Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

krafcio pisze: A czy orientujecie się, czy bank przesyła dokumenty np. na PO BOX?
Ja wszystkie info zawsze na maila dostaje z banku, jedynie papiery przy podpisywaniu umowy mam na papierze, reszta online.

Ps. usługa poczty jest dodatkowo płata, 200-500 USD rocznie.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

krafcio
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: krafcio »

Pytanie głównie do MrYogi:
A czy prawnie nie ma tutaj jakiś przeciwskazań odnośnie inwestowania na forexie?
Nie jest tak, ze firma inwestująca musi składać jakieś papiery do ichniejszego KNF?
A jesli chciałbym zarządzać pieniędzmi innych osób (taki asset management, taki mały fundusz inwestycyjny), to czy przypadkiem nie podlegam pod jakieś prawo USA które tego zakazuje czy reguluje?
Cały czas mówimy o spółce NIE DZIAŁAJĄCEJ w USA.
Macie jakieś linki gdzie o tym można poczytać?

PS. Czyli jeśli mam firmę w Daleware to i tak muszę co miesiąc zaliczki na podatek PIT płacić, czy dopiero jak sobie wypłacę na konto? (lub inaczej?)

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

krafcio pisze:Pytanie głównie do MrYogi:
A czy prawnie nie ma tutaj jakiś przeciwskazań odnośnie inwestowania na forexie?
Nie jest tak, ze firma inwestująca musi składać jakieś papiery do ichniejszego KNF?
Nie musisz mieć żadnych pozwoleń itp, to nie polska.
krafcio pisze: A jesli chciałbym zarządzać pieniędzmi innych osób (taki asset management, taki mały fundusz inwestycyjny), to czy przypadkiem nie podlegam pod jakieś prawo USA które tego zakazuje czy reguluje?
Tu nie znam szczegółów bo się tym nie interesowałem, ale jest to znacznie bardziej uproszczone, z tego co wiem wystarczy zwykła umowa i gotowe.
krafcio pisze:
Cały czas mówimy o spółce NIE DZIAŁAJĄCEJ w USA.
Macie jakieś linki gdzie o tym można poczytać?
Gdzieś w google jest ;)
krafcio pisze: PS. Czyli jeśli mam firmę w Daleware to i tak muszę co miesiąc zaliczki na podatek PIT płacić, czy dopiero jak sobie wypłacę na konto? (lub inaczej?)
Widzę że tematu nie przeczytałeś w całości.
Tu nie masz miesięcznych deklaracji i innych pierdoł, tylko raz na rok opłata za prowadzenie firmy, rezydenta oraz ustawowy podatek i tyle, bez zbędnych ceregieli.
Albert Einstein

krafcio
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: krafcio »

krafcio pisze: PS. Czyli jeśli mam firmę w Daleware to i tak muszę co miesiąc zaliczki na podatek PIT płacić, czy dopiero jak sobie wypłacę na konto? (lub inaczej?)
Widzę że tematu nie przeczytałeś w całości.
Tu nie masz miesięcznych deklaracji i innych pierdoł, tylko raz na rok opłata za prowadzenie firmy, rezydenta oraz ustawowy podatek i tyle, bez zbędnych ceregieli.
Przeczytałem, i to kilka razy, ale Ty chyba pytania nie przeczytałeś. Przecież jak jestem w Polsce (w sensie rezydentury), jestem polakiem i inwestuje z Polski (w sensie laptop) to firma w DE załatwia mi sprawę ZUS, CIT, i VAT. Ale podatek osobisty tak czy owak powinienem zapłacić w Polsce. (zwłaszcza jakbym chciał sobie wypłacać na konto osobiste, pomijam inne możliwości typu karta bankomatowa do rachunku firmowego....) I czy to wiąże się z zaliczkowaniem np.?
Przypomnę, że w LCC w DE dochody bezpośrednio przypisywane są wspólnikom/włąścicielowi.

dmg
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: dmg »

A jak właściwie ma się prawo dewizowe

http://www.raje-podatkowe.pl/zezwolenie-dewizowe.html
http://www.mf.gov.pl/_files_/informator ... _dewiz.pdf

do zakładania przez polskiego rezydenta spółki w Belize lub Seszelach i obejmowania w niej udziałów?
Bo swobodnie o tym mówimy, ale nie jest to takie jasne.

To chyba dlatego trzeba najpierw założyć spółkę matkę LLC w Delaware, gdyż:
1. Delaware LLC nie generuje udziałów.
2. USA ma podpisaną umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania.

Następnym krokiem jest powołanie spółki córki w twardym raju i objęcie jej udziałów przez matkę.

Czy USA to jest kraj trzeci w rozumieniu ustawy? Może ma jakiś status kraju stowarzyszonego z UE i dzięki temu nie jest?

jabłuszko
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: jabłuszko »

Podczas zakładania LLC i podawania swoich danych kontaktowych trzeba wybrać jedną z poniższych opcji:

Director, Officer, Designated Agent, Employee

Co proponujecie zaznaczyć?

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

jabłuszko pisze:Podczas zakładania LLC i podawania swoich danych kontaktowych trzeba wybrać jedną z poniższych opcji:

Ja takiego pytania nie miałem, ale to jest raczej obojętne, choćbym wybrał Director :]
Albert Einstein

jabłuszko
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: jabłuszko »

MrYogi pisze:
jabłuszko pisze:Podczas zakładania LLC i podawania swoich danych kontaktowych trzeba wybrać jedną z poniższych opcji:

Ja takiego pytania nie miałem, ale to jest raczej obojętne, choćbym wybrał Director :]
No właśnie chyba nie jest to do końca obojętne. Bo dyrektorowi LLC przypisywane są automatycznie wszystkie dochody spółki i powinien on zapłacić od tego podatek dochodowy w Polsce (zakładając że wszystko działa legalnie a dyrektor jest obywatelem PL).

Dodano po 4 minutach:

A tutaj jest cały ten formularz: http://wrzucacz.pl/file/1581289903706

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

jabłuszko pisze:
MrYogi pisze:

No właśnie chyba nie jest to do końca obojętne. Bo dyrektorowi LLC przypisywane są automatycznie wszystkie dochody spółki i powinien on zapłacić od tego podatek dochodowy w Polsce (zakładając że wszystko działa legalnie a dyrektor jest obywatelem PL).

Dodano po 4 minutach:

A tutaj jest cały ten formularz: http://wrzucacz.pl/file/1581289903706

Szczerze mówiąc nie korzystałbym z usług tej firmy, NIGDY nie podaje się danych Karty kredytowej w taki sposób jak jest w formularzu, gdyż bez problemu ktoś może wykorzystać te dane dla swoich celów.

Najlepiej się ich spytaj przez maila, ale ja bym z ich usług zrezygnował.
Albert Einstein

dragone
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: dragone »

Fajny art: http://www.roedl.com/fileadmin/user_upl ... 082009.pdf

http://www.hyipforum.pl/dyskusja-ogolna ... -podatkowe
Zgodnie z polskimi przepisami prawa dewizowego, obywatele naszego kraju mogą dokonywać inwestycji bezpośrednich, czyli np. zakładać lub być wspólnikami spółek zagranicznych, jednak tylko takich, które mają siedzibę w krajach OECD (Organizacja Współpracy i Rozwoju Gospodarczego) lub podpisały z Polską umowę o popieraniu i wzajemnej ochronie inwestycji. Jeżeli polski przedsiębiorca chce założyć spółkę offshore na Wyspach Bahama (nie są one członkiem OECD ani nie podpisały z Polską stosownej umowy), ma on dwa wyjścia. Może starać się uzyskać w Narodowym Banku Polskim odpowiednie zezwolenie dewizowe, pozwalające na tego typu działalność, albo obejść ten wymóg, zakładając spółkę np. w Wielkiej Brytanii. Ta z kolei bez problemu może założyć firmę córkę na Bahamach, gdyż prawo brytyjskie taką możliwość przewiduje. Cały ten proces, nazywany optymalizacją podatkową, jest zgodny z prawem. Chodzi o to, aby znaleźć legalny sposób na zapłacenie jak najmniejszego podatku.

http://www.spolki.biz/raje_podatkowe.php
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Raje-po ... 90881.html
Na założenie spółki w państwie należącym do OECD oraz na objęcie całości udziałów w spółce zarejestrowanej w państwie należącym do OECD nie jest wymagane zezwolenie dewizowe wydawane przez Prezesa NBP. Zezwolenie takie nie jest również konieczne, jeśli Polska zawarła z państwem nienależącym do OECD umowę międzynarodową o ochronie inwestycji (państwem takim jest np. Cypr), w takiej sytuacji obowiązuje tzw. ogólne zezwolenie dewizowe. Zezwolenie indywidualne wydawane przez Prezesa NBP jest niezbędne w odniesieniu do zdecydowanej większości rajów podatkowych.

ODPOWIEDZ