Nie odpowiedziałeś mi w żaden sposób, albo raczej odpowiedziałeś "obok". Nie dezawuuje metod Rossa (wystarczy przeczytać co napisałem 3 listopada o 8:50). Powtórzę jednak to co sam stwierdziłeś :fx_rambo pisze:a&z odpowiem Ci w ten sposób
po pierwsze primo metoda Joe Rossa działa w równych stabilnych trendach (o które coraz trudniej).
po drugie primo działa na większych interwałach a więc nie wszystkim psychicznie będzie odpowiadała (spróbuj kolego potrejdować formację 123, RH i TTE na 5 lub 15 minutowym interwale bo ja przez półtora roku próbowałem a przekonasz się jak szybko zaczniesz potrzebować dodatkowych informacji z rynku. I wcale to nie oznacza konieczności porzucenia technik Rossa lecz konieczność ich wzbogacenia o wygląd słupka, zrozumienie szerszego kontekstu rynku, ścisłą kontrolę poziomów wsparć i oporów, miejsca poprzednich swingów, trejdowanie w trading ranges kiedy można spróbować wejść kontrujących , szacowanie nierównowagi sił popytu i podaży przez subiektywną ocenę głebokości ruchów i pullbacków). Jeśli tego wszystkiego nie spróbujesz poznać i zrozumieć to metoda Joe Rossa stanie się kolejnym bezmyślnym systemikiem w którym należy tylko pamiętać o wejściu po przebiciu pierwszego do trzeciego bara , więc nie będzie się niczym różnić od głupawych systemików polegających na wejściu na przebiciu jakichś średnich, albo przekroczenia wartości oscylatorów.