Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Karambol
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Karambol »

zgadza sie , tam chyba chciales napisac 2012 ;)

rebeliator
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rebeliator »

mario83: źle rozumiesz.
Odliczeniu podlega max. 50% straty w przeciągu 5 kolejnych lat, a nie 50% straty w każdym kolejnym roku. Wszystko zależy jak pozwalają na to dochody.

Karambol
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Karambol »

no przecież może odliczyć 50 % straty w 2011 i potem drugie 50% w 2012 ( cała strata zostanie wtedy "wykorzystana" ) . W tym konkretnym przypadku dobrze rozumuje, podał konkretne wartości dochodów.

rebeliator
Stały bywalec
Stały bywalec

Nie. Odliczeniu podlega tylko 50% straty wogóle, a nie cała strata. Zakreślono ramy czasowe jako furtkę dla tych, którym dochód w roku podatkowym nie pozwala odliczyć w całości (w jednym kawałku) całych 50%.
Przykład: strata 10 000 zł. Odliczeniu podlega 5000 zł.
rok później dochód 3000 zł, więc w tym roku można odliczyć jedynie 3000 zł. w następnym roku dochód 5000 więc w tym roku do odliczenia pozostaje końcówka, tj. 2000 zł. Do opodatkowania pozostanie zatem dochód 3000 zł.

Jeżeli w danym roku podatkowym wysokość dochodu pozwala odliczyć w całości 50%straty to robi się to jednorazowo.

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

A mi kilka niezależnych księgowych powiedziało tak jak pisze kolega Karambol.

skalpel_szczecin

Nieprzeczytany post autor: skalpel_szczecin »

a co jeśli przykładowo u jednego brokera mam stratę np 5000 PLN a u innego 3000 PLN zysku ? Od 3000 zysku płace podatek minus 50 % ze straty z innego brokera ? ?

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Jeżeli w tym samym roku podatkowym to po prostu to sumujesz. Nie ma znaczenia czy robiłeś to u 1 brokera czy u 200....

Piotr_P
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Piotr_P »

rebeliator pisze:Nie. Odliczeniu podlega tylko 50% straty wogóle, a nie cała strata.
Kolego rebeliator, prosze nie szerzyc herezji :?

Art.9 ust 3 ustawy o podatku od osób fizycznych mówi wyraźnie:

O wysokość straty ze źródła przychodów, poniesionej w roku podatkowym, można obniżyć dochód uzyskany z tego źródła w najbliższych kolejno po sobie następujących pięciu latach podatkowych, z tym że wysokość obniżenia w którymkolwiek z tych lat nie może przekroczyć 50 % kwoty tej straty.

mamy napisane o wysokosc straty a nie o wysokosc 50% straty :!:

http://www.legeo.pl/prawo/ustawa-z-dnia ... fizycznych

Tu mamy przykład jak rozliczyc stratę w kolejnych latach:

http://www.bankier.pl/wiadomosci/multia ... adnik.html

Warto takze zapoznac się z ciekawą interpelacją odnośnie zasad odliczania strat od dochodów kapitałowych:

http://www.podatki.biz/artykuly/14_11249.htm

rebeliator
Stały bywalec
Stały bywalec

Piotrze: to co napisłem wynika z mojego doświadczenia. Kilka lat temu przy okazji osiągnietego dochodu rozliczałem niewielką stratę. Byłem w urzędzie skarbowym i tam usłyszałem to co napisałem. Pani wytłumaczyła mi, że gdyby ustawodawca użył zwrotu " w każdym roku" oznaczało by to, że można roliczyć całość. Skoro jednak użyto zwrotu " w którymkolwiek roku" (w jednym a nie w każdym czy też we wszystkich) oznaczać miało , że wystarczy, że jeżeli w jedym roku spełni się przesłanka możliwości odliczenia 50% straty to na tym się kończy.
Niemniej udałem sie do urzędu skarbowego aby to sprawdzić. Zadałem proste pytanie:" czy gdyby zostały spełnione określone przesłanki o których mówi ustawa to czy rozliczeniu finalnie może podlegać cała strata?" Znowu usłyszałem ,że rozliczeniu może podlegać tylko połowa straty. Dopiero po dłuższej dyskusji, popartej przykładami usłyszałem pogląd popierający Twoje zdanie,a Pani stwierdziła, że ciągle mówiła o 50% dlatego, że ona dalej w przyszłość nie wybiega jak do nastepnego roku podatkowego.

Tak więc przyznaje, po konsulatcji j.w., że masz rację.

ODPOWIEDZ