Witam, pytanie do mądrych ludzi, od 2 dni nie mam newsów /Dow Jones newswires/, mam na myśli oczywiście te wbudowane w platformę - wczoraj "odświeżyły" mi się hurtem po południu, a dzisiaj stoją tz. ostatni wpis mam z wczoraj z 22.35... - jest na to jakiś patent ??.
Dodano po 23 godzinach 30 minutach:
Jak rozumiem patentu nie ma.... ? ;-)
FxPro (ECN) - wątek II
Witam, dopiero uczę się grać, konkretniej jara mnie skalping, jestem zainteresowany tą platformą i z każdą nauka zgłębiam wiedze dot. FXPro. Chce się dowiedzieć od osoby która ma podobny profil do mojego czy gra na demo różni się od real? wiem że zaraz ktoś napisze iż moge mieć problem z kontrolowaniem emocji, ale gdyby pominąć tą kwestie co jeszcze może wplynąć na wygenerowanie negatywnego stanu? czy w praktyce to działa tak że mam kwote i robie kase przy spreadzie i nic więcej do tego nie dołącza? mam świadomość swapu i zmiany lokalizacji gotówki, co jeszcze może być dodatkowym kosztem? dziękuje za odpowiedź
ok, wobec tego mam jeszcze 2 pytania.
Jakie warunki aktywują margin call? co się dzieje ze środkami które zostały zablokowane? jak mogę je odzyskać? czy odzyskanie środków działa na "chłopski rozum", czy broker stwarza jakies ograniczenia lub odwleka procedure w czasie?
oraz, w tym wątku procesowi wyjaśniania towarzyszy mBank, tak się składa że mam eKonto w tym banku, i teraz zakłądam że aby grać na tej platformie najkorzystniej jest utworzyć konto walutowe w mBanku, i moje pytanie do praktykujących ten proces, Czy bank przelicza walute na poziomie przelewu między lokacjami PLN->EUR z uwzględnieniem spreadu takiego jaki ma mBank? czy może spready się różnią? ile wynoszą? ktoś może mi pomoc?
Jakie warunki aktywują margin call? co się dzieje ze środkami które zostały zablokowane? jak mogę je odzyskać? czy odzyskanie środków działa na "chłopski rozum", czy broker stwarza jakies ograniczenia lub odwleka procedure w czasie?
oraz, w tym wątku procesowi wyjaśniania towarzyszy mBank, tak się składa że mam eKonto w tym banku, i teraz zakłądam że aby grać na tej platformie najkorzystniej jest utworzyć konto walutowe w mBanku, i moje pytanie do praktykujących ten proces, Czy bank przelicza walute na poziomie przelewu między lokacjami PLN->EUR z uwzględnieniem spreadu takiego jaki ma mBank? czy może spready się różnią? ile wynoszą? ktoś może mi pomoc?
Tak, ze strony brokera jedynym kosztem jest spread transakcyjny.pr7emo pisze:czy w praktyce to działa tak że mam kwote i robie kase przy spreadzie i nic więcej do tego nie dołącza?
Pewnie chodzi Ci bardziej o Stop-out level, czyli poziom przy którym zamykana jest najbardziej stratna pozycja. W FxPro przy spadku Margin levelu (parametr ten jest widoczny koło salda rachunku po otwarciu jakiejś pozycji) do 5% zamykana jest pozycja z największą stratą, przy spadku poniżej tego progu (np. na skutek dynamicznego ruchu, luki cenowej etc.) automatycznie zamykane są wszystkie otwarte transakcje bez względu na ich bilans.pr7emo pisze:Jakie warunki aktywują margin call?
Przy Margin Call oraz Stop Out level środki nie są blokowane więc nie za bardzo rozumiem pytanie? Nie wiem też co miałby odwlekać i co chciałbyś odzyskiwać...pr7emo pisze:co się dzieje ze środkami które zostały zablokowane?

1. Jeśli otwierasz konto walutowe i przelewasz środki ze swojego konta w PLN na swoje konto walutowe EUR to przewalutowanie następuje właśnie przy tym przelewie po kursie ustalonym przez bank (tabela na ich stronie).pr7emo pisze:Czy bank przelicza walute na poziomie przelewu między lokacjami PLN->EUR z uwzględnieniem spreadu takiego jaki ma mBank? czy może spready się różnią? ile wynoszą? ktoś może mi pomoc?
Dalej dokonujesz już normalnego przelewu z walutowego do FxPro, bez przewalutowań. Tu polecam przelew SEPA, jest on tańszy i bez pośredników.
2. Jeśli przelewasz środki ze swojego konta w PLN do FxPro to w dyspozycji przelewu zagranicznego wybierasz w jakiej walucie ma zostać wykonana transakcja i wtedy przewalutowanie następuje w momencie wykonania przelewu.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
To zależy od:pr7emo pisze:przy minimalnym locie jaka kwota jest w taki sposob zamrożona że nie mogę zrobić następnego zlecenia?
- dźwigni jaka jest na rachunku
- pary walutowej
- kursów walut.
Potestuj na demie i popatrz na specyfikację instrumentów u nas na stronie.
Jak wspomniałem, broker nie ma nic do tego. To leży w gestii banku. W mBanku tabela z kursami jest tutaj:pr7emo pisze:ile broker nalicza spreadu z mojego ekonta na konto fxpro, a ile z ekonta na konto walutowe(nie chce mi sie sprawdzać ;p) możesz mnie doinformować?
http://www.mbank.pl/indywidualny/rachun ... wy/#tabs=3
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
odnośnie tego
napewno potestuje juz niedługo na demie, właśnie przechodze z xtb na fxpro bo chyba grając scalpem na tej platformie będe czuł się przyjemniej, ale boje się podświadomie że strace środki, musze troche poczekać zanim zaczne w realu ale tendencja mojego rozwoju w tym kierunku jest obiecująca
fxpro przelicza pobierając dla siebie punkty spread, ile one wynoszą możesz udzielić wyjaśnień? waluta EURraposo pisze:Jeśli przelewasz środki ze swojego konta w PLN do FxPro to w dyspozycji przelewu zagranicznego wybierasz w jakiej walucie ma zostać wykonana transakcja i wtedy przewalutowanie następuje w momencie wykonania przelewu.
napewno potestuje juz niedługo na demie, właśnie przechodze z xtb na fxpro bo chyba grając scalpem na tej platformie będe czuł się przyjemniej, ale boje się podświadomie że strace środki, musze troche poczekać zanim zaczne w realu ale tendencja mojego rozwoju w tym kierunku jest obiecująca
Staram się Ci wytłumaczyć, że FxPro nic nie ma do opłat oraz przewalutowań transferu środkówpr7emo pisze:fxpro przelicza pobierając dla siebie punkty spread, ile one wynoszą możesz udzielić wyjaśnień? waluta EUR

Za przelew płacisz prowizje bankowi. Przewalutowanie następuje zawsze po kursie banku, a w przypadku przelewu z konta walutowego tego przewalutowania wcale nie ma.
Spread jaki pobiera FxPro to tylko ten jaki jest przy zawieraniu transakcji na platformie, tak samo jak w XTB czy innej firmie brokerskiej.
W jaki sposób miałbyś je stracić? To duża firma, która na rynku jest od wielu lat (wcześniej jako North Finance) i depozyty klientów objęte są gwarancją do 20 000 EUR.ale boje się podświadomie że strace środki,
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu