Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

pawelklos pisze:Co rozumiesz pod pojęciem PA? Bo większość ludzi myli PA z naked trading Smile
Widzę że Sgorn odpowiedział już za mnie. Dodam tylko to o czym wspomniałeś wcześniej powołując się na Dragona - analiza PA na jednym czy nawet kilku ale krótkich TF może nas zwieść, MTF nie ! I z tym mam największy problem oprocz trzymania dłużej pozycji zyskownych.
pawelklos pisze:Popatrz na jego najnowszą strategię blind mouse - rozumiesz coś z tego? Smile
Oczywiście że rozumiem. W uproszczeniu wygląda to tak : potrzebujesz ekstremum z wykresu dziennego lub jeszcze lepiej z tygodniowego, rysujesz swoją "line in the sand" którą uważasz za ważny SR. Cena zamyka się pod linia na CC. Cena zamyka się nad linią na CC. Albo na odwrót - w zależności czy jest to dołek czy góra. Czekasz na powrot ceny do FCSR oraz na wick doll - otrzymujesz i dalej jazda uruchamiasz np. CC rat the bastard z STF ! Masz profit cushion ? Swietnie. Teraz pozostaje tylko dodawanie pozycji ("averaging") i zamknięcie ich na ekstremum na przeciwnym biegunie. Prawda że to proste ? :D

HEX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: HEX »

pawelklos pisze:Tzn, ja nic nie twierdzę. Chciałem się tylko dowiedzieć dlaczego Zero Line działa - jakie ma przesłanki techniczne aby działało - zawsze gdy zapoznaje się z czymś nowym szukam logiki na jakiej zasadzie to działa i czy ma szanse działać do końca świata.
Będzie działać do końca świata bo ta koncepcja polega na tym że zjadamy profit ludzi którzy trzymają go ponieważ łatwiej ludzie oddają profit w aktywnej transakcji niż swój własny.
pawelklos pisze:W przypadku tych co grają na pullback stop jest poniżej dołka tak więc ich nie sięgnie, tp jest wyznaczany na szczycie czyli w miejscu przebicia pullbackowy już są poza rynkiem, Ci co grają na przebcia również stopa stawiają pod dołkiem i realizują szybko tp.
Ja się pytam skąd profit? Kto im płaci za te transakcje?
pawelklos pisze:No ale nie ważne, trzeba się skupić na zero line
Żeby zrozumieć ZL trzeba widzieć gdzie jest profit a gdzie go niema.
bigben pisze:IMO kluczem do umiejetnego wykorzystania ZL i zarabiania jest dobra znajomość PA i odpowiedni MM. Bez dobrej znajomosci PA rzucanie sie na ZL mija sie z celem.
sgorn pisze:bigben napisał:
IMO kluczem do umiejetnego wykorzystania ZL i zarabiania jest dobra znajomość PA i odpowiedni MM. Bez dobrej znajomosci PA

bez dwoch zdan . popieram po trzykroc. pzdr
Wiem że to zabrzmi dziwnie i nie chcem się wymądrzać ale czym jest PA czy nie jest to ruch ceny? A czym jest cena czy nie jest to odzwierciedlenie ludzkich zachowań a co za tym idzie ich decyzji i ich pieniędzy.A czym jest ZL czy nie jest to koncepcja która zakłada że ruch na giełdzie odbywa się bo zjadamy profit innych?A może PA to poprostu ZL ?
sgorn pisze:kurcze ZL z 1M to musi byc jakis hard core
Nie koniecznie przeciez cena jest tylko jedna, na każdym interwale ta sama.Aby utworzyć momo H1 musimy zacząć od m1. Gdzies ludzie zaczeli wchodzić i tworzyć to momentum.
sgorn pisze:I wtedy powstaje pytanie ktora ZL jest wazniesza?
Każda ZL jest ważna.Jeżeli jest momentum oznacza to że ludzie weszli na BO a co za tym idzie ustawili SL i BE Więc jeśli ich odetnie to bedzie reakcja.Zawsze jest akcja i reakcja.
sgorn pisze:gdzie target?
Kolejna ZL
sgorn pisze:mysle ze grajac ta metoda juz "sie wie" ktore ZL rynek przebije bez gadania a na ktore bedzie uwazal.
Jeżeli widze po kolei 3 ZL oddalone od siebie co 60 pipsów rynek zrobi takie jaja żebyś mógł dojść do 1ZL wyłączyć na niej bądź dostac free gift i kilka pipsów za nią następnie wejśc jeszcze raz do kolejnej i z następną tak samą.ZL to zawsze miejsce gdzie podejmujesz decyzje czy long czy short a jeśli akurat przebije to znaczy że miałęś farta ;]

Oczywiście wszystko co pisze to są tylko moje spostrzeżenia i jak ktoś chce niech myśli inaczej. Ja gram to co widzę.

Dodano po 4 minutach:
bigben pisze:Oczywiście że rozumiem. W uproszczeniu wygląda to tak : potrzebujesz ekstremum z wykresu dziennego lub jeszcze lepiej z tygodniowego, rysujesz swoją "line in the sand" którą uważasz za ważny SR. Cena zamyka się pod linia na CC. Cena zamyka się nad linią na CC. Albo na odwrót - w zależności czy jest to dołek czy góra. Czekasz na powrot ceny do FCSR oraz na wick doll - otrzymujesz i dalej jazda uruchamiasz np. CC rat the bastard z STF ! Masz profit cushion ? Swietnie. Teraz pozostaje tylko dodawanie pozycji ("averaging") i zamknięcie ich na ekstremum na przeciwnym biegunie. Prawda że to proste ?
hehe widziałem tego screena na pierwszej stronie jak MO to zaczął tłumaczyć. To jest demotywujące :lol:

Dodano po 5 minutach:

.Wejście na knocie tam gdzie strzałka.wyjście na X.Zrypałem bo zakres jeszcze był ale pomyślałem sobie zamkne tu kupie niżej..no i wyszło jak zawsze :D a nawet nie było sygnału że spadnie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Some times the only response is "shit happens" and "you can't win them all."

seedraev
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: seedraev »

Hej oto moja analiza edka za pomocą ZL :)

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

Tu zapytam:

Shadi

czy o 12:18 naszego czasu był long zgodnie z Twoja strategią?
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

HEX
Gaduła
Gaduła

:569: Niewiem jak wy ale ja dzisiaj złamałem chyba wszystkie swoje zasady :D Na siłe kombinuje ..a to jest złe ..

Awatar użytkownika
RAY of Sunshine
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: RAY of Sunshine »

HEX pisze::569: Niewiem jak wy ale ja dzisiaj złamałem chyba wszystkie swoje zasady :D Na siłe kombinuje ..a to jest złe ..
Dla mnie edek dzisiaj odpitala jakiś teatr, kompletnie go dzisiaj nie czaję, a na efekt nie trzeba długo czekać - kilka SL i koniec na dzisiaj. Jutro też dzionek - odrobi się :mrgreen:

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

bigben pisze: Oczywiście że rozumiem. W uproszczeniu wygląda to tak : potrzebujesz ekstremum z wykresu dziennego lub jeszcze lepiej z tygodniowego, rysujesz swoją "line in the sand" którą uważasz za ważny SR. Cena zamyka się pod linia na CC. Cena zamyka się nad linią na CC. Albo na odwrót - w zależności czy jest to dołek czy góra. Czekasz na powrot ceny do FCSR oraz na wick doll - otrzymujesz i dalej jazda uruchamiasz np. CC rat the bastard z STF ! Masz profit cushion ? Swietnie. Teraz pozostaje tylko dodawanie pozycji ("averaging") i zamknięcie ich na ekstremum na przeciwnym biegunie. Prawda że to proste ? :D
Mimo że wątek nie o tej metodzie to to foto może pomóc zrozumieć. Swoją drogą trafiła kosa na kamień - TRO zarówno w ZL jak i w tej metodzie prosi o zdefiniowanie zasad gry. LOL, tak to jest jak się trafi na mocniejszego od siebie. Ah ten TRO :lol:

Obrazek

Awatar użytkownika
freud00
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: freud00 »

Ja też coś wkleję i też dotyczy to zdefiniowania metody. To screen sprzed godziny. Jest to M5 z customem z H1. Zaznaczyłem sobie ZL na H1 i czekałem na reakcję świec na M5. Za pierwszym podejściem, świeca M5 po dojściu do ZL zrobiła knot. Dodatkowo znalazło się tam ZL z M5, które fajnie się pokryło. Wszedłem na następnej świecy. Niestety dostałem BE, mimo że pojechali na +15.
Za drugim podejściem ceny do ZL, znowu pojawiły się świece z knotami w kierunku strat, wszedłem po raz kolejny. Tym razem wziąłem 20 pips, maksymalnie odeszli na +24.
I teraz pytanie, chyba najbardziej skierowane do HEXa bo on wspominał o patencie, którego szuka na M5. HEX czy brałbyś to i czy jesteś w stanie tam zobaczyć "ten magiczny patent"? I czy to jest w ogóle jakiś setup bo mam pewne wątpliwości co do tego. I czy w dobrą stronę kombinuje, bo co do tego też mam wątpliwości :D

HEX
Gaduła
Gaduła

Nie brał bym tego z tego względu że proponuje pary interwałowe m1,m5 M5,M30 M15,H1. Jeżeli byś sie posługiwał tą zależnością zobaczył bys że wyrobiliśmy target,i nie było tam więcej profitu.
Patent nie jest magiczny jest banalnie prosty,i faktycznie był tam ale patent ma swój zasięg i on też został wyrobiony.Te krótkie shorty 20 i 24 pipsy wynikają z niższych interwałów.Wszędzie są ZL.Dzisiaj był idealny dzień do grania m1,m5. czyli bazowy M5 potwierdzenie m1.

A co do TRO to myślę że on ma łeb do czego innego.On bazuje na statystyce i dzięki swoim wskaźnikom które obliczają wszystko za niego i pokazują mu wejście i wyjście wychodzi na tym na plusie.Dla każdego cos innego :)dlatego nawet nie zgłębiam blind mouse. A jeśli chodzi o MO to $%^& nie mam pojęcia kim ten czlowiek jest :)Nie raz tak się zastanawiam jak mozna mieć taki łeb :twisted: To jest nie do ogarnięcia. Dosłownie mój mistrz.

Awatar użytkownika
freud00
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: freud00 »

HEX dzięki za odpowiedź. Idąc za Twoimi podpowiedziami wklejam setup z dzisiaj. M30 jako bazowy do szukania ZL. Wejście z M5. Niby wszystko się zgadza i elementy układanki pasują do siebie. Ciężko mi to jednak oceniać, bo ogarniałem ZL z trochę innej strony i branie takich setupów jest dla mnie nowością, dlatego liczę na jakiś komentarz z Twojej strony.

ODPOWIEDZ