Forexoholic
Widzę że ogładałeś filmy Sama. Dla uściślenia cena jest w równowadze gdy podaż jest idealnie równa popytowi albo wielkość zleceń sprzedaży jest równa wielkości zleceń kupna (kwotowo nie ilościowo).
Mam pytanie odnośnie maksymalnego czasu w jakim PB powinien nastąpić by można było założyć że cena wraca by wypełnić zlecenia limit. Masz jakieś przemyślenia na ten temat ?
Druga sprawa to z tego co pamiętam Sam mówił żeby uwazac przy stawianiu zlecen po drugim PB a u Ciebie strzałka na rysunku jest po drugim PB a zasadniczy rajd nastąpił dopiero po trzecim PB który co prawda tylko zbliżył się miejsca oryginalnego BO ale niewątpliwie była to kolejna korekta. Koncepcja jest ciekawa i bardzo podobna do tej opisanej w wątku o ZL.
Mam pytanie odnośnie maksymalnego czasu w jakim PB powinien nastąpić by można było założyć że cena wraca by wypełnić zlecenia limit. Masz jakieś przemyślenia na ten temat ?
Druga sprawa to z tego co pamiętam Sam mówił żeby uwazac przy stawianiu zlecen po drugim PB a u Ciebie strzałka na rysunku jest po drugim PB a zasadniczy rajd nastąpił dopiero po trzecim PB który co prawda tylko zbliżył się miejsca oryginalnego BO ale niewątpliwie była to kolejna korekta. Koncepcja jest ciekawa i bardzo podobna do tej opisanej w wątku o ZL.
- inwestor86
- Pasjonat
nie ma znaczenia, wazniejsze jest aby poziom byl "swiezy"bigben pisze:Mam pytanie odnośnie maksymalnego czasu w jakim PB powinien nastąpić by można było założyć że cena wraca by wypełnić zlecenia limit. Masz jakieś przemyślenia na ten temat ?

strzalka po 2-gim PB bo jest wyrazniejszy na obrazku jako przyklad i nadal nadaje sie na wejscie z niezlym R:R
Bardziej mi chodziło o teorie - przełamane wsparcie staje się oporem. Żółta linia która zaznaczyłem wcześniej było przełamane wsparcie które stało się oporem, cena powinna odbić się od tego oporu który był wsparciem testowanym 3 razy. Jak widać cena nie obiła ale przebiła ten opór, stał się on teraz wsparciem, zobaczymy czy cena wróci do tego miejsca i odpali w górę z targetem na ostatni utworzony Hight.
itd.
itd.
formacja nad i pod jest również ciekawa http://topfxsignals.com/pl/2010/01/formacja-nad-i-pod/
Nijako odwraca trend, grałeś tą formacją?
Nijako odwraca trend, grałeś tą formacją?
- inwestor86
- Pasjonat
Dla mnie wsparcie i opór to każdy przełamany szczyt tworzy wsparcie gdyż wcześniej ten szczyt był oporem. Opór po przełamaniu zamienia się w wsparcie.
Niestety na interwale m1, przynajmniej mi ta teoria się nie sprawdza. W załącznikach wyjaśnione obrazkowo
Niestety na interwale m1, przynajmniej mi ta teoria się nie sprawdza. W załącznikach wyjaśnione obrazkowo

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Inwestor86 jeszcze jedno spostrzeżenie. Te konsolki nie muszą byc takie długie. Wydaje mi sie że Sam twierdził że kilku-swieczkowe są lepsze. Poza tym sekwencja base - rally - pullback jest korzystniejsza niz base -rally - base -rally - pullback. Na Twoim rysunku jest minokonsolka powyżej niebieskiego prostokata po ktorej nastapił BO w dół do następnej bazy (mini rajd) po czym zdarzyły sie PB do pierwszej bazy 
Gratuluję w kazdym razie że umiesz na tym zarabiac. Mnie się nie udawało z różnych powodów (m.in. zły MM i kiepska relacja RR, gra pod prąd, brak odpowiedniego filtrowania sygnałow itp.) Może jeszcze do tego wrócę ale napewno nie na M1
. Wrzucaj dalej wejscia - z zainteresowaniem śledzę ten dziennik. Jaką rolę odgrywa wskaznik MACD w Twoim systemie ? Jako dodatkowe potwierdzenie sygnału ?

Gratuluję w kazdym razie że umiesz na tym zarabiac. Mnie się nie udawało z różnych powodów (m.in. zły MM i kiepska relacja RR, gra pod prąd, brak odpowiedniego filtrowania sygnałow itp.) Może jeszcze do tego wrócę ale napewno nie na M1

- inwestor86
- Pasjonat
patrzysz tylko na m1? warto spojrzec na h1 czy nawet daily czy przypadkiem nie ladujesz sie pod prad biorac S na wsparciu, czy L na oporze wyzszego TFupawelklos pisze:Niestety na interwale m1, przynajmniej mi ta teoria się nie sprawdza.
ten przyklad z EU o ktorym mowilismy wyglada tak z m15, na m1 breakout, pullback, wypelniaja sell limity i jazda do 1.3060 - wsparcie, index dolara na intraday oporze wiec EU odbija, wraca pod 1.32 gdzie zostala juz malo sprzedajacych (bo sprzedali wczesniej, dlatego spadlo), ktos tam przyszorcil, spadlo 40 pipsow i teraz dalej w gore breakout bo jest za malo sprzedajacych
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- inwestor86
- Pasjonat
macd, stoch, cci czy jakikolwiek inny oscylator ma male znaczenie, ale czasami jak mam watpliwosci co do wyzszym TFow daily, weekly to przydaje sie potwierdzenie czy rynek jest wykupiony/wyprzedanybigben pisze:Jaką rolę odgrywa wskaznik MACD w Twoim systemie ? Jako dodatkowe potwierdzenie sygnału ?