Forexoholic

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

Widzę że ogładałeś filmy Sama. Dla uściślenia cena jest w równowadze gdy podaż jest idealnie równa popytowi albo wielkość zleceń sprzedaży jest równa wielkości zleceń kupna (kwotowo nie ilościowo).

Mam pytanie odnośnie maksymalnego czasu w jakim PB powinien nastąpić by można było założyć że cena wraca by wypełnić zlecenia limit. Masz jakieś przemyślenia na ten temat ?
Druga sprawa to z tego co pamiętam Sam mówił żeby uwazac przy stawianiu zlecen po drugim PB a u Ciebie strzałka na rysunku jest po drugim PB a zasadniczy rajd nastąpił dopiero po trzecim PB który co prawda tylko zbliżył się miejsca oryginalnego BO ale niewątpliwie była to kolejna korekta. Koncepcja jest ciekawa i bardzo podobna do tej opisanej w wątku o ZL.

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: inwestor86 »

bigben pisze:Mam pytanie odnośnie maksymalnego czasu w jakim PB powinien nastąpić by można było założyć że cena wraca by wypełnić zlecenia limit. Masz jakieś przemyślenia na ten temat ?
nie ma znaczenia, wazniejsze jest aby poziom byl "swiezy" ;)

strzalka po 2-gim PB bo jest wyrazniejszy na obrazku jako przyklad i nadal nadaje sie na wejscie z niezlym R:R

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawelklos »

Bardziej mi chodziło o teorie - przełamane wsparcie staje się oporem. Żółta linia która zaznaczyłem wcześniej było przełamane wsparcie które stało się oporem, cena powinna odbić się od tego oporu który był wsparciem testowanym 3 razy. Jak widać cena nie obiła ale przebiła ten opór, stał się on teraz wsparciem, zobaczymy czy cena wróci do tego miejsca i odpali w górę z targetem na ostatni utworzony Hight.

itd.

pawelklos
Gaduła
Gaduła

formacja nad i pod jest również ciekawa http://topfxsignals.com/pl/2010/01/formacja-nad-i-pod/

Nijako odwraca trend, grałeś tą formacją?

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

wytlumacz mi jak rozumiesz opor i wsparcie

pawelklos
Gaduła
Gaduła

Dla mnie wsparcie i opór to każdy przełamany szczyt tworzy wsparcie gdyż wcześniej ten szczyt był oporem. Opór po przełamaniu zamienia się w wsparcie.

Niestety na interwale m1, przynajmniej mi ta teoria się nie sprawdza. W załącznikach wyjaśnione obrazkowo :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

Inwestor86 jeszcze jedno spostrzeżenie. Te konsolki nie muszą byc takie długie. Wydaje mi sie że Sam twierdził że kilku-swieczkowe są lepsze. Poza tym sekwencja base - rally - pullback jest korzystniejsza niz base -rally - base -rally - pullback. Na Twoim rysunku jest minokonsolka powyżej niebieskiego prostokata po ktorej nastapił BO w dół do następnej bazy (mini rajd) po czym zdarzyły sie PB do pierwszej bazy ;)

Gratuluję w kazdym razie że umiesz na tym zarabiac. Mnie się nie udawało z różnych powodów (m.in. zły MM i kiepska relacja RR, gra pod prąd, brak odpowiedniego filtrowania sygnałow itp.) Może jeszcze do tego wrócę ale napewno nie na M1 :lol:. Wrzucaj dalej wejscia - z zainteresowaniem śledzę ten dziennik. Jaką rolę odgrywa wskaznik MACD w Twoim systemie ? Jako dodatkowe potwierdzenie sygnału ?

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

pawelklos pisze:Niestety na interwale m1, przynajmniej mi ta teoria się nie sprawdza.
patrzysz tylko na m1? warto spojrzec na h1 czy nawet daily czy przypadkiem nie ladujesz sie pod prad biorac S na wsparciu, czy L na oporze wyzszego TFu

ten przyklad z EU o ktorym mowilismy wyglada tak z m15, na m1 breakout, pullback, wypelniaja sell limity i jazda do 1.3060 - wsparcie, index dolara na intraday oporze wiec EU odbija, wraca pod 1.32 gdzie zostala juz malo sprzedajacych (bo sprzedali wczesniej, dlatego spadlo), ktos tam przyszorcil, spadlo 40 pipsow i teraz dalej w gore breakout bo jest za malo sprzedajacych

Awatar użytkownika
inwestor86
Pasjonat
Pasjonat

bigben pisze:Jaką rolę odgrywa wskaznik MACD w Twoim systemie ? Jako dodatkowe potwierdzenie sygnału ?
macd, stoch, cci czy jakikolwiek inny oscylator ma male znaczenie, ale czasami jak mam watpliwosci co do wyzszym TFow daily, weekly to przydaje sie potwierdzenie czy rynek jest wykupiony/wyprzedany

nawroadam
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: nawroadam »

Panowie fajna konwersacja :) My tu gadu gadu a wlasnie OPOR trzeszczy na 1,3230 na EU. Brac bycze pozycje bo moze byc zaraz odpal :)

Dodam, ze Day-ly i Week-ly sprzyja. Na tygodniowym piekny mlot sie zbudowal !

ODPOWIEDZ