Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

personov pisze:Czyli jednak można stworzyć jakieś cudo, które zarabia.
Jak myślisz dlaczego oni mają cały czas pracę i są ciągle zajęci ??
Bo robot działa i po pewnym czasie zaczyna tracić, trzeba go dostosować,
zmienić parametry lub dołożyć nowego robota który robi coś innego.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
Tymek pisze:
personov pisze:Czyli jednak można stworzyć jakieś cudo, które zarabia.
Jak myślisz dlaczego oni mają cały czas pracę i są ciągle zajęci ??
Bo robot działa i po pewnym czasie zaczyna tracić, trzeba go dostosować,
zmienić parametry lub dołożyć nowego robota który robi coś innego.
Tymek, sztuką jest stworzyć robota, którego nie trzeba cały czas dostosowywać. Wszystko inne grallem nazwać nie można.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Ja chciałbym pójść inną drogą. Zdradzę rąbek tajemnicy.
Moje EA, które ciągle szlifuję na brylant :) ostatecznie ma składać się z trzech bloków. Odróżniać ma 3 rodzaje "zachowań rynku" i w każdym ma się inaczej zachowywać i mieć inne parametry wejścia i wyjścia. W ten sposób chciałbym uczynić je uniwersalnym. A przynajmniej w takim stopniu Tymek tak jak Ty piszesz - od czasu do czasu drobna kosmetyka ustawień. A nie ciągłe poszukiwanie ustawień, które i tak zawsze będą złe.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
personov pisze:Ja chciałbym pójść inną drogą. Zdradzę rąbek tajemnicy.
Moje EA, które ciągle szlifuję na brylant :) ostatecznie ma składać się z trzech bloków. Odróżniać ma 3 rodzaje "zachowań rynku" i w każdym ma się inaczej zachowywać i mieć inne parametry wejścia i wyjścia. W ten sposób chciałbym uczynić je uniwersalnym. A przynajmniej w takim stopniu Tymek tak jak Ty piszesz - od czasu do czasu drobna kosmetyka ustawień. A nie ciągłe poszukiwanie ustawień, które i tak zawsze będą złe.
A możesz zdradzić jakie są te 3 rodzaje "zachowń rynku"? Ja znam tylko 2 - albo rynek jest w trendi albo występuje boczniak.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Do tej pory też tak podchodziłem do sprawy. W skuteczny sposób moje EA zaczęło odróżniać konsolę od trendu i wynik był rewelacyjny. Jednak w 2009 roku na backteście EA ciągle traciło. Jak to prześledziłem to rozróżniłem jeszcze trzecie zachowanie rynku - nazwałem je "konsolidacja ukośna".
Możliwe, że tylko moja strategia EA ma z tym problem więc napiszę tylko tyle, że ogólnie jest trend w jakimś kierunku, ale cena lata jakby slalomem w górę i w dół obok linii trendu.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
personov pisze:Do tej pory też tak podchodziłem do sprawy. W skuteczny sposób moje EA zaczęło odróżniać konsolę od trendu i wynik był rewelacyjny. Jednak w 2009 roku na backteście EA ciągle traciło. Jak to prześledziłem to rozróżniłem jeszcze trzecie zachowanie rynku - nazwałem je "konsolidacja ukośna".
Możliwe, że tylko moja strategia EA ma z tym problem więc napiszę tylko tyle, że ogólnie jest trend w jakimś kierunku, ale cena lata jakby slalomem w górę i w dół obok linii trendu.
A co będzie jak w 2011 pojawi się nowy czwarty rodzaj zachowań rynku, którego Twój EA nie rozpoznaje? :D

Ale abstrahując, ciągłe szukanie grall'a powoduje dużą flustrację, a im bardziej chcesz go znaleźć tym gorzej Ci będzie szło.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
Damian_GTK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian_GTK »

jest jeszcze jeden rodzaj zachowania się rynku, tzn chodzi mi o trójkąt rozwarty, nie można tego nazwać ani konsolidacją ani trendem, bo dołki są coraz niżej a wierzchołki coraz wyżej
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

MaRCHeW pisze:A co będzie jak w 2011 pojawi się nowy czwarty rodzaj zachowań rynku, którego Twój EA nie rozpoznaje?
Dobre pytanie. Myślę, że nawet jak się pojawi to po prostu moje EA będzie się musiało z tym zmierzyć i pewnie zakończy się to jakąś stratą, która będzie musiała być mniejsza od wypracowanego zysku. Już teraz ta trzecia sytuacja na rynku tylko w pewnym stopniu zaburza wykresowy ruch w górę. Tak więc jakoś sobie radzi, ale ja chciałbym to wyeliminować. Poza tym jakoś nie potrafię sobie wyobrazić czwartej sytuacji - ale wiem, że się mylę :)

Dodano po 1 minutach:
Damian_GTK pisze:jest jeszcze jeden rodzaj zachowania się rynku, tzn chodzi mi o trójkąt rozwarty, nie można tego nazwać ani konsolidacją ani trendem, bo dołki są coraz niżej a wierzchołki coraz wyżej
No z tym to faktycznie jest masakra, ale to wszystko zależy na jakiej podstawie EA otwiera i zamyka transakcje.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

MaRCHeW czy nie uważasz, że "Gralem" można nazwać system,
który jest sprawdzony na historycznych danych i daje sobie radę w realu.
Oczywiście jest "Gralem" dopóki się nie spie..li. ;) Dopóki to nie nastąpi
taki system można nazywać "Gralem". Rynek jest tak nieprzewidywalny,
iż przewidzieć można tylko jakiś fragment przyszłości z jakimś mniejszym
lub większym prawdopodobieństwem. I w tymch ramach czasowych
nasze EA jest "Gralem" ;) Dla ciebie twoje obecne EA jest zaje..stym
"Gralem" bo sprawdza się np. od 2lat, i tak będzie przez następne 10 lat,
ale może przyjść taki okres iż twoje EA będzie tylko tracić. Może jest to
bardzo mało prawdopodobne ale jeżeli istnieje chociaż bardzo małe
prawdopodobieństwo iż coś takiego może się przydarzyć to znając
rynek i ludzkie szczęście ;) to można założyć, że to się stanie w najmniej
odpowiednim momencie (np. przed wypłatą pieniędzy) ;)
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Już nie wiem co mam myśleć. NIby MaRCHeW ma rację - gral ma być uniwersalny i taka jest idea grala, z drugiej strony Tymek w ostatnim poście mnie wyprowadził z toru, bo też niby ma rację.
Wczoraj przeczytałem wywiad Greena7 po wygraniu konkursu XTB , gdzie stwierdził jednoznacznie - rynek jest zmienny, EA trzeba ciągle zmieniać, a wygrana w konkursie to wynik tego, że EA akurat działało w tamtym czasie.
Polecam tan wywaid - Equity MAgazine nr.2
Solą życia jest kasa.

ODPOWIEDZ