https://docs.google.com/fileview?id=0Bx ... y=CITT47YPkruger pisze:jak ktoś ma lepszego hosta niech wrzuci
woodie's cci system - niewiarygodnie obszerny zbiór zasad
Zauważ że jest mnóstwo ludzi nieudzielających się na wątku jednak śledzących go intensywnie . System jest naprawdę wartościowy i jak dla mnie najlepszy ze wszystkich mi znanych . Jakiś czas temu szukałem właśnie takiej stronki/bloga , koniecznie z video z objaśnieniami w PL bo taka forma nauki jednak trafia do mnie najbardziej mimo łopatologicznie wytłumaczonych formacji przez Cugana , zawsze jest mozliwość błędu w rozumieniu .Borek pisze:Po tym jak ostatnio watek przymilkł ( poza świetna robota Cugan'a ) to raczej nie będzie z tego jakichś efektów
Nawet myślałem nad blogiem z screenshotami i video... ale chyba małe zainteresowanie by było.
A może się mylę ?
B.
Price Action
Czy może ktoś wrzucić polish-cci.pdf z http://www.woodiescciclub.com/tools/polish-cci.pdf ? Bo rozumiem, że tu znajdę podstawy, a serwer niestety down.
...............................Unusual, unique, extreme CCI Patterns -
...............................Formacje niezwykłe,wyjątkowe,ekstremalne (część 1)
Każdy się zastanawia,czy to już tyle na temat ,wyklepać formacje jak paciorek i hejka na rynek.Nie tak szybko jednak .Jeszcze wiele niespodzianek przed nami o jakich nam się nie śniło.Te rozdziały poświecę formacjom wyjątkowym, niezwykłym,ekstremalnym. Być może ogólnikowa znajomość ich komuś się przyda i dostarczy profitu lub uchroni od jego straty..Trzeba przyznać ,ze niektóre z nich to jak 'chwycenie byka za rogi" wymuszają w użytkowniku przysłowiowych "jaj" aby zaatakować rynek , kiedy on na niego naciera (np:Hook From Extreme).
Jedno jest pewne ,że jak czegoś się nie zna lepiej dać sobie spokój i nie doświadczać.Myślę ,ze temat nie wyczerpię do końca i coś nowego się pojawi jakkolwiek zamierzam poruszyć w tym rozdziale niektóre formacje.Informacje odnośnie ich mogą być ograniczone ,albowiem zakres wiedzy źródłowej jest mocno okrojony i na etapie eksperymentalnym ,a w klasycznym manualu Woodie nawet o nich się nie wspomina.
.Formacje niezwykłe,wyjątkowe,ekstremalne
1) Mitten's Ghosts (Batman)
2) Horizontal Trendline Break (HTLB)
3) Hook From Extreme (HFE)
4) Reverse Divergence (Rev Diver, RD)
Ad.1....................... Mitten's Ghosts “Batman" - "Rękawica" - "Piana na Kuflu z Piwem"
......................................... - "Kot" - "Duch Kryminalisty" . (Formacja kontraktowa )
Wzór Ghost Trade (GT) występuje w dwóch formach Ghost Regularny ( normal i odwrócony) i Mitten's Ghosts. Różnica między nimi jest, że regularny wzór funkcji Ghost - obie ręce ma poniżej głowy, natomiast wzór Mitten's Ghosts ma obie ręce nad głową i wygląda jak "Batman" lub "Rękawica", a czasami jak "Piana na Kuflu z Piwem" ,"Kot" czy humorystycznie "Duch Kryminalisty" Forma występowania podobnie jak Ghost (normal i odwrócony) czyli Long i Short
Formacja występuje najczęściej,wtedy kiedy jest zawieranych wiele umów handlowych (np: kontrakty terminowe )
Pomimo, że mamy "Ghost normal", gdzie jego struktura jest utworzona powyżej Zero Line (ZL) zgodnie RGR (ramiona poniżej głowy)
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... &start=340
i "odwrócony Ghost" którego wzór powstał poniżej Zero Line(ZL) zgodnie odwróconym RGR (ramiona również poniżej głowy)
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... &start=340
to w przypadku "Mitten's Ghosts" ramiona są zawsze nad głową..
Dla początkujących, najlepiej być na środku i na szczycie tej przysłowiowej "piany z piwem" niż na brzegu na pierwszym lub trzecim szczycie..
Ghost Trade (GT) jest formacja handlową dla uzyskania zysku. Zysk oblicza się jest poprzez obliczenie poszczególnych kolejnych punktów CCI między linią szyi a centralnym punktem szczytowym i czubkiem głowy .
Suma od linii szyi do czubka głowy w pkt CCI, i od szczytowych punktów rozbitych na punkty CCI do linii szyi jest naszym zyskiem w formacji ."Mittens Ghost"
A Ghost is a Ghost when you have either both shoulders above the head or both shoulders below the head -
- if these are not showing then it is not a Ghost !
Duch jest Duchem, gdy ma albo oba ramiona nad głową, albo oba ramiona poniżej głowy - jeśli ich nie widać, to nie jest Duch !
Podczas tworzenia się "Mitten's Ghosts" pierwszy i drugi szczyt tworzy się zgodnie z CCI potem następuje odwrócenie od tendencji i rozpoczyna się tworzenie trzeciego szczytu wg linii rozszerzenia handlu.Wszelkie zmiany trendu są sygnalizowane. Kształt formacji powstałej wynika ze zróżnicowania wielkości ceny umów handlowych dla dużych,średnich oraz małych firm.
"Mitten's Ghosts" jest bardzo opłacalny tylko w przypadku,kiedy można zobaczyć kolor tła lub histogram w szczelinie między linia szyi a szczytem.Najlepszy "Mitten's Ghosts" to taki ,który ma linię szyi blisko Zero Line (ZL) ,dlatego że odczucia są jednoznaczne formacja się wypełni i ruszy na Zero Line (ZL) .
Trzeba jednak mieć na uwadze
.............................................“Remember a Ghost is a Ghost is a Ghost” Woodie
............................................."Pamiętaj że Duch to Duch i jest jak Duch " Woodie
i nigdy nic do końca nie jest pewne !
Wyjścia z handlu powinny być podejmowane, gdy CCI przekracza + / - 100 Line
Psychologia "Mitten's Ghosts" polega na tym na przykład: kiedy mamy tendencję wzrostową nagle w górę a wykres dociera do punktu w którym mamy taki sam zysk,a Momentum spowalnia przy tworzeniu ramion a następnie mamy kilkakrotnie "Johnny Come Lately" czyli Veagas Trade (VT) to oznacza ,ze inwestorzy,którzy przegapili początkowa fazę wzrostu przystąpili do handlu i próbują przesunąć linię umowną trendu i zrealizować zyski co objawia się ponownym ruchem w dół.
Warto się zastanowić w/w przypadku czy jest to dobry moment na handel na kupowanie. Może się okazać ,że nastąpi skok ceny który może być nie po naszej myśli.Specjaliści od CCI i profesjonalni gracze wiedzą kiedy wejść w pozycję wtedy kiedy utworzy się drugie ramie Ghost i nastąpi spust
Warto wspomnieć,ze formacja Famir niejednokrotnie jest formacja zapowiadająca Ghosta.
Przebieg dalszego handlu dla formacji "Mitten's Ghosts" zależy od tego,czy zostanie przerwana linia szyi i nastąpi spust.Decyzja o podjęciu handlu w momencie tworzenia się formacji leży po Twojej stronie,albowiem gdy do handlu wkroczą agresywni przedsiębiorcy i inwestorzy,którzy zobaczą naruszoną linię szyi i spust podejmą handel natychmiast ,podczas gdy bardziej zachowawcze przedmioty gospodarcze będą czekały na stosowny bar cenowy.Żadna z tych metod nie jest niepoprawna,zależy to od styl handlu przedsiębiorcy oraz jego komfortowego samopoczucia.
Kluczem do dobrego handlu, komfortowe samopoczucie i pewność inwestycyjna podczas handlu.
Historia formacji Ghost pokazuje, że wzory są bardzo czytelne. Nauka CCI, oraz umiejętność czytania schematów CCI i prawidłowe zastosowanie daje Ci przewagę nad stadem.
Na rysunku Jak się masz koteczku - Mitten's Ghosts - formacja typu Kot. są dwa Ghosty "Rękawice" w takiej kolejności występuje niezwykle rzadko . Ghost "Rękawice", znany również jako "Batman" lub "Duch Kryminalisty ", to nowszy model CCI pochodna klasycznego wzoru Ghost. Wyobraź sobie ten wzór CCI jako kota podnoszącego łapy figlarnie. linia szyi pochodzi prze niski swing głowy wzoru, oraz przerywając linię szyi, które jest wejściem w pozycje, podobnie jak w Regularnej formacji Ghost . Warto zwrócić uwagę na rozbieżności pomiędzy ceną,a CCI na obu kierunkach. W tym przykładzie oba ramiona są pochylony w kierunku ZL, jeden z nich jest preferowany (ale nie jest to wymagane) to niuans
---ciąg dalszy nastąpi w stosownym czasie
...............................Formacje niezwykłe,wyjątkowe,ekstremalne (część 1)
Każdy się zastanawia,czy to już tyle na temat ,wyklepać formacje jak paciorek i hejka na rynek.Nie tak szybko jednak .Jeszcze wiele niespodzianek przed nami o jakich nam się nie śniło.Te rozdziały poświecę formacjom wyjątkowym, niezwykłym,ekstremalnym. Być może ogólnikowa znajomość ich komuś się przyda i dostarczy profitu lub uchroni od jego straty..Trzeba przyznać ,ze niektóre z nich to jak 'chwycenie byka za rogi" wymuszają w użytkowniku przysłowiowych "jaj" aby zaatakować rynek , kiedy on na niego naciera (np:Hook From Extreme).
Jedno jest pewne ,że jak czegoś się nie zna lepiej dać sobie spokój i nie doświadczać.Myślę ,ze temat nie wyczerpię do końca i coś nowego się pojawi jakkolwiek zamierzam poruszyć w tym rozdziale niektóre formacje.Informacje odnośnie ich mogą być ograniczone ,albowiem zakres wiedzy źródłowej jest mocno okrojony i na etapie eksperymentalnym ,a w klasycznym manualu Woodie nawet o nich się nie wspomina.
.Formacje niezwykłe,wyjątkowe,ekstremalne
1) Mitten's Ghosts (Batman)
2) Horizontal Trendline Break (HTLB)
3) Hook From Extreme (HFE)
4) Reverse Divergence (Rev Diver, RD)
Ad.1....................... Mitten's Ghosts “Batman" - "Rękawica" - "Piana na Kuflu z Piwem"
......................................... - "Kot" - "Duch Kryminalisty" . (Formacja kontraktowa )
Wzór Ghost Trade (GT) występuje w dwóch formach Ghost Regularny ( normal i odwrócony) i Mitten's Ghosts. Różnica między nimi jest, że regularny wzór funkcji Ghost - obie ręce ma poniżej głowy, natomiast wzór Mitten's Ghosts ma obie ręce nad głową i wygląda jak "Batman" lub "Rękawica", a czasami jak "Piana na Kuflu z Piwem" ,"Kot" czy humorystycznie "Duch Kryminalisty" Forma występowania podobnie jak Ghost (normal i odwrócony) czyli Long i Short
Formacja występuje najczęściej,wtedy kiedy jest zawieranych wiele umów handlowych (np: kontrakty terminowe )

Pomimo, że mamy "Ghost normal", gdzie jego struktura jest utworzona powyżej Zero Line (ZL) zgodnie RGR (ramiona poniżej głowy)

i "odwrócony Ghost" którego wzór powstał poniżej Zero Line(ZL) zgodnie odwróconym RGR (ramiona również poniżej głowy)

to w przypadku "Mitten's Ghosts" ramiona są zawsze nad głową..
Dla początkujących, najlepiej być na środku i na szczycie tej przysłowiowej "piany z piwem" niż na brzegu na pierwszym lub trzecim szczycie..
Ghost Trade (GT) jest formacja handlową dla uzyskania zysku. Zysk oblicza się jest poprzez obliczenie poszczególnych kolejnych punktów CCI między linią szyi a centralnym punktem szczytowym i czubkiem głowy .
Suma od linii szyi do czubka głowy w pkt CCI, i od szczytowych punktów rozbitych na punkty CCI do linii szyi jest naszym zyskiem w formacji ."Mittens Ghost"
A Ghost is a Ghost when you have either both shoulders above the head or both shoulders below the head -
- if these are not showing then it is not a Ghost !
Duch jest Duchem, gdy ma albo oba ramiona nad głową, albo oba ramiona poniżej głowy - jeśli ich nie widać, to nie jest Duch !
Podczas tworzenia się "Mitten's Ghosts" pierwszy i drugi szczyt tworzy się zgodnie z CCI potem następuje odwrócenie od tendencji i rozpoczyna się tworzenie trzeciego szczytu wg linii rozszerzenia handlu.Wszelkie zmiany trendu są sygnalizowane. Kształt formacji powstałej wynika ze zróżnicowania wielkości ceny umów handlowych dla dużych,średnich oraz małych firm.
"Mitten's Ghosts" jest bardzo opłacalny tylko w przypadku,kiedy można zobaczyć kolor tła lub histogram w szczelinie między linia szyi a szczytem.Najlepszy "Mitten's Ghosts" to taki ,który ma linię szyi blisko Zero Line (ZL) ,dlatego że odczucia są jednoznaczne formacja się wypełni i ruszy na Zero Line (ZL) .
Trzeba jednak mieć na uwadze
.............................................“Remember a Ghost is a Ghost is a Ghost” Woodie
............................................."Pamiętaj że Duch to Duch i jest jak Duch " Woodie
i nigdy nic do końca nie jest pewne !
Wyjścia z handlu powinny być podejmowane, gdy CCI przekracza + / - 100 Line
Psychologia "Mitten's Ghosts" polega na tym na przykład: kiedy mamy tendencję wzrostową nagle w górę a wykres dociera do punktu w którym mamy taki sam zysk,a Momentum spowalnia przy tworzeniu ramion a następnie mamy kilkakrotnie "Johnny Come Lately" czyli Veagas Trade (VT) to oznacza ,ze inwestorzy,którzy przegapili początkowa fazę wzrostu przystąpili do handlu i próbują przesunąć linię umowną trendu i zrealizować zyski co objawia się ponownym ruchem w dół.
Warto się zastanowić w/w przypadku czy jest to dobry moment na handel na kupowanie. Może się okazać ,że nastąpi skok ceny który może być nie po naszej myśli.Specjaliści od CCI i profesjonalni gracze wiedzą kiedy wejść w pozycję wtedy kiedy utworzy się drugie ramie Ghost i nastąpi spust
Świadczy to o tym,ze wszyscy którzy opierają swój handel o wg. wskazań CCI i jego wzorców wyprzedzają te podmiotów gospodarcze i inwestorów ,którzy korzystają z oglądaniem barów cen i wskaźników ponieważ, CCI daje sygnał przedsiębiorcy w handlu o jeden bar przed resztą świata.Zdarza się to bardzo często.Technical Analysis with trend lines on price action is “typically“ slower than the CCI. As a study, do chart comparison and see how the CCI is usually one bar ahead of Trend Lines drawn on Price Action.
AT (analiza techniczna ) z linii trendu lub z ceny działa "zazwyczaj" wolniej niż CCI. W badaniach porównawczych wykresów ,CCI jest zwykle jeden bar przed linia trendu (Trend Linie) i ceną.
Warto wspomnieć,ze formacja Famir niejednokrotnie jest formacja zapowiadająca Ghosta.
Przebieg dalszego handlu dla formacji "Mitten's Ghosts" zależy od tego,czy zostanie przerwana linia szyi i nastąpi spust.Decyzja o podjęciu handlu w momencie tworzenia się formacji leży po Twojej stronie,albowiem gdy do handlu wkroczą agresywni przedsiębiorcy i inwestorzy,którzy zobaczą naruszoną linię szyi i spust podejmą handel natychmiast ,podczas gdy bardziej zachowawcze przedmioty gospodarcze będą czekały na stosowny bar cenowy.Żadna z tych metod nie jest niepoprawna,zależy to od styl handlu przedsiębiorcy oraz jego komfortowego samopoczucia.
Kluczem do dobrego handlu, komfortowe samopoczucie i pewność inwestycyjna podczas handlu.
Historia formacji Ghost pokazuje, że wzory są bardzo czytelne. Nauka CCI, oraz umiejętność czytania schematów CCI i prawidłowe zastosowanie daje Ci przewagę nad stadem.
Na rysunku Jak się masz koteczku - Mitten's Ghosts - formacja typu Kot. są dwa Ghosty "Rękawice" w takiej kolejności występuje niezwykle rzadko . Ghost "Rękawice", znany również jako "Batman" lub "Duch Kryminalisty ", to nowszy model CCI pochodna klasycznego wzoru Ghost. Wyobraź sobie ten wzór CCI jako kota podnoszącego łapy figlarnie. linia szyi pochodzi prze niski swing głowy wzoru, oraz przerywając linię szyi, które jest wejściem w pozycje, podobnie jak w Regularnej formacji Ghost . Warto zwrócić uwagę na rozbieżności pomiędzy ceną,a CCI na obu kierunkach. W tym przykładzie oba ramiona są pochylony w kierunku ZL, jeden z nich jest preferowany (ale nie jest to wymagane) to niuans
---ciąg dalszy nastąpi w stosownym czasie

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
Mam propozycję analizujmy wykres którego nie ma.Ramzes pisze:Na historii to ja tez wszystko swietnie widze .
Używając CCi jesteś w stanie przewidzieć pewne zachowania rynku i na niskim i na wysokim TF.
cugan pisze:Nauka CCI, oraz umiejętność czytania schematów CCI i prawidłowe zastosowanie daje Ci przewagę nad stadem.
Nie wchodzę,w żadne układy nie mam na to czasu.podtrzymuje swoje pytanie do Cugana
Robię to społecznie dla dobra forum,jego użytkowników,dla siebie oraz dla tych co szukają drogi do sukcesu lub drogi do wyjścia z tarapatów.

Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
Zależy co chcesz nazwac gralem ? Dla jednego będzie to system który bez jego wysiłku da mu kupe kasy , dla drugiego będzie to najprzydatniejsza rzecz jaką widział i dzięki której stanie się profesjonalistą . Różnice zdań wynikają tylko i wyłącznie z subiektywnej oceny albo inaczej , od punktu z którego się patrzy . Mówiąc że to nie jest gral masz tyle samo racji co ja jeśli ci powiem że woodie nim jest ? Prawda ?Robek78 pisze:Do uzuwajacych i przeciwnikow Woodiego mam takie przemyslenie - to nie jest gral bo grala nie znajdziecie.
System, daje mi ogromną skutecznośc mimo początków z woodiem .
Pozwala mi "orientowac się w terenie" lepiej niż cokolwiek innego .
Daje pewnośc przynajmniej kilku pipsów zanim zorientuje się że jest coś nie tak . Co przy ograniczonej pazerności daje niewiarygodnego kopa na rachunku .
NIE MA takiej opcji że ucinam stratę a potem rynek idzie bezemnie daleko , w kierunku który przewidywałem i to chyba różni woodiego od innych systemów . Jeśli się do tego przyłożysz to woodie nie pozwoli rynkowi ładowac cie w dupsko .
To jest pierwszy system który pozwolił mi zarabiac i czuc że ta przygoda jutro się nie skończy . Wyniki są stałe , regularne , mnóstwo wejśc , kupa wolnego czasu . I to jest to co nazywam gralem , bo chyba o to chodzi nie ?
Price Action
Nie zrozum mnie zle - nic nie mam do tego systemu. Juz dawno temu doszedlem do wniosku iz kazdy z czasem znajdzie cos odpowiedniego dla siebie. Oczywiscie skuteczny system do gry - mowie do gry bo to jest gra i od dlugiego czasu Trading traktuje jako gre, jako cos powtarzalnego, gre oparta na pewnych zalozeniach - zalozenia takie tworza system.dzikus pisze:Zależy co chcesz nazwac gralem ? Dla jednego będzie to system który bez jego wysiłku da mu kupe kasy , dla drugiego będzie to najprzydatniejsza rzecz jaką widział i dzięki której stanie się profesjonalistą . Różnice zdań wynikają tylko i wyłącznie z subiektywnej oceny albo inaczej , od punktu z którego się patrzy .Robek78 pisze:Do uzuwajacych i przeciwnikow Woodiego mam takie przemyslenie - to nie jest gral bo grala nie znajdziecie.
Kazdy z nas dziala i reaguje troche inaczej, nie dla kazdego dany system jest tym odpowiednim. To podobnie jak z grami video - jedni wola szczelanki inni strategie jeszcze inni wyscigi itd.
Jedni traderzy uzywaja czystego PriceAction inni lubuja sie w srednich i wszystkich ich odmianach wlaczajac BB i inne wymyslne wskazniki.
Mowiac nie ma grala chce powiedziec tak jak wspomniales wyzej, AT daje wyniki w zaleznosci od pkt. widzenia albo siedzenia jak tez mozna powiedziec.
Kazdy kiedys znajdzie to cos ( oczywiscie jesli sie do tego przylozy i bedzie stosowal sie konsekwentnie do zasad i zalozen danego systemu) i gratuluje iz takie cos znalazles.
Ja osobiscie szukalem dobre 4 lata ale od 2 lat uzmyslowilem sobie ze tak naprawde to mialem juz dziesiatki dobrych systemow. Jedynym problemem bylo to iz chcialem z rynku wyciagnac 200% normy (jak za komuny

A pomysl Woodiego bardzo ciekawy ale juz kilka lat temu stosowalem strategie wejscia i wyjscia oparta na 2 albo 3 tych samych wskaznikach.
Czy to RSI, Stochastic , CCI.
Pozdrawiam i zycze duzo pipsow. Pozwole sobie zalaczyc kilka obrazkow z setupu jakiego uzywam juz od prawie roku z lepszymi rezultatami niz w okresie "poszukiwan"
PS. Czy widzisz podobienstwo na jednym ze wskaznikow ???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moje male spostrzezenie do woodiego (pewnie ameryki nie odkrylem) to nalezy jednak uwazac na wszelkie wsparcia i opory na wykresie ceny (wbrew temu co mowia, ze po czasie wykres ceny w woodiem przestaje byc potrzebny). Juz pare razy woodie dawal mi sygnal do kontynuacji trendu w miejscu gdzie pojawialo sie jakies mocniejsze wsparcie lub opor i sygnal sie utwierdzal kolejnym barem, a zachwile kompletnie z nienacka wracal w przeciwna strone.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway
Woodie odpowie Ci, że nienalezy jednak uwazac na wszelkie wsparcia i opory na wykresie ceny

Ja też zauważałem wielokrotnie "podręcznikowe" momenty na wejście, wchodziłem i ... kicha. Zarejestrowałem się na forum woodiego i trochę poszperałem, można tam znaleźć ludzi z tym samym problemem. W tych przypadkach które znalazłem pytający mieli screeny z MT4, który nie obsługuje range barów !!! Pytający w odpowiedzi dostawał wykres z innego programu (ten sam okres czasu) w którym range bary działaja prawidłowo i nie widać na nim najmniejszej szansy na udaną transakcję !
Nie wiem z jakiej platformy korzystasz, ale prawdopodobnie w range barach leży problem - a to na nich ma być oparty tradeing.
Ps. jak pogrzebiecie na jego forum to znajdziecie skrypt do mt4 do obsługi range barów, ale niestety były głosy że niekoniecznie działa prawidłowo (a ja nie mam jak sprawdzić) no i na dodatek działa offline - trzeba sobie ciągle ekran odświeżać (przynajmniej u mnie tak to działało, może coś źle zrobiłem).
Ps 2. jak już znajdziecie ten wątek to jest tam też link do w pełni działającego skryptu obsługującego MT4, ale płatnego !! Nie wiem ile kosztuje, bo trzeba było pisać do "producenta" z zapytaniem ofertowym, a ja za leniwy jestem