Czy trend jest pojęciem relatywnym?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
robs
Gaduła
Gaduła

Czy trend jest pojęciem relatywnym?

Nieprzeczytany post autor: robs »

To znaczy relatywnym do TF? Inaczej mówiąc w różnych TF-ach może być różny. Intuicyjnie wydaje mi się że tak ale nigdzie nie widziałem jakiegoś definitywnego stwierdzenia na ten temat więc raz na zawsze chciałbym to wyjaśnić. :)

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

robs pisze:To znaczy relatywnym do TF? Inaczej mówiąc w różnych TF-ach może być różny. Intuicyjnie wydaje mi się że tak ale nigdzie nie widziałem jakiegoś definitywnego stwierdzenia na ten temat więc raz na zawsze chciałbym to wyjaśnić.
Dobrze kombinujesz tylko im niższy TF tym zasięg tego,,podtrendu" jest mniejszy.Generalnie jeśli na H1 jest wzrostowy to w sumie zjazd w dół na M15 mozna by nazwać korektą.pzdr

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

Mr.T pisze:Generalnie jeśli na H1 jest wzrostowy to w sumie zjazd w dół na M15 mozna by nazwać korektą.pzdr
a na 5M pewnie bedzie to trendem ;)
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

robs pisze: Intuicyjnie wydaje mi się że tak ale nigdzie nie widziałem jakiegoś definitywnego stwierdzenia na ten temat więc raz na zawsze chciałbym to wyjaśnić.
http://www.etiudafilozoficzna.pl/Tematy ... tywny.html
Czy kondolidacja może być trendem? Może.
Więc w ogóle definicji trendów (ich opisów) w różnych Tf mogą być różne trendy.
Wystarczy spojrzeć na wykresy. :)
Warunki o których pisze formuła tyczą się w tym aspekcie horyzontu czasowego gdzie definiuje się w nim trend.

To właśnie trudność oznaczenia w tym chaosie trendów nastręcza wiele problemów.

Masz jakieś głębsze spojrzenie na problem? :roll:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
freshman89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freshman89 »

"trend jest twoim przyjacielem" ale chcialbym dowiedziec sie, jak spojrzec na ta zasade gdy mamy 3 wystepujace jednoczesnie rodzaje trendow(glowny, wtorny i krotki?) Grajac daytrading skupiac sie tylko na nizszych trendach czy brac pod uwage wtorne i glowne?

ODPOWIEDZ