pawelklos pisze:Tzn, ja nic nie twierdzę. Chciałem się tylko dowiedzieć dlaczego Zero Line działa - jakie ma przesłanki techniczne aby działało - zawsze gdy zapoznaje się z czymś nowym szukam logiki na jakiej zasadzie to działa i czy ma szanse działać do końca świata.
Będzie działać do końca świata bo ta koncepcja polega na tym że zjadamy profit ludzi którzy trzymają go ponieważ łatwiej ludzie oddają profit w aktywnej transakcji niż swój własny.
pawelklos pisze:W przypadku tych co grają na pullback stop jest poniżej dołka tak więc ich nie sięgnie, tp jest wyznaczany na szczycie czyli w miejscu przebicia pullbackowy już są poza rynkiem, Ci co grają na przebcia również stopa stawiają pod dołkiem i realizują szybko tp.
Ja się pytam skąd profit? Kto im płaci za te transakcje?
pawelklos pisze:No ale nie ważne, trzeba się skupić na zero line
Żeby zrozumieć ZL trzeba widzieć gdzie jest profit a gdzie go niema.
bigben pisze:IMO kluczem do umiejetnego wykorzystania ZL i zarabiania jest dobra znajomość PA i odpowiedni MM. Bez dobrej znajomosci PA rzucanie sie na ZL mija sie z celem.
sgorn pisze:bigben napisał:
IMO kluczem do umiejetnego wykorzystania ZL i zarabiania jest dobra znajomość PA i odpowiedni MM. Bez dobrej znajomosci PA
bez dwoch zdan . popieram po trzykroc. pzdr
Wiem że to zabrzmi dziwnie i nie chcem się wymądrzać ale czym jest PA czy nie jest to ruch ceny? A czym jest cena czy nie jest to odzwierciedlenie ludzkich zachowań a co za tym idzie ich decyzji i ich pieniędzy.A czym jest ZL czy nie jest to koncepcja która zakłada że ruch na giełdzie odbywa się bo zjadamy profit innych?A może PA to poprostu ZL ?
sgorn pisze:kurcze ZL z 1M to musi byc jakis hard core
Nie koniecznie przeciez cena jest tylko jedna, na każdym interwale ta sama.Aby utworzyć momo H1 musimy zacząć od m1. Gdzies ludzie zaczeli wchodzić i tworzyć to momentum.
sgorn pisze:I wtedy powstaje pytanie ktora ZL jest wazniesza?
Każda ZL jest ważna.Jeżeli jest momentum oznacza to że ludzie weszli na BO a co za tym idzie ustawili SL i BE Więc jeśli ich odetnie to bedzie reakcja.Zawsze jest akcja i reakcja.
sgorn pisze:gdzie target?
Kolejna ZL
sgorn pisze:mysle ze grajac ta metoda juz "sie wie" ktore ZL rynek przebije bez gadania a na ktore bedzie uwazal.
Jeżeli widze po kolei 3 ZL oddalone od siebie co 60 pipsów rynek zrobi takie jaja żebyś mógł dojść do 1ZL wyłączyć na niej bądź dostac free gift i kilka pipsów za nią następnie wejśc jeszcze raz do kolejnej i z następną tak samą.ZL to zawsze miejsce gdzie podejmujesz decyzje czy long czy short a jeśli akurat przebije to znaczy że miałęś farta ;]
Oczywiście wszystko co pisze to są tylko moje spostrzeżenia i jak ktoś chce niech myśli inaczej. Ja gram to co widzę.
Dodano po 4 minutach:
bigben pisze:Oczywiście że rozumiem. W uproszczeniu wygląda to tak : potrzebujesz ekstremum z wykresu dziennego lub jeszcze lepiej z tygodniowego, rysujesz swoją "line in the sand" którą uważasz za ważny SR. Cena zamyka się pod linia na CC. Cena zamyka się nad linią na CC. Albo na odwrót - w zależności czy jest to dołek czy góra. Czekasz na powrot ceny do FCSR oraz na wick doll - otrzymujesz i dalej jazda uruchamiasz np. CC rat the bastard z STF ! Masz profit cushion ? Swietnie. Teraz pozostaje tylko dodawanie pozycji ("averaging") i zamknięcie ich na ekstremum na przeciwnym biegunie. Prawda że to proste ?
hehe widziałem tego screena na pierwszej stronie jak MO to zaczął tłumaczyć. To jest demotywujące
Dodano po 5 minutach:
.Wejście na knocie tam gdzie strzałka.wyjście na X.Zrypałem bo zakres jeszcze był ale pomyślałem sobie zamkne tu kupie niżej..no i wyszło jak zawsze

a nawet nie było sygnału że spadnie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.