Dukascopy - ECN

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
27
40%
Poza paroma minusami są ok
22
33%
Przeciętny
6
9%
Mają wiele wad
1
1%
Stanowczo odradzam
11
16%

Liczba głosów: 67

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

tems pisze:Krótkie pytanie: Można postawić 1x stopa, bez mozliwosci zmiany?
Wszystko można edytować dowolną ilość razy i stawiać zlecenia oczekujące w dowolnej odległości od ceny rynkowej.

Dodano po 16 godzinach 5 minutach:

Kontaktowałem się dziś z polskim przedstawicielstwem UBS by dowiedzieć się odnośnie realizacji przelewów zagranicznych z polskich banków do UBS z oddziałem w Szwajcarii (bank w którym trzymane są depozyty klientów). Z racji braku posiadania polskiej licencji bankowej UBS nie prowadzi oni jako takiej "klasycznej" działalności na terenie naszego kraju. Pytając o podpisane umowy UBS z polskimi bankami Pani nie za bardzo się orientowała. Po pewnym czasie oczekiwania zostałem połączony z jakimś bardziej zorientowanym ale dość zakręconym Panem, który twierdził, że z każdego polskiego banku przelew będzie realizowany do UBS bezpośrednio. Nie wiem na ile mu zaufać ale znając polską bankowość, byłbym troszkę sceptyczny :-). Dlatego pozostaje się dowiadywać u swojego banku przed dokonaniem przelewu SWIFT.

To bardziej informacja dla osób, które posiadają rachunki w walucie innej niż euro.

Natomiast ze swojej strony polecam zakładać rachunek właśnie w euro i używać przelewu SEPA.

Dukascopy może również wypłacić środki za pomocą przelewu SEPA. W tym celu należy dostarczyć im w formularzu wypłaty:
- numer konta w postaci IBAN (numer rachunku poprzedzony PL dla kont w Polsce);
- nazwę kraju;
- przelew musi być zlecony w walucie euro.

Formularz wypłaty należy przesłać do swojego Account Managera i w jego treści zaznaczyć, że chcemy by transfer był wykonany jako SEPA, nie SWIFT. Koszt takiej wypłaty przeważnie nie powinien przekroczyć 5 USD.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Dukascopy Europe Logo
Sprawdź najnowszą ofertę DukasCopy
Rachunek Rzeczywisty Rachunek Demonstracyjny

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Jak wygląda sprawa z danymi historycznymi w mt4 od dukascopy? Czy ichniejsze M1 z mt4 jest takie samo jak M1 z dukscopy java ?
raposo pisze:Skopiuję tu odpowiedź z wątku w dyskusjach czasowych, z racji, że za parę dni zniknie...
Jak ktoś sprawdzał i wie jak realnie jest sprawa może dać info.
Choć podejrzewam, że dane są od MQ.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2010, 14:49 przez reptile, łącznie zmieniany 1 raz.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

reptile pisze:Jak wygląda sprawa z danymi historycznymi w mt4 od dukascopy? Czy ichniejsze M1 z mt4 jest takie samo jak M1 z dukscopy java ?
Skopiuję tu odpowiedź z wątku w dyskusjach czasowych, z racji, że za parę dni zniknie...
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 546#249546
Jeśli zaciągasz dane przez centrum historii to raczej zawsze, bo idzie to z tego samego źródła - tak jest na mój stan wiedzy. Co innego jak masz włączoną platformę i dane zaciągane są na bieżąco ale warunkiem jest posiadanie konta u danego brokera przez bardzo długo. W dodatku konta real, bo jak wiadomo demo często gęsto ma zupełnie inne filtrowanie.

Co do pytania w temacie Dukasa - nie znam odpowiedzi i szczerze powiedziawszy powinno mieć to małe znaczenie z racji, że:
- MT4 na 98% nie będzie uruchomione dla handlu rzeczywistego ECN, czyli nawet jeśli masz EA napisane w mql4 to i tak by używać go w Dukasie trzeba przepisać na Javę, a wtedy można już testować strategię tam.
- jeśli ściągniesz dane z CH to patrz wyżej, jeśli jednak masz włączone MT4 od Dukasa to konto i tak wygasa po 30 dniach (?) więc nie ma szans by przetestować wiarygodnie strategie na ichniejszych danych z długiego okresu.

Pozostaje włączyć dema na obu kontach i porównywać... :D
I reasumując... Nawet jeśli będą takie same to nic nam to nie da.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Wiertara
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Wiertara »

Witam!

Raposo pisałeś żeby zgłaszać bugi platformy; znalazłem jednego; platforma demo Jforex (nie wiem jak w real bo jeszcze nie mam), sprawdziłem na dwóch kompach; Windows Vista i 7; to samo. Już mówię o co chodzi:

po wrzuceniu jakiejkolwiek sredniej kroczącej na wykres; tu EMA 105 w kolorze white, wszystko jest ok do wyłączenia platformy; jak na obrazku niżej (click to fullscreen):

Obrazek

Po ponownym włączeniu platformy wszystkie ustawienia są zachowane jak przed poprzednim zamknięciem z wyjątkiem średnich w kolorze white; te zmieniają kolory w trybie random; raz pomarańcz jak na obrazku niżej, raz blue itp.

Obrazek

Jeżeli jest to samo na real to mogliby to poprawić i dodać opcję definiowania własnych kolorów przy wyborze średnich, bo jest ich zdaje się 27 predefiniowanych i to tyle.

Mam jeszcze pytanie; czy da się zrobić na platformie Jforex, żeby świeczki były na pierwszym planie, a za nimi średnie; bo przy dużej ilości średnich świeczki przestają być widoczne?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Wiertara,
Ok, sprawdzę to później na realu i jeśli będzie tak samo to zgłoszę za tydzień z resztą sugestii.
Wiertara pisze:Mam jeszcze pytanie; czy da się zrobić na platformie Jforex, żeby świeczki były na pierwszym planie, a za nimi średnie; bo przy dużej ilości średnich świeczki przestają być widoczne?
Niestety nie widzę by była taka możliwość, a faktycznie przydałaby się.
Na razie jednak pozostaje zmienić style średnich na przerywane, to powinno choć trochę pomóc.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Wiertara
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Wiertara »

raposo pisze:Wiertara,
Ok, sprawdzę to później na realu i jeśli będzie tak samo to zgłoszę za tydzień z resztą sugestii.
Wiertara pisze:Mam jeszcze pytanie; czy da się zrobić na platformie Jforex, żeby świeczki były na pierwszym planie, a za nimi średnie; bo przy dużej ilości średnich świeczki przestają być widoczne?
Niestety nie widzę by była taka możliwość, a faktycznie przydałaby się.
Na razie jednak pozostaje zmienić style średnich na przerywane, to powinno choć trochę pomóc.
ok, wielkie dzięki,
pozdrawiam!

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: guccon »

Szukam rachunku ECN i zdecydowałem się potestować Dukascopy.
Początki z JForex nie były łatwe jak całe swoje życie FX spędziłem na MT4 :) ale pytania i przemyślenia może później.

Mam inną 'sprawę':
Załóżmy że zakładam konto z depozytem 10k czyli przy lewarze 1:100 zarządzam kwotą 1mln
1) Liczony obrót na rachunku jest od kwoty obracanej czyli 1mln czy od kwoty salda czyli 10k ?
2) Dla wejść na łączną sumę 5mln mój obrót to 5mln czy +/- 10mln (wejścia + wyjścia które już różnią się od kwoty wejścia) ?
3) Jeśli w przeciągu 20 dni wykonam obrót na ponad 25mln to commision rate zmieni się dopiero po 30 dniach ?
4) Commision rate wyliczany jest dla dla ostatnich 30 dni ? czyli każdego dnia po tym jak rachunek przekroczy 30 dni liczony jest od nowa ? a jeśli tak to czy automatycznie zmienia się wówczas wartość volume ?
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

1) Liczony obrót na rachunku jest od kwoty obracanej czyli 1mln czy od kwoty salda czyli 10k ?
Obrót liczony jest nie od depozytu ale od zawartych transakcji z uwzględnieniem lewaru, czyli jak otwierasz pozycję na klasycznego 1 lota (100 000 jednostek waluty bazowej, załóżmy USD) i zamkniesz tę pozycję to wygenerowałeś obrót na 200 000 USD.

Depozyt i aktualna ilość środków na rachunku (depozyt+zysk) to osobna kwestia. Jednak zawsze brana jest najkorzystniejsza opcja dla inwestora, czyli jeśli np. z obrotu wychodzi prowizja 4, z depozytu wypada prowizja 5, a z posiadanych środków prowizja 3, to klient płaci prowizję 3.

Pokazałem to też na przykładach, które są na naszej stronie... Warto przejrzeć.
guccon pisze:2) Dla wejść na łączną sumę 5mln mój obrót to 5mln czy +/- 10mln (wejścia + wyjścia które już różnią się od kwoty wejścia) ?
10mln. Tak jak wyżej napisałem :).
guccon pisze:3) Jeśli w przeciągu 20 dni wykonam obrót na ponad 25mln to commision rate zmieni się dopiero po 30 dniach ?
Jeśli wykonasz w ciągu 20 dni obrót na ponad 25mln to od 21 dnia będziesz w niższym progu prowizyjnym aż do zakończenia miesiąca kiedy to obrót na rachunku się wyzeruje i będzie liczony od nowa.
guccon pisze:4) Commision rate wyliczany jest dla dla ostatnich 30 dni ? czyli każdego dnia po tym jak rachunek przekroczy 30 dni liczony jest od nowa ? a jeśli tak to czy automatycznie zmienia się wówczas wartość volume ?
Na to odpowiedziałem już w punkcie 3). I tak, prowizja zmienia się automatycznie.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: guccon »

Super. Dzięki za odpowiedzi.

Takie jeszcze pytanie na szybko: czy można zamykać pozycję poprzez jakiś skrót klawiszowy albo przez pojedyńczą operacją myszką ?
Teraz to robię tak że najpierw prawy klawisz a potem klik na close. Pytanie może dziwne ale przy sclapingu każda sekunda czasami ma znaczenie :)
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

guccon pisze:Takie jeszcze pytanie na szybko: czy można zamykać pozycję poprzez jakiś skrót klawiszowy albo przez pojedyńczą operacją myszką ?
Skrótów klawiszowych jako takich nie ma ale można sobie z tym poradzić na dwa sposoby:
1) stworzyć jakąś aplikację/nakładkę, która by to umożliwiła - na pewno jakiś fan Javy by sobie poradził :)
2) otworzyć pozycję przeciwną o identycznym wolumenie - tu wystarczy szybki klik na buy/sell i gotowe.
A jak już ciśnienie zejdzie to bilansujesz te pozycje za pomocą opcji Merge i w ten sposób nie płacisz dodatkowo prowizji, a sama pozycja znika, bo się zeruje.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ