personov pisze:Poproszę o scenariusz, bo nadal się nic nie dowiedziałem.
scenariusz jest bardzo liniowy siedzisz setki albo i tysiace godzin testujac rozne strategie modyfikujesz je, az w koncu okazuje sie ze masz to czego szukales
xpep pisze:scenariusz jest bardzo liniowy siedzisz setki albo i tysiace godzin testujac rozne strategie modyfikujesz je, az w koncu okazuje sie ze masz to czego szukales
Raczej chodziło mi o scenariusz całej "afery" ze zgubionym EA.
Dostałem kilka wiadomości na PW. Były to pytania o grala,
o moje poszukiwania, czasem nawet ktoś zapodał jakiś pomysł.
Moje ciągłe poszukiwania nauczyły mnie już paru rzeczy, wyciągnąłem wnioski.
Backtest w testerze strategii MT4 jest taką odskocznią do dalszych testach
na demo. Wykres testera pokazuje jakby charakterystykę EA.
Jeśli jest to linia prosta pochyła do góry to albo został trafiony konkretny okres,
w którym ustawienia się sprawdziły, albo jest to system bez SL - czyli lipa.
Nawet na to nie patrzę. Szukam takiej strategii, która będzie zawierała transakcje z SL, a mimo to będzie wygrywała.
Czasem wykres jest nieregularny, ale idzie w górę. To są najczęściej EA,
które wymagają dopasowania ustawień, ale zawsze jest to samo - kiedy się je dopasuje to badając inny okres już potrzeba je zmienić, bo wykres leci nieregularnie w dół. I tak można szukać ustawień w nieskończoność,
ale nigdy nie będą one uniwersalne.
Gral - czyli EA którego poszukuję powinno mieć wykres :
regularna linia w górę, a w niektórych miejscach zeskok w dół,
czyli zaliczenie Stop Losta. Z tym, że ilość i wielkość tych zeskoków
nie powinna zaburzać ruchu w górę i rzecz najważniejsza :
taki wykres powinien być w każdym okresie bez zmiany ustawień.
Jak na razie moje osiągnięcia to uzyskanie nieregularnego ruchu w górę,
a w niektórych innych okresach testów jest to ruch nieregularny,
ale raczej w poziomie ( nie w dół ), z DD do 30 %.
Ciągle próbuje udoskonalić mój projekt i ciągle nad tym pracuję.
Miałem już EA, które szło fajnie wykresem do góry ,ale było to raczej
spowodowane bardzo dużym poziomem SL. Zaliczenie jednego, albo dwóch SL "dyskfalifikowało" cały ruch w górę.
Mam jednak nadzieję, że kiedyś znajdę tego swojego Złotego Grala.
Pozdrawiam -
Darek.
No ja bym tak nie lekceważył strategii bez SL. Tam działa zamiast SL MC. Czyli z reguły 30% budżetu. Ja natomiast ostatnio pisałem strategię na zamówienie gdzie gościu grał bez SL. Przy testach tick po ticku dla okresu 1 roku wyrobił ponad 5x początkowego budżetu. Może nic w tym dziwnego by nie było, ale strategia ta działa równie genialnie dla wszystkich walut ( po niewielkim dostosowaniu ). Jest według mnie jedną z najlepszych jakie testowałem. A nawet jeśliby po zrobieniu 5x zahaczyła o MC to i tak jest na plus
To wszystko zależne jest od tego na czym opiera się EA, co daje sygnały do wejścia i wyjścia z pozycji. Jak bardzo prawdopodobne jest zaliczenie MC, bo jeśli jest to stąpanie po cienkim lodzie i liczenie na szczęście to równie dobrze może zaliczyć MC po 2 tygodniach, a może i po tygodniu następne.
To wszystko zależne jest od tego na czym opiera się EA, co daje sygnały do wejścia i wyjścia z pozycji. Jak bardzo prawdopodobne jest zaliczenie MC, bo jeśli jest to stąpanie po cienkim lodzie i liczenie na szczęście to równie dobrze może zaliczyć MC po 2 tygodniach, a może i po tygodniu następne.
EA opiera się na kolejności otwierania i zamykania pozycji. Zero AT.