reptile pisze:Gdzieś jest jakiś trup w szafie .. czuje przez klawiature

Ale gdzie ? Jeśli chodzi o eurozone to masz na myśli kolejne PIIGS ? Bo wiadomo, że kolejnym bankrutem są USA, tyle, że cały świat będąc zakładnikiem dolara udaje, iż jest OK , choć po cichu krytykują USA za dodruki.
Kolejnym problemem są Chiny. W/g tego co pisał SiP mają dużo większą inflację niż podają i dodaj do tego problem olbrzymiej bańki na nieruchomościach (pełno nie sprzedanych mieszkań - można to ocenić wskaźnikiem zużycia energii, który w większości nowowybudowanych mieszkań wynosi zero). I tak się zastanawiam czy Chiny faktycznie będą w stanie pomóc strefie euro.
Osobiście wątpię aby można pomóc Hiszpanii. Podejrzewam duży blef.
Gdy Hiszpania stanie nad krawędzią to eurozona bez dodruku nie da rady jej pomóc i wtedy cała nadzieja w Chinach i Japonii. Okaże się wówczas czy Chiny potegą stoją.
Pozwolę sobie wkleić cytat z bloga SiP z 12 stycznia. Mam nadzieję, że się nie obrazi.
"W ostatni poniedziałek opublikowano wstępne oszacowanie kwoty jaką FED przekaże do Skarbu Państwa. Oszacowana kwota jest rekordowa - 78,4 mld USD - o ponad 65% więcej niż rok temu.
Wszystko z powodu akumulacji ogromnego portfolio w postaci papierów MBS oraz obligacji.
Ostatnio FED stał się instytucją, która posiada najwięcej papierów skarbowych Ameryki, pokonując przy tym już Chiny i Japonię. Ot cuda, dług trafia do banku, drukowanie pieniędzy w pełnej krasie."
Nie wklejam linka bo otrzymuje newsletter na maila.
Jest to co od ponad roku sugerowałem (choć oczywiście nie na tym forum). USA aby móc dalej funkcjonować muszą drukować makulaturę. Bez dodruku nie ma kto kupić obligacji. Tyle, że to nie jest kurna perpetum mobile. W przypadku mniejszego państwa ich waluta miałaby już wartość śmieciową.
Sądzę, że mimo wszystko dla USA skończy się to podobnie. Kwestia podstawowa to kiedy do rozliczeń zacznie się używać innej waluty albo najlepiej koszyka walut. Jeśli coś takiego nastąpi to dolar przejdzie do historii.
Dodano po 9 godzinach 43 minutach:
http://lubczasopismo.salon24.pl/euro/po ... hodzi-z-ue
Nie wiem czy czytaliście to, ale niezłe info. Pytanie tylko na ile to jest realne.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.