reptile pisze:Wyróżnij klasy/e lub o jakich mowa?
Sam zacząłeś o klasach pisać więc sam sobie je wyróżnij. Ja znam podziała 3 stopniowy: niższa, średnia i wyższa.
reptile pisze:
Czy uważasz, że pracownik twojego banku może mieć mniejszą więdzę od Ciebie? Ze jest mniej inteligentny? Że nie może robić to co Ty dlatego, że ty tam jesteś i Ty masz uprawnienia? Klasa istnieje po ten moment do póki się w nią wierzy że ta hierarchia coś znaczy lub wyznacza.
Ja nie mam banku ;p
Uważam, że w obrębie firmy każdy ma inną wiedzę, ale powinien mieć jej minimalny określony poziom aby wykonywać taką czy inną pracę. Nikt nikomu nie broni się kształcić i wykonywać takiej czy innej pracy - jeśli tylko ma do tego predyspozycje (spełnia określone wymagania).
reptile pisze:
Czy uważasz, że np ja robol pospolity. Na codzień usmarowany smarem po samą brodę z zbrudzonymi rękoma od maszyn przeróżnych.. jestem gdzieś przez to gorzej usytuowany i zmniejszymi szansami? A może przez to jak myślę wcale nie jestem robolem i stąd takie a nie inne przekonania?
Chyba sam tak uważasz, ja nic takiego nawet nie zasugerowałem.. Po prostu każdy jest inny ma inne predyspozycje itd itd. To dokąd dojdzie zależy tylko do niego w głównej mierze.
reptile pisze:Hmm .. Very Happy
A czy nie losowym przypadkiem było np. moje zamiłowanie do maszyn i dostep do nich?
Czy miałem wpływ na to, że np. cała moja rodzina jest związana politycznie?
Wobec tego lepiej być mechanikiem czy poltitykiem? A może 1 i 2 ? Very Happy
Od czego zależą wybory?
Może i losowym, ale sam zdecydowałeś co chcesz robić i czy w ogóle chcesz coś robić - tak jak niektórzy decyduje że będą nic nie robić.
Wybory są z reguły losowe w pewnym stopniu. Tzn masz losową sytuacje i wybierasz czy iść w stronę A czy B (zawsze możesz coś przecież robić lub nie).. Te wybory prowadzą Cię do kolejnych a te do kolejnych itd..
A co wybierzesz to zależy sumienia, systemu wartość, to gdzie się wychowasz, rodzina i tego typu "rzeczy".
reptile pisze:Czyli umiejscowienie w klasie zależy od aktywności życiowej/zawodowej?
A może umiejscowienie decyduje o możliwej aktywności.
To jak jesteś aktywny zawodowo ma największy wpływ gdzie Cię/się zakwalifikujesz. Zawsze możesz zmienić swój przydział poprzez swoje działanie lub jego brak.
Grzegosz pisze:Demokracja Arrow rzady ludu Arrow lud to klasa nizsza Arrow rzadzi klasa nizsza Arrow DLUG
no, ze rzadzi to przesadzilem, ale wybiera rzadzacych Smile
Wczoraj czytałem taki fajny cyctat, dokładnie nie pamiętam ale było coś w stylu;
"Na świecie jest ok 5% ludzi inteligentnych więc mój program skierowany jest do idotów"
Spragniony pisze:ps.
historia jest pełna przykładów ludzi, którzy dotarli na szczyty własną pracą. warto o tym pamiętać.
No dokładnie. Trzeba być optymistą i samemu dbać o swoje interesy.