Znalazłem wypowiedż forumowicza który robi doktorat z tego tematu i odnosi się to do zakładania spółki w UK niemniej uważam że dobrze się stanie jeżeli to co on pisze uwzględnimy w tym wątku.Jeżeli ktoś się czuje na siłach aby to wytłumaczyć będziemy zobowiązani.
Cytuję/// Nie znam przepisow podatkowych Anglii ale znam Konwencje OECD i umowe o unikaniu podwojnego opodatkowania.
Nie masz racji. To jest lamanie prawa tzn. mozna to robic ale narazasz sie na niewlasciwe zdefiniowanie rezydencji podatkowej spolki.
Nie liczy sie tyle siedziba co rzeczywisty osrodek zarzadzania... ktory jest w polsce bo wlasciciele i zarzad beda rezydentami polskimi.
To prosty temat dla ludzi ktorych chce sie wmanipulowac w takie zmiany by zarobic na tym kase ale dobrze jest skorzystac z dobrego biura rachunkowego w polsce ktore sie w tym specjalizuje.
Ja akurat robie doktorat z miedzynarodowego opodatkowania za granica i powiem tyle - to nie jest do konca tak jak piszecie - trzeba niezle sobie dorobic papierow zeby nikt sie do tego nie przyczepil./////Koniec cytatu.
Szczególnie chodzi mi o to czy założenie spółki kapitałowej z osobną osobowością prawną poza tym co napisałem wyżej uchroni nas również przed tym cytuję//
Nie liczy sie tyle siedziba co rzeczywisty osrodek zarzadzania... ktory jest w polsce bo wlasciciele i zarzad beda rezydentami polskimi.///
Myślę że w tym jest klucz w całej naszej dyskusji.
Pozdrawiam.
Firma w Delaware i inne kraje offshore.
- mohertrader
- Gaduła
Jeżeli dobrze rozumiem chodzi ci o to że nie płacisz podatku w Polsce ?zz pisze:Myślę że w tym jest klucz w całej naszej dyskusji.

Nie ponieważ jesteś cały czas zobowiązany do zapłacenia podatku jako rezydent , ale tylko od wypłaconej dywidendy ze spółki którą zarządzasz. A to już brzmi lepiej niż podatek od całości zysku.Krótko o rezydencji i dywidendach w linkach.
Pozdrawiam
http://www.money.pl/podatki/poradniki/a ... 42532.html
http://www.e-podatnik.pl/artykul/doradc ... yskow.html

Czyli jako spółka kapitałowa posiadająca osobną osobowość prawną jest zobowiązana TYLKO do płacenia podatku od dywidendy..?.Tak myślałem....
Ciągnąc tą myśl dalej....zakładamy np. jeszcze jedną spółke w kraju w którym nie ma podatku od dywidendy lub podatek od dywidendy wynosi 2-3% i tam płacimy podatek od dywidendy oraz akumulujemy kapitał......i prawnie mogą nas ..nasi cudotwórcy...... oraz wymyślacze podatków...w nos pocałować?
Proszę o skorygowanie mojego toku myślenia.
Pozdrawiam.
Dodano po 13 godzinach 30 minutach:
Ps. Pamiętajmy w tej dyskusji o jednym najważniejszym!.
1-Dopóki jesteśmy rezydentami w Polsce, podlegamy nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Polsce bez względu na to gdzie mamy zarejestrowaną firmę.Zakładanie firmy w USA i gdziekolwiek na świecie jest legalne ale trzeba umowy firmy tak sprecyzować żeby nie popełniać przestępstwa w Polsce. Solorz ma tak sprecyzowane dokumenty firmy że urząd skarbowy nie miałby prawa do czego się przyczepić.
2- Najważniejsze rejestrować firmy Delaware lub inne z odpowiednią konstrukcją prawną w umowach.
Myślę żeby to wszystko miało sens trzeba się skupić na tym że poza współpracą z klasycznymi rajami podatkowymi istnieje także możliwość tworzenia korzystnych podatków "wehikułów korporacyjnych" w państwach, które nie mają opinii terytoriów stosujących szkodliwą konkurencję podatkową. Należą do nich m.in. Stany Zjednoczone (stany Delaware i Wyoming), Portugalia (wyspa Madera), Cypr, Luksemburg.W rajach podatkowych nie zakłada się kont, lecz tworzy "wehikuły korporacyjne", takie jak spółki, które służą do przechowywania majątku. Taka spółka stanowi odrębną osobę prawną od swego założyciela, więc jej majątek nie jest wykazywany w jego zeznaniach podatkowych i nie podlega opodatkowaniu w Polsce.
Dlatego naciskam bardzo mocno abyśmy zdefiniowali na PEWNO że spółka kapitałowa z odrębną osobowością prawną jest zobowiązana tylko do płacenia podatku od dywidendy i oddziela nas prawnie od tej spółki ponieważ ten doktorant pisze według OECD oraz umów o unikaniu podwójnego opodatkowania
kwestia interpretacji gdzie ten dochód powstał, skoro przebywasz w Polsce i decydujące jest tutaj miejsce wykonywania faktycznego zarządu i większość instytucji uznaje takie miejsce, za miejsce rezydentury podatkowej danego podmiotu.
Pozdrawiam.
Dodano po 10 minutach:
Dobra .znalazłem....Jest jak myślałem..
Wystarczy, że 100 procentowym właścicielem spółki uczynimy spółkę kapitałową z raju podatkowego (np. Wyspy Marshalla), której akcjonariuszem jest klient. Wtedy obowiązek podatkowy w Polsce powstaje dopiero w razie wypłaty dywidendy, a nie w chwili osiągnięcia dochodu.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
- mohertrader
- Gaduła
W całym problemie jest jedno halo !zz pisze:Wtedy obowiązek podatkowy w Polsce powstaje dopiero w razie wypłaty dywidendy, a nie w chwili osiągnięcia dochodu.
W niektórych krajach (również te o b. niskich podatkach) od wypłaty dywidendy z marszu pobierany jest podatek lokalny. Więc jeżeli już spółka z osobowością prawną to tylko w miejscu w którym nie ma podatku lokalnego od dywidendy. Ponieważ agent który prowadzi twoje sprawy dodatkowo będzie kosił cię za reprezentowanie przed urzędami na miejscu. Po drugie na miejscu w kraju będziesz musiał przedstawić dokument z zagranicznego urzędu skarbowego o zapłaconym podatku od dywidendy.
Jeżeli chcesz pomniejszyć nasze 19% od dywidendy, o to co zapłaciłeś za granicą.
No chyba że chcesz zapłacić za granicą i w Polsce

Pozdrawiam
Wiem że te szczegóły są najważniejsze i dlatego drążę temat.mohertrader pisze:Po drugie na miejscu w kraju będziesz musiał przedstawić dokument z zagranicznego urzędu skarbowego o zapłaconym podatku od dywidendy.
Jeżeli chcesz pomniejszyć nasze 19% od dywidendy, o to co zapłaciłeś za granicą.
No chyba że chcesz zapłacić za granicą i w Polsce
Ja rozumiem to tak spółka kapitałowa z odrębną osobowością prawną zapłaciła podatek od dywidendy np. 2% na Wyspach Marshall i tam ta spółka akumuluje kapitał....,mnie nic do tego.......

więc dlaczego ja mam przedstawiać w naszym urzędzie skarbowym dokument o zapłaconym podatku od dywidendy który gdzieś na świecie zapłaciła spółka kapitałowa z osobną osobowością prawną ?./
Pozdrawiam.
Ps. za wyjaśnienie tego będę zobowiązany.
- mohertrader
- Gaduła
teoretyzując .... wypłaciła ZZ , ale to na ZZ ciąży obowiązek rozliczenia PIT i zgłoszenia w nim dochodu ze źródeł z zagranicy. Jeżeli tego nie zrobisz z automatu stajesz się przestępcą podatkowym ukrywającym dochody. W celu uniknięcia konsekwencji prawnych z tym związanych dochód taki należy uwzględnić we własnym zeznaniu podatkowym.zz pisze:od dywidendy który gdzieś na świecie
Po za tym do tego co pisałem wcześniej , nie zawsze urzędnik będzie chciał uwzględnić podatek zapłacony poza polską. Mam nawet znaleziony w necie odpowiedni fragment z pisma urzędnika izby skarbowej, interpretujący prawo podatkowe po swojemu.
-------------------------------------------------------cytat:
Mając na uwadze powyższe uregulowania prawne oraz treść przedstawionego we wniosku zdarzenia przyszłego stwierdzić należy, iż z uwagi na to, że Rzeczpospolita Polska nie zawarła z Brytyjskimi Wyspami Dziewiczymi umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, Wnioskodawca, jako osoba mająca nieograniczony obowiązek podatkowy na terytorium Polski w sytuacji otrzymania dywidendy od spółki mającej osobowość prawną z siedzibą i zarządem na terytorium Brytyjskich Wysp Dziewiczych nie będzie mógł dokonać odliczenia podatku zapłaconego za granicą od podatku, jaki zobowiązany będzie zapłacić w Polsce.
------------------------------------------------------
Pozdrawiam
http://www.pit.gofin.pl/17,1,212,112044.html
http://interpretacje.tmxp.pl/tags/nieog ... tkowy.html
ZZ piszesz:
" .....ta spółka ma za zadanie po zapłaceniu dywidendy 2% na np. Wyspach Marshall tylko i wyłącznie tam akumulować kapitał i nic więcej!. "
Nie wiem czy nie mylisz pojęć. Dywidenda to wypłata z zysku spółki , akcjonariuszom tejże, po podjęciu stosownej uchwały organu nadzorczego. Jeżeli nie ma uchwały i wypłaty, nie ma dywidendy. Bo zupełnie czym innym jest lokalny ( raj) podatek od zysku firmy.Być może o to ci chodzi kiedy piszesz o 2% .
Idąc dalej nie ma wypłaty dywidendy nie ma obowiązku podatkowego w PL. A podany przykład przez ciebie posła P. to nie optymalizacja , tylko głupota. Bo ostatecznym organem od interpretacji prawa , jest sąd. Wątpię czy jakiś nawet wyjątkowo tępy sędzia uwierzy . Że wielomilionowe pożyczki przewyższające dochody krajowe( czyli możliwość spłacenia) to nie jest unikanie płacenia podatku. Jak gość spadnie z polityki to w celu przypodobania się nowej władzy zostanie przez urzędników ( dzisiaj przymykających oczy) rozszarpany.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2010, 15:30 przez mohertrader, łącznie zmieniany 1 raz.
skoro z tego tytułu że urodziliśmy się polakami i nasz Urząd Skarbowy
ma nad nami
Chodzi mi o to czy w ten sposób uwolnimy się ?
Piszę również dlatego że teraz ludzie masowo zakładają tam spółki i uważają że to rozwiązuje temat a tak nie jest.
Pozdrawiam.
Dodano po 3 godzinach 51 minutach:
Widzę że trochę skomplikowałem....
Chciałbym aby nasza dyskusja przebiegała zgodnie z prawem a nie z tym co uważamy za sprawiedliwe....
Z tego co wiem to zgodnie z prawem spółka z raju może nam udzielać pozyczek i kredytów bez podatku i na tym zgodnie z prawem jedzie Pan P.
Najważniejsze w tym wszystkim jest to że jako spółka z odrębną osobowoś cią prawną moim zdaniem całkowicie nas uwalnia przed cytuję///
Dopóki jesteśmy rezydentami w Polsce, podlegamy nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Polsce////
Reasumując Taka spółka stanowi odrębną osobę prawną od swego założyciela, więc jej majątek nie jest wykazywany w jego zeznaniach podatkowych i nie podlega opodatkowaniu w Polsce.
Prosiłbym aby to potwierdzić lub skorygować jeżeli nie mam racji.
Obserwuję Polaków za granicą jak zakładają firmy,rozmawiam z nimi i niestety 90% z nich nie ma o tym pojęcia o czym piszemy.
Pozdrawiam.
skoro z tego tytułu że urodziliśmy się polakami i nasz Urząd Skarbowy
ma nad nami
Czyli ma nad nami gdziekolwiek wyjedziemy i założymy firmę nieograniczone prawa to czy zakładając spółkę kapitałową powtarzam z odrębną osobowościa prawną od tego się uwolnimy?.zz pisze:-Dopóki jesteśmy rezydentami w Polsce, podlegamy nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Polsce bez względu na to gdzie mamy zarejestrowaną firmę
Mnie nic nie wypłaciła i nie wypłaca.../// na to są sposoby jak pokazał Palikot np. pozyczki bezwrotne czy kredyty...dla mnie....////// ,ta spółka ma za zadanie po zapłaceniu dywidendy 2% na np. Wyspach Marshall tylko i wyłącznie tam akumulować kapitał i nic więcej!.mohertrader pisze:teoretyzując .... wypłaciła ZZ , ale to na ZZ ciąży obowiązek rozliczenia PIT i zgłoszenia w nim dochodu ze źródeł z zagranicy. Jeżeli tego nie zrobisz z automatu stajesz się przestępcą podatkowym ukrywającym dochody
Chodzi mi o to czy w ten sposób uwolnimy się ?
Piszę również dlatego że teraz ludzie masowo zakładają tam spółki i uważają że to rozwiązuje temat a tak nie jest.
Pozdrawiam.
Dodano po 3 godzinach 51 minutach:
ZZ piszesz:
" .....ta spółka ma za zadanie po zapłaceniu dywidendy 2% na np. Wyspach Marshall tylko i wyłącznie tam akumulować kapitał i nic więcej!. "
Nie wiem czy nie mylisz pojęć. Dywidenda to wypłata z zysku spółki , akcjonariuszom tejże, po podjęciu stosownej uchwały organu nadzorczego. Jeżeli nie ma uchwały i wypłaty, nie ma dywidendy. Bo zupełnie czym innym jest lokalny ( raj) podatek od zysku firmy.Być może o to ci chodzi kiedy piszesz o 2% .
Idąc dalej nie ma wypłaty dywidendy nie ma obowiązku podatkowego w PL. A podany przykład przez ciebie posła P. to nie optymalizacja , tylko głupota. Bo ostatecznym organem od interpretacji prawa , jest sąd. Wątpię czy jakiś nawet wyjątkowo tępy sędzia uwierzy . Że wielomilionowe pożyczki przewyższające dochody krajowe( czyli możliwość spłacenia) to nie jest unikanie płacenia podatku. Jak gość spadnie z polityki to w celu przypodobania się nowej władzy zostanie przez urzędników ( dzisiaj przymykających oczy) rozszarpany
Widzę że trochę skomplikowałem....
Chciałbym aby nasza dyskusja przebiegała zgodnie z prawem a nie z tym co uważamy za sprawiedliwe....
Z tego co wiem to zgodnie z prawem spółka z raju może nam udzielać pozyczek i kredytów bez podatku i na tym zgodnie z prawem jedzie Pan P.
Nie.Chodzi mi o to że w zasadzie mamy dwie możliwości,albo zadkładamy spółkę kapitałową w twardym raju i narazmy się na zawaluowane przeszkody,albo zakładamy super wiarygodną spółkę np. Delaware lecz nie jest to spółka kapitałowa i teraz właścicielem jej spółki w 100% jest druga nasza spółka kapitałowa np. z Wysp Mashala,teraz wyprowadzamy cały zysk z firmy delaware w formie dywidendy do spółki z Wysp Marshala i ta spółka jest zobowiązana zapłacić tam podatek od dywidendy np. 2 %.Resztę kasy firma ma dla siebie i to reinwestuje ,lub jak napisałem wyżej od razu zakładamy jedną spółkę w twardym raju narażamy się na konsekwencje międzynarodowe lecz podatku żadnego np. nie płacimy gdy nie ma podatku i to reiinwestujemy.Nie my tylko spółka z osobną osobością prawną którą założyliśmy.To tak ogólnie.mohertrader pisze:Nie wiem czy nie mylisz pojęć. Dywidenda to wypłata z zysku spółki , akcjonariuszom tejże, po podjęciu stosownej uchwały organu nadzorczego. Jeżeli nie ma uchwały i wypłaty, nie ma dywidendy. Bo zupełnie czym innym jest lokalny ( raj) podatek od zysku firmy.Być może o to ci chodzi kiedy piszesz o 2% .
Najważniejsze w tym wszystkim jest to że jako spółka z odrębną osobowoś cią prawną moim zdaniem całkowicie nas uwalnia przed cytuję///
Dopóki jesteśmy rezydentami w Polsce, podlegamy nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w Polsce////
Reasumując Taka spółka stanowi odrębną osobę prawną od swego założyciela, więc jej majątek nie jest wykazywany w jego zeznaniach podatkowych i nie podlega opodatkowaniu w Polsce.
Prosiłbym aby to potwierdzić lub skorygować jeżeli nie mam racji.
Obserwuję Polaków za granicą jak zakładają firmy,rozmawiam z nimi i niestety 90% z nich nie ma o tym pojęcia o czym piszemy.
Pozdrawiam.
zz Spółka jako spółka rozlicza się w swoim umieniu. Jeśli jesteś Polakiem i mieszkasz w PL to masz obowiązek się rozliczać ze swoich dochodów - chyba ze są umowy z PL o unikaniu podwójnego opodatkowania - to wtedy sam wybierasz gdzie chcesz płacić podatek.
Jeśli jesteś współwłaścicielem/właścicielem to już nie będzie prawdą -Twoją własnością są akcje/udziały. Jeśli jest dywidenda to płacisz podatek (i od wszelkich profitów z firmy) - podatek jako osoba fizyczna.zz pisze:Reasumując Taka spółka stanowi odrębną osobę prawną od swego założyciela, więc jej majątek nie jest wykazywany w jego zeznaniach podatkowych i nie podlega opodatkowaniu w Polsce.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
To jest fundament nasze dyskusji.Wydaje mi się że nie jest tak jak piszesz..Tig3r pisze:zz napisał:
Jeśli jesteś współwłaścicielem/właścicielem to już nie będzie prawdą -Twoją własnością są akcje/udziały. Jeśli jest dywidenda to płacisz podatek (i od wszelkich profitów z firmy) - podatek jako osoba fizyczna.
Moim zdaniem i będę się upierał że Taka spółka stanowi odrębną osobę prawną od swego założyciela, więc jej majątek nie jest wykazywany w jego zeznaniach podatkowych i nie podlega opodatkowaniu w Polsce.
Jeżeli ktoś ma znajomego prawnika specjalizującego się w tych sprawach
będziemy bardzo zobowiązani za wyjaśnienie tej fundamentalnej sprawy,
Pozdrawiam.
Ps. może są prawnicy przeglądający to forum i się wypowiedzą?.
Dodano po 6 minutach:
Ps. doprecyzuję ja nie dostaję dywidendy,dywidendę dostaje spółka kapitałowa z Wyspy Marshala od spółki z Delaware.
Ja jako osoba fizyczna ,obywatel Polski w ogóle w tym nie uczestniczę......

Jeżeli jesteśmy właścicielem spółki kapitałowej zagranicą to z tego tytułu nie powstaje obowiązek podatkowy w Polsce. Obowiązek podatkowy w PL powstanie w chwili kiedy wypłacimy sobie dywidendę, a polska nie ma z krajem rejestracyjnym spółki umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania.zz pisze:To jest fundament nasze dyskusji.Wydaje mi się że nie jest tak jak piszesz..Tig3r pisze:zz napisał:
Jeśli jesteś współwłaścicielem/właścicielem to już nie będzie prawdą -Twoją własnością są akcje/udziały. Jeśli jest dywidenda to płacisz podatek (i od wszelkich profitów z firmy) - podatek jako osoba fizyczna.
Moim zdaniem i będę się upierał że Taka spółka stanowi odrębną osobę prawną od swego założyciela, więc jej majątek nie jest wykazywany w jego zeznaniach podatkowych i nie podlega opodatkowaniu w Polsce.
Jeżeli ktoś ma znajomego prawnika specjalizującego się w tych sprawach
będziemy bardzo zobowiązani za wyjaśnienie tej fundamentalnej sprawy,
Pozdrawiam.
Ps. może są prawnicy przeglądający to forum i się wypowiedzą?.
Dodano po 6 minutach:
Ps. doprecyzuję ja nie dostaję dywidendy,dywidendę dostaje spółka kapitałowa z Wyspy Marshala od spółki z Delaware.
Ja jako osoba fizyczna ,obywatel Polski w ogóle w tym nie uczestniczę......
Transfery zysków między społkami kapitałowymi (naszymi) również nie powodują obowiazku podatkowego w PL.
Natomiast gorzej jest z LLC (DE) która jest swoistym połączeniem bezpieczeństwa udziałowców (ograniczenie odpowiedzialności jak w spółce kapitałowej) z systemem podatków jak w spółkach osobowych, gdzie zysk jest od razu przypisywany do wspólników.
Więc, mając LLC w USA płacimy podatki w Polsce, według Polskich stawek.
Jeżeli tego nie chcemy robić w sposób legalny to trzeba zbudować strukturę składającą się z kilku firm w różnych krajach wykorzystując traktaty o unikaniu podwójnego opodatkowania. Wtedy podatek wyjdzie znacznie mniejszy, lub nie wyjdzie wcale (o tym ostatnim tylko słyszałem, że jest taka opcja, nie znam szczegółów).
Co jest budujące, to fakt, że temat się bardzo rozrósł. Oznacza to, że jest coraz większa grup ludzi niezadowolonych ze stawek podatkowych w naszym ukochanym kraju. Gdzieś tam kiełkuje nadzieja, że może w końcu ktoś to zacznie zmieniać. Skoro można optymalizować to dlaczego by nie?