Price Action - GTK Journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
WoŁodia

Nieprzeczytany post autor: WoŁodia »

Zobacz jak wygląda średnia Dema 200 na wykresie daily

Awatar użytkownika
thefear
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: thefear »

WoŁodia pisze:Zobacz jak wygląda średnia Dema 200 na wykresie daily
Między innymi przez tą średnią dzisiaj zawaliłem :/ Myślałem że dotkną i odbiją, niestety przebili :/
"Są ludzie, którzy nie zauważają małego szczęścia, ponieważ daremnie czekają na duże" Pearl Buck.

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

W sumie na chwilę obecną jestem w kropce. Patrząc na EUR/USD widzę masę poziomów utworzonych w ostatnim czasie, i w sumie każdy z nich może trzymać ale praktycznie żaden nie jest idealny. Tak więc:
- 1,3080 - był w sumie całkiem niezłym poziomem do jakiejś reakcji ceny, po pierwsze Fibo 38%, punkt zwrotny 2 i 3 tygodnie temu, niestety został przełamany, no trudno czekamy dalej
- 1,3145 - również dobry poziom, Fibo 50%, w tym miejscu cena również miała drobne lokalne problemy w przeszłości w poprzednim tygodniu i 3 tygodnie temu, tworzyły się tam lokalne wierzchołki
- 1,3170 - trochę słabszy poziom ale kilka tygodni temu powstał tam silny opór z ładnym wybiciem z tej strefy
- 1,3215 - również nieco słabszy poziom, w sumie Fibo 61,8%, do tego parę wsparć i oporów w przeszłości głównie lokalnych tam się pojawiało.
- 1,3260 i okolice - dwa ważne zwroty na tym poziomie w ostatnich 3 tygodniach do tego kilka mniejszych lokalnych zwrotów

Obrazek

chyba trochę się już pogubiłem w tych poziomach, HELP! ;)
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

A może tak.

Obrazek
Damian_GTK pisze:chyba trochę się już pogubiłem w tych poziomach, HELP! Wink
Patrz na wysokie TF - montly, weekly i daily - im mniejszy TF tym więcej tych poziomów sr/ - ale zatem i są one mniej ważne niż te z wysokich TF.
A po drugie nie staraj szukać się miejsc odwrotu trendu - ja bym teraz szukał jeszcze okazji do longa - oczywiście po wcześniejszej korekcie - być może do 3020

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

WoŁodia

Nieprzeczytany post autor: WoŁodia »

zapomniałem dodać Dema 200 jako wyznacznik trendu, potwierdzenie to przebicie i zamknięcie ceny powyżej średniej + filtr na trzeciej świecy close powyżej średniej

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

klonmarcin pisze:A po drugie nie staraj szukać się miejsc odwrotu trendu
Zobacz w innych dziennikach ile ludzie potracili przez właśnie szukanie odwrotu - i tylko nieliczni grali L - o czymś to świadczy - gra z trendem - jest najważniejsza - i patrz sobie tak codziennie a się przekonasz, że takie sytuacje się powtarzają. A grając z trendem właściwie mało ryzykujesz.

Ja np. od soboty obstawiałem L - ale co z tego skoro nie umie wyznaczyć miejsca na wejście.

:cry:
No pain - No gain

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Z wyższymi TFami jest ten problem że im wyższy tym szersza strefa S/R. Jak kiedyś analizowałem to wychodziło mniej więcej w ten sposób: H4 = +/-12p, D1 = +/- 36p, W1 = +/- 90p MN +/- 180p. Tak więc nie zawsze można skorzystać z tych wyższych S/R.

Też tak myślę że w tym momencie lepiej było by szukać longa na edku.

pozdro
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

klonmarcin przecież trend do piątku był wybitnie spadkowy więc szukałeś raczej odwrotu trendu ;)
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Damian_GTK pisze:Z wyższymi TFami jest ten problem że im wyższy tym szersza strefa S/R
Oczywiście - tak jest - ale gdy dojdziemy do takiej strefy to z dużym prawdopodobieństwem zaczyna się mimi konsola obejmująca zasięgiem właśnie szerokość tej strefy- a wtedy możemy szukać wejścia po wybiciu z niej zgodnie z kierunkiem wybicia.

Zauważ, że często same high/low wyznaczające początek/koniec takiej strefy s/r są penetrowane i cena dochodzi i zatrzymuje się dopiero na w bardzo bliskich okolicach korpusów świec.

8)
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Damian_GTK pisze:klonmarcin przecież trend do piątku był wybitnie spadkowy więc szukałeś raczej odwrotu trendu Wink
Trend był spadkowy - ale jak pisałem w swoim dzienniku - liczę na wzrosty w szerszej perspektywie i wejście w L możliwe dopiero po potwierdzeniu - oczywistym i mocnym potwierdzeniu.

Bo jak spojrzysz w inne dzienniki ludzie dzisiaj wchodzili w sell po samym tylko odbiciu parę pipsów od S/R - a to jest już szukanie odwrotu trendu - trendu wyraźnie wzrostowego - wchodzili w sell bez żadnych potw.

A gdy masz potwierdzenie to już nie jest raczej "szukanie odwrotu" - tym bardziej, że ja nie wchodziłem od razu w L w poniedziałek tylko po potwierdzeniach.
8)
No pain - No gain

ODPOWIEDZ