Linie trendu - prosty system

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Gwyn_Bleidd
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Gwyn_Bleidd »

Jestem nowy na forum, więc wszystkich serdecznie witam! ;)
Chciałbym kontynuować temat dotyczący linii trendów, jednocześnie dzieląc się swoimi spostrzeżeniami ;> Gram już prawie pół roku na demie skupiając się na liniach trendu.
1. Zauważyłem, że opłaca się jedynie wchodzić w pozycje zgodnie z kierunkiem linii trendu (przebicie o jeden pips)
2. Jest dużo większe prawdopodobieństwo powodzenia transakcji, jeśli w pobliżu występuje linia trendu o przeciwnym nachyleniu. Oznacza to, że możliwość ustawienia silnego stopa i możliwie szybkiego SL wpływa znacząco na zakres zmiany kursu, co jest b. logiczne. Krótko mówiąc, najpierw szukamy fajne miejsce do silnego i krótkiego stopa, a potem dopiero patrzymy, czy są przesłanki do zajęcia pozycji z tym właśnie stopem.
Ożywmy temat!!! ;) pozdr
Życie to surfing, więc nie bój się fal.

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

Wrzuć kilka przykładów na foto łatwiej będzie zrozumieć co masz na myśli.

Co do linii trendu masz możliwość gry:
1. na przebicie
2. na odbicie
3. na przebicie i retest
4. oraz na gre w zgodzie z raz obraną linią trendu ścinasz w kierunku tego trendu rysując linie trendu na korekcie danego ruchu.
5. wachlarze

i pewnie jeszcze wiele innych bardziej zaawansowanych technik.

Awatar użytkownika
Gwyn_Bleidd
Stały bywalec
Stały bywalec

Oczywiście te okazje nie występują bardzo często, linie rysuję różne, ale zależnie od świeczek na których rysowałem koloruję je na inny kolor. Do tego patrzę na poziomy fibo (najlepiej dwa nakładające się) oraz fajne formacje price action. Okazji do trejdów nie ma zbyt wiele, ale przeglądając jak najwięcej różnych par walutowych okazje się znajdują. Ważne, żeby prawdopodobieństwo dobrego trejdu było duże.

Dodano po 8 minutach:

Chciałem się jeszcze zapytać Was o opinię na temat takiego systemu: grać na odbicia od lini trendu, za każdym razem zwiększając wielkość pozycji (ew. zwiększać stosunek SL:TP) w przypadku nieodbicia tak, aby być na plus jak w końcu "wejdzie". Przecież w końcu musi się odbić, tym bardziej, że statystycznie dość często się odbija. Ale szczerze mówiąc nie chce mi sie sprawdzać tej metody bo sprawdzam coś innego, ale może komuś się będzie chciało i napisze o wynikach ;). Dodam, że wpadłem na ten pomysł na zasadzie "złotych" ale blokowanych przez systemy sposobów zarabiania na ruletce (cały czas na "0" stawiać i podbijać}
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Odbicia zdecydowanie są ciekawsze od przebić i teoretycznie bezpieczniejsze. Mniejszy stop, i łatwiej wyznaczyć target. Ja dzisiaj przyglądałem się przez chwile medianom Andrews'a Pitchfotk'a i zastanawiam się czy nadawały by się na odbicia. Widzę że ty grasz na h4, dla mnie to za duży interwał, preferuje m5 lub m1.

Awatar użytkownika
Gwyn_Bleidd
Stały bywalec
Stały bywalec

Nie tyle gram na h4, co rysuję linie na h4, bo na h1 i niżej są za słabe. Ale przechodzę na niższe interwały sprawdzając formacje price action oraz podczas trejdów na m5 aby precyzyjnie ustalić przebicia maksimów/ minimów przy linii trendu

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Gwyn_Bleidd pisze:Ale szczerze mówiąc nie chce mi sie sprawdzać tej metody bo sprawdzam coś innego, ale może komuś się będzie chciało i napisze o wynikach Wink
Niestety tak to już jest na forach, że dużo się mówi o głupotach, a mało o rzeczach wartościowych.

Jestem na forum 4 lata i jakoś trudno mi sobie przypomnieć, aby ktokolwiek kiedykolwiek dzielił się swoimi badaniami statystycznymi. Takie życie.:)
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

pawelklos
Gaduła
Gaduła

jasonbourne pisze:
Gwyn_Bleidd pisze:Ale szczerze mówiąc nie chce mi sie sprawdzać tej metody bo sprawdzam coś innego, ale może komuś się będzie chciało i napisze o wynikach Wink
Niestety tak to już jest na forach, że dużo się mówi o głupotach, a mało o rzeczach wartościowych.

Jestem na forum 4 lata i jakoś trudno mi sobie przypomnieć, aby ktokolwiek kiedykolwiek dzielił się swoimi badaniami statystycznymi. Takie życie.:)
Większość metod które znam działają w 33%-50%, może stąd brak zainteresowania statystyką.

Awatar użytkownika
Gwyn_Bleidd
Stały bywalec
Stały bywalec

jasonbourne pisze:Niestety tak to już jest na forach, że dużo się mówi o głupotach, a mało o rzeczach wartościowych.
Czyli, że ja mówię o głupotach?? ;DD

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

Mam kilka pytań stosuję linie trendu, ale tylko jako dodatek :) Mam pytanie czy przyśpieszacie linie trendu? Czy w jakiś sposób dokonujecie selekcji:)

Tu jest art po polsku sporo na temat linii trendu.

Linie trendu

art jest przetłumaczony z NBT
Yaaa man

Awatar użytkownika
Gwyn_Bleidd
Stały bywalec
Stały bywalec

Wa$$kII pisze:Mam kilka pytań stosuję linie trendu, ale tylko jako dodatek :) Mam pytanie czy przyśpieszacie linie trendu? Czy w jakiś sposób dokonujecie selekcji:)
Jeśli są potwierdzone poziomami fibo i występuje blisko możliwość ustawienia silnego stopa to przyspieszone też są ok. W ogóle wejście w pozycję zgodnie z linią trendu daje możliwość komfortowego (i na dodatek lekko rosnącego) break even. Tak łatwiej zapanować nad psychiką. Generalnie ostatnio robię tak, że wchodzę w pozycję i żeby za szybko nie zabrać zysku to ustalam sobie, że muszę wziąć trzy piramidalne pozycje (1.0; 0.5; 0.1). Pierwsza wyszukana i bardzo dobra, drugie wejście też w miarę dobrym momencie i trzecie tylko takie, żebym mógł wreszcie wziąć zysk (ale oczywiście nie takie całkiem "z dupy"). Zawsze z trendem ofc. Na demku wyniki świetne, ale w realu jeszcze nigdy nie grałem ;p Mówię, żebyście mieli świadomość, że jestem świeżakiem.
PS: ta stronka, którą podałeś powiedziała mi, że idę w dobrym kierunku, dzięki ;)))
PS2: Nie zapominajcie, że na "obecny" trend mają wpływ również linie z "innych" trendów. pozdr

ODPOWIEDZ