woodie's cci system - niewiarygodnie obszerny zbiór zasad

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
38
15%
Nie
152
59%
Zamierzam
69
27%

Liczba głosów: 259

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MajorGC »

15 i nie zapomniec zmienic sidewinderow. Jesli w ogole z nich korzystasz. Probowalem na 8, ale dawalo prawie takie same sygnaly co wykres z M5.
Mozecie przyblizyc z jakich platform korzystac majacych range bars, bo obecnie NT zrezygnowalo z Gain Capital i w ciagu paru dni nie bede mogl tego sledzic.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: kris007 »

mam pytanie odnośnie cci navigatora, czy miał ktoś może taki błąd podczas uruchamiania? kurcze nie wiem jak go popchnąć dalej.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Borek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Borek »

MajorGC pisze:15 i nie zapomniec zmienic sidewinderow. Jesli w ogole z nich korzystasz. Probowalem na 8, ale dawalo prawie takie same sygnaly co wykres z M5.
Mozecie przyblizyc z jakich platform korzystac majacych range bars, bo obecnie NT zrezygnowalo z Gain Capital i w ciagu paru dni nie bede mogl tego sledzic.
ja mam demko od PFGBest, są ecn'em, spready naprawdę dobre, commision z tego co pamiętam 0.5 pips.

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cugan »

...................................Unusual, unique, extreme CCI Patterns -
...................................Formacje niezwykłe,wyjątkowe,ekstremalne (część 3)

.Formacje niezwykłe,wyjątkowe,ekstremalne
1) Mitten's Ghosts (Batman)
2) Horizontal Trendline Break (HTLB)
3) Hook From Extreme (HFE)
4) Reverse Divergence (Rev Diver, RD)
Ad.2............................Hook From Extreme (HFE) ."The attack on the market " (Atak na rynek)

Kolejna formacja ekstremalna Woodie rozpatrywana jako skuteczna w tendencji przeciw-trendowej (counter-trend) .
Na panelu woodie sygnalizowane częstym pojawieniem się sygnału HFE. Hook From Extreme jest formacją do handlu,ale tylko w postaci przeciw-trendowej (counter-trend) i tylko w takich kategoriach należy ją rozpatrywać(zob.rys.To nie jest HFE counter trend.JPG).Tworzenie Hook From Extreme (HFE) w innej postaci niż przeciw trendowej nie bierzemy w ogóle pod uwagę chyba,że jest to formacja kończąca trend. Jednakże ustalenie takiego faktu nie jest takie proste i nie wiem czy w ogóle jest możliwe.Czasami takim objawem może być Double HFE (zob.rys.Double HFE- kończące trend.JPG .Jednoznaczna ocena takiego sygnału w ujęciu średniego lub długiego terminu nie jest wiarygodna i nie może stanowić podstawy do podejmowania decyzji inwestycyjnej na przyszłość.

Cechą charakterystyczną tworzenia się formacji jest widoczny "hak" jako jeden z objawów prawidłowej formacji HFE (zob.rys.Hak HFE.JPG) Ocena tej formacji jako skutecznej wynosi 50%,natomiast zyskowność tej formacji uogólniając jest jednak większa niż poniesione ewentualne straty.Z formacją Hook From Extreme(HFE) mamy do czynienia,gdy CCI formuje bary w okolicach + / - 200 i wykonuje ruch powrotny w kierunku Zero Line (ZL) Taki handel bywa czasami bardzo trudny.Przy formacji HFE decyzja do podjęcia handlu zwykle musi być bardzo szybka.Gwałtowny zwrot CCI w kierunku Zero Line (ZL) to sygnał do wejścia Gotowość użycia twardego stop-loss (SL) jest niezbędna i uzasadniona do użycia w każdej chwili.Pojawienie się bowiem sygnału wyjścia wymaga natychmiastowej reakcji wycofania się z handlu bez względu na okoliczności. Bywa czasami ,że sygnału wyjścia nie widać. SL to Twój bezpiecznik,gdyby nastąpiło przepięcie na linii

Formacja w praktyce jest wzorcem Woodie do wejścia na rynek,przy silnej tendencji trendowej powstanie takiej formacji przeciw -trendowej to typowy sygnał do wejścia w pozycję handlowa zgodna z obowiązująca tendencja trendową.
cugan pisze:ZASADY (wyjęte z opisu polish_cci - jako ściągawka)
1) Nie używamy wykresu ceny do definiowania trendu.
2) Nie używamy średnich do definiowania trendu.
3) Nie używamy wykresów o większym czasie (np z M5 na M30) do definiowania trendu.
4) Używamy tylko CCI.
5) Transakcje powinny brane tylko z trendem.
6) Należy unikać formacji zmiany trendu i skupić się tylko na formacjach z trendem.
To twoje PISMO ŚWIĘTE :535:

Wiadomo ryzyko jest duże,mimo to, że formacja jest ryzykowna to jednak inwestowanie przy tej formacji wymaga od inwestora przysłowiowych "jaj" w każdej sytuacji przy zachowaniu obowiązujących zasad.Nie ma co tu dużo debatować wejście w rynek przy tej formacji to klasyczny wzór "ataku inwestora na rynek".Rynek forsownie idzie w przeciwnym kierunku do tendencji trendowej, a decyzja inwestycyjna jest przeciwna do kierunku ruchu rynku.Wejście (WE) najbardziej skuteczne jest w punkcie zawracania CCI lub w punkcie przebicia TCCI przez TLB (zob.rys.Hak HFE.JPG) Formacja w poniższym przykładzie raz się spełniła,a drugi raz była ryzykowna, ale zyskowność nie była tak niebywała albowiem i tu można dopatrywać się mixa innych formacji Ghost lub Double HFE. Dlatego skuteczność wyceny tej formacji na poziomie 50% jest uzasadniona.Na pewno w dużej mierze, zależy to od charakterystyki rynku dla danego waloru i siły tendencji trendowej na danym TF (w tym wypadku M5) oraz samodzielnej jej oceny przez inwestora uzyskanej na podstawie np: niższego TF choćby M1,gdzie warunki do spełnienia formacji były znacznie korzystniejsze. To powtórka z tematu która już był i powraca
cugan pisze:Są dwa możliwe wyjścia, w zależności od ostrożności gdy chcemy handlować
1 - Hook w dół ekstremalnych. powyżej +200 lub mniej niż -200 gdy CCI znajduje na ekstremach, a gdy wskaźnik zmieni kolor z powrotem poza te wartości, proponując nowa cenę gdy będzie po chwilowej konsolidacji, lub może się cofać. Pierwszym i najbardziej konserwatywny wyjściem, jest zatem pierwszą czerwoną świecę po wejściu, gdy CCI zawraca z całego +300 - z poziomów bardzo ekstremalnych
2 -...................
:arrow: http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... &start=150
To dowód ,ze bez podstaw nie ma czego szukać w woodie

Warunki zaistnienia formacji HFE counter trend
1) CCI formuje bary w okolicach + / - 200 i wykonuje ruch powrotny
2) formacja ma charakter przeciw-trendowy (counter-trend)
3) formacja podczas tworzenia formuje "hak"
4) TCCI formuje się znacznie poniżej (wzrostowe) / powyzej (spadkowe) CCI i w trakcie ruchu może przebijać linie TLB

---ciąg dalszy nastąpi w stosownym czasie 8)
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

dzikus pisze: Cugan kiedy można się spodziewać omówienia tych punktów bo ciekawi mnie to jak cholera , szczególnie punkt 5 ?
Za około miesiąc dotrze do mnie pozycja
Ken "Woodie" Wood
Trade the Patterns: The Revolutionary Way of Trading the CCI

żeby nie pisać bajeczek muszę trochę czasu poświecić na zapoznanie się z najnowszymi elementami strategi .Fragmenty tej pozycji można znaleźć gdzieś tam w internecie.Niestety musisz poczekać.
Cugan a coz to sie stało spadek depo o ponad 80 % Sad na myfxbook
Względne zarzuty były niestety słuszne.Ja nie mam,aż tyle czasu aby spędzać na forexie dzień za dniem mam inne obowiązki,mam firmę i to dla mnie jest najważniejsze.Ponieważ niektórzy mi zarzucali że nie zadbałem i uwaliłem myfxbook. To przedstawiam jednodniową eskapadę 100% depo w dobę, może to będzie moje usprawiedliwienie.Jedni powiedzą ,że mi się udało.To tak samo brzmi jak mi się nie udało.Wszystko to zasługa woodie i tyle.Na realu tak ostro nie zagrałem bo wypukałem jedynie 30% konta real. Pipsowo wynik nie gorszy,a powiedziałbym,że nawet lepszy tyle że lewar znacznie niższy-gdybym użył lewara jak na Alparii US byłoby 200 % depa Alparii US,ale nie będę tego przedstawiał mam nadzieje ,że wierzycie mi na słowo.Na dodatek słabszy wynik na Alparii US to zasługa MT4 ,który wiesza się bez przerwy - porażka.Nadal szukam platformy która obsłuży panel woodie szybko i sprawnie oraz będzie chodzić tak jak Marketscope na MF Global
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

...................................Formacje niezwykłe,wyjątkowe,ekstremalne (część 4/A)

Wielu odwiedzających ten wątek ma różne wrażenia z użytkowania systemu woodie.Jednym przychodzi to łatwo i koszą znaczny profit. Inni mają problemy, bo im nie wychodzi.Sedno sprawy tkwi niestety w zasadach.Woodie, Woodie bowiem nie zaleca grać w sytuacjach nie jasnych, niezrozumiałych i niezgodnych z trendem. Poprzednie odcinki wyczerpały to, co wieszczy Woodie na temat swoich formacji.Tego należy się dla dobra samego siebie--trzymać. Jednakże,są materiały nie autoryzowane,ale zatwierdzone przez Woodie do celów szkoleniowych, treningowych lub poznawczych .
Rzecz dotyczy m.in. dywergencji oraz formacji jej towarzyszącej Reverse Divergence (Rev Diver). Podobnie jak HFE, która oficjalnie nie widnieje jako formacja Woodie w jego ostatniej publikacji
"Trade the Patterns: The Revolutionary Way of Trading the CCI "

Zagadnienie to zostało omówione w różny sposób przez dwóch traderów i mistrzów konfiguracji .
a) Jeff Gannon oparta o ZLR i TLB
b) Steve Fitzsimmons oparta o modelowe wzorce
Spojrzenie każdego z nich jest nieco odmienne,aczkolwiek nie można nie zauważyć pewnych podobieństw

Ad.4a....................CCI Divergence - Reverse Divergence (Rev Diver) (RD)
.......................................................Zachodzące rozbieżności

Interpretacja wg. Jeff Gannon

Zdaniem jego Reverse Divergence (Rev Diver) jest wzorem niby bardzo prostym, jednak często jest jednak mylony. Wielu osobom sprawia trudność, a jeszcze większą znalezienie tej formacji
To zagadnienie i interpretacja uwidacznia dwie sprawy.
a) jakiekolwiek dokumenty i wyjaśnienia na ten temat, są trudne do zrozumienia i mogą być błędnie interpretowane lub mylące,
b) to co ciekawe w systemie Woodies CCI i co interpretujemy posiadaną i zdobytą;wiedzą może dostarczyć nam istnych ;"bólów głowy"; kiedy będziemy chcieli owe zagadnienie zrozumieć

Ten model został nazwany za pomocą słów, które wyrażają to wszystko, co odnosi się do wcześniej zdobytej i poznanej wiedzy.

Reverse Divergence to zachodzące rozbieżności w stosunku do tego co poznaliśmy i doświadczyliśmy.
Dlatego to zagadnienie i ta formacja to najtrudniejsza formacja ze wszystkich dotąd poznanych.
Chcąc pojąć to zagadnienie i tą formację należy wszystko,co dotychczas poznaliśmy odłożyć na bok.,na jakiś czas o tym zapomnieć Jest to do niczego nie przydatne, a może stanowiąc istotna przeszkodę w zrozumieniu Podstawową sprawą jest nie zrozumienie jak ta formacja działa tylko zapamiętanie jej wzoru wyglądu jako sposobu na rozwiązanie tego zagadnienia..
Handlując przy użyciu The Rev Diver
1) nie musimy znać cen,
2) nie weryfikujemy cen,jako podstawy do wejścia do handlu przy użyciu tej formacji,
3) nie stosujemy cen w handlu system Woodies CCI

Woodie dokonał wielu latach badań i prób na żywo na ten wzór i udowodnił, że tak naprawdę rozbieżności w porównaniu do cen zajmują ponad 95% czasu.Dlatego nie spoglądamy na ceny podczas handlowania. Obserwujemy jak się zachowuje formacja i korzystamy z jej dobrodziejstw- sygnałów wejścia i wyjścia w handlu

Reverse Divergence CCI jest wzorem kontynuacji trendu. Formacje tworzą dwa "guzy",uderzenia"; CCI w pobliżu Zero- Line (ZL), które są potwierdzeniem formacji.
Przez "guzy";"uderzenia" należy rozumieć ruchy CCI w górę i w dół. Niektórzy nazywają to "góry"; i "doliny";, widoczne na histogramie, w pobliżu Zero-Line. . Nigdy nie występują one w jednym miejscu
Dwie zasady dla spełnienia formacji Reverse Divergence

* Rev Diver Long -- CCI powyżej Zero-Line (ZL) 6 lub więcej barów, poniżej dwie "doliny" w pobliżu ZL,
* Rev Diver Short -- CCI poniżej Zero-Line (ZL) 6 lub więcej barów, powyżej dwie ";góry" w pobliżu ZL,

The Reverse Divergence jest wzorcem handlu z trendem. Można łączyć handel przy użyciu formacji Rev Diver z Zero Line Reject (ZLR) (odrzuć Zero-Line) a jego przerwy z linią trendu Trend Line Break (TLB), aby dodać do siły sygnału większe prawdopodobieństwo sukcesu.Najbardziej z wzorem formacji Rev Diver jest związany ZLR. W rzeczywistości zwykle dwa ZLR tworzą Rev Diver z upadkiem do wewnątrz czyli dolinę lub górę Zazwyczaj występuje miedzy + / - 100 Line .Wnętrze histogramu to nic innego jak obraz opadającego na ZL CCI to formacja ZLR.Rev Diver jest formacją towarzyszącą w mix formacji woodies ZLR i TLB w interpretacji Jeff Gannon To bardzo ogólnikowe spojrzenie na zagadnienie The Reverse Divergence.

Jak widać po rysunkach poniżej rozpoznanie formacji nie jest takie proste, a zasada jest widoczna.
Dwie "doliny" lub dwie "góry" jedna z nich bliżej ZL to moment na WE(wejście) w pozycje.
WY (wyjscia) należy szukać kiedy CCI lub TCCI zawraca mając cały czas w gotowości "twardy stop" SL podobnie jak w formacji HFE
.

W drugiej części omówię modelową interpretację Steve Fitzsimmons

---ciąg dalszy nastąpi w stosownym czasie
8)

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Rev Diver w użyciu :!:
Próba zagrania pod model Steve Fitzsimmons
Już niebawem o jego modelach napiszę :!: :!:
Ważna rzecz na przyszłość na kolejne odcinki woodie to kształt haka TCCI :!: :!:

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

8)
cugan pisze:
nokoments pisze:da sie i technicznie nie jest to wcale takie trudne
To prawda da się .Poniżej przykład wczorajszego treningu .Musiałem zmienić konto na Alparii UK bo żywotność poprzedniego się wyczerpała i na dodatek nie przyjmowali mojej rejestracji na demo MT4.Miałem jednak zły dzień bo bolał mnie brzuch czymś się strułem i wódka z pieprzem nie pomagała.Rozpocząłem nieźle bo szybko zdobyłem 30% jednak nie zamknąłem czekając aż wyciągnę więcej .Oczywiście grałem bez SL .Jednak dolegliwości żołądkowe się nasiliły i musiałem położyć się spać myśląc ,ze nieco lepiej się poczuję.Obudziłem się i zaglądam 85% straty .No cóż z początkowego depa 10000 USD zrobiło się 1500 no co dalej .Do odzyskania miałem 566,67% Rzecz nie możliwa wedle zestawień Drawdown a jednak .Nie miałem jednak na celu odzyskanie kapitału tylko trening na panelu Woodie do wchodzenia w pozycje przy układzie bez-formacyjnym CCI bo już kiedyś to testowałem .Wychodzę z założenia ,że "trening czyni Cię mistrzem" Tak jak sportowiec zawodowiec trenuje tak moim zdaniem każdy powinien trenować swój system po to by być lepszym .Lepiej wyczuwać tętno rynku i wskazania systemu.Efekt- straty odrobione .Rezultat ponad 860% w ciągu doby w stosunku do kapitału pozostałego po stracie i 45% w stosunku do kapitału początkowego.Jednak to tylko trening nic więcej.zatem możliwości są tu spore.Myślę ,ze najpierw należy czuć rynek jeśli z 78 zleceń wyłuskasz 5 zyskownych i tyle otworzysz na realu to każdemu to wystarczy po to aby zaspokoić swoje potrzeby Niestety w tym treningu nie ma niczego co jest ważne czyli Money Management to typowa gra automatyczna.wszystkie zlecenia otwarte i zamknięte z reki.Gra automatyczna ma jedna zaletę mniej obciąża psycho.Jeśli potrafisz tak grac na demo i wyciągać po 600 % depo na miesiąc bez ściemy przez okres 6 miesięcy to 50% na realu będziesz robił lekkim bykiem i potrafisz sobie poradzić z sytuacjami trudnymi jakimi jest Drawdown
Takie szanse stwarza Ci system woodie :!: :!:
Jedno jest pewne masz być :
.......Master your setup. Master your Self (Mistrzem własnej konfiguracji .Mistrzem własnej świadomości)

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Ćwiczenia czynią Cie mistrzem.Ponowna próbka ćwiczeń dobowych na dywergencjach.Nie ma co gadać wypukałem jak górnik na fedrunku 300 % normy. :lol:
Do gry wykorzystałem jeden z modeli Steve Fitzsimmons wykorzystywany przy dywergencjach w systemie woodie Zero line rejections

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

...................................Formacje niezwykłe,wyjątkowe,ekstremalne (część 4/B-1)

Zagadnienie to zostało omówione w różny sposób przez dwóch traderów i mistrzów konfiguracji .
a) Jeff Gannon oparta o ZLR i TLB
b) Steve Fitzsimmons oparta o modelowe wzorce
Spojrzenie każdego z nich jest nieco odmienne,aczkolwiek nie można nie zauważyć pewnych podobieństw
Ad.4b-1....................CCI Divergence - Reverse Divergence (Rev Diver) (RD)
.......................................................Zachodzące rozbieżności

Interpretacja wg. Steve Fitzsimmons

Według australijskiego tradera Steve Fitzsimmons nazywanego Fitzy40. zagadnienie dywergencji przy użyciu sytemu woodie jest nieco szersze i ma od kilku do kilkunastu przypadków.Zasadniczo dostrzega on co najmniej 6 przypadków,które mogą być brane pod uwagę :

1) Regular Divergence (against the trend) ( Regularne dywergencje (rozbieżności)(przeciwtrendowe))
2) Reverse or Hidden Divergence ( with the trend) ( Widoczne i ukryte dywergencje(z trendem))
3) Trendline breaks on the CCI indicator ( Powstające na skutek przełamania linii tendencji trendowej przez CCI)
4) Zero line rejections or crosses ( Powstające poprzez odrzucenie lub skrzyżowanie się z Zero-Line)
5) The slingshot pattern (via Buffy and Jimmer) ( Formacja procy (via Buffy and Jimmer))
6) Extreme trades (Formacje ekstremalne)

Patrząc na przykłady Steve Fitzsimmons wyraźnie widać,że rynek ma swoje tętno i puls,a wyrażone to jest to w zachowaniu harmonicznym CCI .Potwierdza to postawioną tezę w poprzednich odcinkach ,że
cugan pisze:CCI to wiodący wskaźnik emocji ,orgazmu rynku ,pulsu i tętna rynku, a jednocześnie to krew w żyłach inwestorów,
Droga do sukcesu jest jedna nauczyć się tego rytmu i iść wraz z nim.jak "panienka do tańca" .Musisz złapać ten rytm,poczuć go tak by korzystać z jego dobrodziejstw ,bo inaczej możesz już nie być poproszony do "zabawy" tylko będziesz tracił wciąż i wciąż.
Ważne jest rozpoznanie wczesne dywergencji.Wskaźników jest wiele.Osobiście stosuję w zestawie RSI Divergence i ROC do rozpoznawania zachowania się wykresu jaki oferuje narzędzie Marketscope 2.0 na platformie FXCM. Jednakże sygnał WCCI Patterns o pojawianiu się Rev Diver jest pierwszym sygnałem ,ze zachodzące rozbieżności (dywergencje) mają miejsce i trzeba mieć na to baczenie.

Ad.1 Wejście (WE) do handlu przy Regular Divergence jest na odcinku 3-10 barów. Sygnałem do wejścia (WE) jest, przecięcie CCI (14) 100 Line. Dywergencje mogą występować powyżej lub poniżej 100 Line na wskaźniku, a te najlepsze do wejścia występują w pobliżu 200 Line lub więcej.Jest to przypadek zaistnienia dywergencji pozytywnej .
Pamiętaj !
Wejścia (WE) są przeciw zachodzącej tendencji..

Ad.2 Wejście (WE) do handlu przy Reverse or Hidden Divergence jest na odcinku od 3-12 barów .Dywergencje mogą wystąpić w dowolnym miejscu i są to silniejsze dywergencje od Regular Divergence ponieważ są z trendem. Sygnałem do wejścia (WE) jest, przecięcie linii trendu (TL ) przerwanie lub skrzyżowanie się z Zero Line (ZL). Jest to przypadek zaistnienia dywergencji pozytywnej .

Ad.3 Przy tym przypadku patrzymy na przerwanie TrendLine (TL) a nie na cenę .Cena nas nie interesuje.Najważniejsze jest dobre określanie szczytów i dolin.Dywergencje są najsilniejsze gdy dotykają linii trendu..Najbardziej skuteczne są dywergencje z trendem,jednak czasami dobry wynik dają te.które występują w pobliżu Zero Line (ZL). Jest to przypadek zaistnienia dywergencji negatywnej .

Do zagadnienia pochodzimy odwrotnie w przypadku trendu wzrostowego niż to co jest przedstawiane na rysunkach

Przypominam !!!
cugan pisze:Chcąc pojąć to zagadnienie i tą formację należy wszystko,co dotychczas poznaliśmy odłożyć na bok.,na jakiś czas o tym zapomnieć Jest to do niczego nie przydatne, a może stanowiąc istotna przeszkodę w zrozumieniu Podstawową sprawą jest nie zrozumienie jak ta formacja działa tylko zapamiętanie jej wzoru wyglądu jako sposobu na rozwiązanie tego zagadnienia..
Handlując przy użyciu The Rev Diver
1) nie musimy znać cen,
2) nie weryfikujemy cen,jako podstawy do wejścia do handlu przy użyciu tej formacji,
3) nie stosujemy cen w handlu system Woodies CCI
Uwaga:
Uprzedzam,że zagadnienie jest niezwykle trudne do oceny i bez treningu i wyczucia rynku - skuteczność może być żałosna.

---ciąg dalszy nastąpi w stosownym czasie 8)

ODPOWIEDZ