Rzut monetą

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

LowcaG pisze:Ale jak mowilem dla mnie tez EOT. Odezwalem sie tu tylko zeby sprostowac zdanie Reptila, ze mialem strategie losową, a wynik byl osiagniety przez MM.
Był coś jeszcze niż to co piszesz tylko temat usunięto. Był podobny do tego. Testy były na USDJPY i €$ (roczne) zdaje sie... Tig3r mnie coś tam w temacie strofał w temacie bo chciałem coś sprawdzić twoim rękoma a samemu mi się nie chciało.. niby )może on pamięta) :mrgreen:
Temat nie dotyczył prac w ramach IUC ani tego co Jasson tam gdzieś proponował. :D
I nie mów, że nie. Bo cache googla tego chyba nie ma ale moje tak. :evil:
No ale mniejsze z tym. Main point losted.
EOT.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
sp2ews
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sp2ews »

ya_dunno pisze:moim zdaniem musimy podmienic przedmiot do rzucania,moze to byc np woz drabiniasty.w samo poludnie rzucamy takim czyms przez stodole,jesli znajdziemy go po drugiej stronie w jednym kawalku to long,jesli jest rozjebana w drobny mak to short.,albo nap rzut tesciowa przez okno.....itd.itp... :) :lol: :lol:
O to chodzi, można stosować bardzo wiele ciekawych technik :)
System oparty na rzucie monetą, czyli poddanie go całkowicie losowi, nawet przy cudownie obmyślonym MM wydaje mi się dosyć szaleńczym pomysłem... Niby można i faktycznie może się to udać, ale ja nie postawiłbym swoich pieniędzy na pastwę zwykłego przypadku. jak juz mam stracic, to wolę niech to będzie przez mój wybór, moją decyzję, przynajmniej będę wiedział na przyszłosć gdzie popełniłem ten błąd i skłoni mnie to do jakichś refleksji i zmusi do analizy. A rzut monetą? Raz orzeł raz reszka, parę razy orzeł to znów kilka reszek... i tak naprawdę człowiek się nie rozwija

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Asia pisze:czy ATR z przysłowiowego rzutu monetą jest losowe czy nie ?
chyba nie bardzo rozumiem, jak ATR moze byc z rzutu moneta?
ATR to jest przeciez wskaznik.

Asia pisze:zakładasz że przysłowiowy rzut monetą ma pamieć ?
Nic takiego nie zakladam.

reptile pisze:Był podobny do tego. Testy były na USDJPY i €$ (roczne) zdaje sie...
A tez kojarze, bylo bylo, ale to tez nie chodzilo o MM(tzn. MM posniej dorobilem, ale to nie bylo clue). Tam bylo z kolei sztywne TP i SL (wczesniej spreparowane ;) ) i Wybierajac losowo kierunek transakcji wychodzilo sie do przodu.
W kazdym razie, wiadomo o co chodzi. :)

sp2ews pisze:System oparty na rzucie monetą, czyli poddanie go całkowicie losowi, nawet przy cudownie obmyślonym MM wydaje mi się dosyć szaleńczym pomysłem...

No wlasnie nie chodzi o zadne MM jak proboje tutaj nakreslic. Chodzi o zmiennosc i dobranie do niej TP i SL. To tak jak gra na danych ;) , jezeli zakladamy ze bedzie duzy ruch (Ale nie wiemy w ktora strone). I faktycznie byl duzy ruch, to nie wazne w ktora strone postawimy (najlepiej w obie ;) ) to w dluzszym czasie bedziemy do przodu, wazne tylko tyle zeby SL byl znacznie mniejszy niz TP.

sp2ews pisze: A rzut monetą? Raz orzeł raz reszka, parę razy orzeł to znów kilka reszek... i tak naprawdę człowiek się nie rozwija
Tu akurat mam inne zdanie, po prostu zmieniamy (uprymitywniamy) styl gry, i nie probojemy zgadnac kierunku trendu, ale probojemy okreslic przyszla zmiennosc. I tylko i wylacznie w takiej sytuacji to moze dzialac, w innym nie ma szans. Czyli rzut moneta i TP=SL nie ma absolutnie zadnego sensu, na tym nie mozna zarobic.

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kenia »

temat jest podobny do tego, który jakiś czas temu przewinął się na forum, zapoczątkował go zdaje się morderca.
chodziło generalnie o statystykę wejścia. moje zdaje było takie, że w momencie wejścia (tu i teraz) nie można określić jakie jest prawdopodobieństwo wygranej. i że to moment wyjścia roztrzyga o tym czy transakcja jest zyskowna. na wejściu według mnie jest zawsze 50% szansy (jak w rzucie monetą). a dlaczego? bo zawsze bazujesz określając moment wejścia na podstawie historii . każde nowe wejście jest jak tabula rasa (czysta karta) to rynek określi czy będzie zyskowne czy nie, to w jaki sposób sytuacja na nim się rozwinie.

tyle wstępu a teraz konkrety.
Van Tharp sam określił, że ten system (rzut monetą i zamknięcie na podstawie ATR) sprawdza się na niektórych rynkach. nie określił na jakich. moim zdaniem miał na mysli rynki z trendami (w określonym czasie), bo wtedy korzystasz z zasady "tnij straty, pozwól zyskom rosnąć". rynek z trendem ma swoją naturalną zmienność (którą można opisać ATR-em).

Moje zdanie jest takie, system oparty o rzut monetą i ATR będzie działał w określonych warunkach rynkowych. cały szkopuł w tym jak je zdefiniować i rozpoznać kiedy się zaczynają i kończą?

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

czy ATR z przysłowiowego rzutu monetą jest losowe czy nie ?
Chyba źle zadałaś pytanie i chciałaś zapytać czy ATR jest w swoich wynikach losowy w takim samym względzie jak rzut monetą.

Należałoby sprawdzić czy wyniki ATR są rozkładu normalnego (bo rzut monetą jest). Test Shapiro - Wilka da Ci odp.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kenia »

Tig3r pisze:Należałoby sprawdzić czy wyniki ATR są rozkładu normalnego (bo rzut monetą jest). Test Shapiro - Wilka da Ci odp.
jest inny sposób na to aby ATR był stały. prezentacja wykresu.
jeśli korzystasz z Range bars wtedy ATR jest stały (to wynika z definicji ATR). i równy zakresowi jaki określiłeś jako range bar.

Awatar użytkownika
sp2ews
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sp2ews »

No wlasnie nie chodzi o zadne MM jak proboje tutaj nakreslic. Chodzi o zmiennosc i dobranie do niej TP i SL. To tak jak gra na danych , jezeli zakladamy ze bedzie duzy ruch (Ale nie wiemy w ktora strone). I faktycznie byl duzy ruch, to nie wazne w ktora strone postawimy (najlepiej w obie ) to w dluzszym czasie bedziemy do przodu, wazne tylko tyle zeby SL byl znacznie mniejszy niz TP.
W zasadzie jest to jakas metoda i faktycznie przy odpowiednim MM może dać efekty. No cóż, nie mi w sumie sądzić co dla kogo jest lepsze, ludzie popelniaja o wiele bardziej irracjonalne kroki :) więc w sumie powodzenia w testach! ;) :)

wojnowy
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wojnowy »

Tig3r pisze:Należałoby sprawdzić czy wyniki ATR są rozkładu normalnego (bo rzut monetą jest).
To ciekawe bo ja myślałem, że jest to rozkład jednostajny :]
(\(^.^)/)

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Asia »

Tig3r

miejmy nadzieje że LowcaG
za Twoja rada wykona test
Test Shapiro - Wilka
i stwierdzi, że sie pomylił
Czytaj p o w o l i
Dzień dobry, nazywam się ... jestem anonimowym hazardzistą/ką, gram na Forexie
Obrazek

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Asia pisze:miejmy nadzieje że LowcaG
za Twoja rada wykona test
Cos tam bylo o matce i nadziei ;) (sorry, nie moglem sie oprzec ;) )
Nie nie wykonam tego testu, bo
- nie mam na to czasu,
- do niczego mi sie nie przyda
- nic nie udowodni/zaprzeczy
- nie wiem dlaczego mialbym robic ten test (moze mi nakreslisz i mnie przkonasz, wtedy moze.. )

Asia pisze:i stwierdzi, że sie pomylił
A pomylilem sie mianowicie czego? Bo chyba stracilem watek.
Tego, ze wg. Ciebie cena porusza sie losowo, w zwiazku z czym wszystko co jest oparte na niej jest losowe? Lubie czasem sobie poteoretyzowac, ale teraz zwyczajnie nie chce mi sie ;)

[Edit]
OK, mam, zajebisty humor (weekend i te sprawy ;) ), wiec sobie wykonalem ten test dla np. roku 2009 TF 1h, no i wyszlo mi, ze nie jest to rozklad normalny, no i co w ziazku z tym?

ODPOWIEDZ