podnoszenie podatkow przez Rzad

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

czyli istnienia ZUS-u
Nie. Czy będzie zus czy nie to i tak kasa idzie z podatków.
Dałem po prostu przykład że są obciążenia których nie da się obciąć i stanowią one ponad 70%.
vindemiatrix pisze:Wcześniej czy później zrzucanie całego obciążenia na barki aktywnych zawodowo zemści się na całym państwie. Ważniejsze jest aby zmniejszać te obciążenia jednostkowo pośrednio więc rozkładać je na większą grupę.
Już to widzę jak mówisz emerytom że obcinasz im "pensje" o 50% :D
Rozkładać na większą grupę.. Łato się mówi ale ludzi nie naprodukujesz i nie powystrzelasz tych starszych "bo Ci się nie kalkulują".
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
Grzegosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Grzegosz »

Tig3r pisze:Dałem po prostu przykład że są obciążenia których nie da się obciąć i stanowią one ponad 70%.
Rozumiem twoj punkt widzenia, jednak nie dostrzgasz przyczyny ktora niewatpliwie jest powstanie ZUS-u ten system z kazdym dniem sie pograza, dlatego wszelkiej masci rzadowe swiadczenia i bawienie sie czy to w ubezpieczyciela czy w fundusz zdrowia predzej czy pozniej prowadza w do katastrofy...
Tig3r pisze:nie da się obciąć
Nie interesuje sie specjalnie tym zagadnieniem, ale mysle, ze sa kompetentni ludzie z dobrymi pomyslami jak z tego bagna wyjsc i pozwolic ludziom samemu dbac o swoja przyszla emeryture
"The key to success in the market is to lose the least amount of money possible when you’re wrong."

vindemiatrix
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: vindemiatrix »

"Tak wystrzelać ich wszystkich........... najlepiej za młodości" :)

Nie, podnoszę wiek emerytalny,..............., odbieram dopłaty do górnictwa,..........., likwiduję przerosłą administrację,.............., likwiduje przywileje,........ sposobów jest setki a większość pomysłów już tyle razy została przetrawiona że stała się truizmami. Najłatwiejszym z tych pomysłów jest podniesienie podatków.

p.s. Tak właśnie staram się naprodukować jak najwięcej ludzi bo w dłuższej perspektywie o sile państw, narodów będzie świadczyć populacja.

Edit:

W latach 2010 - 2015 roku ZUS wyciągnie 300mlrd zł z naszych kieszeni, ja nie chcę tego dźwigać. Taka sumka była by w stanie zbudować cały polski program eksploracji kosmosu, polecieć na marsa przynajmniej kilka razy ( z powrotem oczywiście też ;) ). Przecież to jest ok 3k na łebka rocznie, przeraża mnie to.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Rozumiem twoj punkt widzenia, jednak nie dostrzgasz przyczyny ktora niewatpliwie jest powstanie ZUS-u ten system z kazdym dniem sie pograza, dlatego wszelkiej masci rzadowe swiadczenia i bawienie sie czy to w ubezpieczyciela czy w fundusz zdrowia predzej czy pozniej prowadza w do katastrofy...
A coś poza oczywistością możesz przekazać?
Grzegosz pisze:Nie interesuje sie specjalnie tym zagadnieniem, ale mysle, ze sa kompetentni ludzie z dobrymi pomyslami jak z tego bagna wyjsc i pozwolic ludziom samemu dbac o swoja przyszla emeryture
To mówisz o przyszłych emerytach, ale chyba zapomniałeś o obecnych. Co z nimi zrobisz jeśli masz obowiązek im płacić?

Ogólnie nikogo nie staram się bronić tylko chcę przekazać jak to wszystko jest skomplikowane i jestem świadom że nie ma na to lekarstwa (można to leczyć lepiej lub gorzej ale wyleczyć się chyba nie da).

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Tig3r pisze:Ogólnie nikogo nie staram się bronić tylko chcę przekazać jak to wszystko jest skomplikowane
To fakt.
Tig3r pisze:jestem świadom że nie ma na to lekarstwa (można to leczyć lepiej lub gorzej ale wyleczyć się chyba nie da).
Jest na to lekarstwo.Proponuję poczytać///
Zmiana systemu emerytalnego pod FOREX i bankowość inwestycyj////

Myślę że można znaleść tam przynajmniej trzy sposoby które dodatkowo się sprawdziły w realu w UK,NZ oraz Kanadzie,w USA też tylko tam to wszystko jest bardziej skomplikowane i bez doradców dobrych się nie obejdzie.
Reasumując jest to tylko nasza wina ponieważ z moich obserwacji wynika że lubimy być dymani.....Jak ktoś nas traktuje poważnie to jesteśmy podejż liwi.
Wiem że to głupio brzmi lecz niestety tak jest.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

vindemiatrix
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: vindemiatrix »

Jest lekarstwo, trzeba zlikwidować system który rodzi patologię. Przez analogię jeśli masz problemy z sercem idziesz do lekarza i leczysz swoje serce w przeciwnym wypadku ew. wady, choroby mogą przekształcić się w niewydolność serca a ta zawsze prowadzi do transplantacji lub śmierci. Koniec kropka innej drogi nie ma. Dlatego grecy tną wszystko i wszędzie ( oprócz podnoszenia podatków ) bo tylko to ich może uratować ( i to wielkie może ). Więc lepiej teraz póki jest jeszcze jakiś margines bezpieczeństwa niż czekając na nie wiadomo co obudzić się za lat 5 czy 10 pod ścianą

Edit:

Coraz więcej polskich przedsiębiorców zakłada firmy w UK czemu w śród tych geniuszy na wiejskiej nie zrodzi się pomysł aby to przedsiębiorcy z niemiec, Francji .... chcieli zakładać u nas swoje firmy. Urzędom wpadła by dodatkowa kasa za znaczki skarbowe :twisted:
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2010, 15:04 przez vindemiatrix, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Grzegosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Grzegosz »

Tig3r pisze:A coś poza oczywistością możesz przekazać?
Odnioslem wrazenie ze jestes zwolennikiem panstwowej opieki emerytalnej.
Tig3r pisze:ale chyba zapomniałeś o obecnych. Co z nimi zrobisz jeśli masz obowiązek im płacić?
Zapytam z ciekawosci jak ty widzisz rozwiazanie tego problemu??
Ja mniej wiecej tak: od 1 stycznia 2011 Ubezpieczasz sie SAM, uprawnieni do emerytury ZUSowksiej czyli z przed tego terminu musza zostac splaceni, korzystajac z systemu rozliczeniowego ZUSu splacamy tych bidnych emerytow rownolegle
vindemiatrix pisze:odbieram dopłaty do górnictwa,..........., likwiduję przerosłą administrację,.............., likwiduje przywileje,........ sposobów jest setki
Najwazniejsze zeby PRZESTAC "wrzucac" do tego bagna kolejnych ludzi....

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

vindemiatrix pisze: Coraz więcej polskich przedsiębiorców zakłada firmy w UK czemu w śród tych geniuszy na wiejskiej nie zrodzi się pomysł aby to przedsiębiorcy z niemiec, Francji .... chcieli zakładać u nas swoje firmy. Urzędom wpadła by dodatkowa kasa za znaczki skarbowe
Uważam że to jest jedyna droga....

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Grzegosz pisze:Odnioslem wrazenie ze jestes zwolennikiem panstwowej opieki emerytalnej.
Jestem realistą a nie żadnym zwolennikiem. To że system jest i będzie do d.. to wiem i równie dobrze to że nic go nie uzdrowi. Czy się będzie nazywać ZUS czy ABC czy XYZ to bez różnicy jak kasa i tak będzie szła z kieszeni podatników - i to bez względu kto będzie u sterów.
Grzegosz pisze:Zapytam z ciekawosci jak ty widzisz rozwiazanie tego problemu??
Nie widzę. Nie jestem żadnym guru. Nie słyszałem też o jakimkolwiek REALNYM planie.
Co mi przychodzi tak na szybko to to aby spłacić długi zagraniczne, i zadłużać inne kraje u nas :) No ale pomarzyć dobra rzecz.. Takie odsetki od długu zagranicznego byłyby świetne np na cele emerytalne.
Grzegosz pisze: Najwazniejsze zeby PRZESTAC "wrzucac" do tego bagna kolejnych ludzi....
No tak, tylko jak chcesz zostać u władzy i mieć szansę na wprowadzenie jakiś zmian to musisz na obiecać i potem część po spełniać. Może kiedy się jakiś lepszy system znajdzie.

Awatar użytkownika
Spragniony
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spragniony »

Tig3r pisze:Jestem realistą a nie żadnym zwolennikiem. To że system jest i będzie do d.. to wiem i równie dobrze to że nic go nie uzdrowi. Czy się będzie nazywać ZUS czy ABC czy XYZ to bez różnicy jak kasa i tak będzie szła z kieszeni podatników - i to bez względu kto będzie u sterów.
chodzi właśnie o to, żeby go nie było. wtedy i nie będzie problemu. natomiast ci, co podpisali umowy o emerytury oraz ci co je dostają muszą je dalej dostawać, ponieważ nie można złamać umowy. umów się dotrzymuje. trzeba to spłacić i będzie koniec naszej udręki z zusem, krusem, ofe itp itd.
No tak, tylko jak chcesz zostać u władzy i mieć szansę na wprowadzenie jakiś zmian to musisz na obiecać i potem część po spełniać.
jeden z uroków demokracji ;)
vindemiatrix pisze:podnoszę wiek emerytalny,
niedopuszczalne jest podniesienie wieku ludziom, którzy mają podpisane umowy. prawo nie działa wstecz ! (oczywiście u nas jest to możliwe, ale w normalnym kraju z normalnym prawem nie byłoby)

ODPOWIEDZ