Linie trendu - prosty system
Mam pytanie natury technicznej.
Dlaczego jest tak że linia trendu wyznaczona na jednym TF na innym TF przebiega w innym miejscu
Dla przykładu: mamy linie trendu spadkowego na GBPJPY wyznaczoną od 2009.08.07 i po szczytach ze stycznia, a w dniu dzisiejszym mamy taką sytuację że na D1 wykres nie dotknął jeszcze linii,a na H4 idealnie się od niej odbił.
Dla lepszego zobrazowania sytuacji wrzucam screeny .
Różnica wynosi w tym przypadku kilkanaście pipsów, ale chodzi mi o to czy to jest normalne że tak się dzieje i czy jest jakiś sposób żeby tego uniknąć.
Z góry dziękuję za pomoc
Dlaczego jest tak że linia trendu wyznaczona na jednym TF na innym TF przebiega w innym miejscu
Dla przykładu: mamy linie trendu spadkowego na GBPJPY wyznaczoną od 2009.08.07 i po szczytach ze stycznia, a w dniu dzisiejszym mamy taką sytuację że na D1 wykres nie dotknął jeszcze linii,a na H4 idealnie się od niej odbił.
Dla lepszego zobrazowania sytuacji wrzucam screeny .
Różnica wynosi w tym przypadku kilkanaście pipsów, ale chodzi mi o to czy to jest normalne że tak się dzieje i czy jest jakiś sposób żeby tego uniknąć.
Z góry dziękuję za pomoc
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dzieje się tak dlatego że każdy TF tworzy własne fale które przekładają się potem na większe fale.giugiaro pisze:Mam pytanie natury technicznej.
Dlatego możesz kreślić linie trendu na danym TF i grać według tego lub grać w ten sposób że kreślisz linie trendu z większego TF a pozycje zajmujesz na mniejszym, dzięki temu masz bardziej precyzyjne wejścia. Przed fałszywymi wybiciami możesz popróbować z jakąś średnią, gdy średnia przetnie ci linie trendu to masz potwierdzenie.
- Boby_Fischer
- Gaduła
-
- Bywalec
To wszystko ładnie pięknie wygląda już po. Czyli wtedy, kiedy mamy już conajmniej trzy punkty podparcia dla linii trendu. A co gdy dopiero są dwa? Niektórzy pomocniczo posługują się oscylatorami ale jakoś mnie ten system nie przekonuje. Ale każda "potwora" znajdzie swojego amatora. Najważniejsze, aby w ostatecznym rozrachunku było tye kasy w piwnicy co u Klosa na zdjęciu. 

znalazlem kiedys watek z podobnym sys. na ff:
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=216233
sam kombinuje, jaki efekt da granie na przebiciu nowego LL, lub HH w wypadku zmiany trendu
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=216233
sam kombinuje, jaki efekt da granie na przebiciu nowego LL, lub HH w wypadku zmiany trendu
Ja właśnie tak gram. Opieram się tylko o linie wsparcia, opory, linie trendów, wolumen, wspieram się też ATR, średnia długoterminowa i to wszystko jeśli chodzi o AT.
Przy takim systemie gry można osiągnąć naprawdę super wyniki ale trzeba praktycznie do perfekcji opanować zarządzanie wielkością pozycji. To jest bardzo ważne i pierwszorzędne.
Przy takim systemie gry można osiągnąć naprawdę super wyniki ale trzeba praktycznie do perfekcji opanować zarządzanie wielkością pozycji. To jest bardzo ważne i pierwszorzędne.
wlasnie zarzadzanie pozycja, to jest ciekawa sprawa. probuje na zasadzie zamykania polowy na 10 pipsach, reszta na BE i niech idzie dalej. zobaczymy jak to wypadnie po tygodniu, dwoch.Przy takim systemie gry można osiągnąć naprawdę super wyniki ale trzeba praktycznie do perfekcji opanować zarządzanie wielkością pozycji. To jest bardzo ważne i pierwszorzędne.