Historia X czyli dziennik takiego sobie tradera

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

mój sl waha się w zależności od sytuacji. Dla gu jest to od 5ciu do max 15 pips. Niestety często mam bonus w postaci szpila i odwrót. Inaczej mówiąc - też borykam się z tym nieszczęsnym sl-em :)

Pytałem nt breakotów, ponieważ mi one totalnie nie wychodzą - co breakout to sl :) Choć niby to powinno być inaczej. Co zrobić. Próbowałem podobnych wejść - dla mnie źle się skończyły, aczkolwiek nie ponawiałem jak Ty. Powodem braku ponawiań był fakt że te sukinsyny lubią się pokręcić w około poziomu ze szpilkami na lewo i prawo. Aczkolwiek - to moje zdanie tylko.

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MkubuxK »

Też mi nie wychodziły ale ostatnio moja strategia polega głównie na wyznaczaniu takich obszarów konsolidacji ( najlepsze wyniki przyszły kiedy właśnie tak zacząłem grać ) na dowolnych TF. Nie jest to jedna linia wsparcia czy też oporu a wyszukuje w danym obszarze szpil i na nich wyznaczam taki właśnie prostokąt. W przypadku wybicia i powrotu zawieram transakcję przeciwną, w przypadku powrotu do obszaru konsolidacji i zostawienia tam szpili i powrotu do kierunku wybicia ponawiam pozycję. Przynosi to ostatnio bardzo dobre rezultaty. A czemu tak robię ? Kiedyś bodajże Reptile za co należy mu się pochwała polecił mi żebym poczytał na temat market profile i trochę mnie olśniło.

Jeśli cena lubi się poruszać w danym obszarze by znaleźć cenę najbardziej odpowiadająca aktualnej wartości, tzw. fair value i wokół niej oscyluje od czasu do czasu wybijając się z tego obszaru by sprawdzić czy nowa cena nie będzie bardziej dla niego odpowiednia a jeśli nie jest to powraca do tego obszaru i z reguły testuje przeciwny kraniec obszaru konsoli to można na tej podstawie ułożyć prostą strategię którą opisałem powyżej odpowiadającą jak najbardziej zachowaniom rynku.

Patrz teraz 3 szpile na M15 na EURUSD. Testujemy nowy obszar, jeśli okaże się że będzie odpowiadał bardziej realnej wartości to polecimy jakieś 50 pips aż znajdziemy nowy obszar wokół którego pokonsolidujemy się. Jeśli któraś z tych szpil zamknie się w obszarze aktualnej konsoli prawdopodobnie polecimy na jej przeciwny koniec czyli up i tam spróbujemy przetestować wartości w celu znalezienia nowego equilibrium :). SL jest ciasny bo możemy przetestować taki obszar i może on okazać się niewłaściwy, wtedy dowolny SL okaże się za mały także lepiej jak dla mnie ograniczać risk do minimalnych rozmiarów. Wydaje mi się że trochę niejasno się wyraziłem ale obserwuje jednym okiem pozycje a drugim piszę więc stąd te błędy :)
fx-forum

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Zgadzam się z każdym Twoim słowem :)

SR to nigdy nie jest jeden poziom - jest to jakiś tam obszar, którego przebicie z reguły powoduje dalszy ruch poprzez aktywację zleceń. Pytanie - ile zleceń tam wisi :)

Jeżeli eu jeszcze zachowuje się ok, tzn dokładka by zadziałała o tyle n a gu znowu sl by był.

Popatrzę na dokładki - aczkolwiek - mocno nie jestem do nich przekonany bo po breakoutach często głęboko testują. Choć może na edku grzeczniejsi są :)
Tak czy inaczej Edek jeszcze S, Gu już nie bardzo (bazuję na m5 więc za 30 min mogę zdanie zmienić:) )

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Edit: właśnie edzio zaliczył by SL - choć uważam że wejście było jak najbardziej ok

Edit2: ajj double post ;/

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Tak, 2 razy SL. Czekam na dalszy rozwój.

Jakiś nieuważny jestem bo wydawało mi się że dałem wyższą wartość SL niż poprzednio i znów mnie wyrzuciło na tej samej wartości. Czyżbym musiał 3 raz zawrzeć pozycję ?
fx-forum

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

nie wiem czy to coś Ci pomoże ale mój helper przy zawieraniu transakcji wygląda tak:

http://oi51.tinypic.com/4ns0o.jpg

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Zgodnie z powyższą strategią zająłem L

*UPDATE* po 1.3455. Wpadliśmy znów w obszar konsoli, średnio mam pomysł na SL więc będę patrzył na ATR STOP

*UPDATE2* Gruby long zagram po 1.3480, powinno to się zgrać akurat z wybiciem na Twojej parze.
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2010, 12:20 przez MkubuxK, łącznie zmieniany 3 razy.
fx-forum

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Tzn jeżeli to nie tajemnica to po jakiej cenie?

edit:

Nie korzystam z fibo jakoś tak mocno - ale jak to ładnie pokrywa się z moimi poziomami.

Update edek:

http://i52.tinypic.com/10mv8f5.gif

edit2:

i jeszcze gu:

http://i55.tinypic.com/2qxm6io.gif

także co grać jest - teraz tylko herbatka i spokojne popijanie w oczekiwaniu na cenę :)

Ps - ale to fibo się pokrywa:) a skoro się pokrywa to czy powinno się wyznaczać :) ja jestem za leniwy

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Long zamknięty na obszarze gdzie mamy parę oporów. Jak przebijemy je odnawiam pozycję.
fx-forum

MkubuxK
Pasjonat
Pasjonat

Wszystkie otwarte pozycje zamykam dzisiaj. Strata z zysku wypracowanego w tym miesiącu to 8%. Nie chce dzisiaj kompletnie popłynąć. Muszę przeanalizować co źle zrobiłem i wyciągnąć wnioski.

Długo szukałem Longa z rana, udało mi się w niego wejść, po czym zamknąłem go już po 20pipsach na plus. Otworzyłem przeciwną pozycje ( nie wiem czemu ) i zamknęła się na minus. Nie odnowiłem tak jak zamierzałem i pisałem i nie wiem dlaczego. Pozycja na Dukascopy zamknęła się również.

*UPDATE*

Nie wytrzymałem i odnowiłem martyngałem pozycję na Dukasie przy lokalnym szczycie. Nadal wydaje mi się że nie była ona zła tym bardziej że SL został przekroczony o 1pkt.
fx-forum

ODPOWIEDZ