Spokojnie i na stałym poziomie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Seneszal26 pisze:Tak w ogóle to pobawiłem się fibo na gbpusd i o to co mi wyszło.Ktoś bardziej zaawansowany ode mnie w wyznaczaniu fibo mógłby się wypowiedzieć czy to w ogóle tak ma wyglądać?
Nie wiem czy doświadczony jestem, ale ładnie narysowane.
Chcesz fibo stosować do wejść czy do wyjść czy może też do określenia krótko lub średnioterminowego trendu?
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Seneszal26
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Seneszal26 »

daromanchester pisze:

Nie wiem czy doświadczony jestem, ale ładnie narysowane.
Chcesz fibo stosować do wejść czy do wyjść czy może też do określenia krótko lub średnioterminowego trendu?
Tak naprawdę to jak narazie zainteresował mnie fenomen tych poziomów.Widze, że wiele osób je stosuje.Czytałem kiedyś książke o poziomach fibonacciego ale nieszczególnie przypadł mi do gustu ten rodzaj wyznaczania zwrotów czy ewentualnych odbić.Chociaż z drugiej strony jak się patrzy na to jak cena zachowuje się chociażby na tych dwóch zrzutach to jestem troche zaskoczony dokładnością.
Nie podejmuj żadnych działań dopóki nie nadarzy się odpowiednia okazja

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

kurs chrisa loriego do obejrzenia - pomoże Wam z fibo. Dużo podstaw ale kilka ciekawostek też o których ja np nie miałem pojęcia. Suma summarum - fibo nie stosuje - ale jak kto lubi :P

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Seneszal26 pisze:Tak naprawdę to jak narazie zainteresował mnie fenomen tych poziomów.Widze, że wiele osób je stosuje.Czytałem kiedyś książke o poziomach fibonacciego ale nieszczególnie przypadł mi do gustu ten rodzaj wyznaczania zwrotów czy ewentualnych odbić.Chociaż z drugiej strony jak się patrzy na to jak cena zachowuje się chociażby na tych dwóch zrzutach to jestem troche zaskoczony dokładnością.
No dużo bym mógł mówić o fibo ale to nie mój dziennik i nie będę zaśmiecał.
Tak w skrócie.
Ja gram na x61.8 a konkretnie odbicia.
Bardzo ładnie sprawuje się też jako TP.
Czasem zostanie na ekranie jakieś stare fibo i potem okazuje się że też ładnie zadziałało bo wcześniej tam cena zawróciła na 61.8 i powstał sup/res
Który potem mocno działa. Warto takie mocniejsze sobie zaznaczyć innym kolorem bo potem gdy się nałoży z nowym 61.8 lub innym ważnym fibo to jest na czym zarobić.
Oczywiście z fibo mozna się pogubić jak się rysuje na wszystkich TF
Najlepiej jak sie "zakotwiczy" dobrze fibo na wyższych TF tak jak Ty to zrobiłeś.
I gdy walnie w 61.8 to jest jasne że prędzej czy później poleci na 50 a może nawet na 38.2
Więc znasz już kierunek i można to w swoim sysie wykorzystać.
Grać na samym fibo jest czasem trudno. Ale można wejść naprawdę bardzo precyzyjnie.
Ja ostatnio w wątku DT wrzuciłem wejście z W1 (fibo 50) kabla ze stopem 12 :)
I było już na +40 ale skończyło się na BE bo TP miałem 200 :)
Niestety troszkę wyżej była 61.8 z D1 i kabel postanowił się do niej przykleić.
A co widac było na Twoim screenie zadziałało bardzo ładnie.
Podsumowując:
Rysuj fibo na wyższych TF, szukaj harmonii (czyli widoczne mocne i pewne dobicia od poziomów 38.2 50 i 61.8)
I będzie to bardzo pomocne narzędzie do określania TP dla Twojego stylu gry.
Pozdrawiam
Darek
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Jeszcze jedno.
Chcesz grać trendem używaj 38.2 na niskich TF
Chcesz skalpować używaj 161.8 na wysokich TF na nawrotkach zgodnie z trendem :)
Na każdym fibo idzie zarobić jak .......... i stracić. :)
Przed wszystkim nie można przekombinować z rysowaniem.
Ja dzisiaj sobie tak zabazgrałem M5 że mnie to słono kosztowało :(

Awatar użytkownika
Seneszal26
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Seneszal26 »

No dużo bym mógł mówić o fibo ale to nie mój dziennik i nie będę zaśmiecał.
Pisz śmiało im więcej ludzi dzieli się swoją wiedzą tym lepiej :wink:
Nie podejmuj żadnych działań dopóki nie nadarzy się odpowiednia okazja

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Poniżej screen z piątku.
Odbicie od 61.8 (standardowe)
Odbicie po nawrotce na 161.8

I screen z dzisiaj znowu nawrotka na 161.8 z piątku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

A to nad czym ostatnio pracuje (myślę że dla TeXs'a może być pomocne)
Jest to swoisty TrendFolower fibo
Zostawię bez komentarza może kogoś to pobudzi do jakichś konstruktywnych pytań lub uwag.
Które mnie naprowadzą na dodatkowe rozwiązania. :twisted:
ps. druga fala jest prawie 61.8 wysokości pierwszej fali ;)

edit: chociaż muszę się przyznać że poległem dzisiaj na tym drugim fibo.
Nerwy puściły troszkę za wcześnie wszedłem skosiło mi stopa o 0.5 pipsa

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

w takim razie mój mały kamyczek do ogródka :)

trochę testuję fibo (TF 5, 15) i to co od razu rzuciło mi się w oczy to głębokość korekty przy konkretnym trendzie.
Przy silnym trendzie cofnięcie pierwszej fali praktycznie zawsze jest do 38
jeżeli kolejne cofnięcie również wypadnie na tym samym poziomie to znaczy, że siła trendu jest spora i możemy spodziewać się następnego ruchu,
Każda kolejna korekta już wchodzi głębiej (61% ) czyli mamy coś w rodzaju sygnału do odwrotu (ale to tylko moje obserwacje, które docelowo mogą mnie doprowadzić na manowce dlatego na razie nie postawię, żadnej tezy ) :)

Pewnie znacie ale dla przypomnienia fajne narzędzie luktoma do kolorowania poziomów fibo http://luktom.biz/blog/h/wskazniki/luktom-fibo-painter

pozdrawiam,
TeXs

ps, sorry za ilość modyfikacji, ale to takie zboczenie - lubię jak wszystko jest dopracowane
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2010, 00:36 przez TeXs, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Grzegosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Grzegosz »

Jezeli moge cos od siebie dorzuc, fibonacci jest naprawde swietnym narzedziem, w przeciwienstwie do daro ja mam zawsze "bajzel" na wykresie, ale nauczylem sie go czytac... tutaj wrzucam przyklad, ktory staralem sie czytelnie narysowac :) jak juz GBPUSD to ja tez:

Etap1: Mocny sygnal to 0.5 dlugosci fali AB i CD2=113AB (mocny bo poziomy idealnie sie nalozyly)
Slabszy sygnal 0.618 dlugosci fali AB i CD3=127.2AB (po zrealizowanym Mocnym sygnale nie wchodzimy! analogicznie pozostale)

natomiast ciekawa sytuacja jest na slabszy syg 2, bo: 38.2 dlugosci fali AB i CD=AB i tutaj nalezy zachowac elastycznosc, gdyz jak widac w pomaranczowym prostokacie sa 2 swieczki z wasami: wchodzimy tutaj SL ponizej syganlu lub nie wchodzimy wcale, ja osobiscie czekam na mocniejszy sygnal w takim wypadku

Etap drugi: Sygnal wejscia: 0.5 dlugosci fali AB i potencjalna fala CD=78.6AB przyklad ten nawiazuje do poprzedniego gdyz na poprzednim ukladzie fal tez jest sygnal wejscia na 1.5495-97 a wiec sa 4 zniesienia...dlaczego fala BC? ano dlatego, ze jest kolejna z najdluzszych bo fali ZX....zwroccie uwage, ze poziom ten jest to wewnetrzne zniesienie 61.8, 5falowej struktury, czyli szukamy zaleznosci na wyzszych interwalach...jest to jedna z technik, ktore naprawde moga nawet filtrowac wejscia czy wyjscia z innych narzedzi/systemow/sposobow

PS. z checia szukam na forum analiz zwiazanych z fibo i i probuje pomyslow innych. szkoda, dziwi mnie ze nie ma w dziale strategie Fibonacciego bo mozna by sie wymieniac wlasnie takimi spostrzezeniami jak wyzej

ODPOWIEDZ