Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
krakra
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: krakra »

zz pisze:
Dlaczego Ty czyli obywatel PL podlegający nieograniczonemu opodatkowaniu ma zwolnionym być z podatków w PL (jeśli PL jest Twoim centrum)?
Dlatego obywatel Pl powinien być w jakiś sensowny sposób zwolniony lub mieć jakąś sensowną ulgę ponieważ przez całe życie wpieprzył do budżetu z samego ZUS ciężkie miliony zł,dodatkowo był łupiny vat-em.,podatkami miejskimi jak np. podatek od deszczu czy oddychania,podatkiem akcyzowy,podatkiem dochodowym i wiele wiele innych....a na koniec dadzą jemu 23-50 zł i do piachu...
Jeżeli założy firmę do dowalą jemu np. 6 000-10 000% podatku drogowego.....
Reasumując forumowiczom chodzi o to aby mieć stabilne i jasne warunki działania.....skoro te warunki są pierd...nięte to muszą obywatele PL szukać sensownych rozwiązań np. przez raje lub Delaware oraz wehikuły korporacyjne....Jeżeli to jest działanie zgodne z prawem to tym ludziom należy się wielki szacunek za pomysłowość i odwagę.....

Pozdrawiam.
Zgadzam się z Tobą w 100 % przecież :D
Zadałem jedynie pytanie retoryczne, ponieważ uważam, że nie ma możliwości prawnych w kontekście omawianej kwestii DE aby osoba fizyczna posiadajaca udziiały w spółce z DE, nie płaciła swojego osobistego podatku od dochodów (osób fizycznych).
Osobiście, jestem za rozpierdzieleniem ZUSu, największego krwiopijcy, który dodatkowo i przymusowo nakazuje największy podatek w naszym Kraju nazywać cwaniacko "składką".
Jednak to na inny temat byłoby ...

Pozdrawiam :) i również mam pełen szacunek, dla wszystkich tych osób, które walczą - czy to w ramach o swoją wolność osobistą, czy też o otworzenie możliwości dla innych - Z HYDRĄ, o której tutaj mówimy.

Dodano po 8 minutach:
mehow pisze:Witam czytalem ten temat juz kilka razy i podchodze do tego dosc powaznie czy jest jednak jakas osoba ktora by chciala sie w sposob anonimowy wymienic swoimi doswiadczeniami w prowadzeniu spolki w delaware najlepiej jesli byla by to osoba ktora przeszla juz caly rok podatkowy i dokonala rozliczenia z amerykanskim fiskusem.
Czytałeś temat kilka razy ale w formule, o której tutaj mówimy, z amerykańskim fiskusem (w DE) dokonujesz rozliczenia już na wstępie (opłata Stanowa). Chyba, że chciałbyś koniecznie podpaść pod podatek federalny a da się to przecież zrobić :D
-------

Zrozumcie, że ten magiczny "ryczałt"roczny w wys. 250 USD, który wielokrotnie przewija się w wielu wypowiedziach, to jest właśnie "opłata Stanowa" czyli podatek Stanowy.

Dodano po 10 godzinach 47 minutach:
zz pisze:
cook pisze:[...]

Ps.jescze jedna ważna sprawa cytuję///
Transakcje pomiędzy polskim podatnikiem a podmiotem zarejestrowanym w raju podatkowym, niezależnie od występujących pomiędzy nimi powiązań kapitałowych lub osobowych, są szczególnie narażone na wnikliwe badanie i kontrolę ze strony organów podatkowych.///
Wniosek z tego jest prosty nie można być polskim podatnikiem we własnym kraju.....
Nie wiem skąd jest ten cytat ale myślę, że nie powinniśmy dać się zastraszyć i sami demonizować bezzębną polską Hydrę.
Polskie urzędy mogą pocałować tam gdzie wiadomo .., firmę nie mającą w Polsce zakładu i zarejestrowaną poza PL.
Jeśli tylko osoba, która posiada w niej udziały, płaci swoje podatki osobiste tak jak trzeba albo kontrahent firmy z "raju" płaci swój podatek to sprawa jest czysta a i polska Hydra zadowolona bo dostaje pieniążki.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

krakra pisze:Nie wiem skąd jest ten cytat ale myślę, że nie powinniśmy dać się zastraszyć i sami demonizować bezzębną polską Hydrę.
Były to oficjalne wytyczne.No... nic.... zrobimy tak
Podatkowy raj Wschodu
Singapur

Poza ścisłą tajemnicą bankową Singapur oferuje inwestorom także inne zalety. W kraju nie obowiązuje podatek dochodowy od inwestycji kapitałowych. Poza tym nie ma także żadnego problemu z zakładaniem zwolnionych z podatku fundacji rodzinnych, tzw. trustów.

Firmy zarządzające finansami radzą także swoim klientom, w jaki sposób można łatwo i legalnie oszczędzać podatki: wystarczy zmienić swoje stałe miejsce zamieszkania przenosząc się na wyspę. Standard życia w Singapurze jest wysoki, urzędy przyznają niezbędne zezwolenie na pobyt bez żadnych utrudnień. Wraz ze zmianą miejsca zamieszkania na Singapur inwestor nie podlega obowiązkowi uiszczania podatków w Europie. Singapurscy bankowcy są zdania, że w przyszłości model ten będzie się cieszył coraz większą popularnością.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Camillus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Camillus »

Domyślam się, że jest to propozycja dla bogatych inwestorów.

Jak również dochodzą do tego różnego rodzaju opłaty (mieszkanie, czynsz, jedzenie, itd.) za mieszkanie w Singapurze - standard życia jest tam wysoki.

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: fxlamer »

zz pisze:Standard życia w Singapurze jest wysoki, urzędy przyznają niezbędne zezwolenie na pobyt bez żadnych utrudnień. Wraz ze zmianą miejsca zamieszkania na Singapur inwestor nie podlega obowiązkowi uiszczania podatków w Europie.
Właśnie stoję przed życiową decyzją dotyczącą zmiany miejsca zamieszkania, dzięki zz za przybliżenie zalet pobytu w tym pięknym miejscu.
A tak na marginesie, czy nie można by tam wysłać na szkolenie naszych pojebów z rządu?
Bedzie dobrze, luz......
=================

Doom
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Doom »

Nie udzielałem się w wątku od jakiejś 26. strony i widzę że niewiele się w dyskusji zmieniło. Świadczy to moim skromnym zdaniem o tym, że idealnego rozwiązania nie ma :-(
Już kilka miesięcy wałkuje temat i pozwolę sobie przytoczyć moje wnioski (w bardzo dużym skrócie i sporym uproszczeniu):
- korzystanie z "rajów podatkowych" itp. wymaga specjalistycznej wiedzy. Albo trzeba ją nabyć samemu (pytanie czy mamy czas na to aby być na bieżąco z lokalnymi przepisami itp.), albo skorzystać z pomocy specjalistów
- pomoc specjalistów kosztuje ok 4 000 zł. /m-c (założenie i utrzymanie 2 spółek) przy niewielkich obrotach, w górę. Zależnie od środków jakimi będziemy obracać.

Zalety:
- Obniżenie kosztów podatkowych o ok. 50%. Nie liczmy na to że utniemy je o 100 czy 90%. Po prostu zamiast płacić podatków poniesiemy inne koszty, wydamy kasę na specjalistów i inne wydatki związane z obsługa całej poramidki. Ale oszczędność niewątpliwie jest duża mimo wszystko.
Wady:
- Lokowanie kasy w miejscach o wątpliwej reputacji
- Ryzyko zmiany lokalnych przepisów, itp.
- Spore koszty

Trzeba więc na spokojnie przekalkulować czy cały proceder się opłaci. Moim zdaniem warto, gdy płaci się podatki powyżej 20 000 zł miesięcznie.

Znalazłem jednak rozwiązanie nie wybiegające poza granice RP. Pozwala ono na zupełnie legalną i przejrzystą redukcję należności podatkowych firm właściwie nawet o 100% przy kosztach na poziomie 20% podatków jakie mielibyśmy zapłacić.

Rozwiązania tego niestety póki co nie podam, bo zbyt wiele wysiłku kosztowało mnie jego opracowanie. Ale sprawdzę je w praktyce, przetestuje i potem pomyśle nad jego sprzedażą.

W każdym razie chciałbym podziękować za ciekawą dyskusję, w której mam swój niewielki udział. Ta dyskusja w połączeniu z kilkoma innymi aspektami w które się zagłębiłem, pozwoliła mi na osiągnięcie celu o którym wszyscy uczestnicy myślą.

Pozdrawiam i życzę powodzenia!

zz
Maniak
Maniak

Doom pisze:pomoc specjalistów kosztuje ok 4 000 zł. /m-c (założenie i utrzymanie 2 spółek) przy niewielkich obrotach, w górę
Trochę komplikujesz.
Z tego co słyszałem../sprawdż// to kwoty są już od 24 tyś rocznie czyli 2 tyś miesięcznie....
Zakładasz spółkę kapitałową na wyspie Marshala lub Man itp. następnie zakładasz spółkę która jest 100% właścicielem spółki na LLC Delaware lub Cyprze,a konto w Austriackim banku lub Holenderskim i wszyscy nawiedzeni neobolszewicy oraz
fxlamer pisze:naszych pojebów z rządu
możesz ich olać oczywiście z pomocą specjalistów.

Pozdrawiam.

Ps. jedyna niedogodność to wyjazd po kasę do Austrii lub Holandi...,zresztą to też podobno można ominąć...... :P
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

rexeternus
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: rexeternus »

No i teraz już mam jasność - firma w Delaware nie nadaje się do VATowych transakcji bo zgodnie ze zmianami wprowadzonymi 1.01.2010 do ustawy o VAT miejscem wykonania usługi jest siedziba usługobiorcy a nie usługodawcy (jak było wcześniej) i tam też usługa jest oVATowana.

Czzyli np. firma z Delaware tworzy stronkę klientowi z Polski za powiedzmy 610zł.
Do 31.12.2009 ta kwota była jej czystym zyskiem, bo miejscem opodatkowania było Delaware (siedziba usługodawcy) gdzie już zapłaciła ryczałt.
Od 1.01.2010 usługodawca czyli w/w firma z Delaware musi zapłacić podatek w Polsce (siedziba usługobiorcy), czyli z powyższego 610zł do zapłaty 110zł VATu, no i chyba raczej jakiś dochodowy z 500zł które zostały,ale mogę się mylić bo dawno nie grzebałem w dochodowym. Nie wiem też czy czasami w ten sposób firma nie kwalifikuje się do przymusu założenia oddziału.

Moim zdaniem firma w Delaware sprawdza się tylko jako support do gry na forexie.

zz
Maniak
Maniak

Moim zdaniem firma w Delaware sprawdza się tylko jako support do gry na forexie.
Nie!!!.Firma delaware moim zdaniem sprawdza się do budowania wartości dodanej oraz szeroko rozumianego anty debilizmu.Do vat to nie musisz handlować w Polsce, tylko w tych krajach w których są przyjazne rozwiązania myślę np. o Azji.j
Tak ja mówię każda sytuacja jest inna i trzeba konsultować swoją sytuację z profesjonalistami.

Pozdrawiam.

Dodano po 3 godzinach 18 minutach:

Inaczej może to przybliży inne aspekty oraz VAT

Zakładanie firmy w raju podatkowymDla kogo?
Nasza oferta skierowana jest do wszyskich firm, które ponoszą opłaty związane z podatkiem dochodowym, a chcą w prosty, całkowicie legalny i przejrzysty sposób obniżyć jego wysokość
niemal do zera.

Jak zakłada się firmę w Delaware?
Procedura trwa kilka tygodni. Oferujemy pełną obsługę związaną z założeniem spółki LLC
- Limited Liability Company (odpowiednik polskiej Spółki z o.o.) Wszelkimi formalnościmi zajmują się amerykańscy notariusze, którzy dopełniają wszelkich formalości na miejscu, w USA.

Jakie są opłaty?
Opłaty wyszczególnione są w cenniku

Jaki jest próg opłacalności? Komu opłaca się zakładać firmę w Delaware?
Szacujemy, że posidanie firmy w Delaware opłaca się, gdy firma osiąga dochód netto powyżej 5 000 zł. miesięcznie.

Co z podatkiem VAT?
Firma z siedzibą w USA nie dolicza do kwot na fakturze podatku VAT, gdyż w USA go nie ma.
Jeśli usługi które świadczy firma z USA, są w Polsce opodatkowane podatkiem VAT, nabywca sam dolicza podatek VAT do otrzymanej faktury, a następnie od razu go odlicza. Wartość VAT-u więc się zeruje.

Co z ubezpieczeniem społecznym w ZUS?
Tak jak Spółki z o.o. w Polsce, tak również LLC w USA są podmiotami prawnymi i same w sobie nie podlegają opłatom na ubezpieczenia społeczne.

Najczęstsze pytania dot. firmy w raju podatkowymCzy rejestrując firme w USA mogę świadczyć usługi w Polsce i nie płacić tu podatków?
Tak. Obowiązkowi podatkowemu w Polsce podlegaja firmy mające w Polsce siedzibę, oddział, lub przedstawicielstwo. Jeśli firma jest zarejestrowana w USA, lub w innym kraju niż Polska, a nie ma przedstawicielstwa w Polsce, nie podlega obowiązkowi podatkowemu w Polsce.
Przykład: Spółka LLC z siedzibą w USA świadczy usługi informatyczne w Polsce. Wystawia klientom rachunki, które kohtrahenci mogą wliczyć w koszty uzyskania przychodu. Spółka podlega obowiązkowi podatkowemu w USA. Warunkiem jest nieposiadanie przedstawicielstwa w Polsce.

Czy świadczenie usług w Polsce lub sprzedawanie tu towarów nie oznacza automatycznie prowadzenia to oddziału?
Nie. Firma z USA może prowadzić dzialalność na terenie Polski, może nawet posiadać magazyn w Polsce - nie jest to traktowane jako posidanie przedstawicielstwa w Polsce. Na rachunku za towar / usługę można wpisać miejsce sprzedaży w Polsce, to równiez nie oznacza że firma ma tu przedstawicielstwo. Jedyna siedziba firmy jest w USA.

Jak traktowany jest w Polsce dochód osiagany przez spółkę LLC?
Dochód spółki amerykańskiej, tak jak każdej innej firmy z całego Świata nie posiadającej sziedziby w Polsce, jest obojętny dla polskiego urzędu skarbowego.

Jak z polskim urzędem skarbowym rozlicza się Polak, właściciel firmy w USA. Czy dochód firmy uznawany jest za dochód jej właściciela?
Obywatele polscy podlegają obowiązkowi podatkowemu w Polsce. Jeśli obywatel polski osiąga dochód, musi wykazać go i własciwie opodatkować. Jeśli obywatel polski osiąga dochód np. z tytułu dywidendy (udziału w zyskach) ze spółki LLC, powinien swój osobisty dochód zgłosić do opodatkowania w Polsce.

//Zamierzasz założyć firmę? Nie chcesz płacić podatków?Polecamy założenie firmy w Delaware, USA - raju podatkowym, w którym Twoje opłaty z tytułu
podatków to tylko 250 USD rocznie, niezaleznie od wysokości dochodu!

Dlaczego lepiej otworzyć firmę w raju podatkowym, niż w Polsce?
1. Ze względu na bardzo małe obciążenia podatkowe w Delaware. W Polsce firma przynosząca
dochód 10 000 zł. miesięcznie płaci (zależnie od formy prawnej) prawie 2 000 zł. podatku dochodowego miesięcznie. Ta sama firma z siedzibą w Delaware zapłaci ok. 300 zł. miesięcznych opłat, na które składają się nie tylko podatek, ale jeszcze usługi dodatkowe.
2. Mając firmę w raju podatkowym nie trzeba ponosić wysokich kosztów obsługi księgowej, ani ubezpieczeń społecznych ZUS

Czy firma z siedzibą w Delaware może działać i obsługiwać klientów w Polsce?

Tak. Firma z siedzibą w Delaware wystawia podobne faktury sprzedażowe jak polskie, tyle że bez doliczania VAT-u. Taka faktura ma pełną wartość księgową w Polsce, czyli nabywca może ją wliczyć w swoje koszty uzyskania przychodu.
Firma z Delaware może też dokonywać zakupów w Polsce, oraz posiadać konto w polskim banku.

///Jak płacić mniejsze podatki? Otwórz oddział firmy w raju podatkowymNasza oferta dla istniejących firm, to przeniesienie siedziby firmy, lub otwarcie spółki córki w raju podatkowym.
Przeniesienie siedziby spółki może być uciążliwe dla istniejących już firm. Proponujemy w takim przypadku otwarcie oddziału firmy, lub spółki zależnej (spółki córki) w raju podatkowym.

Dzięki posiadaniu spółki zależnej w raju podatkowym, można powierzyć jej realizację części usług, zwłaszcza tych przynoszących największy przychód. Spółka LLC (odpowiednik polskiej Spółki z o.o.), z siedzibą w Delaware, USA, może prowadzić działalność w Polsce, a podlega opodatkowaniu w USA, płacąc jedynie podatek zryczałtowany 250 USD/rok, niezależnie od wysokości dochodu. Macieżysta polska spółka ponosi dzięki takiemu rozwiązaniu znacznie mniej obciążeń podatkowych, gdyż jej przychód jest znacznie mniejszy.

Pozdrawiam.

Ps. myślę że trochę forumowiczom wyjaśniłem.

Dodano po 5 minutach:

///
Ps. to też może pomóc

http://www.raje-podatkowe.pl/?gclid=CJP ... DgoddTaQEw

Dodano po 3 minutach:

Raj PodatkowyRaj podatkowy to określenie miejsca, które posiada przepisy podatkowe bardzo sprzyjające
podatnikom, zazwyczaj zagranicznym. Raje podatkowe pozwalają wogóle nie płacić podatków,
lub płacone podatki są bardzo niskie, często zryczałtowane.
Poza przepisami podatkowymi, raje podatkowe pozalają m.in. zachować poufność danych,
takich jak dane właścicieli i zarządu firm, numery kont bankowych, itp.

Raje podatkowe to też miejsca o szkodliwym systemie podatkowym (Rozporządzenie Ministra Finansów). Posiadanie spółki w takim miejscu może powodować wiele utrudnień. Zobacz listę krajów o szkodliwym systemie podatkowym.

Do miesc o korzystnym systemie podatkowym należy stan Delaware, na wschodnim wybrzeżu USA.

Wyświetl większą mapę
--------------------------------------------------------------------------------

Firma w Raju Podatkowym

Dlaczego warto założyć firmę w stanie Delaware, USA ?

1. Brak obciążeń podatkowych.
Delaware uznawany jest za tzw. raj podatkowy. Firma, która jest zarejestrowana w Delaware,
ale nie prowadzi tam działalności (prowadzi ją np. w Polsce) nie płaci podatku dochodowego, poza zryczałtowanym 250 USD/rok, gdyż traktowana jest jako firma zagraniczna, nie osiągająca przychodu w USA.
2. Wysoka poufnośc. Dokumenty założycielskie składa się anonimowo, nie wymaga się upubliczniania nazwisk członków zarządu.
3. Inne
Np. możliwość zakupu samochodu, sprzętu RTV, elektroniki w USA na firmę i użytkowania go w Polsce

Czy firma z siedzibą w Delaware może działać i obsługiwać klientów w Polsce?

Oczywiście tak. Firma z siedzibą w Delaware wystawia podobne faktury sprzedażowe jak polskie, tyle że bez doliczania VAT-u. Taka faktura ma pełną wartość księgową w Polsce, czyli nabywca może ją wliczyć w swoje koszty uzyskania przychodu.
Firma z Delaware może też dokonywać zakupów w Polsce, oraz posiadać konto w polskim banku.

/////
http://www.wizy.us/

Dodano po 8 minutach:

NAJWAŻNIEJSZE z tego moim zdaniem jest to
///Jak traktowany jest w Polsce dochód osiagany przez spółkę LLC?
Dochód spółki amerykańskiej, tak jak każdej innej firmy z całego Świata nie posiadającej sziedziby w Polsce, jest obojętny dla polskiego urzędu skarbowego. /////............ :P

Dodano po 8 minutach:

NAJPIĘKNIEJSZE jest to//
Firma z siedzibą w USA nie dolicza do kwot na fakturze podatku VAT, gdyż w USA go nie ma. .......... :P

krakra
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: krakra »

zz pisze:
[...]

Jak zakłada się firmę w Delaware?
Procedura trwa kilka tygodni. [...]
Ze wszystkim pełna zgoda.
Oprócz jednego: kilka tygodni to chyba tramwajami albo wozami konnymi ;)

Nie chcę, aby to zabrzmiało jak antyreklama tej firmy ale wszystkim, którzy chcieliby miec firmę w DE lub podobnej cywilizowanej Krainie, proponuję bezpośredni kontakt z agentami amerykańskimi. Zakładają oni firmę w 3 dni i za dużo taniej. Tzn. przesadziłem, bo trzeciego dnia wszystkie niezbędne dokumenty spółki będziecie mieli w swoich rękach, materialnie.

Pozdrawiam!

Dodano po 7 minutach:
rexeternus pisze:No i teraz już mam jasność - firma w Delaware nie nadaje się do VATowych transakcji bo zgodnie ze zmianami wprowadzonymi 1.01.2010 do ustawy o VAT miejscem wykonania usługi jest siedziba usługobiorcy a nie usługodawcy (jak było wcześniej) i tam też usługa jest oVATowana.

[...]
Oczywiście mylisz się bo po prostu firmy amerykańskiej ten europodatek jak i wszystkie okołovatowsskie przepisy zwyczajnie nie obowiązują.
Natomiast na podstawie faktury amerykańskiej, kontrahent firmy z DE wystawic może fakturę wewnętrzną dokumentującą import usług (usług wykonywanych poza PL).
Podatek vat, kontrahent wykazuje w deklaracji vat - 7 jako podatek należny. Ten należny podatek podlega w całości odliczeniu, a w konsekwencji kontrahent nie musi go odprowadzac do US(karb). Nie chcę zagłębiac sie w dalsze szczegóły, dotyczące rubryczek w picie itd (a nawet nie wiem, które to są) bo to nie portal księgowy :)

zz
Maniak
Maniak

Ze wszystkim pełna zgoda.
Oprócz jednego: kilka tygodni to chyba tramwajami albo wozami konnym
Zgadzam się,mnie tylko chodziło o zakreślenie ogólnych warunków oraz istotnych informacji a nie polecanie takiej czy innej firmy.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ