Własne EA, czyli poszukiwanie Złotego Grala

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy wierzysz w istnienie EA, które regularnie zarabia ?

Tak
246
50%
Nie
100
20%
Tak, ale trzeba je nieustannie modyfikować
146
30%

Liczba głosów: 492

ronin091
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ronin091 »

personov pisze:Proszę, rozwiejcie moje wątpliwości :
czy takie EA oparte na wskaźnikach w ogóle istnieje ? Czy jest sens poszukiwać takiego Grala ?
http://parkietfutures.com/?did=139&wdid=13609

lekarz2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lekarz2 »

Tymek pisze:Dziwne, że po napisaniu EA sam go nie używasz.
Stosuje tylko sporadycznie. Nie jestem jakimś tam bogaczem, żeby zaryzykować duży hajs. A zrobienie ze 100PLN 500PLNchyba mija się z celem ( prąd i zaangażowanie)

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

lekarz2 pisze:A zrobienie ze 100PLN 500PLNchyba mija się z celem ( prąd i zaangażowanie)
a slyszales o procencie skladanym :?:

lekarz2
Gaduła
Gaduła

a slyszales o procencie skladanym Question
Tak słyszałem. Powyższa strategia opiera się na nim. Wyliczyłem też sobie, iż znacznie szybciej będzie jak przez rok popracuję sobie i zainwestuje w FX 5 tys. niż jak będę się bawił od 100PLN

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Ważne żeby wykres szedł w górę i żeby ten ruch był pewny :)
Reszta nie ma znaczenia, bo z każdej kwoty zrobi się każdą - prędzej czy później.
Solą życia jest kasa.

lekarz2
Gaduła
Gaduła

personov pisze:Ważne żeby wykres szedł w górę i żeby ten ruch był pewny Smile
Reszta nie ma znaczenia, bo z każdej kwoty zrobi się każdą - prędzej czy później.
No jeśli nie zależy Ci na czasie to myślę, że bez "większego problemu" stworzysz jakiś EA które w przeciągu 10 lat osiągnie z 5000 pół bańki przy założeniu, że komp będzie pracował non stop. Oczywiście w międzyczasie wiele może się zdarzyć np. bankructwo brokera:)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

lekarz2 pisze:
Tak słyszałem. Powyższa strategia opiera się na nim. Wyliczyłem też sobie, iż znacznie szybciej będzie jak przez rok popracuję sobie i zainwestuje w FX 5 tys. niż jak będę się bawił od 100PLN
Reasumując tą strategię: opiera się na kolejności otwierania orderów i procencie składanym, a kasy na nią Ci brak .....
pachnie jak nic martingale albo gridem. Ryzykowna sprawa ....
Green
Obrazek
Obrazek

lekarz2
Gaduła
Gaduła

green7 pisze:a kasy na nią Ci brak ....
Brak raczej nie z powodu tego, że strategia szybko by zahaczyła o MC, a dlatego że w ciągu roku więcej zarobię na byle jakim etacie. Po prostu obecnie jestem w dołku finansowym.
pachnie jak nic martingale albo gridem. Ryzykowna sprawa ....
Raczej grid. Chociaż nie udało mi się znaleźć dokładnej definicji tego "zjawiska". Więc nie mam pewności. Ogólnie rzecz ujmując strategia wyśmienicie radzi sobie w konsoli. Trochę gorzej w trendzie. Żeby ją zajechać potrzebny byłby bardzo ostry trend wzrostowy o kilka tysięcy pipsów.

Poza tym napisałem, że jest to jedna z lepszych strategii jakie znam. Nigdzie nie było napisane, że to Gral:)

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

lekarz2 pisze:Raczej grid. Chociaż nie udało mi się znaleźć dokładnej definicji tego "zjawiska". Więc nie mam pewności. Ogólnie rzecz ujmując strategia wyśmienicie radzi sobie w konsoli. Trochę gorzej w trendzie. Żeby ją zajechać potrzebny byłby bardzo ostry trend wzrostowy o kilka tysięcy pipsów.
Kilka tysięcy jak kilka tysięcy - zależy od depo zapewne ...... Z gridami jak wiadomo trzeba ostrożnie.....Choć fakt, że miewają okresy kiedy działają świetnie. Z reguły jednak kończy się to wieloma otwartymi pozycjami w kierunku nieodpowiednim .....
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Odświeżę temat i zacytuję jeden z artykułów, który ukazał się w jednym z portali internetowych :
"W ostatnich latach w inwestowaniu nastąpiła prawdziwa rewolucja informatyczna. Do spekulacyjnej gry zaprzęgnięto miliony komputerów wykonujących olbrzymie ilości transakcji w każdej minucie notowań. Nie każdy zdaje sobie nawet sprawę z tego, że automatyczny trading generuje aż 73% ruchu na amerykańskim rynku akcji (dane za 2009 rok). Na rynkach trwa prawdziwa wojna robotów nieomal bez ingerencji człowieka, który jedynie obmyślił i opracował wyrafinowane oprogramowanie, które ma za zadanie przechytrzyć pozostałych inwestorów.
(...)
Algorytmy tradingu są znacznie bardziej skomplikowane i często pracują nad nimi całe sztaby wybitnych matematyków i statystyków. Sztandarowym przykładem tego typu podejścia jest fundusz hedgingowy Jima Simonsa Renaissance Technologies, w którym aż jedna trzecia pracowników posiada tytuł doktora z dziedzin niezwiązanych bezpośrednio z ekonomią: matematycy,
fizycy, statystycy oraz astrofizycy. Zastosowanie ich wiedzy i przełożenie jej na język oprogramowania wykorzystywanego przez automatyczne systemy przyniosło rewelacyjne rezultaty (fundusz Medallion zarobił w 11 lat blisko 2500%)."

Czyli jednak można stworzyć jakieś cudo, które zarabia.
Solą życia jest kasa.

ODPOWIEDZ