Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patyk89 »

raposo pisze:Masz możliwość zajęcia pozycji długiej (buy) lub krótkiej (sell) na każdej parze walutowej.
Jak masz EUR/USD i robisz Buy to za dolary kupujesz euro, jak robisz sell to za euro kupujesz dolary - proste. Bez filozofii. USD/EUR nie jest Ci potrzebne.
Dzięki, dokładnie o to mi chodziło :)

gp
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: gp »

raposo pisze:Masz możliwość zajęcia pozycji długiej (buy) lub krótkiej (sell) na każdej parze walutowej.
Jak masz EUR/USD i robisz Buy to za dolary kupujesz euro, jak robisz sell to za euro kupujesz dolary - proste. Bez filozofii. USD/EUR nie jest Ci potrzebne.
gp pisze:dlaczego przy sprzedaży, chodzi tu o GBP/JPY, aktualna cena pokazywana na wykresie jest o 10 pips (MT4 Admiral Markets) a o 6 pips (MT GO4X) wyższa niż ta w otwartym zleceniu.
Różnica w datafeedzie, jego filtrowani, szybkości działania serwerów, wielkości spreadów...
Dzięki za odpowiedź, ale tak do końca nie rozumiem, zapytam może bardziej "łopatologicznie".
Czyli zawsze kiedy zajmuję pozycję sell na każdej parze, to jeśli linia aktualnej ceny na wykresie zrówna się z linią oznaczającą cene po jakiej sprzedałem to w otwartym zleceniu w pozycji "zysk" będzie zawsze minus, i żeby wyjść przynajmniej na zero cena musi spaść o te 10 czy 6 pipsów - czy tak?

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

gp pisze:Witam wszystkich, jestem świeży w te klocki, powoli zaczynam trochę kumać, ale dziś natrafiłem na dziwną rzecz.
Może niektórych moje pytanie rozśmieszy, ale, dlaczego przy sprzedaży, chodzi tu o GBP/JPY, aktualna cena pokazywana na wykresie jest o 10 pips (MT4 Admiral Markets) a o 6 pips (MT GO4X) wyższa niż ta w otwartym zleceniu.
Przy kupnie wszystko jest OK.
Proszę o odpowiedź.
Przy zleceniu sprzedaży obowiązuje cena sprzedaży ( ask ). Najlepiej będzie jak sobie na wykresie klikniesz prawym przyciskiem myszy właściwości>ogólne>pokaż linię Ask.
Wtedy będziesz widział tą cenę i na pewno szybciej to zrozumiesz.
A różnice między obiema cenami to spreed.

Dodano po 4 minutach:
gp pisze:Czyli zawsze kiedy zajmuję pozycję sell na każdej parze, to jeśli linia aktualnej ceny na wykresie zrówna się z linią oznaczającą cene po jakiej sprzedałem to w otwartym zleceniu w pozycji "zysk" będzie zawsze minus, i żeby wyjść przynajmniej na zero cena musi spaść o te 10 czy 6 pipsów - czy tak?
Tak. A w zleceniu kupna jest odwrotnie : kupujesz po cenie bid ( jak Ty to określasz aktualnej ), ale zielona linia zakupu ustawia się od razu te kilka pipsów wyżej ( spreed ) i dopiero jak do niej dojdzie cena to będziesz na 0.
Solą życia jest kasa.

gp
Bywalec
Bywalec

Teraz rozumiem :)
Dzięki bardzo.

vindemiatrix
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: vindemiatrix »

personov pisze:......Ask.....Bid......
No i w ten sposób wystarczy otwierać zlecenia i np. za pomocą skryptu natychmiast je zamykać. Otwierając L-kę kupujesz po Bid a sprzedajesz po Ask różnica zawsze wpada na twoje konto - forex to źródło łatwych pieniędzy.

Pozdrawiam

gp
Bywalec
Bywalec

vindemiatrix pisze:
personov pisze:......Ask.....Bid......
No i w ten sposób wystarczy otwierać zlecenia i np. za pomocą skryptu natychmiast je zamykać. Otwierając L-kę kupujesz po Bid a sprzedajesz po Ask różnica zawsze wpada na twoje konto - forex to źródło łatwych pieniędzy.

Pozdrawiam
To na razie dla mnie za trudne, nie wiem jeszcze jak uruchomić te skrypty i który do czego służy.

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

vindemiatrix pisze:No i w ten sposób wystarczy otwierać zlecenia i np. za pomocą skryptu natychmiast je zamykać. Otwierając L-kę kupujesz po Bid a sprzedajesz po Ask różnica zawsze wpada na twoje konto - forex to źródło łatwych pieniędzy.
To jest raczej zamierzona ironia, nie patrz na to co napisał vindemiatrix.
Chyba chciał zażartować, bo stwierdził, że to co napisałem wcześniej oznacza, że jak otworzysz pozycję to jesteś od razu na plusie o wartość spreadu.
Albo czegoś nie zrozumiałem.

Dodano po 13 minutach:

Do czego mógł się "przyczepić" vindemiatrix :
przy zakupie obowiązuje cena bid, a przy sprzedaży cena ask.
Tak naprawdę dotyczy to zamykania zlecenia i wskazań profitu. Bo jak Ci napisałem : jak otwierasz L'kę to zielona linia zakupu ustawia Ci się od razu o kilka pipsów wyżej i tam dopiero wychodzisz na 0.
Czyli tak naprawdę samego zakupu dokonujesz po cenie ask, bo tam Ci się ustawia linia 0.
Ale tak to jest jak chce się coś przedstawić w jak najprostszy sposób. Nie chciałem Ci za bardzo mieszać, bo pytałeś raczej o to kiedy przekroczysz linię plusowego profitu, a nie po jakich cenach się kupuje czy sprzedaje.
Solą życia jest kasa.

vindemiatrix
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: vindemiatrix »

Tak to zamierzona ironia i skąd pomysł że chciał zażartować. Ja po prostu zażartowałem nie tylko chciałem ;). Pamiętaj gp transakcje zawsze zawierasz po niekorzystnej dla siebie cenie jeśli kupujesz to liczysz na wzrost ceny więc dla Ciebie aktualna będzie ta która zmniejsza twój ew. zysk czyli Ask jeśli sprzedajesz ( lub zamykasz wcześniej otwartą długą pozycję ) ważną dla Ciebie będzie cena Bid.

Zasada jest prosta bierzesz pod uwagę cenę mniej korzystną z dwóch podawanych przez broka.

Na pytanie tak jak i ja je zrozumiałem odpowiedział raposo jeśli uważasz że czegoś w odpowiedzi brakuje musisz dokładniej opisać problem np czym jest ta cena aktualna.

Pozdrawiam

P.S. Nie wiem personov co chciałeś napisać i w jaki sposób ale dokładnie odwróciłeś sytuację i wyszło co wyszło

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Masz rację - trochę zamieszałem. Ale jest to dział dla początkujących i trzeba tu używać prostszego języka i nie zawsze się da tak wytłumaczyć "na chłopski rozum".
A podsumowując :
Kupujesz po cenie ask, a sprzedajesz po cenie bid.
Słowo "kupujesz" oznacza otwarcie pozycji BUY lub zamknięcie pozycji SELL.
Słowo "sprzedajesz" oznacza otwarcie pozycji SELL lub zamknięcie pozycji BUY.
A wizualizacja linii ask pomaga to wszystko zrozumieć.
Pozdrawiam.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
armator
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: armator »

Witam;
To mój pierwszy post dlatego tutaj. Mam dwa pytania:

1. Czy jest do MT4 jakis dodatek który umożliwiałby dokonywanie wyboru karty z wykresem za pomocą przewijania scrolla po najechaniu na karty? Uciążliwe jest to klikanie w te małe trójkąciki w prawym dolnym rogu i przewijanie tej listy w jedna i drugą strone :wink:

2. Gdzie mam szukać dodatku który wyświetlałby czas do zakończenia rysowania świeczki pod danymi w lewym dolnym rogu wykresu? Na niektórych zrzutach widzę, że coś takiego jest.

Urodziło sie trzecie pytanie: istnieje cos takiego, ala pipsometr luktoma, tylko pozwalające umieścić w dowolnym miejscu na ekranie małe okienko, które bedzie zawsze widoczne, nawet jak będę przeglądać strony w firefoxie czy bawić sie innymi programami? Taki mały licznik pipsów, zawsze na wierzchu,bez konieczności przerzucania okienek?

ODPOWIEDZ