Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

MkubuxK pisze:r/r jest całkiem spory także dałem Sell 1.36566 SL 1.3675 TP 1.3600

*UPDATE*

Dopiero teraz zauważyłem że jesteśmy na dziennym pivocie r3. Także dodatkowe pare procent prawdopodobieństwa po mojej stronie, że mój SL nie zostanie osiągniety ;)

*UPDATE*

Zamnąłem na danych. Brak wystrzału w moim kierunku: zamknięte na 1.3641 +15pkt
Ah, gdyby nie te dane miałbym +56pkt w kieszeni a tak uciekłem z pozycji i +15pkt. No ale trudno się mówi - częściej gorzej na tym wychodzę niż dobrze więc nie żałuje - ostatnimi czasy zraziłem się trochę do gry na danych.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Mam ochotę zagrać Sell mimo wszystko. Mam wrażenie że Japończycy mogą zrealizować swoje zyski z ostatnich 2 dni. W końcu to oni rozpoczęli ten trend wzrostowy i przez 2 ostatnie sesje byli UP.

Czekam na reakcję przy 1.3670.

Dzień zamknięty na 1342.24
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie dnia dzisiejszego:

Mało byłem na rynku więc puściłem 2 wymuszone transakcje ( nie poczekałem na idealny moment wejścia ). Obie Sell. Obie minimalnie wyrzuciło na SL.

Przed sekundą otworzyłem ostatnią pozycję BUY po 1.3640 z SL na 1.3620

Powód:

Granica zmienności godzinnej, ulubiona EMA na H1 oraz M30. Wystarczy bym zajął pozycję tym bardziej że przez cały tydzień każda z osobna kończyła się silną reakcją.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Dla tych co otworzyli razem ze mną pozycję SELL na AUDUSD radzę ją zamknąć aż do momentu wyjaśnienia sytuacji. Ewentualnie otworzyć BUY ze SL na wysokości 0.9800. Potwierdza mnie to w moim BUY na EURUSD z racji względnej korelacji obu tych par. Bardzo często razem łamią ważne poziomy w przeciwieństwie do GBP/USD który łamie poziomy raz wcześniej raz później niż EURUSD i którym sugerować się nie mogę.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Dorzuciłem trochę lota do BUY na EURUSD po spadku znów w rejony 1.3640. Dawajcie ze mną, podciągniemy trochę ten kurs ;)
fx-forum

trader0002
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: trader0002 »

my właśnie 5 raz dzisiaj sprzedajemy i dalej tak chcemy hehehee

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Zabawa z RSI

Specjalnie dla czytelników przygotowałem prostą strategię dla H1 do gry z trendem charakteryzującą się małym ryzykiem do potencjalnego zysku.

Jakie są jej założenia:

Gramy zawsze z trendem po ukształtowaniu się nowego impulsu wzrostowego/spadkowego.

Gramy tylko najlepsze setupy. Czyli po osiągnięciu poziomu 70 czekamy na spadek w rejony 50 lub 40 RSI i dajemy BUY i odwrotnie po osiągnięciu poziomu 30 czekamy na wzrost RSI do 50 lub 60 i dajemy Sell.

Nowe impulsy oddzieliłem pionową linią. Niebieską zaznaczyłem przedział czasowy w którym strategia ta była zyskowna bez dodatkowych założeń.

*UWAGA*
Dodajcie do tego swoją ulubioną średnią i reagujcie tylko i wyłącznie na sygnały gdy cena powróci do niej i pokryje się to z którymś ze wspomnianych poziomów RSI.

*UWAGA2*

W zależności od RSI jakiego użyjecie będziecie otrzymywać większą bądź mniejszą ilośc sygnałów. Jak dla mnie optymalna przy takim użyciu RSi jest jej standardowa wersja RSI 14.

Money management:

Przy BUY: poziom 40 100% pozycji, poziom 50 80% pozycji
Przy Sell: poziom 60 100% pozycji, poziom 50 80% pozycji

Setupy przy 40 i 60 są bezpieczniejsze.
Miłej zabawy !

Dodatkowe info: w każdym z okresów strategia potrafiła być zyskowna. Na rysunku zaznaczyłem tylko te setupy, które zadziałały. Wydaje mi się, że jest ich wystarczająco dużo by strategia nie była nudna i mogła być stosowana na co dzień. Wiadomo oczywiście że znalazłoby się pewnie drugie tyle przegranych transakcji. Ważne, że te zyskowne z łatwością pokryłyby te stratne i starczyłoby jeszcze na duże lody. Pozdrawiam !

Ważne
Oczywiście, że wiele elementów można dodać do tej strategii by poprawić jej performance, ale mi nie chodziło by dać Wam na tacy coś wysoce zyskownego lecz by zachęcić Was do wskaźnika, którym jest RSI.

*UPDATE*

Dla H1 używam RSI16. Wkradł mi się błąd. Na niższych TF używam nawet większych wartości RSI by jeszcze bardziej wygładzić wachania.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2010, 13:36 przez MkubuxK, łącznie zmieniany 1 raz.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

trader0002 pisze:my właśnie 5 raz dzisiaj sprzedajemy i dalej tak chcemy hehehee
Jak wasze Stopy ? ;)
fx-forum

trader0002
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: trader0002 »

edek wszystkie na plus

jen trochę zabrał ale to był ostatni dzień kiedy to wchodziłem na jena

jeszcze przez chwile a pozniej definitywnie zamykam wykres
era eurjpy skończona minął rok a wcale dużo nie zapłacił:(

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Podsumowanie tygodnia:

Bossa FX konkursowe +39.2% - pozycja 69
fx-forum

ODPOWIEDZ