeby nabrać siły a ja chciałęm dalej kontynuować wzrosty. Nie było to idealne wejście w pozycję.

2011_01_11 EUR/CHF sell 1.2555 SL 1.2586 wejście na podstawie odrzucenia 50% Fibo + S/R które kilka razy w przeszłości dobrze zadziałało + pivot + pinbar
Cene na tej parze również była w konsolidacji, a w zasadzie tworzył się trójkąt rozwarty, aktualnie znajdowaliśmy się w samym środku tego "zjawiska" wejście nie należało do najgorszych bo na H4 mieliśmy mini trend spadkowy, który mógłby być kontynuowany po korekcie. Niestety w pewnym momencie weszły jakieś czynniki fundamentalne i cena ruszyła na północ.

2011_01_11 EUR/USD sell 1/3 1.2950 sell 2/3 1.2968, SL 1.2992 pozycja zajęta na podstawie trendu spadkowego + pinbar odbijający od lokalnego S/R
Błędem było to że wszedłem w pozycję krótką w rozpoczynającym się trendzie wzrostowym. Miałem już kolejne 3 wyższe dołki następujące po sobie oraz 3 kolejne wyższe wierzchołki, co ewidentnie mogło dać do myślenia że spadki przynajmniej narazie dobiegły końca. W sumie spadki wyglądały już na wyczerpane. Nie była to najlepsza pozycja, tym bardziej że wszedłem przeciwko rozpoczynającemu się trendowi.

2011_01_12 GBP/USD sell 1.5640 SL 1.5682, wejście na podstawie odrzucenia ważnego S/R przez pinbar/ objęcie na H4
Głównym błędem było to że wszedłem przeciwko trendowi H4 który był ewidentnie wzrostowy. Siła rynku była na tyle mocna że po chwili mimo wszystko przebiła ważny S/R i poszła na północ. Również nie było to idealne wejście.

2011_01_13 USD/CAD sell 0.9883 SL 0.9913 wejście na podstawie odbicia od ważnego S/R + pivot + objęcie
Błędem było wejście w pozycję krótką, gdy na wykresie powstały już dwa kolejne wyższe wierzchołki H4, ponadto cena robiła kolejne fraktale wewnątrz
dwóch wcześniejszych fraktali, co mogło świadczyć o konsolidacji. No i kolejne średniej jakości wejście.

To wszystko sprawiło że poniosłem stratę w tym tygodniu. Mam nadzieję że nadchodzący tydzień będzie dużo lepszy 8)
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

ODPOWIEDZ