Też mi nie wychodziły ale ostatnio moja strategia polega głównie na wyznaczaniu takich obszarów konsolidacji ( najlepsze wyniki przyszły kiedy właśnie tak zacząłem grać ) na dowolnych TF. Nie jest to jedna linia wsparcia czy też oporu a wyszukuje w danym obszarze szpil i na nich wyznaczam taki właśnie prostokąt. W przypadku wybicia i powrotu zawieram transakcję przeciwną, w przypadku powrotu do obszaru konsolidacji i zostawienia tam szpili i powrotu do kierunku wybicia ponawiam pozycję. Przynosi to ostatnio bardzo dobre rezultaty. A czemu tak robię ? Kiedyś bodajże
Reptile za co należy mu się pochwała polecił mi żebym poczytał na temat market profile i trochę mnie olśniło.
Jeśli cena lubi się poruszać w danym obszarze by znaleźć cenę najbardziej odpowiadająca aktualnej wartości, tzw. fair value i wokół niej oscyluje od czasu do czasu wybijając się z tego obszaru by sprawdzić czy nowa cena nie będzie bardziej dla niego odpowiednia a jeśli nie jest to powraca do tego obszaru i z reguły testuje przeciwny kraniec obszaru konsoli to można na tej podstawie ułożyć prostą strategię którą opisałem powyżej odpowiadającą jak najbardziej zachowaniom rynku.
Patrz teraz 3 szpile na M15 na EURUSD. Testujemy nowy obszar, jeśli okaże się że będzie odpowiadał bardziej realnej wartości to polecimy jakieś 50 pips aż znajdziemy nowy obszar wokół którego pokonsolidujemy się. Jeśli któraś z tych szpil zamknie się w obszarze aktualnej konsoli prawdopodobnie polecimy na jej przeciwny koniec czyli up i tam spróbujemy przetestować wartości w celu znalezienia nowego equilibrium

. SL jest ciasny bo możemy przetestować taki obszar i może on okazać się niewłaściwy, wtedy dowolny SL okaże się za mały także lepiej jak dla mnie ograniczać risk do minimalnych rozmiarów. Wydaje mi się że trochę niejasno się wyraziłem ale obserwuje jednym okiem pozycje a drugim piszę więc stąd te błędy