Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
nokoments
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: nokoments »

ja mam szybkie pytanie,
muszę się rozliczyć niezależnie od tego ile zarobiłem? od paru dni gram na real i naskubałem kilkadziesiąt złotych i zastanawiam się czy będę musiał oddać część tej śmiesznej sumy tym łobuzom z aparatu represji, czy może do jakiejś określonej kwoty (np. 2-3 tysiace zlotych) jestem zwolniony?

(przepraszam, że nie przeczytałem wszystkich 84 stron wątku, a i opcja szukaj mi nie pomogła)
Z góry dziękuję za pomoc!

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

nokoments pisze:ja mam szybkie pytanie,
muszę się rozliczyć niezależnie od tego ile zarobiłem? od paru dni gram na real i naskubałem kilkadziesiąt złotych i zastanawiam się czy będę musiał oddać część tej śmiesznej sumy tym łobuzom z aparatu represji, czy może do jakiejś określonej kwoty (np. 2-3 tysiace zlotych) jestem zwolniony?

(przepraszam, że nie przeczytałem wszystkich 84 stron wątku, a i opcja szukaj mi nie pomogła)

Zgodnie z prawem musisz się rozliczyć z każdej kwoty, nawet jeśli to jest 1 grosz ( tylko jak to rozliczyć tego nie wiem :D )
Z góry dziękuję za pomoc!
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

nokoments
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: nokoments »

Serdeczne dzięki!
Nie wiem co tym hultajom po tych marnych kilku złotych (na pączka dla strażnika miejskiego co mi dał mandat za trzymanie butelki po piwie w ręku może wystarczy), ale niech im będzie.
Chociaż jestem trochę rozczarowany, bo myślałem, że do pewnej kwoty to tak jak z lokatami omijającymi podatek Belki. Najwyżej odpiłuję z każdej pięciozłotówki jedną piątą, spakuje do kopert i wyślę.

jeszcze jedno pytanie, tym razem z tych złych i niedobrych:
co mi grozi jak zwyczajnie nie zapłacę tych 20 złotych, bo np. zapomnę/przepiję?

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Txt na temat kontroli z US i jak można ją odwlec zgodnie z prawem i jak nie wleźć na minę, napisane w innym kontekście niż Fx ale napewno wielu osobą się tutaj przyda.

http://www.kamilcebulski.pl/jak-przebiega-kontrola/
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

maurepass
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: maurepass »

Zastanawiam się nad jedną sprawą.
Jak mam konto w Admiral Market i rozliczane jest w PLN po kursie bieżącym to czy do US muszę jeszcze raz przeliczać wszystkie tranzakcje po kursie z NBP ??

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

maurepass pisze: Zastanawiam się nad jedną sprawą.
Jak mam konto w Admiral Market i rozliczane jest w PLN po kursie bieżącym to czy do US muszę jeszcze raz przeliczać wszystkie tranzakcje po kursie z NBP ??
Nie nie musisz.
"If music is dying musicians are killing it" - MP

DM_POZNAŃ
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: DM_POZNAŃ »

Pytanie do osob psoiadajacych konto u zagranicznego brokera. Czy do pit38 dolaczacie wykraz wszystkich transakcji czy tylko wpisujecie odpowiednie wartwosci w pozostalych przychodach/ kosztach?

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Tylko wartości.

Awatar użytkownika
Grzegorz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Grzegorz »

Serol666, kiedyś upewniałem się w US i należy wszystko przeliczyć po kursie NBP, a nie bieżącym, więc wprowadzasz kolegę w błąd. Po prostu to standardowa procedura zapewne na wypadek wahnięć kursu w ciągu dnia. Przy dużej transakcji i nieudokumentowanym co do godziny czasie mógłbyś wybrać najdogodniejszą relacją i troszkę zmniejszyć zobowiązanie fiskalne. Stosowny arkusz z tabelą pobiera się ze strony NBP. Przeliczenie zajmie Ci kilkanaście minut jak masz porządek w papierach z transakcjami.

A co do dołączania arkusza to wystarczą tylko wartości, ale na żądanie musisz przedstawić rozliczenie.

PS.

Jedna uwaga: Nie do końca wiem czy o to dokładnie Ci chodziło. Jeśli rachunek masz prowadzony w PLN i rozliczane wszystko i zaksięgowane na wyciągu w PLN to już w żadne przeliczenia się nie bawisz. Tylko w takim wypadku to byś się chyba o to nie pytał, więc rozumiem, że coś tam jest inaczej trochę.

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: RAY of Sunshine »

zz pisze:W Szwajcari w tym kryzysie znieśli opodatkowanie zysków FOREX.
raposo pisze:Dokładnie jak ZZ napisał. W Szwajcarii nie ma podatku z tego tytułu jednak Ty musisz rozliczyć się w kraju w którym jesteś rezydentem, czyli w Polsce trzeba zapłacić normalnie podatek.
Witajcie! Czy ktoś mógłby potwierdzić powyższe informacje jakimś linkiem do ustawy prawnej czy czegoś podobnego pokazującego, że jest to prawdziwa informacja?

Jeżeli to jest prawda to nie pozostaję nic innego jak starać się o status rezydenta w tym kraju :) Czy ktoś wie jakie warunki trzeba spełniać?

ODPOWIEDZ