Forex a podatki..
to chyba dobrze nie? panstwo nie dostanie naszych ciezko, w pocie czola zarobionych pieniedzy w swoje lepkie mackiDarkst pisze:Do US - nie, do klienta - tak.

Po przelewach przychodzących na Nasz rachunek bankowy. Wszelkie kwoty powyżej15k euro są wpisywane do rejestru. I nie musi to być jednorazowo.Mihau pisze:Jeśli nasz broker nie wysyła PIT do US to skąd US może się dowiedzieć, że gramy na fx ??
Do wpływów przypisywane są konkretne kody operacji. Inny kod ma wpłata własna, inny przelew od pracodawcy itd itp. W banku, od tej drugiej strony, łatwo wychwycić takie przelewy z Fx na przestrzeni kilkunastu czy kilkudziesięciu miesięcy wstecz...
- Damian_GTK
- Pasjonat
Mam takie pytanie, (nie wiem może już padło w przeszłości) mianowicie:
W ciągu roku uzyskałem dochód z akcji, np 1.000 zł oraz stratę na forex w wysokości np. 2.000 zł. Czy mogę zsumować ten dochód i stratę i nie zapłacić w ten sposób podatku od dochodu z akcji i odliczać sobie w następnych 5 latach te 50% ze straty? Jak to wygląda w praktyce?
z góry dziękuję za podpowiedź
W ciągu roku uzyskałem dochód z akcji, np 1.000 zł oraz stratę na forex w wysokości np. 2.000 zł. Czy mogę zsumować ten dochód i stratę i nie zapłacić w ten sposób podatku od dochodu z akcji i odliczać sobie w następnych 5 latach te 50% ze straty? Jak to wygląda w praktyce?
z góry dziękuję za podpowiedź
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej
- Phoenix_phx
- Gaduła
Generalnie zasada jest taka, że PIT-38 służy do zgłaszania Twojej sytuacji dotyczącej obrotu instrumentami finansowymi. Ustawodawca nie rozdziela instrumentów obrotu na poszczególne i nie jest zliczany podatek dochodowy z każdego oddzielnie a z ich sumy. Zatem sumujesz koszty uzyskania przychodu, wynik finansowy i od tego zależy czy zapłacisz podatek lub zgłosisz stratę i w jakiej wysokości (część C i E Pit-38)
Zatem zgodnie z przykładem
-2000,-
1000,-
----------------------------------------
- 1000 zł straty
Ale w życiu nie bierze się nic z niczego więc można rozszerzyć przykład:
Kapitał własny 10 000
Akcje -2000
Forex 3000
--------------------------------------------------------------------
Suma 11 000 (zł)
Kwota opodatkowana 11 000 - 10 000 = 1 000.
Zatem zgodnie z przykładem
-2000,-
1000,-
----------------------------------------
- 1000 zł straty
Ale w życiu nie bierze się nic z niczego więc można rozszerzyć przykład:
Kapitał własny 10 000
Akcje -2000
Forex 3000
--------------------------------------------------------------------
Suma 11 000 (zł)
Kwota opodatkowana 11 000 - 10 000 = 1 000.
-
- Bywalec
Nie wiem czy mogę zapytać tutaj... ale czy zna ktoś może jakiegoś sprawdzonego księgowego/księgową, lub po prostu osobę z Torunia lub okolic, która jest obeznana z rozliczaniem podatku z tytułu uzyskania strat/przychodów na rynku wymiany walut? Ewentualnie info proszę na PW, żeby nie robić ogólnej reklamy...
Z góry dzięki.

Ostatnio zmieniony 12 sty 2011, 09:17 przez mattmct258, łącznie zmieniany 1 raz.