Mam pytanie,jak kształtują się zarobki w funduszach hege specjalizujących się w transakcjach walutowych na stanowiskach fund manager // czyli bardzo odpowiedzialne stanowisko ponieważ taka osoba decyduje co i ile kupić,odpowiedzialna jest również za wynik inwestycyjny//.
Pytam dlatego ponieważ jestem w trakcie rozmowy ze znajomymi którzy troszeczkę pojęcie mają // lub inaczej znają ze słyszenia ///
Z tego co od nich się dowiedziałem /ale nie tylko od nich../ zarobki kształtuja się ok. 1800-2800 Euro,lecz to nie jest najważniejsze ,najważniejsze jest to / co mnie zaskoczyło/ że podejmując pracę na tym stanowisku NIE wolno inwestować i grać na własnym rachunku i co ciekawsze nie jest to zwykły zapis w kontrakcie lecz rygorystycznie przestrzegane i za złamanie tego grożą poważne sankcje finansowe z zwolnieniem włącznie.
Pozdrawiam.
Myślę że temat jest ciekawy i dobrze by było aby osoby zorientowane się wypowiedziały ponieważ jeżeli jest to prawda i miałbym na zachodzie na tym stanowisku po morderczej selekcji dostać 1800 Euro i zakaz inwestycyjny na własny rachunek to wniosek jest jeden olać to wszystko i robić samemu.....
Praca na rynku walutowym
Raczej to jest dziwne. Zazwyczaj mogą zawierać transakcje poza godzinamizz pisze:NIE wolno inwestować i grać na własnym rachunku i co ciekawsze nie jest to zwykły zapis w kontrakcie lecz rygorystycznie przestrzegane i za złamanie tego grożą poważne sankcje finansowe z zwolnieniem włącznie.
pracy (lub w trakcie o ile nie przeszkadza to w normalnej pracy) pod warunkiem
zgłoszenia każdej transakcji a firma ma obowiązek zajęcia pozycji przeciwnej
o tym samym volumenie - to jest wymagane np. w Holandii.
Czyli zazwyczaj firmy nie są chętne takim operacjom ale są takie, które nie
stwarzają problemów.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego 

To jakas bzdura jest. No chyba ze to stawka dzienna. W jakim to kraju?zz pisze: Z tego co od nich się dowiedziałem /ale nie tylko od nich../ zarobki kształtuja się ok. 1800-2800 Euro
A to akurat nic dziwnego. W UK sie to nazywa personal account dealing (PAD) i jest zabronione dla pracownikow firm regulowanych przez FSA. To, w jakim stopniu jest to zabronione zalezy od konkretnej firmy, ale faktycznie jest to scisle przstrzegane. Ja na ten przyklad co pol roku musze podpisywac papier, ze nie wykonywalem zadnych transakcji na instrumentach, na ktorych mi nie wolno (wolno mi tylko spot forex). Malo tego, raz na 2 lata musze przejsc serie kursow i egzaminow z tego co mi wolno, a czego nie i tam na PAD jest poswiecone wiecej niz 50% czasu. Oczywiscie kara za nielegalny PAD (jak i niezdanie egzamnow na czas) jest zwolnienie dyscyplinarne.zz pisze:... najważniejsze jest to / co mnie zaskoczyło/ że podejmując pracę na tym stanowisku NIE wolno inwestować i grać na własnym rachunku i co ciekawsze nie jest to zwykły zapis w kontrakcie lecz rygorystycznie przestrzegane i za złamanie tego grożą poważne sankcje finansowe z zwolnieniem włącznie.
Knx pochwała słusznie poszła.knx pisze:W jakim to kraju?
Mam takie informacje z granicy włosko francuskiej,niestety instytucje trzecio i czwarto ligowe.....
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Knx mam do Ciebie prośbę abyś nam przybliżył FSA.A to akurat nic dziwnego. W UK sie to nazywa personal account dealing (PAD) i jest zabronione dla pracownikow firm regulowanych przez FSA.
Chodzi mi szczególnie o to czy z Twoich obserwacji,Twojego doświadczenia jest podobnie restrykcyjna jak CFTC ,NFA .,inwestorzy którzy korzystają z instytucji finansowych mogą być pewni transparentości?
Za wyjaśnienie tego tematu będę zobowiązany.
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
- inwestor86
- Pasjonat
nie wiem jak z CFTC i NFA, ale kiedys bylem zainteresowany egzaminami w FSA. Przerobilem nawet kilka ksiazek Financial Regulations. Jest to instytucja bardzo restrykcyjna i dobrze zorganizowana. Dosc sprawnie obsluguja wszelkie zgloszenia i narzekania na firmy wykraczajace poza ramy regulacji FSA. Gwarancja zwrotow do 50000 funtow w razie upadku firmy daje dodatkowy komfort, niestety nalezy uwazac na to, zeby firmy nie byly ze soba powiazane np. mamy oszczednosci: w banku A 30k funtow i banku B 40k funtow. Niestety oba banki "naleza" do banku C wiec przysluguje nam tylko 50k w razie upadku obu bankow, tak samo z pozostalymi firmami.zz pisze:Knx mam do Ciebie prośbę abyś nam przybliżył FSA.A to akurat nic dziwnego. W UK sie to nazywa personal account dealing (PAD) i jest zabronione dla pracownikow firm regulowanych przez FSA.
Chodzi mi szczególnie o to czy z Twoich obserwacji,Twojego doświadczenia jest podobnie restrykcyjna jak CFTC ,NFA .,inwestorzy którzy korzystają z instytucji finansowych mogą być pewni transparentości?
Za wyjaśnienie tego tematu będę zobowiązany.
Pozdrawiam.
Mam nadzieje, ze troche wyjasnilem o fsa, kolega Knx siedzi w temacie wiec pewnie lepiej to wyjasni, reszta na: http://www.fsa.gov.uk/Pages/about/index.shtml

czesc, raczej zwykle tylko czytam sobie tutaj komentarze. Ale jako ze gram w tej formie - jako proptrader od dluzszego juz czasu to napisze.Kefandżi pisze:Na początek dają 10.000$
Ale czy jest sens wchodzić w coś w takiego?
Nie jest to z pewnoscia HFT - technicznie takich mozliwosci biura w Polsce nie posiadaja w skrocie. W wiekszosci biur w Polsce nie masz szkolen - raczej jest nastawienie bys swoj system/strategie gry opracowal.
Na start wiekszosc daje 10k$ ale to raczej bys sie nauczyl tylko dobrej obslugi platformy. Zwykle tez na start dostajesz maks 100 akcji na pozycje - jak juz poczynisz postepy - naprawde niewielkie jak na start to rosnie odpowiednio kapital oraz wielkosc pozycji. I tutaj tak naprawde po czasie mozesz miec rownie dobrze kilka mln $ do obrotu, i nie ma problemu by wrzucac 10 czy 50 tysiecy akcji.
Sprobowac z pewnoscia warto - rynek oceni czy sie nadajesz. Warto sobie dac od 3 do 6 miesiecy. Po tym czasie badz zrobisz zalozone 2k w ciagu miesiaca i zaczniesz zarabiac wieksze pieniadze badz zrezygnujesz.
Widze ze temat dotyczy pracy na rynku walutowym - tutaj takiej mozliwosci nie masz: rynek akcji nyse/nasdaq/nyse-amex + niektore firmy oferuja gieldy europejskiej (milan, xetra, euronext, lse, skandynawskie gieldy) oraz azjatyckie.
A, że ogloszenia sa stale - z jakiejkolwiek firmy - to wynika z faktu ze ograniczen zwykle nie ma. A rynek ocenia umiejetnosci praktykanta bardzo szybko - stad pozostaja tylko Ci ktorzy maja wyniki. W innym wypadku praca jako tradera bylaby dla wszystkich

Nie jestem przedstawicielem .......... w kazdym badz razie.
Zmoderowano
MrYogi
Witam. Ja w zasadzie nie mam bezposrednio zadnego kontaktu z FSA. W kazdej regulowanej firmie jest zatrudniony tzw Compliance Officer, ktory jest takim "interfejsem" do FSA. Jest to osoba, ktorej zadaniem jest zdefiniowanie i przestrzeganie wszelkich zasad dzialania firmy tak by byc w zgodzie z FSA. To jest tez osoba do ktorej ja sie zwracam z prosba o opinie prawna/etyczna jezeli tylko mam jakies watpliwosci co do tego co robimy.zz pisze: Knx mam do Ciebie prośbę abyś nam przybliżył FSA.
Chodzi mi szczególnie o to czy z Twoich obserwacji,Twojego doświadczenia jest podobnie restrykcyjna jak CFTC ,NFA
FSA jest bardzo dobrze zorganizowana i sprawnie dziala. Opublikowala ona "biblie" zasad (FSA Handbook http://www.fsa.gov.uk/Pages/handbook/index.shtml), ktora jest caly czas aktualizowana i ktora wraz z Financial Services and Markets Act 2000 (http://www.legislation.gov.uk/ukpga/2000/8/contents) wyznacza prawo w UK. Generalnie panuje przekonanie, ze lepiej zyc w zgodzie z FSA. Inna sprawa, ze bycie regulowanym przez FSA przyciaga wieksza ilosc inwestorow zatem sie po prostu oplaca.
http://www.pracuj.pl/praca/high-frequen ... ta,1916558tomek.p pisze:Kefandżi pisze:Na początek dają 10.000$
Nie jest to z pewnoscia HFT - technicznie takich mozliwosci biura w Polsce nie posiadaja w skrocie. W wiekszosci biur w Polsce nie masz szkolen - raczej jest nastawienie bys swoj system/strategie gry opracowal.
Zmoderowano
MrYogi
PS. Praca na cały zegar.
exnergy pisze:http://www.pracuj.pl/praca/high-frequen ... ta,1916558tomek.p pisze:Kefandżi pisze:Na początek dają 10.000$
Zmoderowano
MrYogi
PS. Praca na cały zegar.
zapewne w krakowskim OSTC, ostatnio nawet w Forbes pisali, ze utworzyli jakas akademie "alorithmic trading" na krakowskiej AGH.. teraz wszyscy adepci sztuki inwestowania beda uderzali do gornikow i hutnikow .. jak nie inwestycje , to przynajmniej pewna posadka pod ziemią, biedy nigdy nie miała ta frakcja w PL ; )