Zasada działania jest prosta jak drut.
Uruchamiasz programik i swoją platformę - ja polecam wyłącznie Oandę do tego celu.
W Oandzie klikasz BUY i wyskakuje Ci okienko potwierdzenia.
W tym momencie jesteś o krok od otworzenia pozycji.
To samo robisz dla zlecenia SELL i ZOSTAWIASZ TE OKIENKA OTWORZONE.
Teraz do tych okienek konfigurujesz kosiarza:
- klikasz MouseClickSetup w menu,
- klikasz myszką w miejsce, które zaznaczyłem poniżej czerwoną ramką:

- najeżdżasz kursorem myszki na Submit w okienku potwierdzenia zlecenia kupna w Oandzie i naciskasz klawisz "B" (od BUY) - tylko nie kliknij przypadkiem bo otworzysz pozycję - dwa razy mi się to zdarzyło

- to samo dla SELL i klawisz "S".
Przed danymi upewnij się, że masz zaznaczone "Automatic trade launcher" bo tylko wtedy kosiarz kliknie na danych.
Okno kosiarza może być w tle - i tak kliknie w wybrane okienka - oczywiście pod warunkiem, że raport przekroczy ustalony przez feliksa próg (triggers).
Progi możesz zmienić sam (dla baaardzo zaawansowanych) - zaznaczasz wtedy "Use my triggers" i wprowadzasz własne progi dla BUY i SELL.
Wszystko szybko "wchodzi w krew"

AHA konfiguracje klików można sobie przetestować - pobawić się na jakichś okienkach w Windowsie - menu "TestMode" w kosiarzu.
Można sobie poustawiać kliki aby zamknął okno czy coś w tym stylu, żeby się upewnić, że wszystko działa ok.
A najlepiej bezpośrednio w Oandzie na minimalnych pozycjach by nabrać pewności, która na danych jest potrzebna.
BARDZO WAŻNE - po skonfigurowaniu klików nie przesuwaj okien zleceń ani okna kosiarza.
To wszystko.
EDIT
Jako, że zainteresowanie jest spore i wielu pewnie zacznie swoją przygodę z kosiarzem, zmieniłem temat wątku i zapraszam wszystkich nowych posiadaczy kosiarza do dzielenia się doświadczeniem i WYNIKAMI!!
Moja strategia gry kosiarzem wygląda następująco:
1. Gram według tego kalendarza:
http://forexfactory.com/calendar.php
2. Gram tylko na raportach z US i GB.
3. Gram tylko na raportach zaznaczonych w tym kalendarzu na czerwono.
4. Gram tylko jeśli o danej godzinie jest jeden "czerwony" raport. Zdarzały się bowiem konflikty - "pomarańczowy" (mniejszej wagi) lub drugi czerwony, którego kosiarz nie zagrywał, miał większy wpływ na kierunek uderzenia.
Tak było 24 stycznia kiedy kosiarz zagrywał na ważniejszy "10:30 GBP GDP q/q (p)" a mniej znaczący "10:30 GBP BOE Meeting Minutes" miał olbrzymią zmianę i zaliczyłem SL 25 a tego bardzo nie lubię

5. Czasami nie gram gdy nawet "pomanańczowy" jest średniej wagi. Z reguły felix pisze o tym w mailu poprzedzającym grę dzień wcześniej. Wtedy odpuszczam. Po prostu czekam na pewniaki w myśl zasady:
LEPIEJ STACIĆ OKAZJĘ NIŻ PIENIĄDZE
To w zasadzie wszystko na początek

Mój plan na ten tydzień.
1. Dzisiaj nie gram bo nie mogę ale grałbym na pewno "15:00 USD New Home Sales".
2. Może zagram środowy "13:30 USD Core Durable Goods Orders m/m".
To zależy od tego co napisze felix o możliwym konflikcie z "13:30 USD Durable Goods Orders m/m" oraz znaczeniu następującym po nim "14:30 USD Fed Chairman Bernanke Speaks", który może "stłumić" uderzenie jeśli rynek będzie czekał na jego pogadużkę.
3. Piątku raczej nie gram (moje zasady) - konflikt z CAD, chyba że felix wyraźnie stwierdzi znikome znaczenie tego raparortu.
Pozdrawiam