Przemyślałem i masz rację. Następnym razem zagram z Trailing Stopem. Szkoda, że nie wpadłem na ten pomysł wcześniej. Pozycję wtedy zamknęło by po paru sekundach. Z jakimś rozsądnym profitem. 2 sprawa, nie będę ustawiał kilku pozycji pod rząd. Pisałem już kiedyś o zleceniach automatycznych, które poustawiałem ponad lub pod najważniejszymi s/r i wykosiło je wszystkie na SL. Podobnie sprawa ma się tutaj, warto jedną pozycję dać i ewentualnie jej SL kontrolować bądź ją zamknąć a tak gdy mi ich otworzyło w pewnym momencie 5 zaraz kolejne 5 to tylko patrzyłem jak stan konta się uszczupla. Strata wyniosła więcej niż zamierzałem bo nie uwzględniłem poślizgów.klonmarcin pisze: Po jaką cholerę gracie na danych ?? Czy nie wystarczy, że można zgarnąć bardzo ładny wynik w ciągu dnia ? - w trakcie danych jeśli chcemy trzymać pozycję - maxsymalnie ją zabezpieczamy - i należy się liczyć z zamknięciem jej w ciągu kilku sekund.
Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera
fx-forum
- klonmarcin
- Maniak
Nadal aktualneklonmarcin pisze:A to wszystko ponieważ mamy trend up. Kolejny przystanek - 1,43 - mniej więcej Smile

W trakcie danych jest jeszcze ryzyko, że nie zamknie nam na TP albo co gorsza na SL - tylko przeleci - wczoraj ktoś o tym pisał na admiralu.
Odkujesz się następnym razemMkubuxK pisze:Strata wyniosła więcej niż zamierzałem

Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
Mała zmiana scenariusza. Dałem BUY na EURUSD i poprzednie zlecenie usunąłem.
Na AUDUSD wycięło mnie na SL. Chyba odpuszczę sobie te parę walutową bo póki co słabo ją czuję. Chciałem trochę urozmaicić swój zestaw par walutowych ale kiepsko póki co mi to idzie.
*UPDATE* Poziom 1.40 był bardzo mocno ubijany więc nie wierzę żeby od tak sobie padł. Teraz będzie jak dla mnie próba bicia szczytu i dopiero przy porażce możemy polecieć trochę niżej bo zacznie się ucieczka z tych pozycji. Póki co wszyscy siedzą sobie wygodnie i czekają na rozwój sytuacji.
Gdybyś zapakował mnóstwo kasy na tym poziomie tym bardziej że z technicznego punktu widzenia jest on bardzo dobry to tak łatwo byś pozwolił mu paść ?
Na AUDUSD wycięło mnie na SL. Chyba odpuszczę sobie te parę walutową bo póki co słabo ją czuję. Chciałem trochę urozmaicić swój zestaw par walutowych ale kiepsko póki co mi to idzie.
*UPDATE* Poziom 1.40 był bardzo mocno ubijany więc nie wierzę żeby od tak sobie padł. Teraz będzie jak dla mnie próba bicia szczytu i dopiero przy porażce możemy polecieć trochę niżej bo zacznie się ucieczka z tych pozycji. Póki co wszyscy siedzą sobie wygodnie i czekają na rozwój sytuacji.
Gdybyś zapakował mnóstwo kasy na tym poziomie tym bardziej że z technicznego punktu widzenia jest on bardzo dobry to tak łatwo byś pozwolił mu paść ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum
SL poleciał. Dziś już nie gram, czekam gdzie się zamkniemy jeśli chodzi o świece tygodniową. Wygląda jak dla mnie że możliwe jest spore umocnienie dolara gdyż oczekiwania co do osłabienia Dolara zostały mocno nadszarpnięte przez te spadki ( 1.43-1.40 ). Jeśli spadniemy poniżej 1.3950 ( większość SL będzie tam umieszczone ) to potencjalny zasięg spadków wynikający z tego odrzucenia to 1.35. Czas pokaże a ja już zacieram ręce. Jak pamiętamy spadki na tej parze bywają bardzo gwałtowne, wystarczy więc raz a dobrze się ustawić i poczekać aż +500pkt pojawi się na koncie.
fx-forum
Obszar No Buy No Sell. Siedzimy na miesięcznym Wolumenie. Pivot S3 broni przed dalszymi spadkami. Dzisiaj już chyba nic się nie wydarzy.
Weekend poświęciłem na dopracowanie systemu. Próbowałem znaleźć przyczynę ostatnich porażek i chyba znalazłem. Przekomplikowałem go przez co dawał zbyt często sprzeczne sygnały i tym samym zawierałem zbyt dużo transakcji. Nie da się złapać wszystkich pipsów z rynku , wszystkich początków większych trendów i to był mój błąd. Zawierałem transakcje na M1 by łapać trend na H1. Da się tak, parę razy udało mi się nawet i dzięki temu powiększyłem znacznie konto. Ale częściej takie próby kończą się sporymi obsuwami na koncie aniżeli spektakularnymi zyskami. W poprzednich miesiącach najbardziej zyskownymi transakcjami były takie po 90pkt a większość była po 30pkt i powoli budowałem konto. W tym natomiast większość pozycji jest stratnych z paroma po 300pkt i paroma po 150pkt. Same te liczby już dużo mi mówią. Celem systemu nie było nagłe powiększenie stanu konta o 100 czy 200% a regularne budowanie kapitału przy minimalnych obsunięciach na koncie. Próbując złapać ten jeden duży spektakularny ruch zmieniłem strategię.
Co zrobiłem w ten weekend:
Ograniczyłem ilość danych do analizy a pozostawiłem te które najbardziej się sprawdzały. Czyli pozostawiłem jedno okienko do linii trendu , s/r. Jedno do wolumenu, jedno do pivotow. Oraz jedno do mojej autorskiej strategii analizy RSI + wskaźnik do SL oparty o zmienność na rynku.
Weekend poświęciłem na dopracowanie systemu. Próbowałem znaleźć przyczynę ostatnich porażek i chyba znalazłem. Przekomplikowałem go przez co dawał zbyt często sprzeczne sygnały i tym samym zawierałem zbyt dużo transakcji. Nie da się złapać wszystkich pipsów z rynku , wszystkich początków większych trendów i to był mój błąd. Zawierałem transakcje na M1 by łapać trend na H1. Da się tak, parę razy udało mi się nawet i dzięki temu powiększyłem znacznie konto. Ale częściej takie próby kończą się sporymi obsuwami na koncie aniżeli spektakularnymi zyskami. W poprzednich miesiącach najbardziej zyskownymi transakcjami były takie po 90pkt a większość była po 30pkt i powoli budowałem konto. W tym natomiast większość pozycji jest stratnych z paroma po 300pkt i paroma po 150pkt. Same te liczby już dużo mi mówią. Celem systemu nie było nagłe powiększenie stanu konta o 100 czy 200% a regularne budowanie kapitału przy minimalnych obsunięciach na koncie. Próbując złapać ten jeden duży spektakularny ruch zmieniłem strategię.
Co zrobiłem w ten weekend:
Ograniczyłem ilość danych do analizy a pozostawiłem te które najbardziej się sprawdzały. Czyli pozostawiłem jedno okienko do linii trendu , s/r. Jedno do wolumenu, jedno do pivotow. Oraz jedno do mojej autorskiej strategii analizy RSI + wskaźnik do SL oparty o zmienność na rynku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum
EURUSD
After reaching a high of $1.4280 on Thursday, the euro has been losing ground during the last two trading sessions to drop below the $1.4000 level. This sell-off has been triggered by increased uncertainties surrounding Ireland, after the Irish government announced last week that it had to introduce additional austerity measures to control its budget deficit. This intensified pressures on Irish government bond yields, which have widened to record against German bonds and have worried investors that Ireland might have soon no choice but to seek a EU-IMF bailout. Looking forward, investors’ attention will now shift from the US QE2 strategy to European debt ratios to assess whether the ongoing debt reduction programs are credible.
Support/Resistance: 1.3865/1.4025
After reaching a high of $1.4280 on Thursday, the euro has been losing ground during the last two trading sessions to drop below the $1.4000 level. This sell-off has been triggered by increased uncertainties surrounding Ireland, after the Irish government announced last week that it had to introduce additional austerity measures to control its budget deficit. This intensified pressures on Irish government bond yields, which have widened to record against German bonds and have worried investors that Ireland might have soon no choice but to seek a EU-IMF bailout. Looking forward, investors’ attention will now shift from the US QE2 strategy to European debt ratios to assess whether the ongoing debt reduction programs are credible.
Support/Resistance: 1.3865/1.4025
fx-forum