Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Wierzę że ruchy planet, ich poszczególne ułożenie wpływają na zachowania stadne ludzi a tym samym na ich decyzje inwestycyjne. Czyli np. Księżyc ( poszczególne fazy ), ilość dni jaką zajmuje obrót wokół słońca danym planetom, etc , etc.

Jeśli ktoś wierzy że parę kresek wskaźnika RSI wskaże mu kierunek trendu a nie wierzy w wpływ planet na rynek który również da się przedstawić notabene graficznie to wydaje mi się to co najmniej śmieszne :)

By trejdować i mieć o pojęcie o nim za pomocą astrologii finansowej musiałbym poświęcić kolejne 10 lat na lekturę najrozmaitszych źródeł w tym głównie po Angielsku. Wierzę w to bardzo mocno ale niestety nie mam odwagi na tyle zaryzykować i tak daleko się w to zagłębić by móc z tego korzystać. Nie uznaje paru wskaźników opartych na jakiś danych za inwestowanie w oparciu o astrologię. Dla mnie jest to coś znacznie więcej i coś na co potrzeba mnóstwo czasu i praktyki ( większość zależności trzeba odkryć samemu ).

Tak,wierzę że najwięksi tym właśnie się kierują. Nie łapią z rynku 5pkt a znacznie więcej. Ale oczywiście nie każdy musi się z tym zgadzać.
fx-forum

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

MkubuxK pisze:Tak,wierzę że najwięksi tym właśnie się kierują. Nie łapią z rynku 5pkt a znacznie więcej. Ale oczywiście nie każdy musi się z tym zgadzać.
Ja wierzę tyko we własne umiejętności - we własne doświadczenie - we własne decyzje - podparte setkami godzin obserwacji.

I wierzę w to, że najwięksi opierają swoje decyzje na podstawie analizy poziomów s/r - to jest największa siła rynku Forex.

Takie jest moje zdanie - każdy może się z tym nie zgadzać oczywiście.

pozdrawiam i życzę sukcesów.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
L1su
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: L1su »

dlatego jeszcze duzo nauki przed toba
klonmarcin pisze:
MkubuxK pisze:Tak,wierzę że najwięksi tym właśnie się kierują. Nie łapią z rynku 5pkt a znacznie więcej. Ale oczywiście nie każdy musi się z tym zgadzać.
Ja wierzę tyko we własne umiejętności - we własne doświadczenie - we własne decyzje - podparte setkami godzin obserwacji.

I wierzę w to, że najwięksi opierają swoje decyzje na podstawie analizy poziomów s/r - to jest największa siła rynku Forex.

Takie jest moje zdanie - każdy może się z tym nie zgadzać oczywiście.

pozdrawiam i życzę sukcesów.

8)
Anyone who has never made a mistake has never tried anything new

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Męczące zaczyna to już być. Mam nadzieję że w przyszłym tygodniu określą mi się bo konto transakcja po transakcji uszczupla się. Ustawiam tylko zlecenia i co chwila wywala mi je na SL jak bujają tak rynkiem.

Z 70% zysku na koncie które wypracowałem na poprzedniej piramidzie zostało już tylko 30% zysku na koncie. Strategii nie zmieniam. Podjąłem decyzje że z tego poziomu powinno nastąpić silne wybicie w którymś z kierunków i będę się tego trzymał. Finalny rezultat jest najważniejszy czyli poziom 1.45-1.50 lub 1.33-1.35

Oto jak to widzę aktualnie i jak będę grał:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

W poprzednim poście miałem na myśli market profile o którym pisałem bodajże na poprzedniej stronie ( patrz rysunki ). I oczywiście pomyliłem opisy pod załącznikami - powinny być na odwrót.

By pomóc sobie w analizie EURUSD zrobiłem pobieżną analizę GBP_USD które w miarę są ze sobą skorelowane. Jak dla mnie obroniliśmy dno na GBPUSD i szykuje nam się chwilowe wybicie ( jeśli zostanie przełamana linia trendu, którą narysowałem ) na minimum 100pkt. Nie mam doświadczenia w tej parze dlatego transakcję kupna zawarłem na koncie do testów. Zobaczymy co z tego będzie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Spróbowałem od bandy. Long po 1.3895 SL 10pkt.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

TP zrealizowany na +25pkt. Muszę pozgarniać trochę takich pewniaków by odrobić ostatnie straty :)
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Dzisiejszy dzień w shortach.

Druga próba zbudowania piramidy. Poziom 1.41 znów został odrzucony, także wypadałoby żeby druga strona miesięcznego wolumenu została przetestowana <--- patrz poprzednie rysunki

. I tak poziom 1.37 jak dla mnie jest wciąż aktualny. 1.3850 był bardzo mocno broniony jak spojrzymy na wykres minutowy ale ostatecznie pokonany i dopiero w ostatnich minutach spotkał się z trochę silniejszą reakcją. Zazwyczaj po 3 takiej próbie inwestorzy już odpuszczają a tutaj jak widzimy tak się nie stało. Czekam na dalszy rozwój sytuacji.

Póki co 4 pozycje otwarte
1 - 130pkt
2 - 100pkt
3 - 40pkt
4 - 20pkt

W międzyczasie jedną pozycję wywaliło mi na -20pkt.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Dołożyłem jeszcze 2 pozycje na wieczór i tak zostałem z 6 otwartymi pozycjami. Nie podobała mi się reakcja na poziomie 1.3785 więc zamknąłem 4 i zostawiłem 2.

1 Cel 1.3700
2 Cel 1.3600

Tutaj będę czekał na małą korektę i załaduje się z podwójną siłą :)

Zostawiłbym te 6 pozycji otwartych ale ostatnie wahania rynku mocno uszczupliły mój portfel (-20%) także musiałem odrobić najpierw straty a dopiero teraz mogę zostawić pozycję na dłużej.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Jeszcze jedną zamknąłem i zostawiłem tylko 70% standardowej wielkości pozycji. SL 1.3830. Pinbar na H1 mamy więc spróbuję wejść wyżej krótko. W długą pozycję nie wchodzę bo nie będę miał czasu jej dzisiaj obserwować mimo że mamy teraz dobrą okazję jak dla mnie.
fx-forum

ODPOWIEDZ