FxPro (ECN) - wątek II
Nie bardzo rozumie w jakim celu deponowac srodki na rachunku brokera:
1) Za granica, kiedy koszty realizacji takich przelewow znacznie odbiegaja od przelewow krajowych,
2/ Depozyt w EUR czy USD - nie dosc ze takie przelewu sa 10x drozsze od przelewow w PLN to jeszcze nastawiacie sie na wlasne zyczenie na ryzyko walutowe wlasnego depozytu. Przy umacniajacej sie zlotowce tracicie na samym kursie EUR/PLN czy USD/PLN po kilka procent miesiecznie.
Tylko PLN i tylko rachunek brokera PL. Koszty bez porownania nizsze.
1) Za granica, kiedy koszty realizacji takich przelewow znacznie odbiegaja od przelewow krajowych,
2/ Depozyt w EUR czy USD - nie dosc ze takie przelewu sa 10x drozsze od przelewow w PLN to jeszcze nastawiacie sie na wlasne zyczenie na ryzyko walutowe wlasnego depozytu. Przy umacniajacej sie zlotowce tracicie na samym kursie EUR/PLN czy USD/PLN po kilka procent miesiecznie.
Proste - bo dobrych brokerów w Polsce brak... Byłam w XTB dwa lata, dziękuję bardzo.Fajter pisze:Nie bardzo rozumie w jakim celu deponowac srodki na rachunku brokera:
To prawda, chociaż można takie ryzyko depozytu zabezpieczyć na USDPLN lub EURPLN.Fajter pisze:Przy umacniajacej sie zlotowce tracicie na samym kursie EUR/PLN czy USD/PLN po kilka procent miesiecznie.
Ale dochodzi jeszcze jeden czynnik - mimo że na całym tym interesie jestem mocno na minusie (ryzyko kursowe plus zaporowe prowizje FxPro) to jednak na rachunku wykazałem zysk w USD, więc dochodzi jeszcze należny podatek do zapłacenia.... I to chyba będzie trochę bardziej skomplikowane niż przepisanie liczb z PIT8C bo przecież go nie wystawią.
Są programy pomagające w obliczeniach, jest dużo łatwiej, niż jeszcze 3 lata temu. Persaldo i tak wychodzi na plus na korzyść brokera zagranicznego.ulysse pisze: ...to jednak na rachunku wykazałem zysk w USD, więc dochodzi jeszcze należny podatek do zapłacenia.... I to chyba będzie trochę bardziej skomplikowane niż przepisanie liczb z PIT8C bo przecież go nie wystawią.
-
- Stały bywalec
Właśnie staram się połączyć z platformą MT4 z serwerem fxpro i od godziny lipa. Dodatkowo nie działa ich strona główna ani żadne linki - zastanawiam się czy to jest znowu problem z serwerem czy coś grubszego? Massakra jakaś.
Nieważne jakie wykresy narysuje dzisiaj rynek - do każdej sytuacji analitycy i tak dopiszą świetne wytłumaczenie.
-
- Stały bywalec
-
- Stały bywalec
Ja tez ustawiłem ale ten będę czuł boleśniej - jutro z nimi pogadam pod warunkiem że się nie zamkneli - troche mam kasy na rachunku wiec to byłaby dla mnie rzeźnia.
a działam już od roku ehhhhhh - pierwszy raz taki poważny numer nic nie dziąła - najgorsze że ich strona też.

Nieważne jakie wykresy narysuje dzisiaj rynek - do każdej sytuacji analitycy i tak dopiszą świetne wytłumaczenie.