Linie trendu - prosty system

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
giugiaro
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: giugiaro »

Mam pytanie natury technicznej.
Dlaczego jest tak że linia trendu wyznaczona na jednym TF na innym TF przebiega w innym miejscu
Dla przykładu: mamy linie trendu spadkowego na GBPJPY wyznaczoną od 2009.08.07 i po szczytach ze stycznia, a w dniu dzisiejszym mamy taką sytuację że na D1 wykres nie dotknął jeszcze linii,a na H4 idealnie się od niej odbił.
Dla lepszego zobrazowania sytuacji wrzucam screeny .
Różnica wynosi w tym przypadku kilkanaście pipsów, ale chodzi mi o to czy to jest normalne że tak się dzieje i czy jest jakiś sposób żeby tego uniknąć.
Z góry dziękuję za pomoc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

giugiaro pisze:Mam pytanie natury technicznej.
Dlaczego jest tak że linia trendu wyznaczona na jednym TF na innym TF przebiega w innym miejscu
Dzieje się tak dlatego że każdy TF tworzy własne fale które przekładają się potem na większe fale.

Dlatego możesz kreślić linie trendu na danym TF i grać według tego lub grać w ten sposób że kreślisz linie trendu z większego TF a pozycje zajmujesz na mniejszym, dzięki temu masz bardziej precyzyjne wejścia. Przed fałszywymi wybiciami możesz popróbować z jakąś średnią, gdy średnia przetnie ci linie trendu to masz potwierdzenie.

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

Szczerze? Proponuje skupić się na jednym interwale czasowym i tylko jego analizować, badać. obserwować...
Boby Fischer is great!

adrianos170
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: adrianos170 »

To wszystko ładnie pięknie wygląda już po. Czyli wtedy, kiedy mamy już conajmniej trzy punkty podparcia dla linii trendu. A co gdy dopiero są dwa? Niektórzy pomocniczo posługują się oscylatorami ale jakoś mnie ten system nie przekonuje. Ale każda "potwora" znajdzie swojego amatora. Najważniejsze, aby w ostatecznym rozrachunku było tye kasy w piwnicy co u Klosa na zdjęciu. :lol:

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

Yaaa man

Posrak
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Posrak »

Temat ciekawy, szkoda że zdechł

Awatar użytkownika
gajerz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gajerz »

znalazlem kiedys watek z podobnym sys. na ff:
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=216233
sam kombinuje, jaki efekt da granie na przebiciu nowego LL, lub HH w wypadku zmiany trendu

Awatar użytkownika
odkrywca
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: odkrywca »

Ja swój system oparłem głównie na liniach trendu, do tego fibo i jestem zadowolony. Przetestuję przez miesiąc, jeżeli wyniki będą zadowalające to przestawię się na niego :)
gupiś.

Posrak
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Posrak »

Ja właśnie tak gram. Opieram się tylko o linie wsparcia, opory, linie trendów, wolumen, wspieram się też ATR, średnia długoterminowa i to wszystko jeśli chodzi o AT.
Przy takim systemie gry można osiągnąć naprawdę super wyniki ale trzeba praktycznie do perfekcji opanować zarządzanie wielkością pozycji. To jest bardzo ważne i pierwszorzędne.

Awatar użytkownika
gajerz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gajerz »

Przy takim systemie gry można osiągnąć naprawdę super wyniki ale trzeba praktycznie do perfekcji opanować zarządzanie wielkością pozycji. To jest bardzo ważne i pierwszorzędne.
wlasnie zarzadzanie pozycja, to jest ciekawa sprawa. probuje na zasadzie zamykania polowy na 10 pipsach, reszta na BE i niech idzie dalej. zobaczymy jak to wypadnie po tygodniu, dwoch.

ODPOWIEDZ